11 geweldige dingen te doen op Nusa Penida: Tips + info

11 geweldige dingen te doen op Nusa Penida: Tips + info

Nusa Penida, het kleine zusje van Bali, is een en al avontuur. Bezoek jij binnenkort het eiland? Dan lees je hier 11 geweldige dingen om te doen op Nusa Penida!
Inhoudsopgave

Veranderingen. Groot en klein. Ze zijn onvermijdelijk voor een eiland in de Indische Oceaan.

En hoewel het toegenomen toerisme op Nusa Penida het eiland sterk heeft aangetast, moeten we voor de grootste verandering enkele eeuwen teruggaan in de tijd.

Terug naar de tijd van het Bandieten Eiland.

In de zeventiende eeuw werd Nusa Penida na honderden pogingen eindelijk veroverd door Bali in een bloedige strijd om macht. De koning van het kleine eiland liet zijn laatste adem, waarna de bewoners onder de heerschappij van de zeven rijken van Klungkung vielen. Het eiland werd verklaard tot het Bandieten Eiland.

Sindsdien werd Nusa Penida beschouwd als de grootste gevangenis van de 7 rijken. Criminelen en moordenaars op Bali werden verbannen naar het kleine eiland. Klaar om ‘weg te rotten’. En bij die bannelingen hoorden ook de magiërs, heksen en priesters; de gebruikers van zwarte magie.

De magie van Bandieten Eiland heeft Nusa Penida nooit verlaten. Overal op het eiland vind je nog restanten. Kelingking Beach, Diamond Beach, Angel’s Billabong, de rijke onderwaterwereld. Allemaal buitenaardse plaatsen die je weten te betoveren. Het is eeuwen later dus nog altijd een magische plek.

Uitzicht over de T-Rex van Nusa Penida bij Kelingking Beach.

Nusa Penida, het kleine zusje van Bali, is daarom een plaats die je absoluut niet mag overslaan tijdens je rondreis door Bali.

Al moet ik er een aanzienlijke ‘maar’ aan toevoegen, terugverwijzend naar de nieuwste veranderingen op het eiland. Het toenemende toerisme.

De verschillende natuurlijke wonderen, zoals Kelingking Beach, zijn niet meer de verborgen plekjes van vroeger. Het wordt er vaak behoorlijk druk, zeker als je voor een daguitstap komt. Ook Diamond Beach is niet meer van de jaren stilletjes, met een hike waar bijna iedere toerist zich aan waagt. Elke dag opnieuw meren tientallen boten aan op de haven van Nusa Penida, met duizenden dagbezoekers die op een sneltempo een kennismaking met Nusa Penida aangaan. Plan je de bezoekjes aan de verschillende bezienswaardigheden verkeerd, dan maken de eindeloze rijen bij de viewpoints en de ondraaglijke hitte het eiland behoorlijk onaantrekkelijk.

Maar ongeacht het hand in hand groeien van toerisme met het eiland, weet dat kleine sprokkeltje magie je hart open te stellen voor het onbekende van Nusa Penida.

Met deze gids leer ik je alles over het eiland; de leukste dingen om te doen, hoe je op Nusa Penida geraakt, waar je kan overnachten en tips om je bezoek aangenamer te maken.

Voor je vertrekt: Nusa Penida

Waar: Ten oosten van Bali, in de Balizee.
Hoelang varen?: De boottocht naar Nusa Penida duurt 45 minuten.
Oppervlakte: 200 vierkante kilometer.
Valuta: Indonesische Roepia (vooral cash).

11 geweldige dingen om te doen op Nusa Penida

Hiken naar Kelingking Beach

Klokslag 6u in de vroege ochtend ging de eerste wekker. En in tegenstelling tot de norm konden wij niet wachten om op te staan. Want vandaag was het eindelijk zover.

Kelingking Beach is de mooiste, drukste, en meest indrukwekkende plek op Nusa Penida. De T-Rex, zoals sommigen hem herkennen, is een rotsformatie in de vorm van een dino die dagelijks duizenden toeristen naar hem toe weet te trekken.

