Monkey Forest in Ubud, Bali: Tips & info voor een bezoek

Monkey Forest in Ubud, Bali: Tips & info voor een bezoek

Ga je binnenkort naar Ubud, en wil je een bezoekje brengen aan het Monkey Forest? Hier lees je alles wat je moet weten over deze coole plek!
Inhoudsopgave

Op slechts 3 meter van me barst er een grote vechtpartij uit.

Maar liefst 5 deelnemende partijen, tierend en gillend gaan ze op elkaar te keer. Ze zwaaien met hun armen, duwen en trekken aan elkaar, en niemand die er ook maar aan denkt om zich gewonnen te geven. Want dat is laf. Daar doen ze niet aan. Het gevecht lijkt te culmineren, tot the big boss de vechtersbazen uit elkaar haalt.

Ik heb het uiteraard over de agressieve aapjes van het Monkey Forest. Die vechtersbazen.

En hoewel ik mijn wenkbrauwen fronsten bij het zien van zo’n spektakel, bleek dit een van de normaalste zaken te zijn in het bos, die agressieve aapjes. Want rondom mij wandelde iedereen gewoon door.

Het is natuurlijk wel de moeite, zo’n apenbos. Een oase van rust en hetgeen wat daartegenover staat. Een unieke samensmelting van aap en mens, die naast elkaar doorgaan met het leven. Het is uitzonderlijk om zo dicht bij de aapjes te komen in hun natuurlijke habitat. Maar toch is voorbereiding best belangrijk als je het Monkey Forest bezoekt.

In deze reisgids lees je alles wat je moet weten over het Monkey Forest in Ubud, Bali + tips en info om jouw bezoek net dat tikkeltje vlotter te laten verlopen.

Voor je vertrekt: Ubud Monkey Forest

Waar: In het centrum van Ubud, Centraal-Bali.
Openingsuren: Elke dag van 8u30 tot 18u.
Toegangsprijs: 80.000 IDR (ruim 5 euro).

Wat is het Monkey Forest in Ubud?

Het Monkey Forest in Ubud mag dan wel bekend staan om zijn aapjes, maar het is zowel cultureel als spiritueel veel meer dan dat.

In 1930 werd deze ‘sanctuary’ opgericht om de langstaartige makaak, de Balinese aapjes weliswaar, een beschermde habitat te kunnen bieden. Een soort van toevluchtsoord voor de diertjes, zodat ze in vrede konden voortbestaan. Uiteraard is die vrede de laatste jaren wat verstoord, met de bloei van de stad Ubud en het toenemende toerisme van het eiland. En zo ontstond de toeristische trekpleister Monkey Forest.

Binnenin het bos vind je naast de vele deugnieten drie heilige tempels, die dateren uit de 14e eeuw, intussen zo’n 700 jaar oud dus. De Pura Dalem Agung is de grootste temple in het oord, en daarmee ook de belangrijkste. Daarnaast heb je nog de Pura Beji en de Pura Prajapati. Volgens de Balinese mythologie wordt het Monkey Forest gezien als een plaats van spirituele en natuurlijke harmonie. De ruim 700 (!) aapjes zijn als het ware de bewakers van de tempels en genieten dus ook van een heilige status. Geen wonder dat ze zo aanboden worden…

Toegangsprijs & openingstijden

Het bos heeft een oppervlakte van meer dan 30 hectare. Een bezoekje kan dus ook behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Je kan dus makkelijk anderhalf uur tot 2 uur de tijd nemen om het bos te verkennen, en een foto te nemen met de vele aapjes. Vooral op een warme dag, aangezien dit een van de enige plaatsen is waar ik tijdens de warme zomerhitte schaduw kon vinden.

Bovendien groeien er meer dan 100 verschillende boomsoorten in het bos. De biodiversiteit is hier enorm hoog. Het zijn dus niet alleen de aapjes die de overhand nemen, maar ook het plantenrijk heeft de boel bezet. Zo zijn alle tempels bijvoorbeeld overgroeid met planten, bloemen en mos. Het lijkt wel alsof je de filmset van Indiana Jones of Tarzan betreedt.

Het park kan je elke dag bezoeken van 8u30 ’s ochtends tot en met 18u ’s avonds. Hou er wel rekening mee dat je het laatste ticketje kan kopen om 17u30. Later worden er geen tickets meer verkocht. Bezoek je het park in de vroege ochtend, dan heb je het Monkey Forest waarschijnlijk voor jou alleen. Rustiger zal het niet worden! Rond 16u-17u is het behoorlijk druk in het bos, maar dan heb je wel het mooiste licht tussen de bladeren!

