12 toffe dingen om te doen in Ubud: Het hart van Bali

12 toffe dingen om te doen in Ubud: Het hart van Bali

Ubud, het culturele hart van Bali, is een paradijs voor reizigers op zoek naar cultuur, natuur, en vooral sfeer. De leukste dingen om er te doen lees je hier!
Inhoudsopgave

’t Is pas op een zonnige dag, dat Ubud zijn charme kan prijsgeven.

Tempels her en der, elk uniek op hun eigen manier (al blijkt de ene al wat mooier dan de andere); rijstvelden die voorbij de horizon reiken; de Balinese bevolking, zo charmant en behulpzaam als ervan verwacht wordt. En als je de extreme drukte en hordes aan toeristen achterwege kan laten, blijkt Ubud wel echt het leukste dorp in Bali te zijn.

En zoals het het hoort, maakt Ubud daarom ook altijd deel uit van de planning van vele reizigers bij een rondreis door Bali. Terecht, want deze plek kan je absoluut niet missen. De centrale ligging op het eiland, een dorpje dat bijna alles bezit wat Bali in petto heeft, en de makkelijkste plek om naar uiterste hoeken van het eiland te vertrekken. Het staat zo goed als in het lot geschreven dat je hierheen moet.

Tijdens 3 zonnige dagen hebben mijn zus en ik Ubud verkend, vanbinnen en vanbuiten. En hoewel dit veruit het drukste plekje op Bali is, kan je er nog steeds heen voor een heerlijke traditionele maaltijd, ceremonies die je laten kennis maken met de rijke cultuur, en een lekker ijsje zoals je dat thuis gewoon bent.

Dit zijn mijn favoriete dingen om te doen in Ubud, het kleine hartje van Bali. Van metershoge watervallen tot kleurrijke tempels, de eigenaardigste eettentjes en meer. Ook geef ik je wat tips over hoe je er geraakt, waar je naast Ubud heen kan, en nog veel meer.

Voor je vertrekt: Ubud

Waar: Ubud ligt in het centrum van het eiland Bali, Indonesië.
Bekend voor: Het Cultureel Centrum en Hart van Bali.
Overnachten: Nata Ubud.

12 dingen om te doen in Ubud

Het Monkey Forest van Ubud

Meer dan 1200 Balinese langstaartapen leven in het Monkey Forest in Ubud. Een heel dorp vol apen dus.

De een wat agressiever dan de ander, en allemaal trotse bewakers van dit stukje paradijs. Want dat is het eigenlijk wel; een reusachtig, cool (en beetje eng) paradijs. De sanctuary is opgericht in 1930 om de langstaartige makaak, de Balinese aapjes weliswaar, een beschermde habitat te kunnen bieden weg van de mensen. Vrij ironisch dus dat het honderd jaar later de grootste toeristische attractie in het dorp blijkt te zijn, en een van de populairste dingen om te doen in Ubud.

Toch vind je nog wat authenticiteit terug in het bos als je wat dieper graaft. Zo zijn er bijvoorbeeld nog altijd 3 verschillende tempels waar dagelijks offermandjes gelegd worden ter ere van de Balinese goden.

Voor je richting het Monkey Forest in Ubud trekt, zijn er wel een aantal dingen die je moet weten om je bezoekje in alle veiligheid te laten verlopen. Blijf altijd op een veilige afstand van de apen, en geef er weinig aandacht aan. Kijk daarnaast ook nooit in de ogen, want dat beschouwen de aapjes als een bedreiging. En luister vooral goed naar de gidsen en werknemers ter plaatse. Zij weten tenslotte het beste hoe je moet omgaan met mogelijke situaties die zich voordoen in het Monkey Forest.

Waar + Wanneer: Het park ligt in het zuiden van Ubud, enkele minuten wandelen van het centrum (Google Maps). Je bent er welkom vanaf 8u30, en de laatste bezoekers worden om 17u30 binnengelaten. Om 18u sluit het park.

Toegangsprijs: De prijs voor een ticketje om het Monkey Forest te bezoeken, verschilt per leeftijd. Volwassenen betalen 80.000 IDR, wat omgerekend ongeveer 5 euro is. Kinderen betalen slechts 50.000 IDR. Dat is 3 euro. Je kan je tickets op voorhand bestellen, of ter plekke aanschaffen.

Meer lezen: Tips voor je bezoek aan het Monkey Forest in Ubud.