En wij zouden de eerste van de dag zijn.

Na een half uurtje op de scooter kwamen we rond kwart voor 7 aan bij het uitkijkpunt, klaar voor de mooiste hike van ons leven. Want da’s nog iets waar het strand bekend voor staat.

Op zo’n 45 minuten tijd wandel je steil naar beneden, 150 meter de diepte in. De weg naar het strand is een droom voor echte avonturiers, want enkel de waaghalzen zullen het einde halen. En hoewel je je het onderweg serieus zal beklagen (want ja, ‘t is puffen en zweten), zal je bij de eindmeet met open armen ontvangen worden door de mooiste zichten die je in je leven ooit zal zien. Het is een van de dingen die je dan ook zeker en vast moet doen op Nusa Penida.

Waar: Kelingking Beach bevindt zich langs de zuidwestkust van Nusa Penida (Google Maps). Afhankelijk waar je bent op het eiland, zal je ongeveer een half uurtje onderweg zijn met de scooter om er te geraken.

Wanneer: Je bezoekt het strand best tijdens zonsopgang. Na een uur of 10 in de voormiddag stroomt de plek vol toeristen, die elk op hun beurt Kelingking Beach voor zichzelf toe-eigenen. Voor de mooiste foto’s moet je tijdens zonsondergang komen, maar dan is het er heel druk.

Hike: De hike naar het strand start vlak bij het bekende uitkijkpunt over de T-Rex. Het wandelpad is steil, met een kleine rails (die niet erg stevig is). De hike naar beneden duurt makkelijk een half uur. Naar boven ben je dan weer iets langer onderweg omdat je daar iets voorzichtiger moet zijn naargelang de afdalers in de tegengestelde richting.

Lees meer: Handige tips + info voor Kelingking Beach.

Diamond Beach verkennen

Kelingking Beach was niet de enige race tegen de klok op Nusa Penida. Want ook bij Diamand Beach was de tijd te schaars en de moed te hoog.

Diamond Beach, het op een na mooiste strand van Nusa Penida, is opnieuw een stukje natuur dat niet kan worden overgeslagen tijdens je trip naar het eiland. Het strand is uniek dankzij zijn indrukwekkende en hoge kliffen, die je langs en in de zee kan bewonderen. De kliffen lijken op diamanten die uit de grond en uit het water tevoorschijn komen, vandaar de naam ‘Diamond Beach’.

De zon ging onder rond een uur of 6, en wij vertrokken rond 3u aan de ander kant van het eiland. Op weg voor een laatste uitstap van onze eerste dag op Nusa Penida. Een uitstap die we absoluut niet wouden missen.

De weg naar Diamond Beach is niet zo vanzelfsprekend. Je rijdt langs de kleinste en smalste wegen, slalommen tussen bossen en rijstvelden, zonder auto’s die je de weg kunnen versperren. En hoewel Google Maps zei dat het een klein uurtje rijden was, waren we toch zeker anderhalf uur onderweg.

Rond half 5 kwamen we dus eindelijk aan op de parking van Diamond Beach, maar dan stond de wandeling naar beneden nog op het programma. Een wandeling waar je makkelijk meer dan een half uur over doet. Op sneltempo daalden we dus af, langs de steile, scheve, en gladde trappen die het strand bereikbaar maken. Maar hoe dan ook, we hebben het gehaald.

(En voor de duidelijkheid, in het echt is Diamond Beach nog zo veel mooier dan op foto’s!)

Waar: Diamond Beach ligt bij het oostelijkste punt van Nusa Penida (Google Maps). Je bent meer dan een uur onderweg om dit punt te bereiken, aangezien je het eiland helemaal doorkruist.

Hike: Hoewel het een uitdagende hike is, die niet voor iedereen is weggelegd, is Diamond Beach bezoeken een van de leukste dingen die je kan doen op Nusa Penida. De wandeling naar beneden duurt een half uurtje, en naar boven doe je er een klein beetje langer over. Het laatste deel van de hike is zonder trappen, waar je gebruik zal moeten maken van touwen om naar boven en beneden te klimmen. Oppassen geblazen dus!

