Reisroute voor Bali: Een epische rondreis van 2 weken

Reisroute voor Bali: Een epische rondreis van 2 weken

Maak je binnenkort een rondreis op Bali? Met deze reisroute haal je het beste uit je vakantie, en mix je de zotste avonturen met wat tijd voor relaxen!
Inhoudsopgave

Bali was al heel lang onder de radar van Reizen Rens gebleven. Waarom? Ten eerste vonden ik het tropische eiland net iets te toeristisch, en ten tweede zijn de vliegtickets véél te duur.

Maar desondanks hakten mijn zus en ik afgelopen zomer de knoop door, en trokken we met een klein hartje voor de eerste keer naar Azië. De rijstvelden waren onze oorspronkelijke focus, maar we gooiden het originele plan al snel over de boeg. Want onze dromen verlangden naar meer. Het was duidelijk dat Bali meer te bieden had dan tientallen tourist traps, goedkope nasi goreng en veel-te-drukke-rijstvelden.

Bali is gemaakt om te delen en te geven, op verkenning te gaan, te onderzoeken en te beleven. De eindeloze rijen stranden in het zuiden bij Uluwatu. De onaangetaste cultuur en authenticiteit van het Oosten. Ijskoude en ijzersterke watervallen. UNESCO-sites en ruïnes. Duizenden agressieve aapjes weliswaar. En een levensstijl die misschien wel dichter aanleunt bij de onze dan eerst gedacht.

En zo begon het plan om twee weken lang het eiland van top tot teen te verkennen. Want nu Bali op de radar was verschenen, konden we het eiland niet meer loslaten. En de definitieve conclusie en route zorgde voor de meest onvergetelijke ervaringen uit ons leven.

Hieronder lees je alles over een epische reisroute van 2 weken door Bali, met alle tips, tricks en nog veel meer. Want voor een divers eiland zoals Bali kan je gerust een uitgebreide reisgids gebruiken. Je kan de gids gebruiken als een blauwprint om jouw rondreis op te baseren, of een exacte kopie gebruiken om zelfstandig zorgeloos Bali te verkennen!

Voor je vertrekt: Bali

Waar: Bali is een eiland dat deel uitmaakt van Indonesië in Zuidoost-Azië.
Taal: Bahasa Indonesisch.
Valuta: 100.000 Indonesische Roepia is gelijk aan ongeveer 6 euro.
Hoelang vliegen: Je bent een 20-tal uur onderweg (inclusief tussenstop).

Info + Kaart voor een rondreis door Bali

Voor ik begin aan een gedetailleerde beschrijving van de rondreis, wil ik wat context geven over de lengte van de reisroute. Aangezien we de eerste dag pas ’s nachts om half 12 landden, heb ik een extra nacht in Denpasar ingecalculeerd. Dat maakt de lengte van de reis dus in totaal 13 nachten en 14 dagen. Onze reisroute door Bali zag er iets anders uit dan de route die je hieronder zal vinden. Persoonlijk vonden wij enkele stops en overnachtingen overbodig, terwijl we bij ander plekken graag nog net wat langer hadden gebleven. Die aanpassingen heb ik doorgevoerd, en zo ben ik bij deze epische reisroute terechtgekomen!

Hieronder vind je een kaart met de exacte route van de rondreis, starten en eindigen bij de luchthaven van Denpasar.

Dag 1: Aankomst in Denpasar Airport – Overnachten in Denpasar bij Swiss-Belhotel Tuban

Dag 2: Uluwatu verkennen – Zonsondergang bij Kuta Beach – Overnachten in Denpasar bij Swiss-Belhotel Tuban

Dag 3: Boot nemen naar Nusa Penida – Eiland verkennen – Overnachten op Nusa Penida bij Bagia Bungalows

Dag 4: Hiken naar Kelingking Beach – Eiland cruisen – Overnachten op Nusa Penida bij Bagia Bungalows

Dag 5: Snorkelen & relaxen – Overnachten op Nusa Penida bij Bagia Bungalows

Dag 6: Boot naar Sanur Beach – Rijden naar Ubud – Overnachten in Ubud bij Nata Ubud

Dag 7: Ubud verkennen – Overnachten in Ubud bij Nata Ubud

Dag 8: Daguitstap buiten Ubud met persoonlijke chauffeur – Overnachten in Ubud bij Nata Ubud

