Wat te doen in Munduk: 9 tips voor het onbekende Noord-Bali

Wat te doen in Munduk: 9 tips voor het onbekende Noord-Bali

Munduk is de verborgen parel van Bali. Diep verscholen in de noordelijke jungle van het eiland, vind je de mooiste watervallen en hidden gems. In deze reisgids lees je alles over wat je kan doen in Munduk!
Inhoudsopgave

Bali mag dan wel het paradijs zijn dat ik ervan verwacht had, Munduk bleek het hart te zijn van dat Hof van Eden.

Hordes toeristen, goedkope en toch te dure cocktails op het strand, duizenden scooters die de weg onveilig maken; op Bali gaat het hand in hand met de weelderige jungles, kolossale watervallen en authentieke cultuur. Je neemt het er allemaal bij.

Maar in Munduk hoeft dat helemaal niet. De atypische bestemming weet al langer de blik van de doorsnee reiziger te vermijden, en dat doet het met plezier. Want de charme van Munduk is nu net die knusheid, die stilte en die eenzaamheid. Dat ruwe kantje.

Al bij de eerste dag van het plannen van onze rondreis op Bali, wist ik dat het noorden van het eiland een welverdiend plekje zou krijgen. Zowel mijn zus als ik konden ons wel vinden in een ontsnapping aan de drukte en sleur. En gepaard met de ongerepte natuur die je deze kant van Bali vindt, was ons hart meteen verkocht.

Al onze verwachtingen voor Munduk werden grenzeloos ingelost, en zo veel meer. En of het die van jou zal halen? Daar twijfel ik geen seconde aan.

In deze reisgids lees je alles over de magische plek die Munduk wel niet is. Alle bezienswaardigheden, de leukste dingen om te doen en hidden gems om te verkennen, waar je kan eten en onvergetelijke overnachtingen, … Ook vertel ik je de belangrijkste zaken die je moet weten voor het plannen!

Voor je vertrekt: Munduk

Waar: Munduk ligt in het noorden van Bali.
Hoe geraak je er: Munduk ligt vrij afgelegen, waardoor de makkelijkste manier om er te geraken de auto is.
Must see: Sekumpul & Fiji watervallen.

9 dingen om te doen in Munduk, Noord-Bali

1. Klim naar de Fiji Waterval

Een van de leukste dingen om te doen in Munduk is een dagtour naar de regio rondom de Sekumpul en Fiji Watervallen. Op slechts een half uur rijden met de scooter kom je terecht in een oase van puur natuur. Dit is de mooiste plek in het noorden van Bali, no competition.

In deze regio vind je de mooiste watervallen, allemaal op een steenworp van elkaar. En een van die paradepaartjes is dus de Fiji Waterval.

Om er te geraken ga je een heuse hike tegemoet met een groot aantal hoogtemeters die je moet afdalen. De combinatie van steile traptreden en vochtige omgeving is niet mijn persoonlijke favoriet, maar al mijn zorgen verlieten mijn lichaam wanneer ik de Fiji Waterval boven de bladeren van het bos zag piepen. Naar mate de afdaling vordert, hoor je de woeste kracht van het kletsende water tegen de Balinese bodem. En op het einde van de wandeling kom je uit aan de voet van dit stukje natuurwonder.

Waar: De Fiji Waterval ligt in het noordoosten van Munduk. De rit naar de vallei duurt zo’n uurtje met de scooter. Dit is de routebeschrijving.

Gids: Wij bezochten de Sekumpul-regio, en dus de ook de Fiji Waterval, met een gids. Hoewel dit origineel niet ons plan was (en we er eigenlijk een beetje zijn ingeluisd) bleek onze tour met de gids toch best een goede optie. We betaalden 500.000 IDR (een kleine 30 euro) per persoon, wat helemaal niet goedkoop is in Indonesië. Maar we hebben wel een hele dag plezier gehad, en moesten ons voor de rest niets aantrekken. (Zo was de toegangsprijs voor de verschillende watervallen al berekend in de prijs.) Mocht je ook een leuke gids wensen tijdens jouw dagtrip in Ubud, dan kan je mee een berichtje sturen op Instagram voor de contactgegevens van Buddy!