Het Thousand Islands Viewpoint

Vlak bij Diamond Beach vind je een uitzichtpunt genaamd Thousand Islands Viewpoint. Een plek net zo buitenaards en dromerig als de naam doet blijken.

Vanaf dit punt kijk je uit over de verschillende ‘diamanten’ die je bij Diamond Beach in de zie ziet, maar dan vanuit de lucht in plaats vanop de grond. Een zicht dat een bezoekje zeker waard is.

Hier vind je ook de bekende boomhut die je op Instagram misschien al hebt zien verschijnen. Volgens de influencers is het een van de dingen die je moet doen op het eiland, maar eigenlijk is het gewoon een veel te dure en drukke fotospot die je geld niet waard is. Sla de boomhut dus over, en geniet gewoon van het uitzicht. Want dit zie je niet elke dag.

Waar: Het uitkijkpunt vind je op enkele minuten rijden met de scooter vanaf Diamond Beach aan de oostkust van Nusa Penida (Google Maps).

Broken Beach bewonderen

Broken Beach is een plek die op het eerste zicht theoretisch niet mogelijk lijkt te zijn. De zwaartekracht heeft deze plek als het ware op de ene of andere manier overgeslagen.

Broken Beach is honderden jaren geleden ontstaan door de erosie, en de ijzersterke golven. Het dak van de klif is ingezakt, omdat het de kracht van de zee niet langer kon weerstand. Alles stortte in, waardoor een natuurlijke brug is ontstaan. Dankzij de erosie holde de plek uit, en lijkt het nu alsof het wandelpad over de zee zweeft.

Bovenop de wandelbrug heb je natuurlijk ook een panoramisch zicht over de kust en de andere kliffen. De ideale spot om enkele vakantiefoto’s te nemen dus.

Waar: Broken Beach ligt aan de westkust van Nusa Penida (Google Maps). Vanaf Kelingking Beach duurt de rit ongeveer een half uurtje.

Het natuurfenomeen Angel’s Billabong

Niet veel verder vind je Angel’s Billabong, opnieuw een natuurfenomeen uit de sprookjesboeken.

Tegen de grote rotst klapt bij hoge tij het water van de zee aan hoge snelheid tegen de klif. En dat zorgt voor een waar spektakel. Het water bereikt tientallen meter hoogte, waarbij je er vlakbij staat. Het is heel indrukwekkend om te zien.

Het belangrijkste kenmerk van Angel’s Billabong is dat het sterk afhankelijk is van de getijden. Bij laag water zou je de zwembaden kunnen betreden en zwemmen (maar doe dit niet, het blijft gevaarlijk!), terwijl ze bij hoog water vaak levensgevaarlijk zijn vanwege de krachtige golven die over de rotsen kunnen slaan.

Vanwege de grillige aard van de rotsachtige omgeving is het belangrijk om voorzichtig te zijn als je Angel’s Billabong bezoekt. Je kan dicht bij de plek komen, maar doen moet je over scherpe en smalle stenen heen. Zorg dus dat je stevige schoenen aanhebt met een goede grip, zodat je nergens uitglijdt of slipt.

Waar: Angel’s Billabong bevindt zich aan de westkust van Nusa Penida, dichtbij andere beroemde bezienswaardigheden zoals Broken Beach en Kelingking Beach (Google Maps).

Langs de Teletubbies Hills rijden

Hoewel je Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa & Po hier niet zal vinden, zijn de Teletubbies Hills een plek die je niet mag missen op het eiland. Ook al is het een beetje een ‘outsider’ op het lijstje van dingen te doen op Nusa Penida.

De groep van ronde, hoge heuvels zijn dus genoemd naar de heuvels van het wereldberoemde gelijknamige kinderprogramma. Je hoeft niet te veel te verwachten van de plek. Het zijn tenslotte gewoon een paar heuvels. Maar aangezien je bijna gegarandeerd langs hier rijdt om van de ene naar de andere kant van het eiland te geraken, is een stop zowat verplicht.