Dag 9: Rijden naar Munduk – Uitrusten – Overnachten in Munduk bij Bali Jegeg Munduk Hotel

Dag 10: Sekumpul daguitstap – Overnachten in Munduk bij Bali Jegeg Munduk Hotel

Dag 11: Rijden naar Canggu – Canggu verkennen – Overnachten in Canggu bij Double View Mansions

Dag 12: Canggu verkennen met scooter – Overnachten in Canggu bij Double View Mansions

Dag 13: Rustdag aan het strand – Overnachten in Canggu bij Double View Mansions

Dag 14: Vlucht van Danpasar naar huis

Bij de start van de reis (en na het overwinnen van de jetlag in Uluwatu) verlaat je meteen het eiland Bali en ga je op pad om Nusa Penida te verkennen. Op dat kleinere eiland staan er verschillende hikes op de planning. Dat is dan ook de reden waarom Nusa Penida vooraan de route staat. Je zal namelijk behoorlijk wat energie nodig hebben om de verschillende wandelingen te trotseren, en naar het einde van de reis zal je energiepeil vermoedelijk al wat lager liggen dan bij de start.

Daarna trek je voor enkele nachten naar het bekende Ubud. Dat is de ideale plek om even op adem te komen, en het bruisende leven en de cultuur van Bali in je op te nemen. De voorlaatste plaats waar je zal verblijven is het groene Munduk tussen de bergen. De reis eindigt in Canggu, de relaxte surfspot van het eiland.

In de volgende secties (waar ik de reisroute beschrijf van dag tot dag) lees je meer over mijn aanraders, waar je kan verblijven, hoe je er geraakt en wat je er kan doen.

Twin Lakes bij Munduk in Noord-Bali.

De Epische Reisroute voor Bali: Dagplanning

Dag 1: Aankomst Denpasar Luchthaven

Ons vliegtuig landde rond middernacht op de internationale luchthaven van Bali, Ngurah Rai International Airport. We vlogen met de luchtvaartmaatschappij Emirates, met een tussenstop in Dubai. De eerste vlucht van Amsterdam naar Dubai duurde 7 uur. Van Dubai naar Bali zit je 9 tot 10 uur in het vliegtuig.

Bali ligt in Azië en maakt dus ook geen deel uit van de Europese Unie. Je zal een internationaal paspoort nodig hebben dat minstens 6 maanden geldig is (en liefst nog wat overschot). Zo een paspoort vraag je aan bij je gemeente, en kost in België 70 tot 90 euro afhankelijk van waar je woont.

Ook zal je bij aankomst een ‘Visa On Arrival’ moeten kopen in de luchthaven, dat kost 500.000 IDR per persoon (= 30 euro). Daarna loop je door de douane, waarbij je na een klein uurtje schuiven de luchthaven kan verlaten.

Je transfer naar je hotel regel je best op voorhand, via het hotel waar je de eerste nacht zal verblijven. Dat is vaak het makkelijkst en ook vrij goedkoop. Wij sliepen in Swiss-Belhotel Tuban in Denpasar, en het personeel kwam ons met een shuttlebusje ophalen.

Afstand: De rit van de luchthaven naar ons hotel duurde 15 minuten (4 km). Al hangt de duur altijd af van het verkeer. Denpasar staat namelijk bekend voor zijn kilometerslange files.

Voorbereiding: Mocht je toch je vervoer op zelfstandig basis willen regelen, dan is BlueBird the-way-to-go. BlueBird is een app waarmee je een taxichauffeur online kan aanvragen. Je geeft je huidige locatie en je bestemming in, waarna je het tijdstip van oppikken kan kiezen. De chauffeur rijdt met een teller, dus oplichterij kan zich niet voordoen. BlueBird is daarom de betrouwbaarste maatschappij voor taxi’s.

Overnachten: Swiss-Belhotel Tuban is een geweldig hotel om de eerste nacht te verblijven. Het ligt vlak bij de luchthaven, het ontbijt is er uitstekend, de kamers zijn piekfijn in orde, en je bent op enkele minuten wandelen bij Kuta Beach!

Lees meer: 25 dingen die je moet weten voor je naar Bali reist.

