Is Bali veilig? Reisadvies 2024 + tips voor jouw vakantie

Is Bali veilig? Reisadvies 2024 + tips voor jouw vakantie

Bali is absoluut veilig om te reizen, zolang je deze tips en tricks maar in je achterhoofd houdt wanneer je dit kleine stukje paradijs bezoekt!
Inhoudsopgave

Een eiland ongeveer 5 keer kleiner dan België, in het midden van de Indische Oceaan, waar men een andere taal spreekt en geen euro gebruikt. Het is niet uitzonderlijk dat reizigers zich afvragen: Is Bali veilig om te reizen, of is het gevaarlijk?

Tijdens mijn rondreis van 2 weken door Bali heb ik me alleszins nergens onveilig gevoeld. Althans, ik stond er ook niet bepaald bij stil of Bali een gevaarlijke vakantiebestemming is of niet. Het zijn natuurlijk niet de grootste zorgen van je vakantie.

Maar bij het voorbereiden van jouw reis kan je er natuurlijk wel even wakker van liggen, de veiligheid op het Eiland der Goden.

Hoewel het eiland de schijn heeft van het paradijs te zijn, die hemel op aarde waar iedereen naar snakt, zijn er toch enkele belangrijke dingen die je moet weten om te garanderen dat je reis even veilig is als leuk. Lees hieronder de belangrijkste voorzorgsmaatregelen en veiligheidstips voor jouw vakantie naar Bali!

Voor je vertrekt: Veiligheid in Bali

Waar: Bali is een eiland dat deel uitmaakt van Indonesië.
Veilig?: Ja, maar er zijn enkele dingen om rekening mee te houden.
Solo reizen?: Absoluut!

Is Bali veilig om heen te reizen?

In het kort – ja! Hoewel Bali een eiland ver weg is, met zijn eigen cultuur en gewoontes (waar wij wat aan moeten wennen), is Bali absoluut veilig om naartoe te reizen voor een vakantie!

Met een oppervlakte van slechts een vijfde van België, en een inwonersaantal van ongeveer 4,5 miljoen inwoners, heeft Bali een vrij gedeisde criminaliteit. Maar reizen naar een tropisch eiland breng altijd enkele gedachten met zich mee, vragen waar je terecht even bij stilstaat over de veiligheid:

Is Bali veilig voor vrouwen?

Ja. Vrouwen hoeven zich geen zorgen te maken over hun veiligheid als ze naar Bali reizen, zelf minder dan in België als je het aan mij vraagt.

Bali is een van de favoriete vakantiebestemmingen in de westerse wereld, mede dankzij de groene rijstvelden, spierwitte stranden en turquoise water, dus jaarlijks trekken er ook miljoenen vrouwen naar het Indonesische eiland. Allemaal, elk op hun beurt, beleven ze een geweldige ervaring.

Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat er nooit iets kan gebeuren, maar het is absoluut niet gevaarlijk voor vrouwen om naar Bali te reizen. Al is gezond verstand wel belangrijk. Loop bijvoorbeeld nooit alleen over de straten als het donker is. En hou je aan de Indonesische gebruiken, om geen onnodige aandacht te trekken.

Daarnaast zal je wel merken dat Indonesiërs wat ouderwetser zijn op vlak van administratieve zaken. Zo zal het personeel altijd de man in de groep aanspreken als het gaat over reservaties of financiële afspraken. Dat is best vervelend, maar niets wat je reis maakt of kraakt.

Is Bali veilig voor de holebi-gemeenschap?

Ook voor holebi’s is Bali een droombestemming, waar het absoluut veilig is om heen te reizen.

Hoewel ik met mijn zus in Bali was, zonder mijn vriend, heb ik nergens gemerkt dat de plaatselijke bevolking problemen heeft met de holebi’s gemeenschap. Het eiland is namelijk zo westers, dat niemand er wakker van ligt.

Wel raad ik je af of veel affectie te tonen in het openbaar. En dan heb ik het niet alleen over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht, maar over iedereen. Ook mag je niet vergeten dat homoseksuele relaties volgens de wet officieel verboden zijn, waardoor je uiteraard altijd goed moet blijven opletten. Enkel in uitzonderlijke gevallen zal je in situaties terechtkomen waar dat ter sprake komt, dus geen zorgen. Maar een geweten hebben kan geen kwaad.

