De mooiste watervallen in Bali: Een essentiële reisgids

De mooiste watervallen in Bali: Een essentiële reisgids

De watervallen in Bali zijn ongeëvenaard. Het eiland is een topspeler op wereldniveau, waardoor het lijstje van must-see’s enorm groot is. Hieronder lees je alle tips, info en routes voor de mooiste watervallen die je moet bezoeken in Bali!
Inhoudsopgave

De Balinese cultuur staat in teken van hun relatie met de natuur. Een relatie die wordt gekoesterd, gevoed en opgehemeld. De eeuwenoude wortels van die verbintenis vind je terug in het diepste van de jungle, bij de kolossale watervallen.

Watervallen zijn voor de Balinezen plaatsen waar Moeder Natuur haar ware kracht in de meest zuivere vorm tentoonstelt. Een plaats waar zorg voor moet worden gedragen, en die met respect moet worden behandeld. Want hier zouden volgens de oude legendes de fysieke en de spirituele wereld botsen.

Watervallen zouden de bruggen zijn tussen het leven dat we kennen, en het leven waar we slechts van kunnen dromen. Onbereikbaar, en toch vlakbij.

Bali is daarom dan ook een echte koploper op het vlak van hun natuur. Nergens anders zijn de watervallen zo indrukwekkend en adembenemend als hier. En er zijn er honderden te vinden, voor ieder wat wils.

Overal op het eiland, van het noordelijke Munduk tot het zuidelijke Uluwatu, heb je de kans om een klein wegeltje in te slaan, en je te laten verrassen door wat zich verschuilt tussen de eindeloze reeksen aan bomen.

De natural water slide in Munduk, vlakbij de Sekumpul waterval.

Voor enkele dagen tijdens onze rondreis door Bali, werd het zoeken naar watervallen onze enige missie. Een missie die elke bezoeker van het eiland vrijwillig op zich zou moeten nemen. Jij ook dus.

Het gaat hem niet alleen om de schoonheid van de natuur. De rust in de ruwe natuur op Bali is de keerzijde van de munt. Waarbij je enerzijds de drukke, toeristische dorpjes hebt, neemt Moeder Natuur je bij de watervallen me naar een eenzaam bestaan. Het gevoel overheerst dat je niet meer op het populaire Bali bent, maar ergens ver weg van de bewoonde wereld. En dat gevoel moet iedereen ervaren die dit eiland bezoekt.

Het zijn ook de perfecte uitstapjes voor de sportievelingen en de avonturiers die Bali bezoeken. Want geloof me, de wegen naar sommige watervallen zijn allesbehalve voor de hand liggend.

In deze gids geef ik je een snelcursus over de 7 mooiste watervallen die je volgens mij moet bezoeken op Bali. Naast mijn persoonlijke ervaringen die je helpen alles zo vlot mogelijk te doen verlopen, geef ik je tips over hoe je er geraakt, wat het je zal kosten en info over hoe je het meeste maakt van je uitje.

Dit is een complete reisgids voor de watervallen op Bali, met alles wat je moet weten.

Voor je vertrekt: Watervallen in Bali

Hoeveel: Bali huist meer dan 50 watervallen op het kleine eiland!
Mooiste waterval: Sekumpul in Munduk.
Leukste om te zwemmen: Kanto Lampo in Ubud.

1. Sekumpul Waterval

Geen enkel lijstje van Balinese watervallen is compleet zonder de Sekumpul waterval: de koning van Noord-Bali. Sekumpul is de grootste natuurlijke waterval die we in Bali hebben bezocht, en was ook een van de absolute highlights van onze rondreis.

De hike ernaartoe is zwaar, maar dat traject hoort bij de onvergetelijke ervaring van deze hotspot. Geen enkele foto of video legt deze plek vast volgens zijn waarde, dus bereid je voor om versteld te staan! Het is wel een drukke plek, dus ik raad je aan om je daguitstap naar de Sekumpul-regio vroeg in te zetten. Hoe vroeger je komt, met hoe minder toeristen je de magische plek zal moeten delen.