Dag 2: Uluwatu & Kuta

Onze eerste volle dag op Bali moest nog even op zich laten wachten, en dat zal bij jou ook het geval zijn. Na de 20 uur-durende vlucht zonder ook maar een oog toe te hebben gedaan, hadden we nood aan slaap. De wekker ging dus pas rond een uur of tien.

Na het heerlijke ontbijt bij het hotel besloten we erop uit te trekken. Hoewel de jetlag nog even zal blijven nazinderen, staat het surfdorpje Uluwatu op de planning. En dat dorpje aan de zuidelijkste tip van het eiland mag je niet overslaan als je een rondreis op Bali maakt.

Tijdens de enige dag in Uluwatu kan je ervoor kiezen enkele bekende plaatsen te bezoeken, zoals de Pura Uluwatu. Die religieuze tempel wordt aanboden door de Balinezen, en terecht. De aura die rond deze plaats hangt, vind je op niet veel plaatsen terug.

Richting Padang Padang Beach passeer je de Marjan Hill, een uitkijkpunt over de westelijke kliffen van het eiland. Daarna trek je naar het strand voor een eerste rustmoment en adempauze. Padang Padang Beach is ongeacht de drukte behoorlijk gezellig om even een namiddag te ontspannen. Maar belangrijk: neem een handdoek, zwemgerief en slippers mee. Iets waar wij helaas niet aan hadden gedacht.

Naar de avond toe rij je met de taxi terug naar huis, om een geweldige zonsondergang bij Kuta Beach te ervaren. Maar opgepast: Je zal duidelijk niet de enige zijn met dat idee. Op het strand verzamelen honderden mensen om samen de dag te zien eindigen, en de zon plaats te zien maken voor een volle sterrenhemel. Mocht onze eerste avond een voorbode zijn voor de rest van de reis, dan konden we niet wachten op wat er nog aan zat te komen. En jij waarschijnlijk ook niet.

De ingang van Padang Padang beach, een van de leukste stranden op Bali

Wat te doen: Pura Uluwatu– met bijhorende uitzichtpunten en agressieve aapjes. Padang Padang Beach – voor een ontspannen namiddag onder de warme zon. Kuta Beach – de mooiste zonsondergang in de buurt. Marjan Hill – een adembenemende uitzichtpunt in Uluwatu.

Afstand: De rit van Denpasar naar Uluwatu neemt makkelijk een uurtje (20 km) in beslag. Tussen de verschillende bezienswaardigheden in Uluwatu zelf zit je niet lang in de auto.

Overnachten: Onze tweede nacht verbleven we opnieuw in Swiss-Belhotel Tuban, zodat we ’s avonds de omliggende regio zoals Kuta Beach even konden verkennen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om in Uluwatu te slapen, maar dan zit je op dag 3 enkele uren in de auto. Om dat te vermijden, rij je best in de vroege avond terug naar Denpasar.

Eten: In Uluwatu aten we ’s middag een heerlijke Indonesische maaltijd bij Cempaka Café, vlak bij Padang Padang Beach. Hier sta je in slechts 5 minuten wandelen op het strand. In Denpasar aten we in de omgeving rond Kuta Beach. Langs de kust zijn er tientallen restaurantjes (ook westers) waar je terecht kan voor een goedkoop avondmaal.

Dag 3, 4 & 5: Nusa Penida

Nusa Penida, het kleine zusje van Bali, ligt op slechts een korte boottocht van 45 minuten van het grote eiland. En hoewel die korte tocht soms behoorlijk misselijkmakend kan zijn, is het de moeite absoluut waard bij het zien van dit eiland. Want Nusa Penida is een en al avontuur.

De boot naar Nusa Penida vertrekt bij Sanur Beach. Wij boekten onze tickets met de bootmaatschappij El Rey, waarbij alles vlot verliep. Zorg dat je zeker een uurtje voor vertrektijd bij de haven bent, want je wilt de boot uiteraard niet missen.

Kelingking Beach op Nusa Penida stond al jaren hoog op mijn lijstje van plaatsen die ik ooit wilde bezoeken. Dus je kan je vast voorstellen hoe gelukkig ik was om hier om 6u ’s ochtends aan te komen, zonder ook maar 1 toerist te bespeuren.