2. Verken Sekumpul Waterval

De Fiji Waterval is slechts het begin van alle pracht en praal, want enkele minuten verder vind je de grote broer, de Sekumpul Waterval. En stiekem is dit de grote trekpleister waarvoor iedereen naar deze regio trekt; Bali’s meest indrukwekkende waterval.

Van een hoogte van meer dan honderd meter vallen vanuit verschillende richtingen stromen aan druppels neerwaarts langs de weelderige groene flanken. Middenin de jungle is dit stukje temperament verborgen van al het leven op het drukke eiland, en de wandeling erheen is daarom een van de leukste dingen die je kan doen! Even ontsnappen aan alles en iedereen.

Het viewpoint om Sekumpul te bewonderen ligt in het midden van de vallei, waar je op een rots kan klimmen om de kracht van het water op je huid te voelen. Let wel op: het is er behoorlijk glad. Kijk uit waar je loopt, en wees vooral alert en voorzichtig.

Waar: De Sekumpul Waterval ligt vlak bij de Fiji Waterval. De wandeling van de ene naar de andere duurt een kleine 10 minuutjes.

Beste reistijd: Sekumpul Waterval mag dan wel de mooiste en grootste waterval zijn op Bali, de wandeling ernaartoe is ook een van de populairste dingen om te doen op het eiland. Kom voor de middag, dan is de plek nog niet overspoelt met tientallen reizigers. De beste maand om de Sekumpul Waterval te bezoeken is april, net na het regenseizoen. Dan is de waterval het grootst, en stroomt het water het hardst. Mijn zus en ik bezochten de waterval in juli, en ook toen mochten we helemaal niet klagen over de zichten!

Hoeveel tijd heb je nodig?: Reken toch minstens op een 2-tal uur om zowel Fiji als Sekumpul Waterval te verkennen. Het gebied is groot, en de wandeling ernaartoe is behoorlijk uitputtend.

3. Duik in het water vanop een klif!

Tijd voor een activiteit voor de waaghalzen.

Wist je dat je kan klifduiken in Bali? Hoewel het geen platformen zullen zijn met hoogtes van 30 meter zoals in Portugal aan de Algarve kust, is dit recreatief alternatief een van de coolste dingen om te doen in Munduk. Vanop een tiental meter hoogte duik je in een meer, op een afgelegen plek waar niemand vanaf weet.

Het cliff diving-punt ligt niet ver weg van de Sekumpul Waterval, en toch weten slechts weinig toeristen af van deze hidden gem. Bij ons bezoek waren we helemaal alleen, en hadden we de vijver voor onszelf. Er liggen opgeblazen autobanden om te dobberen op het water, zodat je tussendoor ook even kan ontspannen van de adrenaline kicks!

Waar: Aangezien deze plek nog vrij onbekend is in Munduk, en ik dat graag zo wil houden, plaats ik de locatie niet in dit artikel. Mocht je er toch graag heengaan, stuur me dan een berichtje op Instagram. Daar laat ik je al te graag weten waar je precies heen moet.

4. Probeer de natuurlijke waterglijbaan

Op een fietsband een natuurlijk waterglijbaan in de jungle van Bali afglijden. Wat denk je?

Gekker kan het haast niet klinken, en toch is het een van mijn favoriete dingen om te doen in Munduk. Dit plekje is ook een van de stops wanneer je met onze gids Buddy de Sekumpul-regio verkend, en is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de populairste plekken op het eiland. Vroeger was er nog sprake van een verborgen plekje, maar dankzij TikTok en Instagram wil iedereen erheen. Terecht uiteraard.

De waterval is een paar tientallen meter lang. Met behulp van een fietsband glij je langs de rotsen in volle vaart naar beneden. Weer voorbereid op enkele blauwe plekken op je billen, want ‘t is geen activiteit voor zuurpruimen! Je bent ten slotte in de natuur.