Is het veilig om alleen te reizen in Bali?

Bali is een van de populairste bestemming voor een allereerste soloreis buiten Europa. Zuidoost-Azië is een van de makkelijkste regio’s om alleen te reizen, en aangezien Bali zo bekend is om zijn westerse invloeden, blijkt het dan ook de favoriet te zijn. Het is er goedkoop en veilig, de mensen zijn er vriendelijk, en het eten is heerlijk. Wat wil je nog meer?

Er zijn verschillende hostels waar je heen kan gaan om snel vrienden te maken. Hier vind je een lijstje met leuke plekken om te overnachten. Daarnaast kan je ook een tour boeken via GetYourGuide om op stap te gaan met onbekenden. Zo maak je in enkele tellen nieuwe vrienden, die dezelfde avonturen verlangen als jij tijdens het alleen reizen.

Zijn er haaien in Bali?

Kort door de bocht – ja. Er zijn haaien op Bali, en in de oceanen errond. Maar voor je je zorgen begint te maken; tijdens mijn rondreis van 2 weken op het eiland heb ik geen enkele haai gezien. Zowel op Bali zelf, als in de regio rond de Nusa eilanden.

Al jaren zijn er geen mensen meer gestorven in Bali vanwege een aanval door een haai, dus het is absoluut veilig om te zwemmen in Bali. De kans dat je tijdens het snorkelen of surfen een haai tegenkomt is klein, aangezien de dieren weten dat er bij de stranden veel mensen komen. Daarnaast eten haaien vooral vissen, vogels en waterslangen, geen mensen dus.

Toch zijn er enkele zaken die je moet onthouden, om je veiligheid te kunnen bewaren mocht je in een onverwachte situatie terechtkomen:

• Als je een haai ziet, mag je hem niet voederen noch aaien. Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch vermeld ik het even.
• Draag geen blinkende sierraden in het water. De plotselingen lichtflitsen zouden de haaien kunnen doen schrikken, waardoor ze panikeren en onverwacht kunnen handelen.
• Zwem niet in gebieden waar veel mensen vissen. Daar zijn haaien vaak te vinden.
• Blijf vooral rustig als je een haai ziet. Als jij niets verkeerd doet, zal de haai dat ook niet doen.

Criminaliteit in Bali

Bali is een van de veiligste reisbestemming ter wereld, zelfs als het donker is. Sinds 2001 is het aantal misdaden per inwoner tot 4 keer kleiner geworden. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat er absoluut niets kan gebeuren. Maar wanneer dat gebeurt, gaat het meestal over iets kleins zoals zakkenrollers, handtassen stelen of oplichterij.

Wees vooral verstandig wanneer je naar Bali reist, laat je kostbare spullen niet rondslingeren en hou je gsm & tas altijd dicht bij de hand.

Veiligheidstips voor het reizen naar Bali

Tips voor zakkenrollers: Zoals ik hiervoor al vermeldde; als er iets is waar je moet op letten op vlak van veiligheid in Bali, dan zijn het zakkenrollers. Helaas heb je ze overal ter wereld, en dus ook in Bali en Indonesië. Het is een plaag waar we nooit van af zullen geraken, dus je bent er beter op voorbereid. Hou al je spullen aller tijden veilig binnen handbereik, en hou je kostbaarheden goed vast wanneer je op drukke plaatsen wandelt zoals in Canggu of Ubud.

Handig om te weten: Maak kopieën van al je belangrijke documenten zoals je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, planning en reservaties, mocht je de originele verliezen.

Zonnecrème: Een van de gevaarlijkste dingen waar je op Bali mee te maken zal krijgen, zonder dat je het beseft, is de zon. Het is de reden waarom velen juist naar Bali trekken, maar ook de reden waarom ze huiswaarts keren als een kreeft. Ikzelf ben uiteraard ook in de val getrapt door me de laatste dag niet in te smeren, en het resultaat wil ik geen tweede keer herbeleven. Smeer je dus altijd in met zonnecrème factor 50, meermaals per dag! Zorg dragen voor je huid is enorm belangrijk. Je zal er later de vruchten van kunnen plukken, geloof me.

Oplichterij: Net zoals op elke populaire vakantiebestemming ter wereld is er ook op Bali sprake van oplichterij. Je kent het wel; de rolex die je voor een prikje kan strikken, de iPhone op straat die plots voor een kwart van de prijs te koop wordt aangeboden, of advertenties voor een luxehotel die te mooi lijken om echt te zijn. Plottwist: dat is ook meestal het geval.