Op Nusa Penida kan dat zomaar. Hoewel het de laatste jaren enorm populair is geworden, is het er nog steeds aanzienlijk minder druk dan op Bali, en daar is iedereen dankbaar voor. Je kan de kleine oosterbuur vergelijken met een Bali van een halve eeuw terug in de tijd. Weinig tot geen auto’s, charmante hutjes, een volle sterrenhemel aan de lucht, adembenemende fauna en flora, én geen politie…

Nusa Penida is de rust zelve, en het zuiverste voorbeeld van hoe ‘eilandleven’ eruitziet. Het krijgt dus een welverdiend plekje op deze epische reisroute. Of je nu op verkenning wilt gaan in de wildernis, een dag aan het strand doorbrengt, gaat snorkelen tussen de dolfijnen of je buik vult met Nasi Goreng: niemand zal er van opkijken, want op Nusa Penida is dat allemaal de norm.

Wij bezochten verschillende bezienswaardigheden op de relatief korte tijd die we maar hadden. Naast Kelingking Beach is ook Diamond Beach een must om te bezoeken, zeker bij zonsopgang of zonsondergang! Wij gingen ook snorkelen tussen de dolfijnen langs de west- en zuidkust van het eiland. Dat was een onvergetelijke ervaring en raad ik je dus zeker ook aan om te doen!

Diamond Beach, Nusa Penida.

Boottocht: Je vertrekt vanaf de haven vlak bij Sanur Beach, een plek waar verschillende bootmaatschappijen zijn gevestigd. Wij vaarden met El Rey, een organisatie waar we heel tevreden over zijn, maar je kan uiteraard opteren voor een andere bootvaartmaatschappij. De boottocht duurt zo’n 45 minuten.

Wat te doen: Kelingking Beach – de MOOISTE plek die je in Zuidoost-Azië zal bezoeken. Snorkelen – de blauwe waters zijn de ideale plekken om tussen dolfijnen te zwemmen, een ervaring die je niet snel zal vergeten. Angel’s Billabong + Broken Beach – het ervaren van de rauwe kracht van Moeder Natuur. Teletubbie Hills – met de scooter langs de bekende heuvels rijden geeft je meteen een goede eerste indruk van de natuur op Nusa Penida. Diamond Beach – hoort bij de mooiste stranden en uitkijkpunten die je op je rondreis naar Bali zal tegenkomen.

Snorkelen: Voor onze snorkeltrip regelden we alles via Bagia Bungalows. De hoteluitbater reed met ons met de scooters naar de vertrekplaats van de boot, waar we meteen al het duikgerei in onze handen kregen. Na een kwartiertje wachten vertrok onze boot. In totaal waren we met zo’n 10-15 mensen die gingen duiken. We bezochten 3 verschillende duikspots, allemaal uniek op hun manier. De duiktrip duurde zo’n 2 tot 3 uur.

Hoe verplaats je je op Nusa Penida: Op Nusa Penida huurden we een scooter zodat we heel de dag konden gaan en staan waar we maar wilden. Het kostte bij ons hotel slechts 8 euro per dag per scooter. Voor dat geld konden we de scooter niet links laten liggen.

Overnachten: Wij overnachtten bij Bagia Bungalows, dat zijn gezellige hutjes waar je met een uitzicht over Mount Agung kan slapen. De prijs per nacht is zeer betaalbaar, en het personeel en de uitbater zijn bij de vriendelijkste mensen die we in Azië hebben ontmoet! Ook konden we via het hotel goedkoop een scooter huren, en organiseerde de uitbater verschillende activiteiten zoals een dagtour langs de verschillende bezienswaardigheden!

Lees meer: 11 geweldige dingen om te doen op Nusa Penida.

Dag 6, 7 & 8: Ubud

Om terug te keren naar het vaste eiland vanuit Nusa Penida, neem je opnieuw de boot vanuit de haven. De tickets regelden wij via ons hotel (Bagia Bungalows).

Na de boottocht en autorit vanuit Sanur Harbour kom je aan in misschien wel het drukste en meestbezochte dorpje op heel het eiland, namelijk Ubud. Het walhalla van de rijstvelden.