Waar: De Natural Waterslide bevind zich op weg naar de Sekumpul Waterval. Dit is een routebeschrijving naar de waterglijbaan.

De natuurlijke waterglijbaan is een van de leukste dingen om te doen in Munduk.

5. Bezoek een koffieplantage

In Bali heb je koffieplantages in overvloed. Zowel in Ubud als in Munduk zijn er verschillende opties om een bezoek aan te brengen. Zo bezochten wij in Ubud de Segara Windhu Coffee Plantation, een plantage in het noorden van het dorp.

De koffieplantages bieden je vaak een gratis tour aan van de regio, die je tijdens een korte wandeling tussen de koffiebonen alles zal vertellen over het kweken van koffiebonen. Bali staat dan ook bekend voor de duurste koffie ter wereld, Kopi Luwak.

Kopi Luwak, ook wel gekend als civetkoffie, is een koffiesoort gemaakt van bonen afkomstig uit de uitwerpselen van de civetkat. Dat is een dier dat zorgvuldig tewerk gaat bij het kiezen van zijn maaltijden, koffiebonen dus. Hij eet het vruchtvlees van de boon op, en laat vervolgens de bonen enkele dagen later onverteerd achter. Vreemd genoeg blijken die bonen de beste variant te zijn om koffie te maken, waardoor een kilogram aan Kopi Luwak-bonen kan oplopen tot honderden euro’s.

Waar: De Segara Windhu koffieplantage ligt wat verder van Munduk (Google Maps). Uiteraard vind je in het noorden ook verschillende koffieplantages om te bezoeken!

6. Bekijk een prachtige zonsondergang

Als er iets is wat Munduk goed doet, dan zijn het de zonsondergangen.

Het landschap in het noorden van Bali is gewaagder, ruiger en wilder dan de rest van het eiland. Bossen en jungles kleuren de flanken van de heuvels smaragdgroen, die op hun beurt een tintje lichter worden wanneer de zon haar laatste uurtjes met ons doorbrengt. Ga zitten op je balkon, en bereid je voor op een van de mooiste dingen om te doen in Bali.

Zodra de zon aan de zeespiegel reikt, ondergaat de lucht en sfeer van Munduk een warme oranjegloed die alles en iedereen oplicht. In de verte zie je de zachte golven van de Javazee transformeren in een levend spectrum van warme tinten. En pas dan weet je wat puur geluk is. Althans, voor mij was het toch een kantelpunt in mijn leven. Want toen besefte ik pas dat de wereld te mooi is om thuis te blijven.

Een prachtige zonsondergang meepikken in Munduk, Bali.

7. Bezoek een van de vele andere watervallen

Naast de Fiji en Sekumpul Waterval zijn er nog tientallen andere watervallen in Munduk.

Tijdens onze rondreis op Bali bezochten we maar liefst 8 verschillende exemplaren, waarvan 6 in Munduk. Mochten we meer tijd hebben gehad in het noorden, zou dat lijstje nog veel langer zijn geweest. Zoals TLC het al jaren zegt, chasing waterfalls is een van de leukste dingen om te doen in Munduk.

Een van mijn favoriete watervallen was Banyumala. Dat is een duo van stromende cascade’s, waardoor je meteen 2 vliegen in 1 klap slaat. De weg ernaartoe is opnieuw geen lachertje, wat de eindmeet nog zo speciaal maakt. Ook de Munduk Tutub Waterval vonden we geweldig, aangezien die door zo goed als niemand gekend is. De rust die je er ervaart is onvergelijkbaar!

Lees meer: De mooiste watervallen in Bali op een rijtje.

8. Uitzicht over de Twin Lakes

Munduk is omringd door een en al natuur, met de Twin Lakes als centrale hub van Noord-Bali. Danua Buyan is de grootste van de 2, en Danua Tamblingan de kleine tegenspeler.