De Kanto Lampo Waterval

Bali staat bekend voor zijn vele watervallen, en Ubud blijkt de perfect uitvalsbasis te zijn voor een trip langs de mooiste pareltjes op het eiland. Zo hebben we een dagtrip gemaakt langs de leukste hotspots in en rondom het dorp, en eindigden we de route bij de Kanto Lampo waterval.

Wat deze waterval nu net zo speciaal maakt, is het feit dat er een reusachtige zone is waar je de mogelijkheid hebt om te zwemmen! (En een urenlange rij om een foto te maken voor de waterval, maar daar heb ik het liever niet over…)

De waterval bestaat uit kleine en middelgrote gestapelde rotsen, die zorgen voor een zilveren sluier van water dat krachtig naar beneden stort. Tussendoor zijn er platformen waar je op kan staan om een selfie of foto te nemen. Er zijn namelijk voldoende mensen aanwezig die voor een paar centen je foto’s en video’s onder handen willen nemen.

Waar: De Kanto Lampo Waterval vind je ten oosten van Ubud. De rit ernaartoe duurt ongeveer een half uurtje, al zijn er verschillende andere stops die je onderweg kan maken om de rit op te splitsen. Dit is een routebeschrijving.

Toegangsprijs: Bij je aankomst moet je 20.000 IDR betalen, omgerekend is dat zo’n 1,20 euro dus. Als je heel vroeg in de ochtend of laat op de avond komt, heb je de kans om gratis binnen te kunnen. Want dan staat er nog niemand aan de ingang om een ticketje te verkopen.

Voorzieningen: Omdat je de mogelijkheid hebt om te zwemmen, zijn er ook verschillende voorzieningen bij de waterval waar je gebruik van kan maken. Zo heb je een douche en zijn er verschillende pashokjes waar je je kan omkleden, voor zowel mannen als vrouwen. Ook is er een toilet.

Tegalalang Rijstvelden bezoeken

Iedereen heeft al eens gedroomd over een wandeling tussen de weelderige rijstvelden van Bali. De rust die je hier ervaart, vergezeld door de prachtige oneindige uitzichten over het groene gras, zijn de perfecte combinatie om alles even los te laten. De stress van het dagelijkse leven, zorgen die je meeneemt op reis, en spanning die je lichaam niet wist te lossen, … tot nu.

Verschillende platformen en omringd door palmbomen, hier bij de Tegalalang Rijstvelden kan je die wonderlijke droom van de onvergetelijke wandeling waarmaken. De rijstterrassen van Tegalalang zijn daarom ook de bekendste plek in heel Bali. Iedereen maakt hier een stop, en zet dit kleine stukje hemel in Ubud op z’n planning.

Je kan ervoor kiezen om zelf een wandeling te maken tussen de rijstvelden, of om gezelschap te krijgen van een gids die je wat bijbrengt over de rijstcultuur van Indonesië. Naast wandelen zijn er ook verschillende fotoplekjes verspreid tussen de terrassen, waar je fotogenieke Instagram-pictures kan maken. Reken er wel op dat je daar een redelijk hoge prijs zal betalen. Een van de populairste activiteiten en dingen om te doen bij de Tegalalang Rijstvelden, is de Bali Swing. Dat een reusachtige schommel waar je zowel alleen of met je partner op kan kruipen, om zo over de rijstvelden van Tegalalang te schommelen.

Waar + Wanneer: De Tegalalang Rijstvelden liggen in het noorden van Ubud, op een korte autorit van het centrum (Google Maps). Hoewel de rijstvelden officieel pas openen om 8u ’s ochtends, kan je er ook al vroeger heen als je dat wilt.

Toegangsprijs: Een ticketje voor de Tegalalang Rijstvelden kost 25.000 IDR per persoon, oftewel anderhalve euro. Dat geld gaat rechtstreeks naar de eigenaars van de rijstvelden, want je wandelt ten slotte langs en over hun inkomsten… Voor de verschillende activiteiten moet je extra betalen. Zo kost een ritje op de Bali Swing bijvoorbeeld 15 euro!

De Sweet Orange Walk Trail

Wie in een korte wandeling een leuke eerste indruk wil hebben van de rijstvelden bij het centrum van Ubud, kan dat dankzij de Sweet Orange Walk Trail. De korte lus heeft een afstand van ongeveer 4 à 5 kilometer. Daarmee is het de wandeling bij uitstek voor de eerste kennismaking met het hart van Bali.

