Op reis naar Bali? 25 dingen die je vooraf moet weten!

Op reis naar Bali? 25 dingen die je vooraf moet weten!

Ga je binnenkort op reis naar Bali? Met deze 25 dingen die je vooraf moet weten, ben je helemaal voorbereid op een magisch avontuur naar het Eiland der Goden!
Inhoudsopgave

Voor je vertrekt: Bali

Waar: Bali is een eiland onderdeel van Indonesië.
Taal: Bahasa Indonesisch.
Valuta: Indonesische Roepia.

Administratieve voorbereidingen

1. Een internationaal paspoort aanvragen

In Bali heb je een geldig internationaal paspoort nodig. Het is natuurlijk vrij logisch dat je met je Europese identiteitskaart niet binnen geraakt. Je internationaal paspoort kan je aanvragen bij de gemeente waar je woont (of toch staat ingeschreven). Bij aankomst én vertrek in Bali moet je paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn. Dit is noodzakelijk om het vliegtuig op te mogen stappen! Hou je je niet aan deze regel, zal je bij aankomst in Bali meteen terug worden gestuurd naar het land van herkomst. Bovendien staat dit ook voor altijd in je persoonlijk dossier (wat ook in de toekomst voor behoorlijk wat problemen kan zorgen).

2. Denk aan je vaccinaties

Wie naar Bali reist, moet vooraf bedenken welke vaccinaties nodig zijn om naar het eiland te reizen. De gezondheidszorg in Bali is namelijk niet hetzelfde als België en Nederland, en ook de voornaamste besmettingen zijn daar anders. Het is sterk aangeraden om vooraf je reis naar Bali een spuitje te nemen tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), en ook tegen Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, dan wordt een BMR inenting ook aanbevolen. Uiteraard is het slim om om voorhand even langs te gaan bij de dokter, en de verschillende opties te bespreken. Better to be safe than sorry!

3. Boek tijdig je vluchten

De vluchten naar Bali zijn de afgelopen maanden enorm gestegen in prijs. Vroeger kon je gemakkelijk een retourtje naar Denpasar Airport boeken voor 600 euro, maar dat zou vandaag een mirakel zijn. Nu mag je al blij zijn als je vliegtickets minder dan 1000 euro per persoon kosten, geen koopje dus. Daarom is het belangrijk om je vliegtickets tijdig te boeken. Want hoe vroeger je alles regelt, hoe lager de prijs. Om goedkope vliegtickets te vinden maak ik altijd gebruik van Google Flights, dat is volgens mij de beste en handigste website om een goedkoop retourtje te strikken!

Tips voor het plannen van je reis

4. Plan je reis om de drukte te vermijden

Bali is een populair eiland. Het is hip, trendy, en iedereen wil erheen. Begrijpelijk eenmaal je in het paradijs bent, maar daarom is het ook een van de drukste vakantiebestemming waar je kan voor kiezen. Plan je reis dus rondom de drukte. Sommige plaatsen zijn drukker dan de andere (Tegalalang, Canggu, Kelingking Beach, …), dus die plaatsen bezoek je beter in de vroege ochtend of late namiddag. De minder bekende plaatsen kan je dan weer overdag opzoeken.

5. Elke plek op het eiland is verschillend

Het eiland is veel diverser dan velen denken. Hoewel Bali nog een stukje kleiner is dan België, is elke hoek van deze magische plek uniek. In het noorden heb je de weelderige natuur met watervallen die je omver zullen blazen (letterlijk en figuurlijk). In het oosten van het eiland heb je dan weer die authentieke charme van de plaatselijke bevolking. Centraal vind je de gezellige musts-see dorpjes zoals Ubud, en ontelbare rijstvelden om te verkennen. En in het zuiden zie je overal kliffen die keer op keer de woeste golven zee weten af te kaatsen. Er is echt voor ieder wat wils op Bali!

6. Alles is er veel goedkoper

Laat je niet meteen afschrikken door de dure vliegtickets naar het paradijs. Hoewel die zoals ik zei enorm prijzig zijn, kan je met een beetje geluk een relatief betaalbaar retourtje strikken vanuit Amsterdam Schiphol. Vroeg genoeg boeken is de boodschap, en flexibel zijn met je vertrekdatum kan ook geen kwaad. En zodra je op Bali bent geland, is alles spotgoedkoop. Voor een volledige maaltijd in een warung betaal je meestal slechts 4 euro, en daar heb je meer dan genoeg mee gegeten. Ook het vervoer en de activiteiten zijn er veel goedkoper dan hier in West-Europa.