Ubud is niet zo maar een bestemming, het is een reis naar de kern van de ziel en waarde van Bali. Een uitgemolken ziel en waarde weliswaar, maar toch. Tijdens een rondreis op Bali kan Ubud echt niet ontbreken op je reisroute.

Er zijn 3 dingen waaraan ik Ubud meteen kon herkennen: de ontelbare hoeveelheden tempels verspreid over het dorp; de kilometerslange rijstvelden om te verkennen, en de urenlange files waar je veel te lang in vastzit. Dat is Ubud in het kort.

Maar naast de gebreken (ik heb het dus over die vervelende files…) heeft elk dorp op Bali ook zijn charmes, en de charmes hier wegen heel sterk op tegen de weg te denken minpunten. Het is misschien wel het gezelligste plekje op het eiland, ondanks de drukte, met oneindig veel activiteiten om te doen. Je kan hier gerust weken verblijven zonder je te vervelen, maar daar is er helaas geen tijd genoeg voor. Dus kan je op 3 dagen de tijd de leukste bezienswaardigheden bezoeken, inclusief wat tijd voor jezelf.

Wat te doen: Ubud Monkey Forest – waar je honderden aapjes kan bewonderen, groot en klein, in een reservoir. Sweet Orange Walk Trail – een korte wandeling tussen de rijstvelden om je meteen een goede eerste indruk te geven van de omgeving. Ubud Palace – de grootste tempel bij Ubud waar je wordt ondergedompeld in een spirituele sfeer. Watervallen spotten – in de omgeving van Ubud zijn er tientallen watervallen die je met een auto of scooter kan bezoeken.

Eten: Merlin’s – Merlin’s is niet zomaar een restaurant, het is een ervaring. Bij Merlin’s zal je lot jouw menu bepalen, en laat je de tarotkaarten beslissen wat de pot schaft. Layana Warung – voor een lekkere westerse hap met een prachtig uitzicht over een waterval. Ely’s Kitchen – een gezellige plek waar je pure Aziatische keuken kan proeven.

Overnachten: In Ubud verbleven we in Nata Ubud, een redelijk nieuw hotel net buiten het centrum van Ubud. De locatie van het hotel was geweldig, we zaten namelijk tussen de rijstvelden met een prachtig zicht vanuit onze kamers. Ook was het slechts een klein half uurtje wandelen naar centrum Ubud. De grootste troef was de infinity pool, waar de liefhebbers ontbijt op het water konden bestellen. Helaas viel dat ontbijt wat tegen, maar in Bali kan je daar sowieso niet te veel van verwachten.

Planning voor een dagtrip vanuit Ubud: 1. Tegalalang Rijstvelden – 2. Pura Tirta Empul – 3. Segara Windhu Coffee Plantation – 4. Penglipuran Village – 5. Goa Raja waterval – 6. Kanto Lampo waterval.

Chauffeur: In Ubud hebben we onze vaste chauffeur leren kennen, I Gede Martana. Hij nam ons sinds dag 5 overal mee naartoe. Hij was vaak goedkoper dan de andere taxi’s, en was ook gewoon een vriendelijke man. Tijdens de ritten vertelde hij ons over zijn leven in Bali, en bood hij ons verschillende stops aan die hij de moeite waard vond. Mocht je graag zijn contactgegevens hebben, kan je me gerust een berichtje sturen op Instagram!

Lees meer: 12 toffe dingen om te doen in Ubud – Het hart van Bali.

Tegalalang Rijstvelden in Ubud, Bali

Dag 9 & 10: Munduk

Genoeg uitgerust in Ubud, want op dag 9 stap je de auto in naar het noorden van Bali, namelijk Munduk. En hier is er geen tijd meer voor relaxen, want in Munduk zal je op zoek gaan naar de watervallen van Bali! Wandelen, zwemmen, hiken en nog veel meer. Het is de ideale plek om al je energie kwijt te kunnen.

Munduk, een klein dorpje vlak bij de Twin Lakes, is de ideale uitvalsbasis om 2 dagen lang de natuur van het noorden in te gaan. Want daar staat Noord-Bali voor bekend. Die ongerepte natuur zoals nergens anders op het eiland.

De bekendste watervallen die je hier kan bezoeken zijn de Sekumpul & Fiji watervallen, de Banyumala watervallen, de Red Coral waterval en nog veel meer. Want bij Munduk vind je om elke hoek een waterval (bij wijze van spreken).