Afbieden: De belangrijkste les die je in Bali, en eigenlijk in heel Zuidoost-Azië, zal leren, is de kunst van het afdingen. Het is meer dan normaal om eerst een veel te hoge prijs aangeboden te krijgen, om te proberen of je erop ingaat of niet. Afbieden is dus van noodzaak als je even gaat winkelen in Bali. Probeer de prijs ongeveer de helft naar beneden te halen, maar overdrijf niet. Ten slotte moeten de locals in Bali nog steeds hun boterham kunnen verdienen.

Reisadvies voor Bali

Zijn er plaatsen op Bali die je beter vermijdt?

Neen, niet echt. Zowat alle plaatsen op Bali zou ik als veilig beschouwen. Er zijn uiteraard regio’s, voornamelijk de drukke gebieden, waar je waakzaam moet zijn. Maar over het algemeen zijn er geen steden of dorpen op het eiland die je niet moet bezoeken.

Als ik 1 plaats moet opnoemen, dan zouden dat vooral de verschillende havens zijn. Daarmee bedoel ik vooral Sanur Beach en ook de haven op Nusa Penida, die het minst veilig zijn op Bali (al moet je dat met een korreltje zout nemen). Het is er enorm druk, alles gaat er heel snel vooruit, en wegens het hoge tempo van handelen ben je vaak minder oplettend en dus meer vatbaar voor zakenrollers.

Zijn er ziektes waar ik me moet voor vaccineren?

Voor ik naar Bali reisde heb ik me laten vaccineren tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Mensen jonger dan 30 zullen waarschijnlijk net zoals ik de vaccinatie tegen difterie en tetanus al gehad hebben als kind. Toch kan het geen kwaad om een boostervaccinatie te overwegen.

Voordat je naar Bali reist is het belangrijk om de vaccinaties te bespreken met jouw arts. Die kan je de beste en meeste persoonlijke raad geven om veilig naar het eiland te reizen.

Veelgestelde vragen over een reis naar Bali

Heb je nog vragen over de veiligheid in Bali? Hier lees je de meest gestelde vragen!

Heb ik een visum nodig voor Bali?

Ja, een visum is verplicht wanneer je op vakantie wilt naar Bali. Al moet je je daar op voorhand niet bepaald zorgen over maken. Je hebt namelijk de keuze om die pas aan te vragen bij aankomst op de internationale luchthaven in Denpasar.

De meest gebruikelijke visum die je neemt als toerist is de ‘Visa-On-Arrival’. Dat kost 500.000 IDR per persoon, omgerekend ongeveer 30 euro. De visum is 30 dagen geldig. Je moet het land uit zijn voor de visum verlopen is. Ook moet je een internationaal paspoort aanvragen voor je vertrekt. Daar kan je meer over lezen op deze pagina.

Wat is Bali Belly, en is het veilig om te eten op Bali?

Geen zorgen, je zal niet meteen buikkrampen hebben zodra je je waagt aan een eerste Indonesische maaltijd. Het eten op Bali is veilig om te eten, waar je ook bent. Uiteraard is gezond verstand nodig bij het bestellen van street food. Bijvoorbeeld wanneer je een kokosnoot wil drinken op het strand, zorg er dan voor dat de kokosnoten niet de favoriete hotspot zijn van vliegen en insecten. Bali Belly heeft ten slotte weinig te maken met het eten, maar eerder met het kraantjeswater.

Is het water in Bali drinkbaar?

Neen, het kraantjeswater in Bali is absoluut niet drinkbaar. In geen enkele omstandigheid mag je het water van de kraan drinken. Poets dus ook niet je tanden met water van de kraan, maar wel met flesjeswater uit de supermarkt.

Handig om te weten: Ook de ijsblokken worden vaak van kraantjeswater gemaakt. Wanneer je een drankje besteld, zeg er dan altijd bij dat je geen ijsblokken wenst.

Wat zijn de alarmnummers op Bali?

Heb je meteen hulp nodig in Bali, en wil je de lokale hulpdiensten contacteren? Dan kan je dat aan de hand van deze telefoonnummers:

  • Politie: 110
  • Brandweer: 113
  • Ambulance: 118

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.