Je bezoekt de heuvels best vlak na het regenseizoen. Dan hebben de Teletubbies Hills de felgroene kleur die de plek net zo mooi maakt. Tijdens de zomer lijken de heuvels nogal geel/bruin, niet zo fotogeniek dus.

Waar: De Teletubbies Hills liggen in het centrum van Nusa Penida. Dit is de exacte locatie op Google Maps.

Snorkelen in de onderwaterwereld

Nusa Penida is niet enkel mooi boven de zeespiegel, maar ook onderwater is het zeker en vast de moeite om een kijkje te nemen. Het eiland is namelijk de perfecte snorkelplek voor toeristen.

Vanop het eiland vertrekken er verschillende organisaties die je op groeps- of individuele excursies meenemen. Je kan kiezen voor een trip van een halve dag, een volledige dag, een boottocht naar de westkust of de oostkust, … Alles is mogelijk!

Wij kozen voor een duiktocht van een halve dag. We hebben gesnorkeld op 3 verschillende plaatsen: Manta Bay, Cristal Bay en Turtle Point.

De duiktocht was 1 van de hoogtepunten van de reis. We zagen tientallen soorten tropische vissen, een aantal schildpadden, en we hebben tussen een school dolfijnen gezwommen! Ze waren slechts enkele meters onder en naast ons… Een ervaring die we nooit zullen vergeten!

Opgelet: Zeeziek zijn is geen grap. De golven rond Nusa Penida zijn heel erg krachtig en onvoorspelbaar. Op een kleinere boot voel je de golven dus heel goed. Femke had hier heel was last van, dus wees voorbereid en haal desnoods medicatie tegen zeeziekte!

Snorkelen is een van de leukste dingen om te doen op Nusa Penida.

Scooteren door de ongerepte natuur

“Helm? Da’s allemaal niet nodig! Op Nusa Penida is er geen politie hé, don’t worry!”

Dat was de laatste zin die we te horen kregen voor we op de scooter gingen zitten. Geruststellend? Neen. Maar op Nusa Penida moet je daar nu eenmaal niet over nadenken.

Hoe dan ook, Nusa Penida is de perfecte plek voor een ‘introductieles’ tot rijden met een scooter. Het eiland is helemaal niet drukbevolkt, en hoewel de wegen heel smal zijn, is de kwaliteit van de baan soms beter dan in België! (Al is dat niet zo moeilijk natuurlijk…)

Aangezien je tijdens het rijden zo veel mooie natuur en plekjes tegenkomt, is het absoluut 1 van de dingen die je moet doen als je op het eiland bent.

Niet vergeten: Op Bali heb je een internationaal rijbewijs nodig. Dat je kan bij je gemeente aanvragen. Hoewel wij het tijdens onze reis nooit hebben moeten voorleggen, is het geen overbodige luxe om bij de hand te hebben.

Dolfijnen spotten

Zoals ik al eerder zei hebben we tijdens onze snorkeltrip tussen een school dolfijnen gezwommen. Een van de mooiste ervaring in mijn leven! Maar je hoeft niet het water in te gaan om dolfijnen te zien. Ook vanop de kust kan je verschillende dolfijnen spotten.

Er zijn verschillende plaatsen waar scholen dolfijnen graag rondhangen. Alleen is het nogal moeilijk om die te voorspellen en vinden.

Wij zagen een groep dolfijnen bij het uitkijkpunt van Angel’s Billabong. Daar heb ik onderstaande foto genomen. Ook hebben we enkele dolfijnen langs de oostkust van Nusa Penida gespot.

Mocht jij op Nusa Penida dolfijnen gespot hebben op een andere plek, laat het me dan gerust weten in de reacties!

Dolfijnen spotten op Bali.