Hoewel vele reizigers zullen opteren voor de Campuhan Ridge Walk, vond ik de Sweet Orange Walk Trail persoonlijk een betere optie. Hij duurt niet zo lang als de eerstgenoemde, en is daarnaast ook een stuk minder druk. En net dat overtuigde ons om deze trail mee te pikken.

Tijdens de wandeling strompel je tussen verschillende rijstvelden met af en toe een gezellig cafeetje om iets te drinken. Ook zie je verschillende locals aan het werk, en heb je zo een unieke blik op de zware arbeid die hier elke dag wordt geleverd.

Waar: De Sweet Orange Walk Trail start hier, en maakt een lus langs het centrum van Ubud.

Het heilige water van Pura Tirta Empul

Blessed by the sacred water.
Koud water als je het mij vraagt, maar blessed desalniettemin.

Pura Tirta Empul is een van de belangrijkste tempels op het eiland, net om die reden. Aan de ingang van het tempelcomplex kijkt een groot standbeeld van de god Indra over je uit. Hij zou volgens de legendes de bron hebben gemaakt als laatste redmiddel. Zijn leger was vergiftigd, en om iedereen te redden doorboorde hij een steen om magisch water te verkrijgen. Indra’s leger kwam weer tot leven, en het water bezit eeuwen later nog steeds dezelfde krachten.

De purificatie in het bronwater, Melukat zoals de Balinezen het noemen, is daarom niet alleen een van de favoriete dingen om te doen onder de toeristen, maar ook de locals zijn hier vaak te vinden. Er gaan vaak rituelen en ceremonies door bij Pura Tirta Empul, een interessante kijk in de Balinese cultuur.

Waar + Wanneer: Pura Tirta Empul ligt in het noordwesten van Ubud (Google Maps). De tempel is elke dag geopend van 9u tot 17u.

Toegangsticket: Toegang tot de heilige tempel en het bronwater kost 50.000 IDR, zo’n 3 euro omgerekend. In ruil krijg je ook nog een leen-sarong. Dat is een soort doek die je rond je heupen wikkelt uit respect. Hoewel het soms een heus geknoei kan zijn om de sarong goed aan te doen, helpt de plaatselijke bevolking je met plezier.

Bezoek een koffieplantage

Ik ben zelf geen grote koffiedrinker. Aan de smaak kan ik niet wennen, de geur is onaangenaam, en al bij al is en blijft het een ongezonde verslaving. Neen, geen koffie voor mij. Dacht ik.

Maar bij de koffieplantages in Bali smaakt de koffie nog net wat beter. Op de Segara Windhu Koffieplantage, waar mijn zus en ik langsgingen, krijg je een 14-tal koffietasjes gepresenteerd. En elk hebben ze een eigen unieke smaakje van sterke naar zoete koffie. Zo kan probeerde ik de avocadokoffie, vanille- en chocoladekoffie, maar ook de hoofdrolspeler van het bordje: Kopi loewak.

Kopi Luwak is een koffie gemaakt van de bonen die reeds zijn verorberd door de civetkat. Je hoort het goed, de uitwerpsel van dat duur dus. Aangezien de civetkat enorm kieskeurig is over zijn bonen, waagt hij zich enkel aan de beste kwaliteit. De boon wordt later opgeraapt en gebruikt om de duurste koffie ter wereld te maken. Zo kost een halve kilogram aan Kopi Luwak-bonen tussen de 90 en 450 euro! Geen wonder dat het de bijnaam ‘kaviaar onder de koffiesoort’ heeft gekregen.

Waar: De Segara Windhu Koffieplantage vind je in het noorden van Pura Tirta Empul (Google Maps). Op de koffieplantage krijg je een rondleiding van de plek, en heb je ook de mogelijkheid na het proeven de verschillende koffiebonen te kopen!

Een magisch hapje eten bij Merlin’s

Met het lot valt niet te onderhandelen. Wat moet gebeuren, zal gebeuren. En bij Merlin’sis dat ook het geval, want daar bepaalt het lot wat de pot schaft.

Merlin’s in Ubud is het eerste restaurant waar je zelf niet hoort te kiezen over wat je precies zal eten, maar de tarotkaarten bieden jou een helpende hand. Je krijgt tientallen kaarten voorgeschoteld, waaruit jij een aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert hoort te kiezen.

Elke tarotkaart gaat hand in hand met een karaktereigenschap, en vertelt je dus ook wat meer over wat voor persoon je bent. Het resultaat is een geslaagd concept dat je je nog lang zal herinneren.