Hoe geraak je er: De Sekumpul waterval zit verstopt in de diepste jungle van Munduk, een regio in Noord-Bali. En er geraken is geen simpele taak. Daarom raad ik je aan om De Sekumpul waterval te bezoeken met een gids. Mocht je van plan zijn een scooter te huren in het gebied, dan kom je gegarandeerd enkele gidsen tegen die je tegen een bijdrage willen rondleiden in het natuurparadijs. Onze gids was Buddy (via deze link kan je hem een berichtje sturen op Instagram). Hij is 22 jaar, en was super leuk gezelschap om een babbel mee te hebben tijdens de loodzware dag. Achteraf had hij ons ook gestuurd om ons te bedanken voor de leuke dag, en vroeg hij meteen wanneer we nog eens naar Bali kwamen om hem te bezoeken! Zo zie je maar je dat het makkelijk is om vrienden te maken op reis.

Prijs: Voor 500.000 IDR (ongeveer 30 euro) per persoon nam Buddy ons een dagje mee naar de leukste plekken in de regio. Dit besloeg niet alleen de ingang voor de Sekumpul waterval, maar ook de Fiji waterval, de Natural Water Slide en het Cliff Diving Point. Misschien aan de dure kant, maar wij vonden dat het geld meer dan waard.

Lees meer: Wat te doen in Munduk + Tips.

2. Fiji Waterval

Als de Sekumpul waterval de koning is, dan is de Fiji waterval de koningin. Hand in hand op de troon, want deze waterval ligt vlak bij de eerstgenoemde.

De Fiji waterval is een samenstelling van 3 watervallen die samenkomen op hetzelfde punt, en daar aan hoge snelheden botsen met de aarde. En ook dit spektakel MOET je gezien hebben als je Bali bezoekt. Maar daarvoor hoef je gelukkig niet ver, aangezien waarschijnlijk ook de Sekumpul waterval op je lijstje staat.

Ook deze behoort tot mijn favorieten, aangezien je de 3 waterpartijen al van ver kan zien tijdens je wandeling. Je voelt de spanning snijden tijdens je hike ernaartoe, waardoor de eindmeet nog zo speciaal aanvoelt.

Hoe geraak je er: Net zoals bij de Sekumpul waterval, raad ik je aan om Fiji met een gids te bezoeken. Mocht jij Buddy jou willen laten rondleiden, dan staat de Fiji waterval sowieso op de planning. Geen zorgen daarover dus.

3. Red Coral Waterval

De Red Coral waterval vind je iets verder van de Sekumpul-regio, en iets dichter bij het dorpje Munduk. Maar ook deze waterval is een must!

Hoewel de omgeving iets minder ‘natuurlijk’ is (een deel van de natuur heeft plaats moeten maken voor een stijger waar toeristen op kunnen staan), maakt dat de waterval niet minder indrukwekkend. Je kan er praktisch onder gaan staan, waardoor het nog zo veel impressionante lijkt.

Ook was de plek tegen onze verwachtingen in niet zo druk. Volgens het internet leek deze waterval een echte hotspot, maar toen we er aankwamen waren we zo goed als alleen.

Hoe geraak je er: Je start de hike naar de Red Coral waterval op deze locatie. De wandeling naar beneden duurt ongeveer 15 minuten, en is niet super steil. Daardoor is ze heel toegankelijk voor zowel kinderen als de minder sportieve bezoeker.

Prijs: De prijs voor volwassenen bedraagt 20.000 IDR per persoon (iets meer dan een euro), voor kinderen is een toegangsticket slechts de helft van de prijs. Helemaal niet duur dus. Je koopt de tickets gewoon aan de ingang van de waterval bij het locket.

4. Munduk Tutub Waterval

Als er een waterval is die weinig tot geen bezoekers over de vloer krijgt, dan is het de Munduk Tutub waterval. En dat is jammer, want de rust die je hier vind is zeldzaam.

Mede dankzij de afgelegen locatie, ben je hier waarschijnlijk de enige toerist. De Munduk Tutub waterval is niet al te groot of hoog, maar het heeft zijn charme net zoals alle andere watervallen op dit lijstje. Mocht je natuurlijk niet super veel tijd hebben in de Munduk-regio, dan sla je deze misschien beter over in voordeel van bijvoorbeeld Sekumpul of de Red Coral waterval.

Hoe geraak je er: De Munduk Tutub waterval ligt nogal verstopt. Je moet door een cafeetje heen om er te geraken, en buiten een klein bordje vind je er bitter weinig over op het internet. Dit is de exacte locatie van de parking op Google Maps.

Prijs: Ook hier betaal je 20.000 IDR per persoon. Weer niet duur, dus voor een goedkope trip moet je hier heen! De toegangsprijs betaal je aan het bijgelegen cafeetje, waar je jouw spullen zoals een helm kan achterlaten.

