10x de leukste dingen te doen in Antwerpen: Verdwalen in ’t Stad

10x de leukste dingen te doen in Antwerpen: Verdwalen in ’t Stad

Geef je binnenkort de stad Antwerpen een kans om je hart te veroveren? Je leest hier alle geweldige dingen te doen in de grote stad Antwerpen, van skylines bewonderen tot de gezelligste stekjes.
Inhoudsopgave

Ik heb altijd verschillende vooroordelen gehad over de stad Antwerpen. Niemand is er vriendelijk. Er is niets te doen. Het is geen mooie stad en er is niets te beleven.Maar laten we eerlijk zijn, ik ben niet de enige die er zo over dacht. Ik durf met zekerheid zeggen dat de helft van de lezers hetzelfde denken als ik toen. Ach ja, wie zal het zeggen.

Antwerpen is de tweede stad van België, met bijna een half miljoen inwoners. Bescheiden is de stad dus niet. Vele toeristen die naar België komen slaan de stad vaak over, omdat Brussel en Brugge populairder zijn. Een reden te meer voor mij om er dan toch eens lang te gaan.

Ik had dan ook niets te verliezen. Als ik het leuk vond, des te beter. En als ik er niets aan had, dan zou ik me toch een dagje hebben kunnen bezighouden.

Om 8u ’s ochtends vertrok mijn trein, zodat ik al in de vroege uurtjes zonder drukte alles kon verkennen. In deze reisgids lees je alles over de 10 leukste bezienswaardigheden in Antwerpen.

Voor je vertrekt: Antwerpen

Waar: Antwerpen is een stad in het noorden van België.
Inwoners: Er wonen 500.000 mensen in de stad Antwerpen.
Bezienswaardigheden: De Meir, Antwerpen-Centraal, het MAS, …

10 dingen te doen in Antwerpen

1. Aankomst in Antwerpen-Centraal station

9u in de ochtend kwam mijn trein aan in Antwerpen-Centraal. Het was er druk, want het was een gewone werkdag. Maar de drukte deed me niets. Het was het station zelf, een van de pronkstukjes van Antwerpen, die alle aandacht naar zich toe trok.

Dagelijks rijden er honderden treinen door Antwerpen-Centraal, die het leven van de doorsnee Belg in goede banen leiden. En dat doet het al sinds 1836. (Al ben ik vrij zeker dat het er toen geen honderden waren, maar je snapt wat ik bedoel.)

Het gebouw behoort ook volgens verschillende lijsten tot de mooiste stations van de wereld.

Het station is ook de reden waarom ik iedereen aanraad om met de trein Antwerpen te bezoeken. Ten eerste zie je sowieso het station, en ten tweede hoef je geen parking te zoeken én betalen. Want parking in de stad is verre van goedkoop.

Waar: Antwerpen-Centraal vind je in het oosten van het stadscentrum (Google Maps).

2. Shoppen op de Meir

Zodra je het station verlaat, kom je vrijwel meteen op de Meir terecht. Op het eerste zicht ziet het er niet zo super uit, laten we eerlijk zijn. Behoorlijk lelijk eigenlijk.

Ik vroeg me dan ook af hoe het kwam dat dit een van de belangrijkste winkelstraten in België was.

Plottwist: ik moest dus gewoon wat dieper het centrum in. Als je wat verder wandelt kom je steeds meer tussen het gewoel van de Antwerpenaars, op de Meir. Naast de vele winkels zijn de gebouwen zelf immens indrukwekkend.

Antwerpen Tips

Antwerpen mag dan wel de modestad van België zijn, maar echt zin in een shopdag had ik niet. Dus van mijn 15.000 stappen die ik op m’n uitstapje maakte, waren er slecht tientallen van op de Meir. Er waren nog zoveel andere dingen te doen in Antwerpen. Shoppen stond daar niet tussen.

#sorrynotsorry

Maar wees gerust, het shoppen is er wel echt de moeite. Met meer dan 300 winkels kan je er heus wat tijd besteden. Heb je zin in een sloom winkeldagje? Dan is Antwerpen dé stad voor jou.

3. De stripmuurroute en street art

Weinig mensen weten dat er in Antwerpen een stripmuurwandeling is. En vreemd genoeg horen die bij de leukste bezienswaardigheden im te zien als je in de stad bent. Zeker als je op een rustige manier de straten wilt verkennen. Er zijn 14 werken gemaakt door bekende cartoonisten. Allemaal zijn ze op hun eigen manier uniek. Je kan Suske & Wiske terugvinden, Kiekeboe, Jommeke, en nog veel meer bekende figuren!