Ik raad je alleszins aan om ruim op tijd te reserveren, aangezien een diner bij Merlin’s een geweldig populaire activiteit is om te doen. Online reserveren kan hier.

Waar + Wanneer: Merlin’s vind je in het zuiden van Ubud, vlak bij het Monkey Forest (Google Maps). Het restaurant is elke dag open van 14u tot 22u30.

Penglipuran Village

Penglipuran is een van de (steeds minder) traditionele dorpjes in Bali. The Way of Life is hier nog altijd dezelfde als honderden jaren leren, wat een uitstap een van de meeste authentieke dingen om te doen maakt in en rond Ubud.

Wat ik met ‘authentiek’ bedoel, is de opbouw van het dorp volgens het Tri Hita Karana-concept. Dat is de filosofie van de Balinese samenleving waarbij elke band tussen het Goddelijke, de mensen en hun omgeving voorop wordt gesteld. Zo vinden er elke dag nog verschillende ceremonies, rituelen en andere spirituele handelingen plaats. In het dorp ben jij als bezoeker dan ook toeschouwer van al dat moois.

Hoewel wij er geen tijd meer voor hadden, heb je ook de mogelijkheid om een traditionele overnachting mee te maken bij gastgezinnen, activiteiten te doen en te snuisteren tussen de lokale producten.

Waar: Je vindt Penglipuran Village in het noorden van Ubud en het centrum van het eiland. Dit is een routebeschrijving.

Toegangsticket: Bij het betreden van Penglipuran moet je een entreeticketje kopen van 50.000 IDR of 3 euro. Met dat geld doen ze er alles aan om het dorp proper te houden, en de authenticiteit te bewaren!

Pura Taman Kemuda Saraswati

Het Ubud Waterpaleis is de bijnaam die Pura Taman Kemuda Saraswati af en toe wel krijgt. En eerlijk, het ligt ook wat makkelijker in de mond.

In het hartje van Ubud is dit Hindoeïstisch paleis er voor de culturele kickers. De architectuur hier is geweldig, want de manier waarop deze tempel is opgebouwd is bewonderenswaardig. En de verwondering is er dus mede dankzij de reusachtige vijver bij de ingang, waaraan de tempel zijn bijnaam heeft te danken.

Honderden lotusbloemen kleuren het wateroppervlak smaragdgroen, roos en wit. Met een omgeving die de plek omtovert als verborgen juweel in de jungle, is een bezoekje meer dan zijn moeite waard.

Waar: In het centrum van Ubud vind je Pura Taman Kemuda Saraswati, net naast het startpunt van de Sweet Orange Walk Trail (Google Maps).

Het Ubud Palace

Ubud Palace, een andere tempel aan de overkant van de stoep, heeft de bijnaam van waterpaleis niet kunnen claimen. Maar dat wilt niet zeggen dat je er niet heen moet.

Dit reusachtige tempelcomplex is de uitgesproken blek om een Balinees dansoptreden bij te wonen. Want zo een kijkervaring is echt wel een van de tofste dingen om te doen in Ubud en omstreken. Elke week vinden hier shows plaats waar locals zowel jong als oud al hun energie in gooien.

Op traditionele akoestische muziek gepaard met de energieke danspasjes is de show iets wat nog lang zal nazinderen. Niet alleen in de kuiten van de dansers, maar ook bij jou. Alle deelnemers zijn uitgedost in prachtige kostuums, die het podium opfleuren en tot leven brengt.

Waar + Wanneer: Dit is de routebeschrijving naar Ubud Palace. De dansen vinden elke week plaats op verschillende momenten. Een ticketje voor de show kan je ter plekke strikken.

Goa Raja Watervallen

Hoewel de Goa Raja Watervallen niet de grootste of indrukwekkendste watervallen in Bali zijn, bieden ze een rust die ik nergens anders kon ervaren tijdens de trip.

Dit duo van watervallen ligt bij een afgelegen plaats buiten het centrum van Ubud, waar je compleet kan relaxen door de afwezigheid van toeristen. Goa Raja is namelijk niet zo bekend, wat volgens mij nu net de grootste charme is.

Na een korte wandeling van een 10-tal minuutjes om er te geraken, kom je uit bij de eerste kleine waterval waar recent een soort ‘zwembad’ is aangelegd. Een duik maken in de (niet meer zo) natuurlijke bron is een van de aangenaamste dingen die je kan doen, en daarnaast vind je ook zijn imposante dubbelganger. Daar kan je zo goed als tegen gaan staan (al is dat geen aanrader door de kracht van het water). Hoewel je hier wel met enkele mensen komt te staan, is het nog steeds een pak minder druk dan de Kanto Lampo waterval bijvoorbeeld.