Een ticketje voor volwassenen kost 80.000 IDR, dat komt neer op ongeveer 5 euro. Een kind betaalt een lagere prijs, zo’n ticket kost slechts 60.000 IDR, zo’n 3,50 euro dus. Tickets voor het Monkey Forest in Ubud koop je aan de ingang van het park, of kan je vooraf online bestellen via deze website.

7 belangrijke veiligheidstips voor je bezoek

• Hou altijd een veilige afstand met de apen. Ze mogen er misschien schattig uitzien, het zijn onvoorspelbare dieren die behoorlijk agressief uit de hoek kunnen komen. Een gewaarschuwd man is er twee waard!

• Je mag de apen niet voederen. Dat is verboden, en bovendien ook een maatregel voor je eigen veiligheid. Zodra ze 1 iets hebben gekregen van jou, willen ze meer. Ze zullen je blijven lastigvallen, en dat kan gevaarlijk worden. Als je de apen toch wilt voederen, kan je raad vragen aan een plaatselijke werknemer.

• Hou geen losse voorwerpen zoals sieraden bij. De aapjes zullen alles proberen stelen wat ze kunnen. Denk maar aan een oorbel, een armbandje, of zelfs een gsm! Hou je losse voorwerpen in een gesloten rugzak, zodat de apen het niet kunnen zien.

• Bewaar je eten veilig in je rugzak. Zodra de apen ook maar iets van eten of drinken zien of ruiken in jouw beurt, laten ze je niet meer gaan. Hou dus geen flesje langs de zijkant van je rugzak, en hou je broodje niet bij jou in de hand. Plaats alles wat je hebt in je rugzak en hou de rits helemaal gesloten (neen, ook niet op een kiertje). Better safe than sorry!

• Blijf altijd rustig en kalm. Hoewel het vermoedelijk best spannend kan worden in het Monkey Forest (ik spreek uit ervaring), is het belangrijk dat je op elk moment rustig blijft. Bang zijn is menselijk, maar onverwachte bewegingen of geluiden kunnen de apen afschrikken of zelfs provoceren. Hou het rustig, dan komt alles goed.

Vermijd oogcontact met de apen. Oogcontact maken met de Balinese vechtersbazen kan worden beschouwd als een uitdaging. Zodra je te lang bewust oogcontact maakt met de apen, zien ze jou als een bedreiging. Kijk de aapjes dus nooit recht in de ogen.

Luister naar de werknemers en gidsen van het Monkey Forest. Specifieke regels en aanwijzingen zijn er niet voor niets. Hou je er dan ook aan en volg strikt alle instructies op. Ze zijn er om zowel jou als de diertjes te beschermen.

De Balinese aapjes in Ubud.

Hoe geraak je bij het Monkey Forest?

Zoals ik al vermeld heb, ligt het Monkey Forest in het centrum van Ubud, een dorp in Centraal-Bali. Dit is de exacte locatie. Het bos ligt op zo’n 2 uur rijden van de internationale luchthaven in Denpasar, afhankelijk van het verkeer. Maar aangezien Ubud een van de drukste plaatsen op het eiland is, verlies je makkelijk een hoop tijd.

Voor de ingang van het park zal je vermoedelijk even moeten zoeken, want die ligt niet vooraan het park maar langs de zijkant. Je wandelt er rechtstreeks heen via het einde van de Monkey Forest Road. Je kan het Monkey Forest in Ubud bezoeken op 4 verschillende manieren:

Te voet: Het Monkey Forest ligt op slechts een kwartiertje wandelen van het centrum van Ubud. En aangezien je tijdens het wandelen verschillende leuke winkeltjes en tempels passeert, raad ik je aan om het bos te voet te bezoeken.

Pendelbus: Mocht je geen zin hebben in een wandeling, kan je er ook voor kiezen om de bus te nemen. Er rijdt elke 15 minuten een gratis bus vanuit het centrum naar het Monkey Forest. Maar aangezien je mag rekenen op druk verkeer, verlies je vaak meer tijd als je de bus neemt dan te voet.

Bromfiets: Bali staat bekend voor de vele scooters en bromfietsen. Het is de voornaamste en makkelijkste optie om je te verplaatsen op het eiland, en bovendien veel sneller en handiger dan bijvoorbeeld een personenwagen. Je kan dus makkelijk met een bromfiets naar het Monkey Forest rijden. Er is een parking aan de ingang waar je voor enkele centen je voertuig kan parkeren.

Taxi: Als laatste kan je er ook voor kiezen om een taxi te nemen. Naast bromfietsen zijn taxis ook populair op Bali. In Ubud kan je wel geen gebruik maken van apps zoals Grab of BlueBird, want dat is verboden. Je zal dus een plaatselijke taxichauffeur moeten aanspreken om je naar het Monkey Forest te brengen. Maar een belangrijke tip: het is helemaal niet zo goedkoop als je denkt…

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.