Naast de stripmuren is er ook nog de gewone street art. Doorheen de stad kan je enkele kladden vinden, maar de kunstwijk is Berchem. Als je interesse hebt in zo een dingen zou er zeker eens langs gaan. Zelf had ik daar geen tijd voor. Indien je er al bent geweest, laat me zeker weten of het de moeite was!

4. Panorama op het MAS

Het Museum aan de Stroom, beter bekend als het MAS, is een museum met verschillende tentoonstellingen gesitueerd op Het Eilandje.

Het Eilandje is een regio in de stad omringd door de oude haven, de Schelde en de dokken. Zoals in elke Europese stad proberen ze van de haven een toeristische plek te maken, en ook in Antwerpen is dat het geval. Of ze er in slagen, die vraag beantwoord je beter zelf. Maar het is er best leuk om eens langs te gaan.

MAS Antwerpen Tips

Naast de tentoonstellingen van het MAS verdeeld over de eerste negen verdiepingen, is er op de tiende verdieping een uitkijkpunt. Achter glas kan je op het dakterras de skyline van de stad bewonderen. Het is best cool om vanop zo’n hoogte over de hele stad te kunnen uitkijken.

Het leukste aan het terras is dat het volledig gratis is. Je hoeft helemaal niets te betalen om met de roltrappen (en niet met gewone trappen godzijdank) naar het uitkijkpunt te gaan. Het is iets geweldig om te aanschouwen!

Waar: De routebeschrijving voor het Mas, dat aan de haven ligt, vind je hier.

Toegangsprijs: Voor het museum zelf betaal je 10 euro per persoon. Tickets kan je hier bestellen.

5. De jachthaven

Als je even tot rust wilt komen, raad ik je aan even een pitstop te maken aan de jachthaven. Het is er vaak minder druk dan in het centrum en je kan er de prachtige boten bewonderen die op het water dobberen. Kleine boten, grote boten, mooie boten, lelijke boten, je ziet het er allemaal.

Soms kan je er ook de boot van Gert Verhulst vinden, voor de Gert Late Night-kijkers onder jullie. Als je hem ziet, doe hem zeker de groeten van me!

6. Verken Kattendijkdok

Vanop het MAS kan je kattendokdijk al zien. Het is de strook water ten noorden van het museum. Aan de oostkant vindt je namelijk een geweldig leuke bar/terrasje genaamd Paniek. Een hangaar is er volledig omgebouwd tot een kleurrijk café, waar je op een zonnige dag echt eens moet langsgaan. Met een fris drankje kan je even tot rust komen naast het water. Voor de rest zijn in dit deel van Antwerpen niet veel bezienswaardigheden, dus veel tijd hoef je hier niet door te brengen.

Als je nog even verder wandelt zie je het moderne havenhuis van Antwerpen. Op zich is daar niets te beleven, maar het gebouw ziet er zo cool uit dat ik je wel even aanraadt er langs te gaan. Te voet sta je er op 10 minuutjes, en met de tram duurt het al helemaal niet lang om er te geraken. (Dit is voor de iets minder actieve mensen zoals ikzelf…)

Antwerpen Tips

7. De Sint-Annatunnel

De voetgangerstunnel zoals de Antwerpenaars hem noemen is een tunnel die het centrum en Linkeroever met elkaar verbinden. Nu, bij een korte citytrip is een tunnel bezoeken niet echt een “leuk” idee. Maar de Sint-Annatunnel is een ander verhaal. De tunnel is een van de beste bezienswaardigheden om te bezoeken als je Antwerpen bent!

De tunnel staat er al bijna 100 jaar, en je moet hem gewoon eens gezien hebben bij je bezoek. Hij neemt je meteen terug in de tijd, met de houten authentieke roltrappen, en de gekadreerde zwart-witfoto’s.

De ingang valt helemaal niet op, dus gebruik zeker Google Maps bij de route ernaartoe. Ik ben ook even opzoek geweest voor ik doorhad dat al heel de tijd rond de ingang aan het wandelen was.