7. Regenseizoen vs Droogseizoen

Dit deel van Indonesië kent geen herfst, zomer lente of winter. Daarvoor is het iets te tropisch. In Bali gelden slechts 2 seizoenen: het regenseizoen en het droogseizoen. Het regenseizoen loopt van oktober tot februari, en het droogseizoen van maart tot september. Elk seizoen heeft zo zijn eigen charme. Bovendien is het niet abnormaal om tijdens de droge maanden enkele sterke stormbuien over je heen te krijgen, of tijdens onze winter van zonnige dagen te kunnen genieten. Laat je dus niet misleiden, al heeft je reistijd uiteraard een invloed op je vakantie.

8. Je verplaatsen op Bali

Van een auto huren op Bali is er helemaal geen sprake. De wegen komen er namelijk in beroerde staat voor, en de rijstijl van de Balinezen trok ik elke dag opnieuw in vraag tijdens onze rondreis. Je zal dus andere manieren moeten vinden om je te verplaatsen op het eiland.

De voornaamste optie is een persoonlijke chauffeur. Voor het grootste deel van ons avontuur hebben we een eigen chauffeur gehad die ons van hotel naar hotel bracht. In Bali is dat namelijk niet zo duur. Per dag betaal je dan zo’n 30 tot 60 euro afhankelijk van de afstand. Mocht je op zoek zijn naar een chauffeur, stuur me een berichtje op Instagram en dan geef ik je de contactgegevens van de onze!

Daarnaast hebben we ook veel gebruikgemaakt van BlueBird, dat is de grootste én meest betrouwbare taxidienst op het eiland. Via de app kan je een rit aanvragen, en met behulp van een teller in de auto wordt de prijs bepaald.

Ten slotte is er ook nog de scooter. Hoewel ik er persoonlijk niet voor zou kiezen om een scooter te huren in de grote steden zoals Ubud en Canggu (tenminste als je geen ervaring hebt met brommers), is een scooter op de rest van het eiland een leuke manier om op verkenning te gaan!

9. Internetvoorzieningen

In Bali kan je zoals verwacht geen gebruik maken van gratis roaming. In Indonesië kost het vaak een fortuin om een belletje te doen naar huis, of enkele minuten te surfen op het internet. Je hebt dus 2 opties. Oftewel maak je enkel gebruik van de wifi op je hotel/Airbnb/hostel, oftewel kies je ervoor om een plaatselijke simkaart te kopen. Zo’n kaartje kost vaak slecht 200k met ongeveer 40 GB aan data, dat is omgerekend ongeveer 12 euro. Bovendien heb je op die manier ook veel sneller internet dan wanneer je je roaming gebruikt.

Belangrijk om te weten in Bali

10. Oppassen voor ‘Bali Belly’

Bali Belly is een begrip dat waarschijnlijk een belletje doet rinkelen. Het begrip dat je, zodra je iets eet in Bali, last zal krijgen van extreme buikkrampen. Maar die term is ouderwets en gedateerd, want het voedsel in Bali is helemaal niet zo ziekmakend als hier de ronde gaat. Tijdens de twee weken waarin we in Bali vertoefden, zijn zowel ik als mijn zus geen enkele keer ziek geworden. En wij hebben zo goed als niet gelet op wat we aten en wat we dronken. Het enige waar je naar moet kijken als je naar het eiland reist, is het kraantjeswater. Drink altijd van een flesje gekocht uit te winkel, en gebruik ook dat water om bijvoorbeeld je tanden te poetsen. Ook moet je op restaurant of in een bar altijd vragen om een drankje zonder ijs. Als je die tips in je achterhoofd houdt, ben je helemaal klaar om gezond het eilandleven te ontdekken.

11. Draag gepaste kledij

Bali ligt vlak bij de evenaar, waardoor het een warm klimaat heeft. En wat een ‘warm klimaat’ bedoel ik puffen, zweten, bakken en braden. En af en toe nog eens een tropische regenbui om af te koelen. Ja, het weertje is iets speciaals op Bali. Denk dus vooraf je reis naar Bali even na over wat je meeneemt in je bagage. Draag luchtige kledij, waarin je bij een vochtige lucht niet meteen te warm hebt. En breng ook een dunne, waterafstotende regenjas mee. Want zo’n ding is nooit overbodig als je naar Zuidoost-Azië reist.