Waar: De waterval ligt vrij afgelegen in the middle of nowhere. Dit is de routebeschrijving op Google Maps.

Toegangsticket: Bij de start van de wandeling naar de waterval moet je een ticketje kopen van 20.000 IDR per persoon. Dat komt uit op ongeveer 1,20 euro.

Verken het stadscentrum van Ubud

Als laatste op dit lijstje van toffe dingen om te doen in Ubud, kan ik uiteraard het centrum van het dorp niet links laten liggen. Het is dan ook best een groot dorp volgens de Balinese normen (zeker als je kijkt naar Sidemen of Munduk bijvoorbeeld). Enkel Canggu en Denpasar komen in de buurt van bedrijvigheid.

De drukke straten van Ubud zijn namelijk geweldig leuk om een wandeling door te maken. Het geroezemoes, de vele prikkels, de bombarie, … You love it or you hate it, maar ik hou ervan!

Met een ambachtelijk ijsje in de hand en het zonnetje op m’n smoel vond ik een wandeling door de kern van het dorp een en al genieten…

Leuke restaurants om te eten in Ubud

Merlin’s: Zoals ik al vermeldde is Merlin’s een must-visit wanneer je in Ubud bent. Het etentje is letterlijk en figuurlijk een magisch ritueel, van de aperitief tot het dessert.

Ely’s Kitchen Ubud: Dit geweldige stekje in het noorden van Ubud is de uitgekozen plaats om de plaatselijke keuken van Indonesië uit te proberen, maar dan wel op het verdiende hoge niveau. De geuren, kleuren en smaken die hier langs de tafel passeren zijn subliem. En de uitstraling van het restaurant past daarnaast nog eens helemaal in het plaatje. Dankzij het behulpzame en vriendelijke personeel voel je je meteen thuis, net wat je nodig hebt na een hele dag ronddwalen in Ubud!

Layana Warung: Wie het wat simpeler wil aanpakken, maar toch een leuke locatie zoekt om te lunchen, kan dat bij Layana Warung. Met een zicht op een magnifieke waterval en een huiselijke sfeer om te tafelen ben je hier op enkele kilometer van Ubud in hogere sferen. Naast de typische Balinese vaste waarden kan je hier ook westerse gerechten verwachten zoals een heerlijke pasta of pizza. Kwestie van er wat variatie in te houden na al die rijst!

Waar kan je overnachten in Ubud?

Tijdens de rondreis door Bali overnachtten we in verschillende geweldige kleinschalige hotelletjes, de een wat luxueuzer dan de ander. Mijn bed in Ubud kwam van het hoogste schap!

Nata Ubud is een splinternieuw hotel dat slechts vorig jaar voor het eerst de deuren opende. De locatie is adembenemend, aangezien het middenin de rijstvelden is gebouwd. Vanuit je kamer kijk je uit de prachtige weelderige natuur, net zoals aan de ontbijttafel en de infinity-pool.

Vanuit het hotel kan je ook een tour regelen met een persoonlijke chauffeur. Hij brengt je dan langs de verschillende bezienswaardigheden en naar de leukste plekken om dingen te doen in Ubud. Stuur me een berichtje op Instagram mocht je de contactgegevens wensen!

Hoeveel dagen heb je nodig voor Ubud?

Ubud is een van de grootste dorpen op Bali. Naast Canggu is het de favoriete plek van reizigers om te verblijven, aangezien er zo veel leuks te beleven is. Eén dag vind ik persoonlijk iets te weinig.

Tijdens mijn trip op het eiland verbleef ik er 2 nachten, wat de perfecte lengte is voor een eerste kennismaking met de levendige plek. Je kan een eerste dag alles opzoeken in de buurt van het centrum. Denk maar aan het waterpaleis, Ubud Palace, de Sweet Orange Walk Trail, … Op de tweede dag kan je dan een rit maken met een chauffeur (of een brommer) naar de hotspots die iets verder van de kern liggen.

Uiteraard zou een derde dag geen kwaad kunnen wanneer je Ubud bezoekt. Zo kan je alles iets rustiger aan doen, en heb je ook meer tijd om de hidden-gems op te zoeken. De sfeer in Ubud is namelijk zo fijn, dat een dagje meer echt geen straf is, geloof me!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.