Een uitstap naar de andere Nusa’s

Nusa Penida is niet de enige oostbuur van Bali. Het eiland heeft namelijk nog een klein broertje en zusje: Nusa Ceningan en Nusa Lembongan.

Nusa Lembongan

Nusa Lembongan ligt tussen Bali en Nusa Penida, en is een stukje kleiner dan Nusa Penida. Het eiland is ook minder bevolkt, maar is nog steeds behoorlijk toeristisch. Veel reizigers die enkele dagen op Nusa Penida verblijven zullen er vaak voor kiezen om ook een nachtje op Nusa Lembongan door te brengen.

Het eiland is de perfecte plek om het helderblauwe water in te trekken, en te duiken en snorkelen tussen de exotische vissen. Ook voor surfers is dit een hemels oord met geweldige surfspots waar er grote golven zijn.

Nusa Ceningan

Dit authentieke eiland is de kleinste van de drie Nusa’s. Hier kom je naartoe voor de relaxte sfeer, want hier kan en mag alles maar hoeft helemaal niets.

Stranden, hangmatten, ligstoelen, het ligt er vol van. Op Nusa Ceningan is het ook helemaal niet druk, want weinig toeristen zetten de stap naar dit eiland. Via een brug vanuit Nusa Lembongan kan je hierheen, of je neemt een boot.

De witte stranden van het eilandleven.

Een mooie zonsondergang of -opgang bekijken

Zuidoost-Azië is het walhalla voor zonsop- en zonsondergangen. Waar je ook bent, de zon zien ondergaan is gegarandeerd een spektakel dat je niet snel zal vergeten. Het is dan ook een van de dingen die je zeker en vast moet doen als je op het eiland bent. Op Nusa Penida zijn er enkele plekken waar een zonsondergang niet te missen is.

Kelingking Beach ligt langs de westkust, waardoor het de ideale plek is om ’s avonds bij het schemerlicht tot rust te komen. Hou er natuurlijk rekening mee dat je op Kelingking Beach niet alleen zal zijn. Er zijn honderden toeristen die waarschijnlijk hetzelfde idee zullen hebben als jij, dus kom op tijd voor een leuke zitplek!

Ook bij de haven van Nusa Penida zal je een prachtige zonsondergang beleven. Hier zie je in de verte Mount Agung op Bali boven de wolken loeren.

Voor de mooiste beelden bij zonsopgang moet je dan weer aan de andere kant van het eiland zijn, bij Diamond Beach. Hier zal het ’s ochtends helemaal niet druk zijn, waardoor je de magische plek voor jou alleen hebt.

Zonsondergang bij Diamond Beach moet je meemaken.

Algemene tips voor je bezoek

Zorg dat je genoeg cash bij hebt: Op Nusa Penida is (net zoals op Bali) cash geld de voornaamste betaalmethode. Buiten de hotels zal je bijna nergens met de kaart kunnen betalen. Zorg er dus voor dat je zeker genoeg cash geld bij hebt om enkele dagen op Nusa Penida te overbruggen. Nergens op het eiland heb ik een geldautomaat gezien, dus cash afhalen is (waarschijnlijk) niet mogelijk.

Draag zorg voor de natuur: Net zoals Bali lijdt Nusa Penida onder de stijgende hoeveelheid toeristen die dagelijks voet zetten op het eiland. Overal vind je vuilnis, zowel langs de weg als bij de verschillende bezienswaardigheden en uitkijkpunten. Overal. Laat je papiertjes, blikjes, plastic en wat dan ook niet achter. Hou het bij jou tot je een vuilnisbak tegenkomt. Zo zorg je dat ook na jou nog veel mensen kunnen genieten van de schoonheid van Nusa Penida.

Bezoek de verschillende bezienswaardigheden in de voormiddag of vroege avond: Hier zijn 2 verschillende redenen voor. Ten eerste is het eiland behoorlijk druk overdag. Iedereen trekt na de middag door het eiland, om de verschillende dingen die er te doen zijn op hun lijstje te kunnen schrappen. In de voormiddag en naar de avond toe is het veel minder druk. Ten tweede is er een tropisch klimaat op Nusa Penida. ’s Namiddags is het snikheet op het eiland. Dan wil je echt niet in volle zon op de scooter zitten.