12. Hou je aan de religieuze gewoonten

Bali is een eiland met een sterke cultuur, waar het merendeel van de bevolking nog altijd gelovig is. Het Hindoeïsme overheerst op het eiland, waardoor het meer dan normaal is om overdag verschillende mensen naar de tempels te zien trekken voor hun dagelijkse rituelen. Zo wordt er nog steeds aan offers gedaan, gebeden, gedanst en gezongen, allemaal om die bovennatuurlijke connectie te versterken. Bali heeft niet voor niets de bijnaam ‘het Eiland der Goden‘. Een van de aspecten van het geloof is een bijvoorbeeld een sarong dragen zodra je een tempel bezoekt. De ene reiziger vindt dit misschien wat stijlvoller dan de andere, maar heb respect voor de bevolking en volg deze gewoonten en tradities.

13. Kijk uit voor straathonden

Bali heeft een enorme overlast aan straathonden. Honden groot en klein teisteren elke hoek van elke straat, en weten in 3 seconden je hart te veroveren. Maar bij deze lieve dieren kom je beter niet te dicht in de buurt. De meeste dieren hebben waarschijnlijk last van vlooien of een andere aandoening, en ook hondsdolheid is een ziekte die op Bali de ronde durft doen. Hoewel de kans op besmetting enorm klein is, neem je beter geen risico’s.

14. Aapjes zien er schattiger uit dan ze zijn

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord, of je hebt ze zien passeren op je Instagram-feed. Bali is de thuisbasis van duizenden aapjes in alle formaten die het leven van toeristen graag op stelten zetten. Ze zien er schattig uit, met een kleine glimlach en een banaan in de hand, maar vertrouw me: het zijn bloeddorstige monsters. (Ok, nu overdrijf ik een beetje.) Hoe dan ook, je moet contact met aapjes vermijden. Kijk niet in hun ogen, hou ze op afstand, en hou je drinken en eten in een gesloten rugzak zodat ze er niet bij kunnen. Ook zonnebrillen en zelfs gsm’s zijn niet veilig in de buurt van aapje. Een gewaarschuwd man is er 2 waard.

15. Leer een woordje Bahasa Indonesisch

Bahasa Indonesisch; hoewel je er waarschijnlijk geen woord van zal begrijpen, kan het natuurlijk nooit kwaad om vooraf je reis naar Bali enkele basiszinnen in je geheugen op te slaan. Veel gebruikte zinnen zoals “Selamat pagi” (goeiemorgen), “Selamat siang” (goeie namiddag) en “Selamat malam” (goedenavond) zijn niet overbodig als je iemand vriendelijk wilt aanspreken. “Terima kasih” is de gebruikelijke uiting van dank, en “ya” en “tidak” betekenen respectievelijk ja en nee.

16. Draag zorg voor de natuur

Nog nooit was ik op reis geweest naar zo’n diverse plek als Bali. Cultuur, dorpjes, gezelligheid, je hebt het hier allemaal. Maar de natuur? Dat is de grootste troef van dit magische eiland. De kilometershoge bergen, de spierwitte stranden, de tal van palmbomen die zomaar uit de grond schieten, en dan heb ik het nog niet eens over de rijstvelden gehad. Bali’s natuur is adembenemend en dat kan niemand ontkennen. Maar voor wat hoort wat, dus draag zorg voor Moeder Aarde. Het eiland lijdt al enkele jaren onder enorme vervuiling van plastic (dat zal je vooral merken in Ubud en Canggu) maar ook in de afgelegen plekjes zoals Tegalalang, Sidemen en Munduk zal je her en der afval spotten. Probeer altijd je afval bij te houden tot je het in de vuilbak kan gooien, en laat alsjeblieft geen sigarettenpeuken rondslingeren.

17. Boetes en politie

Hoewel ik in Bali niet zoveel politie heb gezien (en al zeker niet op Nusa Penida) is de corruptie op het eiland wel een stukje groter dan hier in België en Nederland. Het kan wel eens voorvallen dat de politie je doet stoppen, en een of ander ongeldig excuus verzint waarvoor je een boete moet betalen. (Het valt namelijk enorm op wie een toerist is en wie er woont.) Ga er niet tegenin, en betaal gewoon die boete. Het zal sowieso niet zo veel geld zijn, maar met de Indonesische politie wil je absoluut geen problemen krijgen. Knikken, betalen en maken dat je weg bent dus.

18. Afbieden is de norm

Wat we in Europa zo goed als nooit moeten doen, is in Zuidoost-Azië vaak de norm. Afbieden maakt deel uit van het dagelijkse ritueel van de Balinezen, en jij als reiziger zal je daar ook aan moeten aanpassen. (Tenzij je altijd volle pot wilt betalen…) Mensen op de markt en winkeluitbaters zien dat jij van Europa komt, en gaan er meteen vanuit dat je niet op je geld moet letten. Maar let ermee op, vaak rekenen ze jou veel meer aan dan gewoonlijk. Denk dus goed na over wat je koopt en wat je ervoor wilt betalen, want de prijs van een vakantie naar Bali kan anders snel oplopen.

