Kelingking Beach op Nusa Penida bezoeken: Handige tips + info

Kelingking Beach op Nusa Penida bezoeken: Handige tips + info

Tips nodig voor het drukste plekje op Nusa Penida? Hier vind je alles wat je moet weten voor je bezoek aan Kelingking Beach.
Inhoudsopgave

Het was een praatje over een Bali van 100 jaar geleden, dat ons naar Nusa Penida lokte. 

Wilde, ongerepte natuur uitgestrekt over een oppervlakte van 200 vierkante kilometer. Duizenden exotische planten. Insecten uit mijn grootste nachtmerries. En die ene zonsondergang nog mooier dan de andere.

Nusa Penida wordt vaak vergeleken met Bali, met als aanbeveling dat het eiland minder druk is, minder geëvolueerd voor het toerisme, en authentieker dan de westerbuur. En ook nog eens betaalbaarder dan Bali, de grootste troef.

Voor velen zal het de natuur zijn geweest, die Nusa Penida bovenaan op jullie planning of bucketlist heeft gezet, waaronder het wereldbekende Kelingking Beach.

Op zoek naar de mooiste plekjes van dit kleine deeltje van Indonesië, hebben we 2 dagen van onze rondreis op Bali toegewijd aan Nusa Penida. Een zoektocht die gegraveerd staat in onze hersenen en ziel, allemaal dankzij deze magische plek. Het hoogtepunt van onze verkenning.

En de ontdekking heeft inderdaad zijn vruchten geplukt, maar niet zozeer op de manier die we voordien hadden geanticipeerd. Nusa Penida is meer dan alleen ‘het Bali van 50 jaar geleden’. En ook minder.

Die verschillen, ‘werkpunten’ als het ware, zijn baanbrekend bij het plannen van je trip naar Nusa Penida, en daarmee ook Kelingking Beach.

Het goede nieuws is dat dit strand wel degelijk alle verwachtingen inlost, en daarin slaagt met een grote onderscheiding. Het uitkijkpunt is adembenemend mooi. De hike is loodzwaar, maar sensationeel. Het strand is de zuiverste betekenis van onaangetaste natuur. En de sfeer die rond deze plek hangt, vind je op weinig plaatsen terug.

Uitzicht van het uitkijkpunt bij Kelingking Beach.

Het slechte nieuws is dat je Nusa Penida niet meer de verborgen parel van Zuidoost-Azië, of het authentieke alternatief van Bali, kan noemen. Daarvoor ben je enkele jaren te laat. Tijdens de piekmaanden in de zomer, juli en augustus om precies te zijn, loopt deze plek overvol van toeristen, die exact hetzelfde idee hadden als jou om Kelingking Beach te bezoeken. Sommige reizigers zullen dan ook versteld staan bij het zien van de drukte op het eiland.

De evolutie van de populariteit en de drukte is begrijpelijk, en het massatoerisme kan op plaatsen zoals deze onmogelijk tegengehouden worden. Maar het is geen reden om je plannen daarom te wijzigen, en Kelingking Beach over te slaan. Integendeel, het is de perfecte opportuniteit om je te verdiepen in deze wonderlijke plek, en alles te leren over hoe je een bezoek duurzaam, grondig en op de juiste manier kan plannen. Op die manier kan je de drukte mijden, en het uiterste halen uit Kelingking Beach.

Dat is waar dit artikel voor dient. Om je te helpen bij het plannen, tips te geven over de plek, handige info voor je bezoek, en nog veel meer. Hiermee ben je helemaal klaar om Kelingbeach te ontdekken.

Voor je vertrekt: Kelingking Beach

Waar: Langs de westkust van Nusa Penida (Google Maps).
Hike: 40 tot 60 minuten naar beneden.
Belangrijk: Verboden te zwemmen, tenzij op eigen risico.
Bijnaam: De T-Rex van Nusa Penida.

Wat is Kelingking Beach?

Kelingking Beach, ook wel gekend als de T-Rex van Nusa Penida, is het meest bezochte plekje op het eiland.

Het ontstaan van Kelingking Beach is te danken aan eeuwenlange natuurlijke erosieprocessen. De klif die het kenmerkende uitzicht van het strand vormt, is het resultaat van zee-erosie, waarbij de reusachtige golven in de loop van duizenden jaren de zachtere kalksteenlagen wegspoelden en de hardere lagen overlieten. Hierdoor ontstond de karakteristieke vorm van de klif die lijkt op de kop van een T-Rex.

Je zou ook Moeder Natuur kunnen bedanken, want zij was in een creative bui bij het maken van dit adembenemend plekje op aarde. En dat valt eraan te zien. Kelingking Beach is dan ook buitengewoon mooi.

