Leuke tips voor Sidemen in Bali • Het authentieke dorpje

Leuke tips voor Sidemen in Bali • Het authentieke dorpje

Ga je binnenkort op reis naar Bali en staat Sidemen op de planning? Hier lees je alle tips met de leukste dingen om er te doen!
Inhoudsopgave

Er zijn een aantal plekjes op Bali die nog niet zijn aangetast door toerisme. Je moet gewoon goed zoeken.

Sidemen, het kleine dorpje verscholen tussen de hoge heuvels van Oost-Bali, is zo een ‘hidden gem’. Als die er nog zijn op Bali natuurlijk. Het is een verborgen plekje dat, in contrast met de rest van het eiland, slechts weinig toeristen over de vloer krijgt.

De sterktes zijn voor de ene toerist de minpunten van een ander: het is er rustig, met bitterweinig te doen in de omgeving; het is ver weg van de bekendste plaatsen op Bali, en dus moeilijker om er te geraken; alles is minder luxueus, eerder basic volgens de norm van de lokale bevolking.

Weinig te doen, veel te genieten aldus.

Hoewel ik voor Reizen Rens eerder het avontuurlijke type-reiziger ben, hadden we voor 2 nachten het perfecte hotel gevonden om voor een korte tijd op adem te komen van onze uitputtende rondreis. Even weg van alles en iedereen, en genieten van de rust in het binnenland. Geen witte stranden deze keer, geen westerse restaurantjes, en geen kilometerslange files. Gewoonweg ‘stilte’, en niets anders. Voor sommigen onder jullie zal Sidemen niet het rustieke paradijs zijn dat het voor anderen wel kan zijn, maar de sereniteit is hier aanwezig zoals nergens anders op Bali.

In dit artikel vertel ik je alles over wat je precies kan doen in Sidemen, maar ook waar je kan eten, tips voor het overnachten, hoe je er geraakt en nog veel meer. Eigenlijk alles wat je moet weten voor je naar Oost-Bali reist.

Dit is dé reisgids voor Sidemen, Bali.

Voor je vertrekt: Sidemen

Waar: Tussen Ubud en Amed, in Oost-Bali.
Eten: Warung Tirta Unda of Warung Makan Dwijayanti.
Overnachten: Great Mountain Views Villa Resort.

De leukste dingen om te doen in Sidemen

Maak je eigen ring bij Sidemen Silver

Iedereen houdt van souvenirtjes. Sommigen kiezen voor parfums, anderen een drankje of delicatesse. Traditionele kledij baant zich ook vaak een weg naar bagagekoffers. Maar ons souvenirtje van Bali, zat rond onze vinger.

Een zelfgemaakte zilveren ring.

Sidemen Silver biedt een cursus aan waarbij je in een sneltempo leert hoe je je eigen ring maakt. Je start met enkele kleine bolletjes zilver, zo’n 7 gram in totaal. En je eindigt met een prachtige ring die je nooit meer van je hand wil halen.

Samen met een instructeur doorloop je het proces. Je kiest een eigen ontwerp, smelt het zilver, vervormt het metaal, geeft de ring zijn unieke ’touch’, en ten slotte kies je de maat van je vinger. En allemaal doe je het zelfstandig. Natuurlijk zijn de werknemers van Sidemen Silver er om je te begeleiden bij de moeilijke onderdelen van het proces, maar toch haal je voldoening uit het ambachtelijke handwerk. En bovendien is het een van de leukste dingen die je kan doen op Bali.

Want elke ring is een eindresultaat om trots op te zijn.

Er zijn verschillende plaatsen in Sidemen waar je zo een cursus kan volgen, maar wij kozen uiteindelijk voor Sidemen Silver. Enerzijds omdat het daar goedkoper was dan bij de andere shops. Anderzijds hoefden we hier geen afspraak te maken, en konden we de juwelier gewoon binnenwandelen.

Waar + Wanneer: Sidemen Silver (Google Maps) bevindt zich langs de dorpsrand, vlakbij de doorkruisende rivier van Sidemen. De winkel is elke dag open van 8u ’s ochtends, ook tijdens het weekend.