Van alle plekken die we op Bali hebben bezocht, is Munduk waarschijnlijk mijn favoriet (naast Nusa Penida uiteraard). Ten eerste was er in Munduk geen toerist te bespeuren. Ten tweede is de natuur er zo adembenemend mooi, en kan je de uitzichten echt niet vergelijken met ergens anders op Bali. Gewoonweg met de scooter rondrijden tussen de bergen was een buitengewone ervaring. Laat staan de verschillende hikes naar de verborgen pareltjes.

Munduk is een dromerige plek, die je absoluut niet mag missen tijdens je rondreis op Bali. Vandaar dit plekje op de epische reisroute van Reizen Rens.

Sekumpul waterval in Munduk.

Afstand: De rit van Bali naar Munduk is opnieuw een rit van 2 uur. De rit kan je opsplitsen door onderweg een pitstop te maken bij Pura Ulun Danu Bratan, een tempel aan het Beratan Meer.

Wat te doen: Natural Water Slide – een plek waar je van een natuurlijke waterval kan glijden. Het klinkt gevaarlijk, maar is zó leuk! Klif springen bij Sekumpul – een niet-te-missen-activiteit om even die adrenaline te voelen. Sekumpul waterval – de mooiste waterval op het eiland, waar een bovennatuurlijke atmosfeer hangt.

Overnachten: Wij verbleven bij Bali Jegeg Munduk Hotel. De prijs was correct, het bijhorende restaurant serveerde lekkere maaltijden, maar helaas waren de douches vaker koud dan warm. Het personeel is hier super vriendelijk, maar misschien ga je best op zoek naar een andere optie als je wat meer luxe verwacht. Wel is het uitzicht vanuit het restaurant prachtig!

Lees meer: Wat te doen in Munduk, het onbekende Noord-Bali.

Dag 11, 12 & 13: Canggu

De laatste plek die je tijdens je rondreis zal bezoeken is Canggu. En het is niet omdat die het laatste op de planning staat in deze reisroute, dat de plek overgeslagen kan worden. Nee hoor. Want Canggu is misschien wel de leukste pek om te genieten van de zon-zee-strand bestemming die Bali eigenlijk is.

Canggu kan je niet echt Balinees noemen. Het is de go-to bestemming geworden voor digital nomads, iedereen die het leven in Europa en Amerika heeft achtergelaten om op Bali te komen wonen. Canggu heeft dus heel wat westerse trekjes.

Ze rijden er uiteraard nog rond met scooter, de wegen zijn er niet optimaal en het is er elke dag bloedheet. Maar het percentage Indonesiërs is sterk gedaald de laatste jaren. Iedereen spreekt er Engels, er staan gigantische en moderne villa’s, de restaurants zijn subliem, maar ook de prijzen leunen er aan tegen die van Europa.

Hoe dan ook, Canggu is de perfecte plek om je rondreis door Bali af te sluiten. Er is hier niet super veel te doen, maar dat hoeft ook niet. Want de sfeer die rond deze plek hangt, is meer dan genoeg om je bezig te houden. Clubs, strandbars en zoveel meer… Er is hier echt voor iedereen wat wils.

Afstand: De rit van Munduk naar Canggu duurt 2 uur.

Wat te doen: Love Anchor – een leuke plek om kleine souveniertjes te sprokkelen voor thuis. De stranden van Canggu – er zijn tientallen stranden waar je een hele dag kan relaxen. Beachclubs – ga ’s avonds langs in een strandclub voor een wilde onvergetelijke avond. Espace Spa – helemaal ontspannen bij Indonesische full body-massage.

Eten: Canggu heeft een reusachtig aanbod aan restaurantjes. Er zijn er tientallen die je kan uitproberen, en geen enkele waar je teleurgesteld zal zijn. Secret Spot is een plek bij het centrum waar je heerlijk wester kan eten. Santorini Greek Restaurant is een geweldige Griekse stek waar je de beste moussaka kan krijgen. Ook zijn er verschillende vegetarische opties, zoals de Shady Shack & ARTE.