19. Afstanden zijn groter dan ze lijken

Bali is veel kleiner dan België en Nederland. De oppervlakte is vergelijkbaar met die van Oost- en West-Vlaanderen samen, het is dus een behoorlijk klein eiland. Maar vergis je niet, de afstanden in Bali zijn veel groter dan je verwacht. Je zal veel meer tijd onderweg doorbrengen dan je waarschijnlijk had geanticipeerd. Er zijn geen autosnelwegen (wat vrij voor de hand liggend is), overal zijn er files, de wegen zijn van slechte kwaliteit (op sommige plaatsen zal je staan juichen dat er een asfaltweg is) en de rijkunsten van de Balinezen kunnen in vraag gesteld worden. Laat je dus niet misleiden, en reken genoeg tijd in voor verplaatsingen.

20. De oceaan is je grootste vriend

Eilandleven is nergens zo idyllisch als op Bali. Wie denkt aan dit paradijs, ziet zichzelf met een kokosnoot in de hand, een tintje bruiner op het strand, en voor zich een stel surfers die de golven trotseren. Wie droomt er niet van? Bali is omringt door de Indische Oceaan, en daar moet je van profiteren. Neem een surfles, ga snorkelen tussen de vissen en wie weet krijg je de kans om een dolfijn te spotten!

21. Bali behoort tot een eilandgroep

Bali heeft nog verschillende broertjes en zusjes die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zuidoost-Azië is heel groot en toegankelijk, dus probeer ook een bezoekje te brengen aan de andere eilanden. Wij hebben 2 dagen lang Nusa Penida verkend, maar ook Nusa Lembongan en Ceningan zijn kleine paradijsjes. Daarnaast heb je ook nog de Gili’s die zeker een vermelding verdienen. En uiteraard heb je ook de optie om de boot te nemen naar Java, een buureiland van Bali met de hoofdstad van Indonesië Jakarta. Keuze in overvloed dus.

22. Ga wat verder dan Canggu en Ubud

Iedereen die naar Bali reist houdt het meestal bij Canggu, de chillste plek op het eiland ideaal om een surfles mee te pikken, en Ubud, het paradijs van de rijstvelden. Begrijpelijk, want die 2 dorpen mag je absoluut niet missen als je hier op vakantie gaat. Maar er zijn nog zo veel meer leuke en interessante plekken op het eiland die je moet gezien hebben. Wil je de wilde jungle in en op zoek gaan naar de krachtigste watervallen? Dan is Munduk misschien iets voor jou! Of wil je iets meer leren van de bevolking en authentiek Bali omarmen? Sidemen is the way-to-go. En voor de coolste kliffen moet je dan weer in Uluwatu zijn.

23. Wees altijd op je hoede

Hoewel misdaad en diefstal niet per se vaker voorkomen in Bali, is het toch belangrijk om altijd op je hoede te zijn wanneer naar het eiland reist. Toeristen zijn namelijk de makkelijkste doelwitten voor bendes die iets proberen stelen. En dat komt meestal door die opvallende camera, de oh-zo-handige wandelschoenen en die gsm die elke minuut van pas komt om de weg te zoeken. Je bent dus een makkelijke prooi. Hou je handtas en rugzak altijd dicht bij de hand en in het oog. Hou je camera rond je nek en hou hem altijd stevig vast. En ook je gsm moet je niet te veel laten rondslingeren.

24. Veel rokers

Het zal je misschien verbazen, maar op Bali wordt er veel gerookt. Niet door de digital nomads, of de toeristen, maar vooral door de Balinese bevolking. Roken is er nog steeds de norm, waardoor je dus vaak ook sigarettenpeuken op de grond zal zien slingeren. ‘t Is een waarschuwing voor iedereen die er geen fan is…

25. Iedereen rijdt op linker kant van de baan

Misschien wist je dit nog niet, maar in Bali rijden ze net zoals in het Verenigd Koninkrijk op de linker kant van de baan. En dat kan wel eens voor verwarring zorgen. Toen we de eerste keer een scooter huurden op Nusa Penida was het even wennen om niet rechts op de rijbaan te rijden, maar links. Voor de rest van de reis moesten we dit in ons achterhoofd houden, want voor Europeanen is dit uiteraard niet zo vanzelfsprekend.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.