5. Banyumala Twin Waterfalls

De befaamde Twin Waterfalls. Een tweeling waarop we zo hard hebben gevloekt.

Begrijp me niet verkeerd. De Banyumala Twin watervallen horen bij de mooiste en indrukwekkendste watervallen op dit lijstje. Ze zijn gigantisch, de weg ernaartoe is mooi. Het is er gezellig druk, maar niet overdreven. Eigenlijk alles wat je wilt van een waterval. Maar niets had ons kunnen voorbereiden op de zware wandeling.

We waren al heel de dag op pad met Buddy in de Sekumpul-regio, en rond een uur of 3 waren we klaar. Maar dat vonden wij natuurlijk veel te vroeg om al huiswaarts te keren. Dus we vroegen aan onze gids of we op weg naar onze slaapplek nog watervallen tegenkwamen, met zo weinig mogelijk wandelen weliswaar. Zijn tip was de Banyumala Twin watervallen. “Just a short walk, with beautiful views at the end”, zei hij. Maar dat was lichtelijk gelogen. Want de hike van 30 minuten, loodrecht naar beneden, was niet wat we in onze gedachten hadden bij een ‘short walk’. Maar goed, uiteindelijk zijn we heel blij dat we dit gedaan hebben. Want de views waren inderdaad prach-tig.

Hoe geraak je er: Zoals ik al zei is het een zware en steile wandeling naar beneden om bij de Banyumala Twin Waterfalls te geraken. Maar het pad is vrij vanzelfsprekend. Je parkeert je brommer hier, waarna je gewoon de zwerm toeristen volgt.

Prijs: deze waterval is iets duurder dan de vorige. Je betaalt per persoon 30.000 IDR entree. Maar dat geld vonden wij terecht. Je bezoekt dan ook 2 watervallen in 1 klap.

6. Kanto Lampo Waterval

Voor de Kanto Lampo waterval moet je wat verder rijden. Deze waterval licht namelijk een stuk zuidelijker gelegen in Bali, richting Ubud. Maar ook deze magische plek is een absolute aanrader op het lijstje van hotspots.

Let op: de Kanto Lampo waterval is immens populair en daarom dus ook super druk. Online vind je waarschijnlijk vele foto’s genomen op een specifieke rots, maar voor die foto schuif je makkelijk een uur of meer aan op een zonnige dag. Zo heb je meteen een zicht op hoeveel volk er zal zijn tijdens je bezoek… Maar desondanks raad ik je zeker aan hier een kijkje te gaan nemen.

Je hebt de mogelijkheid je om te kleden in een pashokje, er zijn douches en toiletten en ook kan je jouw spullen wegstoppen in een kluisje. En naast de waterval is er een toegewijde plek om te zwemmen! Gegarandeerd plezier dus.

Hoe geraak je er: De Kanto Lampo waterval ligt centraal-zuidelijk gelegen in Bali. Je kan ernaartoe gaan tijdens je verblijf in het stadje Ubud, dan is de rit het kortste. Dit is de exacte locatie op Google Maps.

Prijs: Voor de Kanto Lampo waterval betaal je opnieuw per persoon 20.000 IDR. De prijs voor het huren van een kluisje hoort hier niet bij. Dat zal je dus nog apart moeten betalen, mocht je daar nood aan hebben.

7. Goa Raja Watervallen

De Goa Raja waterval stond oorspronkelijk niet op onze planning. Normaal gezien trokken we richting de Tibumana waterval, maar door recente stortregen was de weg ernaartoe ingezakt, en mochten er een week lang geen bezoekers heen. Onze chauffeur in Ubud raadde ons de Goa Raja waterval aan, om ons dag in te vullen.

De Goa Raja waterval is helemaal niet zo druk, waardoor het best een leuke plek is om even op adem te komen. Je kan er zwemmen in een bassin gebouwd door de bevolking, of je kan de waterval bewonderen vlak bij de voet. Beangstigend cool om er zo dicht tegen te kunnen staan!

Hoe geraak je er: Om bij de waterval te geraken staat je een hike van een kleine 10 minuutjes te wachten. Maar de wandeling is helemaal niet zwaar. Je wandelt grotendeels vlak, over bruggen en vaste grond. Nergens had ik het gevoel dat het onveilig was. Met de auto of scooter rij je naar deze plek, waar je een loket zal zien om entree te betalen.

Prijs: De toegangsprijs voor de Goa Raja waterval bedraagt 20.000 IDR per persoon.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.