Prijs: Wij betaalden per persoon 300.00 IDR voor een ring. Dat komt uit op een kleine 18 euro. Geen geld dus om met een zilveren ring naar huis te gaan die je zelf hebt ontworpen.

Ga op zoek naar de verborgen Gembleng waterval

Mocht je toch nog verlangen naar avontuur tijdens je uitstap naar een toevluchtsoord in Sidemen, dan is Gembleng waterval de ideale plek voor jou.

Hoewel de Gembleng waterval niet zo groot of impressionant is, maakt de natuurlijke ‘infinty pool’ de plek uniek. Nergens anders op Bali kan je van de sereniteit en rust van een waterval genieten als hier.

De waterval bestaat uit meerdere ‘lagen’. Je kan elk van die aparte deeltjes bezoeken dankzij de verschillende trappen.

Aangezien de waterval redelijk hoog ligt gelegen, heb je dus ook een prachtig uitzicht over de valleien rondom Gembleng waterval. Des een rede te meer om er langs te gaan.

Bij deze waterval hoef je je ook geen zorgen te maken over de drukte, aangezien er in Oost-Bali en dus ook Sidemen veel minder toeristen langskomen. Je hebt de plek in de voormiddag of vroege avond dus waarschijnlijk voor jou alleen.

Bovenaan de waterval is er een warung waar je iets kan eten of drinken. Mocht je niets bij je hebben om je buik te stillen, kan je dat gerust bij de waterval. Vergeet dus ook geen cash mee te nemen.

Waar: De waterval is een 20-tal minuutjes rijden vanuit Sidemen (Google Maps).

Toegangsprijs: In principe is de waterval gratis te bezoeken, maar een donatie van 20.000 IDR per persoon wordt geapprecieerd.

Bezoek de ochtendmarkt en verken het dorp

Elke ochtend om klokslag 9u verzamelen vrouwen, mannen en kinderen in het centrum van Sidemen, allemaal op zoek naar ingrediënten voor de dagschotel.

Afbieden, discussiëren, een praatje slaan met de buren. Dat is de ochtendmarkt in Sidemen. De markt die jij ook eens moet bezoeken.

Na een toertje te doen rondom het dorp en de verschillende kraampjes, dragen de vrouwen alle boodschappen in grote manden op hun hoofd naar huis. En zo loopt het dorp stilletjes aan wat leger. Maar leeg wordt het nooit in Sidemen, want elk moment van de dag lijkt er wel iets gaande.

Hoewel Sidemen een klein bergdropje is, dat nog steeds voortvloeit uit de lokale economie en niet het toerisme, staat het dorp nooit stil. En dat maakt het net zo leuk om Sidemen te verkennen.

Eten met een view in sidemen.

Zoek een uitzicht over Mount Agung

Sommige uitzichten zijn zo indrukwekkend, dat ze voor de rest van je leven gegraveerd blijven in je gedachten. En in Sidemen, vind je er zo om elke hoek, in elke straat opnieuw.

Want Mount Agung waakt over Sidemen.

Mount Agung is de vulkaan die Bali tot leven heeft geroepen. De vulkaan, die nog steeds als actief wordt beschouwd, kijkt met zijn hoogte van 3 kilometer neer over het eiland. En in de dorpen rondom de berg is hij heel goed zichtbaar. Ook vanuit Sidemen dus.

Wij vonden het beste zicht over Mount Agung in de achtertuin van ons verblijf, bij het Great Mountain Views Villa Resort. Al hebben de weergoden ook veel te zeggen over de zichten die je te zien zal krijgen. Een zonnige of een mistige dag zijn namelijk heel verschillend van elkaar tussen de bergketens. Maar de mooiste zichten opzoeken is een van de leukste dingen die je er kan doen.

Daarnaast kan je Mount Agung en de andere berg mount Batur ook beklimmen. Zo een hike start in het diepste van de nacht, waardoor je een paar uurtjes slaap zal moeten opofferen. Maar geen zorgen, de uitzichten en de ervaring doen je dat slaaptekort maar al te snel vergeten! Je kan zo een uitstap regelen via GetYourGuide, of bij je hotel.

Mount Agung in Bali.