De plek is al langer een toeristische trekpleister van het eiland, maar is de laatste jaren dankzij het social media-tijdperk uitgegroeid tot de drukste plek van Nusa Penida. Elke dag opnieuw banen duizenden toeristen zich een weg naar Kelingking Beach, op zoek naar het natuurlijke wonder. En in die tijd is het strand van hidden gem getransformeerd en geëvolueerd tot kaskraker van de bevolking.

De charme en intimiteit van Kelingking Beach mag dan misschien nog in kleine wanen overblijven. Toch stond dit speciale plekje al even op mijn lijstje van plaatsen die ik ooit wou bezoeken. En na er lang over te dromen is dat afgelopen zomer eindelijk gelukt. Een droom die jij misschien ook in vervulling wil brengen.

Belangrijke info over de hike naar beneden

Het leukste aan Kelingking Beach is, volgens mij toch, de hike naar beneden. De hike was voor zowel mij als mijn zus de mooiste wandeling die ooit hebben gemaakt. Het heeft dus best een grote impact op ons achtergelaten.

Echter, vergis je niet. De hike is allesbehalve simpel. In totaal duurt de hike naar beneden zo’n 30 minuutjes, afhankelijk van hoe sportief je bent en hoe druk het is. Jij bepaalt uiteraard zelf het tempo.

Het eerste deel van de hike gaat vlot. Je wandelt langs de randen van de klif over een relatief stevig wandelpad. Er zijn handgemaakte hekjes langs de paden, gemaakt van takjes en stokken. Als het drukker wordt, is het moeilijker om de wandeling te doen, aangezien het pad dan behoorlijk smal wordt om tegenliggers te passeren. Het eerste stuk is niet zo steil, maar toch al redelijk zwaar voor de voeten. Zorg dus zeker voor een goede en stevige wandelschoen. Over dit deel van de hike heb je de mooiste uitzichten.

Mensen met hoogtevrees krijgen het hier al lastig, aangezien je zowel links als recht een afgrond kan zien. Wandel dus zo centraal mogelijk op het pad. Bij drukte is het belangrijk om elkaar voldoende ruimte te geven, en desnoods even te pauzeren om andere mensen voor te laten. Geef ook de wandelaars die terugkeren de tijd, want zij hebben al een hele zware wandeling achter de rug!

Zodra je voorbij de helft bent, start het zware deel van de hike. Het wandelpad krimpt en wordt veel smaller. Mensen passeren wordt dus nog ingewikkelder. Ook worden de hekjes amateuristischer, waardoor je vooral ondersteuning zal moeten zoeken door je handen op de omliggende rotsen te rusten.

Dit deel van de wandeling is ook behoorlijk wat steiler dan het eerste stuk. Je zal jezelf regelmatig moeten neerzetten om je voet op de volgende steen te kunnen zetten. Daarom raad ik mensen met hoogtevrees en minder sportieve bezoekers af om de wandeling te maken…

Zodra je eenmaal beneden bent, vergeet je al snel de zorgen van de wandeling. Want de zichten die je hier aantreft, zijn adembenemend. Geen enkele plek die ik ooit al heb gezien kon hieraan tippen.

Zorg dat je genoeg tijd neemt om beneden aan het strand uit te rusten, voor je jezelf waagt aan de wandeling naar boven. Dalen gaat namelijk vlotter dan stijgen. (Bedankt zwaartekracht…)

Hou er bij de terugweg rekening mee dat er ook mensen naar beneden gaan. Draag zorg voor elkaar, en wees vriendelijk. Als mensen het moeilijk hebben, is dat hun volste recht. Het heeft geen nut om mensen op te jagen. Iedereen doet de wandeling op hun eigen tempo én manier.

Tips voor Kelingking Beach

• Het is verboden om te zwemmen bij Kelingking Beach. De stroom bij het strand is veel te sterk, en kan je zomaar de zee in sleuren. Er zijn ook geen redders, dus zodra je in het water belandt, sta je er alleen voor. Het kan natuurlijk op eigen risico, maar dat raad ik je ten strengste af. Even het water in duiken is het absoluut niet waard om je leven in gevaar te brengen.

• Je kan Kelingking Beach bezoeken met een gids of groepstour, die kan je online op voorhand boeken met GetYourGuide. De tours nemen je op 1 dag mee naar de mooiste plekken op Nusa Penida. De prijzen kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de duur van de trip en hoe groot de groep is. Ik vind een tour boeken overbodig, aangezien alles op Nusa Penida makkelijk zelfstandig te bezoeken en bereiken is. Maar mocht je liever kiezen voor comfort, dan is dit een handige optie.