Overnachten: Wij verbleven niet in het centrum, maar op een korte rit van Canggu in de Double View Mansions. Dat is een soort appartementencomplex waar je een appartement of kamer kan huren. Je hebt dan ook een eigen keuken, maar dat vonden wij overbodig. De locatie vonden we wel geweldig, en ook het ontbijt was heerlijk.

Dag 14: Huiswaarts

Op dag 14 namen we helaas het vliegtuig terug naar huis. Denpasar Airport is behoorlijk druk bij het afgeven van de bagage en de security, dus kom op tijd. Wij waren er een drietal uur op voorhand, en moesten uiteindelijk nog een 45 minuten wachten aan de gate voor we mochten boarden. Zo veel tijd hadden we dus niet over.

Woon je in België, dan raad ik je aan om naar Schiphol Airport te rijden in Amsterdam en daar je vliegreis te maken. Vliegtickets naar Bali vanuit België en omgekeerd zijn vaak duurder dan die vanuit Nederland.

Tips bij het Plannen

• Hoewel het eiland niet al te groot is, is Bali gemaakt voor een rondreis. De jacht, belevenis en drukte maken allemaal deel uit van de ervaring, en wat het betekent om een rondreis te maken door Bali. Niet alles zal lopen zoals gepland, maar dat hoort erbij. Hou er rekening mee dat, ondanks de korte afstanden, je toch behoorlijk wat tijd onderweg zal zijn. De tijden op Google Maps zijn namelijk allesbehalve correct.

• Er zijn enkele dingen die je moet weten over je verplaatsen op Bali. Zelf een auto huren is namelijk niet aan de orde. Hoewel dit uiteraard kan, raad ik je dat absoluut af. (Tenzij je een doodswens hebt natuurlijk…) Op Bali zal je vaak gebruikmaken van een persoonlijke chauffeur, een taxi, BlueBird en een scooter.

• Onze transfer van de luchthaven naar het allereerste hotel hebben we geregeld via het hotel zelf. Doe dit ook, en probeer dit uit op voorhand vast te leggen. Tientallen taxichauffeurs zullen je uiteraard met open armen ontvangen op de luchthaven, maar de reis start je liever zonder al die extra stress van afbieden en dergelijke.

• Mocht je na Bali nog verder willen reizen naar andere Indonesische eilanden, dan kan dat uiteraard. Je hebt de Nusa-buren. Verderop de Gili-eilanden. Anderzijds heb je in het westen Java met de hoofdstad Jakarta. En ook de andere Zuidoost-Aziatische landen zijn makkelijk bereikbaar met een goedkoop vliegtuigticket.

• Realistisch gezien heb je nooit genoeg tijd om alles wat Bali te bieden heeft te bezoeken. Toch was twee weken de ideale middenweg tussen relaxen en op avontuur gaan. Maar wees gewaarschuwd: met deze reisroute ga je helemaal geen ‘rustvakantie’ tegemoet. Mocht je liever wat meer relaxen, dan ga je best wat langer op pad, of dan blijf je beter in het zuiden van het eiland.

• Je kan deze reisroute makkelijk verkorten door Nusa Penida te schrappen. Dat is meteen ook een kost die dan wordt geschrapt (dankzij de boottickets). Mocht je het omgekeerde willen doen, en de reis verlengen, dan kan je Sidemen toevoegen aan je planning! Wij bezochten tijdens onze rondreis Sidemen als tussenstop tussen Ubud en Munduk, maar aangezien de dit dorpje heel erg buiten de route ligt, vind ik het een overbodige plek voor de casual reiziger. Mocht je wat meer tijd hebben op Bali, dan kan je Sidemen toevoegen aan jouw route!

• Heb je slechts één week de tijd om op vakantie te gaan, dan raad ik je aan om een andere bestemming te zoeken. Bali is niet gemaakt om op slechts zeven dagen tijd te verkennen. Ook is de vlucht ernaartoe te lang om een korte vakantie te verantwoorden. En dan heb ik het nog niet eens over de verhouding prijs-vakantiedagen.