Waar te verblijven op Nusa Penida?

Tijdens onze tweedaagse uitstap naar Nusa Penida verbleven we bij Bagia Bungalows. Dat resort bestaat uit verschillende kleine bungalows met elk een klein terras vanwaar je een prachtig zicht hebt op de berg van Bali.

Bovendien is er een restaurant bij het hotel waar je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kan eten. Het ontbijt viel een beetje tegen (al was dat bijna overal in Bali het geval) maar we hebben heel erg genoten van ons verblijf hier.

Ook kan je bij Bagia Bungalows verschillende activiteiten boeken. Denk maar aan een dagtrip over het eiland, een snorkeltrip, en nog veel meer. Het is dus de ideale uitvalsbasis voor jouw reis naar Nusa Penida!

Hoe verplaats je je op Nusa Penida?

Zoals ik al liet blijken hierboven is de scooter het go-to vervoersmiddel op Nusa Penida. Het is de makkelijkste optie, en als het ware iedereen doet het.

Ook de locals hebben geen auto en gebruiken scooters om zich te verplaatsen op het eiland. Bovendien is het niet mogelijk om een auto te huren op Nusa Penida, dus veel andere opties heb je niet.

Als je naar Nusa Penida komt met een plaatselijke gids op daguitstap, kan het zijn dat je die dag met een auto rondrijdt op het eiland. Maar dat heeft helemaal geen voordelen te bieden. Je bent veel langer onderweg omdat de wegen nu eenmaal niet gemaakt zijn voor auto’s.

Je kan een scooter huren via je hotel. Je kan op voorhand contact opnemen, of je kan het gewoon ter plaatse vragen aan het personeel.

Benzine voor de scooter kan je overal vinden langs de kant van de weg. Benzine is ook helemaal niet duur. Vaak ben je nog geen 5 euro kwijt om een volledige tank te vullen.

Hoe geraak je er?

Je reist naar Nusa Penida met een boot. De boottocht duur ongeveer 45 minuten, en die kan behoorlijk misselijkmakend zijn naargelang de golven. Medicatie tegen zeeziekte kan hier van pas komen.

Er zijn verschillende maatschappijen waarbij je een bootticket kan bemachtigen. Die zijn allemaal te vinden bij de haven van Sanur op Bali. Wij boekten ons bootticket bij de bootmaatschappij El Rey. Een ticketje kost tussen de 6 en 12 euro.

Zorg dat je zeker een uur voor vertrektijd op de haven bent. Zo hoef je je niet te haasten, en haal je gegarandeerd de boot. Als je te laat komt, vervalt je ticket en zal je een nieuwe moeten kopen.

Hoelang heb je nodig om Nusa Penida te zien?

Wij verbleven 2 nachten op Nusa Penida, en vonden dat lang genoeg om van het eiland te proeven. De meeste activiteiten op ons lijstje hebben we kunnen schrappen, dus wij waren zeker en vast tevreden over hoelang we op het eiland zijn gebleven.

Natuurlijk kan je er voor kiezen om langer op het eiland te blijven. Dan is er meer tijd voor relaxen (waar Nusa Penida de ideale plek voor is) en hoef je niet te ‘rushen’. Er zijn daarnaast nog veel meer dingen om te doen op het eiland waar wij de tijd niet voor hadden.

Wij vonden 2 nachten we het absolute minimum. Hoewel er verschillende daguitstappen mogelijk zijn voor Nusa Penida, raad ik die af. Op 1 dag tijd is het onmogelijk om echt het eiland te beleven. Je loopt van de ene naar de andere plek, zonder te ervaren hoe het eilandleven aanvoelt. Zorg dat je dus zeker 2 dagen de tijd hebt om Nusa Penida onder de loep te nemen. Zo haal je het meeste uit je vakantie!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.