• Zorg voor stevige wandelschoenen. Misschien wel de meest voor de hand liggende maar toch noodzakelijke tip die ik heb. Je hebt geen flauw idee hoeveel mensen ik heb gezien die het erop waagden om de hike op teenslippers te doen. GESTOORD. Wij hadden allebei een goed paar schoenen aan, waarmee we al meerdere zware wandelingen hadden voltooid. Naast de ondersteuning van je voeten, is het ook bijzonder gevaarlijk om uit te glijden met sloffen.

• Neem voldoende water mee. De weersomstandigheden in Zuidoost-Azië zijn de volgende: bloedheet en enorm vochtig. Je zal dus redelijk wat zweten tijdens deze zware wandeling, en jezelf hydrateren is belangrijk. Zeker in zo’n omstandigheden. Onthou deze tip, en neem dus zeker een liter water mee per persoon, liefst wat meer. Voor je aan de hike begint zijn er enkele cafétjes en restaurantjes waar je waterflesjes kan kopen. Ook onderaan het strand kan je een flesje bemachtigen, maar daar betaal je uiteraard veel meer dan nodig.

• Ook een snack voor onderweg kan handig zijn. Je energiepeil hoog houden, zorgt ervoor dat de hike veel minder zwaar zal doorwegen op je lichaam. Met een snack op zak raak je veel minder snel uitgeput, en heb je hogere slaagkansen om de hike op een succesvolle manier af te ronden.

• Je kan je scooter parkeren op deze parking. Hier wordt gevraagd voor een kleine donatie, al zijn die mensen geen vroege vogels. Als je dus vroeg genoeg naar Kelingking Beach komt, zal je geen parkeerticket hoeven betalen. Handige tip dus…

• Zorg dat je terug boven bent voor het donker wordt. Zowel op het strand, langs het wandelpad en bij het uitkijkpunt is er geen verlichting. Het is levensgevaarlijk om de hike naar beneden en boven af te leggen als het donker is. Hou de tijd in de gaten als je beneden bent, en zorg dat je een uurtje voor zonsondergang beneden vertrekt .

• Vergeet geen zonnecrème te smeren. Deze tip geef ik vooral aan mezelf, omdat ik dat elke keer opnieuw vergeet. Tijdens de wandeling is er geen schaduw of plek om te schuilen voor de zon. En de UV-index in Zuidoost-Azië ligt veel hoger dan die in West-Europa. Zonnecrème smeren is een must, liefst meermaals per dag.

Beste tijd op Kelingking Beach te bezoeken

Zoals bij elke plek op aarde valt het hoogseizoen op Nusa Penida in de zomer, namelijk de maanden juli en augustus.

Veel Balinese inwoners durven een vakantie in te plannen naar Nusa Penida, waardoor het eiland en daarbij ook Kelingking Beach behoorlijk druk kan worden. Zeker met het stijgend aantal toeristen dat elk jaar landt in Zuidoost-Azië, is het nu belangrijker dan ooit om je tripje naar deze plek zorgvuldig in te plannen. Bereid je in deze maanden dus voor op geduw en gesleur om een kijkje te kunnen nemen op het uitkijkpunt over de T-Rex.

Mocht je op een ander moment in het jaar Kelingking Beach kunnen bezoeken, dan raad ik je dat zeker aan. Maar voor de mensen die een vaste verlofperiode hebben (zoals wij), zijn er andere manier om het strand voor jou alleen te hebben. Alleen zal je daar wat nachtrust voor moeten opofferen.

Wij bezochten Kelingking Beach namelijk om 6u30 in de ochtend. Ik weet het, dat klinkt als gekkenwerk. Maar geloof me, het is de enige tip die ik je kan geven om tijdens de zomer het strand op een rustige manier te bezoeken. En dan heb je ook effectief het strand helemaal voor jezelf.

De zon komt namelijk op om 6u30 (in juli), waardoor het net licht genoeg is om de hike naar beneden te starten. Je kan dat doen op je eigen tempo, zonder het gedreun van andere toeristen. Bovendien zorgt het leeg strand ook nog eens voor de mooiste foto’s.

Zodra je klaar bent om je bezoek af te ronden en terug naar boven te keren, zullen er nog steeds niet zo veel bezoekers zijn. De drukte start pas rond een uur of 9 à 10. Daardoor heb je nog tijd genoeg om boven bij het uitkijkpunt enkele foto’s te maken en een laatste kijkje te nemen over het mooiste stukje natuur van het eiland.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.