Let wel even op voor de fietsers. Foto’s nemen is leuk, maar aangereden worden omdat je niet uitkijkt iets minder. (of ik uit ervaring spreek ga ik je niet vertellen…)

8. Op zoek naar beelden

Ik zelf ben een enorme fan van standbeelden. In elke stad waar ik ben ga ik op zoek naar de mooiste, coolste, en meest eigenaardige beelden. En ook in Antwerpen was ik alles behalve teleurgesteld.

Laten we het eerst hebben over de Madonnabeelden. En neen, ik bedoel niet Madonna als in de Queen of Pop Madonna.

Aan het einde van de 17e eeuw werden op vele straathoeken en straatgevels verschillende madonnabeelden geplaatst, ter ere van Maria. Na honderden jaren vind je er nog steeds veel terug. Dus ik zou zeggen; kijk goed rond en je zal er zeker en vast een paar vinden.

Naast de madonnabeelden zijn er natuurlijk ook de gewone standbeelden. De ene wat saaier dan de ander, maar toch hebben ze allemaal hun eigen charme. Het standbeeld van Brabo vind je op de Grote Markt voor het Antwerpse stadhuis. Bij het standbeeld hoort het verhaal van hoe Antwerpen aan zijn naam is gekomen.

Spoiler: Het komt van ‘hand werpen’. De mythe met het volledige verhaal vind je hier.

9. Modern & authentiek

Antwerpen is de perfecte mix tussen modern en authentiek. Het is de 21e eeuw, dus je kan je wel voorstellen dat de stad de laatste jaren een hele boel veranderingen heeft doorgemaakt.

Als je goed zoekt vind je nog steeds restanten van het Middeleeuws Antwerpen, de reden waarom België zoveel toeristen trekt. Dit is dan ook 1 van de leukste dingen om te doen in Antwerpen, gewoon rondwandelen en genieten van de authentieke gebouwen en steegjes.

Een voorbeeld hiervan is de Vlaaikensgang. Het is een klein steegje in het centrum, helemaal verstopt tussen de andere gebouwen. Het kan er druk zijn als je pech hebt, maar met een beetje geluk en rust voelt het als een klein geheimpje tussen jou en de stad.

Waarschuwing: je loopt er zo voorbij als je er niet naar op zoek bent. Maar het is bij de mooiste steegjes van de stad. Je kan er ook iets drinken en eten, als je nood hebt aan wat rust van het wandelen.

10. Met de fiets

Net als alle andere Belgische steden is Antwerpen een fietsstad. Je kan overal een fiets huren, wat helemaal niet duur is. Het is ook gewoon veel sneller, en je verliest minder tijd om van het ene naar het andere punt te geraken. En dat helpt zeker bij het verkennen van de stad Antwerpen omdat er zoveel bezienswaardigheden zijn terwijl de afstanden soms groot zijn!

Bij het fietsen passeer je ook prachtige gebouwen, pareltjes die je anders niet zou zijn. En wees eerlijk, het is altijd leuk om even te stoppen om een stukje architectuur te bewonderen. Of ben ik de enige die daarvan geniet?

Antwerpen Tips

Hoe kom je in Antwerpen?

Naar Antwerpen reis je het best met de trein. Overal in België is het makkelijk een trein te nemen naar het centraal station. Tickets voor jongvolwassenen onder de 25 jaar lopen op tot ongeveer 6 euro. Indien je ouder bent dan 25 jaar, kan het wat duurder zijn. Voor meer info bezoek je best de site van de NMBS.

Je kan ook met de auto naar Antwerpen reizen. Dan is de kans groot dat je wel even in de file zal staan. Reken sowieso op enkele minuten vertraging op de Antwerpse ring. Parking vinden is niet moeilijk, maar het kan wel prijzig worden.Uiteindelijk zal je bij beide opties niet al te veel geld moeten spenderen.

Hoelang heb je nodig om Antwerpen te zien?

Ik heb op 1 dag Antwerpen verkend, maar ik heb wel aan een snel tempo alles gezien. Als je het wat rustiger wilt aanpakken, kan je er een overnachting bijnemen. Je kan op hotel verblijven, of een Airbnb huren. Dit is namelijk helemaal niet duur in de stad!

Al bij al hoop ik dat je met deze gids een mooi beeld hebt van hoe je je dagje in Antwerpen kan invullen. Dat was het lijstje van de 10 leukste bezienswaardigheden in de stad, veel plezier ermee!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.