Rondom de 2 meren heb je verschillende uitkijkpunten waar je heen kan gaan om een onvergetelijke blik te slaan op de twee hemelse waterlichamen. Het is de perfecte eerste stop bij je aankomst in Munduk, aangezien het je meteen een welverdiend beeld geeft van wat je te wachten staat in het noorden van Bali.

Langs de straatkant bij het viewpoint heb je ook enkele gezellige cafeetjes en warungs om een hapje te eten of te drinken. Tafelen met zo’n waanzinnig uitzicht is een activiteit die je niet vaak meemaakt!

Waar: Het uitzichtpunt ligt op enkele minuten scooteren van het centrum van Munduk (Google Maps).

9. Bezoek Pura Ulun Danu Bratan

Aan de rand van het heilige Bratan-meer, ligt de hindoeïstische tempel Pura Ulun Danu Bratan. De vruchtbare grond voorziet de omgeving van een rijkelijk gevulde fauna en flora. En om die vruchtbaarheid naar een hoger niveau te tillen, staat deze tempel in teken van Dewi Danu. Dat is de godin van het water, meren en rivieren. De godin en het meer spelen een onmisbare rol in de irrigatie van de omgeving.

De tempel is de perfecte pitstop op weg van of naar Munduk. Pura Ulun Danu Bratan ligt dan ook langs een van de enige autowegen die naar Munduk leiden vanuit Ubud. Het tempelcomplex werd reeds gebouwd in 1633, zo’ 400 jaar geleden dus. Sindsdien zijn de verschillende godentempels een ware hotspot geworden voor zowel toeristen als locals.

Je kan er de tempels bewonderen, maar er zijn ook verschillende restaurants en cafeetjes gebouwd rondom de grote tuin van het complex. Een bezoekje brengen aan Pura Ulun Danu Bratan is daarom een van de leukste dingen om te doen in Munduk met kinderen.

Waar + Wanneer: Pura Ulun Danu Bratan ligt centraal op het eiland van Bali. Dit is een routebeschrijving. De tempel is elke dag geopend van 7u ’s ochtends tot 19u in de avond.

Toegangsticket: Een ticketje per persoon kost 75.000 IDR, dat is omgerekend zo’n 4,5 euro. Je koopt je ticketje plaatselijk aan de kassa, waar je ook een flesje water krijgt.

Hoe geraak je er?

Munduk is de verste bestemming tijdens je rondreis op Bali. Aangezien de plek in het uiterste noorden van Bali ligt, ben je toch een 2-tal uur onderweg vanuit zowel Canggu als Ubud. De makkelijkste manier om er te geraken is daarom met een chauffeur die je brengt. Stuur me een berichtje op Instagram mocht je de contactgegevens van onze chauffeur wensen!

Waar kan je overnachten in Munduk?

Munduk is helemaal niet zo groot of populair als Canggu of Ubud, waardoor het aantal opties om te overnachten eerder dun gezaaid is. Toch kan je, met een beetje zoekwerk, een heerlijke en toch goedkope plek strikken om je reis naar Munduk compleet te maken.

Wij verbleven 2 nachten in Bali Jegeg Munduk. Dat is een hotel in het centrum van Munduk en daardoor de ideale uitvalsbasis is om alles in de omgeving te ontdekken. Via het hotel konden we 2 moderne scooters huren aan een lage prijs om op stap te gaan. Het hotel heeft ook een zwembad. (Hoewel je daar in Munduk niet zo een grote nood aan hebt. Het is behoorlijk wat frisser in het noorden van Bali.)

Op de bovenste verdieping van het hotel heb je een restaurant waar je zowel kan ontbijten en lunchen als dineren. Je hebt er een zicht over de prachtige valleien van Munduk, perfect voor een rustgevende zonsondergang. De Kamers waren proper, alleen was het soms wachten op het warm water in de douche. Dat probleem zou blijkbaar vaker voorkomen in het noorden van Bali. Een korte douche kan af en toe geen kwaad!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.