Wandel tussen de rijstvelden

Ubud mag dan misschien bekend staan om zijn iconische rijstvelden, maar Sidemen is de echte winnaar.

De rijstvelden in Sidemen zijn lang, uitgerekt, en authentiek. Hier zijn ze niet vertrappeld door de vele toeristen, hier hoef je geen entree te betalen om de mooiste terrassen te zien. In Sidemen is alles puur natuur.

Er zijn verschillende wandelingen die je kan maken in Sidemen. Je kan kiezen voor een korte of lange en een makkelijke of uitdagende wandeling. De beste manier om een goede keuze te maken, is door een plaatselijke gids te regelen.

Ga een dag op voorhand langs bij je hotel, en vraag of je een wandeling kan maken met uitleg van een plaatselijke bewoner. In no time zal er tegen een kleine prijs iemand zijn die je met plezier de wondermooie natuur van Sidemen zal laten zien.

Proef de Indonesisch keuken

Indonesisch eten. Je houdt er van of je verafschuwt het.

Mocht je bij die eerste categorie horen, dan is Sidemen de perfecte plek om even lekker te smullen. Er zijn namelijk verschillende Indonesische stekjes in het dorp waar je een heerlijke maaltijd kan krijgen.

De eerste is Warung Tirta Unda. Misschien wel de bekendste warung in Oost-Bali. Op de een of andere manier is deze plek enorm gegroeid de laatste jaren, allemaal dankzij enkele influencers die dit restaurantje zijn beginnen promoten op sociale media. Maar geloof me, het eten is hier ook echt verrukkelijk. Dit is de locatie.

De tweede is Warung Makan Dwijayanti. Deze warung ligt ietsje verder uit het dorp van Sidemen. Maar de rit ernaartoe is het absoluut waard. De Indonesische gerechten zijn hier geweldig, maar de grootste troef is het uitzicht. Warung Makan Dwijayanti ligt namelijk op de flank van een heuvel, waardoor je vanop het terras een adembenemend uitzicht hebt over het dal en het dorp. Hier vind je de warung.

Overnachten in Sidemen

Tijdens ons verblijf in Sidemen van 2 nachten verbleven we bij Great Mountain Views Villa Resort. Dat hotel/resort ligt op slecht 10 minuutjes rijden van het centrum van Sidemen, en bleek een van de beste verblijven van onze reis te zijn.

We sliepen in een houten hutje met twee 2-persoonskamers. Doorheen heel de ruimte werden natuurlijke elementen meegenomen naar binnen, wat voor een prachtige inrichting zorgde. Bovendien had je vanuit beide kamers een zicht over de mooiste rijstvelden die we in Bali hebben gezien.

Ook was er bij het hotel een restaurant, waar je zowel Indonesische als westerse maaltijden kon eten. Wij hebben dus meermaals gebruikgemaakt van de gelegenheid om frietjes te eten.

Het hotel organiseert verschillende activiteiten die je kan bijboeken. Denk maar aan wandelingen, massages, hikes, daguitstappen enzovoort.

Hoe geraak je er?

Sidemen is een buitenbeentje tijdens een rondreis op Bali. Het authentieke dorpje ligt helemaal niet bij de andere hotspots op het eiland, en de wegen ernaartoe zijn allesbehalve voorzien voor veel verkeer.

Daarom is het behoorlijk moeilijk om te beslissen of je een bezoek aan Sidemen de moeite waard vindt.

Wij bezochten Sidemen vanuit Ubud. De rit vanuit Ubud duurde zo’n 2 uurtjes. Je kan een rit regelen met een vaste chauffeur die je tijdens je reis hebt leren kennen, of via de app BlueBird. Al is de 2de optie ook niet probleemloos.

Sommige taxichauffeurs van BlueBird weigeren een rit naar Sidemen te maken, omdat de app in die regio niet werkt. Een rit in Sidemen zelf met BlueBird is dus onmogelijk. Ook bij het verlaten van het dorpje kan je dus geen vervoer regelen met de app.

De voornaamste tip is dus zelfstandig een plaatselijke chauffeur vinden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om via je hotel een rit te regelen, al kunnen ze daar makkelijk wat meer vragen dan een gewone taxirit.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.