• Er zijn 3 belangrijke factoren die invloed hebben op jouw uitgestippelde reisroute door Bali:

Hoeveel dagen je wilt relaxen. Reis je naar Bali voor een ontspannen vakantie, of ga je liever op avontuur? Mocht je liever wat relaxen, dan raad ik je aan om het noorden van Bali, namelijk Munduk, over te slaan. In die regio is er veel mogelijkheid om te wandelen, hiken en dergelijke. Ontspannen is hier niet echt aan de orde. De regio’s waar je het meeste kan relaxen zijn Canggu en Uluwatu. Ook de naburige eilandjes zoals de Nusa’s zijn uitgerust met de nodige cocktails en strandstoelen om je op je gemak te stellen.

Welke eilanden je nog wilt bezoeken. Hoewel je er perfect voor kan kiezen om je bij je rondreis enkel tot Bali te ontfermen, zijn de naburige eilanden absoluut ook een bezoekje waard. Wij bezochten Nusa Penida, het avontuurlijke zusje van Bali, en die uitstap was onvergetelijk. Ook Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en de Gili’s worden wederom geprezen voor hun diversiteit.

Hoe sportief je bent aangelegd. Bali is het paradijs voor de avonturiers. Kilometers lange hikes langs de meest adembenemende uitzichten. Watervallen die je in je wildste dromen ziet, en bergtoppen tussen de wolken die je aandacht vragen. Allemaal activiteiten waarvan je hart sneller slaat, letterlijk en figuurlijk. Sportiever aangelegde reizigers zullen makkelijker voorbereid zijn op deze (soms loodzware) avonturen. Maar mocht je niet gewoon zijn aan grote en lange afstanden wandelen op verschillende hoogtes, zal je het wat rustiger aan moeten doen. Dan kan je ervoor kiezen om je reis te verlengen en zo meer tijd over te houden om nog steeds alles te kunnen doen. Oftewel maak je de dagen minder druk en zal je niet alles kunnen zien. Maar de belangrijkste tip: ken je eigen grenzen, en zoek ze niet altijd op.

Beste tijd om Bali te bezoeken

We deden deze Balinese rondreis in juli (midden hoogseizoen dus). Juli is een maand die we helaas niet kunnen vermijden dankzij het bouwverlof. Heel jammer natuurlijk, want de verhoogde prijzen en immense drukte durven de pret wel eens te bederven. We wisten op voorhand dat Bali in de zomermaanden zijn hoogtepunt bereikt op vlak van drukte, maar persoonlijk hadden we het erger geanticipeerd. Door vroeg uit de veren te gaan en de algemene bezienswaardigheden soms over te slaan, vermijd je makkelijk de drukte!

Hou er tijdens je rondreis rekening mee dat de weersomstandigheden op Bali zeer wisselvallig kunnen zijn. Hoewel de zomermaanden het ‘droge’ seizoen genoemd worden, wilt dat niet zeggen dat je geen enkele druppel regen zal zien. Soms kan er zich kort een hevige stortbui voordoen, en daar is de bevolking dan ook niet altijd op voorbereid. Zo konden wij bijvoorbeeld een waterval niet bezoeken, omdat de weg ernaartoe door de regen was ingezakt.

De beste reisperiode voor Bali is mei-juni en september-oktober. Dan mijd je de drukte, maar heb je nog steeds een lekker weertje op vakantie.

Reiskosten voor een rondreis door Bali

Een reis naar Bali kan een behoorlijke som geld kosten. Hoewel het eilandleven een stuk goedkoper is dan hier in de Benelux, zijn de vliegtickets behoorlijk prijzig. Er geraken zal dus je grootste kost zijn.

Eenmaal je op Bali bent, is het leven er spotgoedkoop.

Een maaltijd kost vaak slechts 3 euro. Wil je in Ubud of Canggu uit eten volgens de westerse normen, dan betaal je uiteraard iets meer. De prijzen daar leunen dichter aan tegen de onze, maar zijn nog steeds goedkoper.

Ook het vervoer op het eiland is behoorlijk goedkoop. Voor een volledige dag een chauffeur bij je te hebben, betaal je zo’n 30 tot 50 euro. Een gewone taxirit met BlueBird is dan weer goedkoper voor kortere afstanden. Een uurtje in zo’n taxi, en je bent nog geen 10 euro kwijt.

Hoe dan ook: ga verstandig om met je geld. Geef geen geld uit aan onnodige zaken, maar durf ook af en toe te genieten. Je bent hier (voor de meesten toch) maar een keer, dus profiteer van je reis!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.