8 bezienswaardigheden in Brugge: Het Venetië van het Noorden

8 bezienswaardigheden in Brugge: Het Venetië van het Noorden

Een daguitstap naar Brugge, het is het populairste stadje in België onder de toeristen. Waag jij je er binnenkort ook aan? Dan ben kan je in dit artikel alle tips lezen over de beste bezienswaardigheden in het Belgische Venetië genaamd Brugge!
Inhoudsopgave

Ik droom al jaren van Venetië. De gondels die tussen de straten op het water dobberen. De heldere kanalen die in de zon glinsteren. De toeristische plekjes waar je je te pletter loopt tussen mensen van alle nationaliteiten. Ooit maak ik er een blogartikel over, maar niet vandaag. Vandaag trekken we naar Brugge.

Dingen te doen in Brugge

Velen noemen Brugge ‘het Venetië van het Noorden’, en ik begin de gelijkenissen te zien. Overal varen tourbootjes met verschillende gidsen die uitleg geven over de stad. De Brugse reien zijn ook best helder, alleen schitteren ze niet zo veel door het Belgische weer. Maar er zijn wel overal toeristen van alle nationaliteiten. O-ver-al. Toch iets dat doet denken aan Venetië.

Ik besloot dan maar om even langs te gaan in de populairste stad van België, en in dit artikel geef ik je 8 leuke tips voor moest je Brugge ook een kans willen geven. En ik denk dat je dat misschien wel zal doen…

Eenden spotten in het Minnewaterpark

Minnewaterpark is vermoedelijk de eerste stop bij je bezoek aan Brugge. Als je met de trein reist tenminste. De eerste voet in het gras, en plots lijkt het overvolle Brugge kilometers ver weg. 

Het park is overgroeid met bloemen in talrijke kleuren, en het geluid van fluitende vogels brengt je zo tot rust. Oftewel geniet je van een zicht over het water op een bankje, misschien picknick je liever op het gras, de keuze is aan jou!

Ook loopt het er vol met eenden! Misschien horen die niet de beste bezienswaardigheden in Brugge, maar ze zijn wel leuk om eens te zien. 

Minnewaterpark brugge

Zodra je uit het station bent, wandel je rechtdoor en steek je het zebrapad over. Vervolgens steek je het water over, en sla je meteen rechtsaf. Dit wandelpad zal je meteen leiden naar de rust van het Minnewaterpark.

Rond de middag kan het hier behoorlijk druk worden, aangezien iedereen tegelijk wilt schuilen van de zon en tot rust wilt komen. Hoe hier rekening mee als dat je planning zou beïnvloeden.

Brugge tips

Iedereen heeft vermoedelijk al van het Begijnhof gehoord. Het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ met witgeschilderde gevels is een soort wijk met kloostertuin aan de rand van het Oud Centrum in Brugge. 

Ikzelf vond er persoonlijk niet veel aan. Het doet me eerder denken aan een middelbare school. Of Bokrijk. Als je naar Brugge reist en wilt langsgaan bij het Begijnhof, hou je verwachtingen laag. Geniet van de stilte, en wandel er even rustig rond. Meer niet.

Je mag er ook foto’s nemen, maar niet voor commercieel gebruik. Respecteer dat ook, net zoals ik.

Verliefd worden op de Bonifaciusbrug

De fotogenieke Bonifaciusbrug. Het is de brug waar elke toerist langsgaat om een romantische foto te nemen met hun partner. Knuffelend, kussend, hand in hand, … En alhoewel ik het zonder partner moest doen, begrijp ik de populariteit van het plekje. Het voelt alsof de brug er al eeuwen staat, alsof er al miljoenen mensen zijn langgewenst om de liefde te bekennen aan elkaar.

Maar schijn bedriegt, want hij behoort tot de jongste bruggen van Brugge. Hij staat er pas sinds het begin van de 20e eeuw. Een 100-tal jaar dus.

Het is vooral de omgeving rondom de Bonifaciusbrug die bijdraagt aan het sprookjesachtige plaatje. De overhangende huisjes boven de reien geven je het gevoel dat je in een verhaal van de gebroeders Grimm bent beland. Het is 1 van de beste bezienswaardigheden in Brugge.

Brugge tips
Brugge tips

Rondom de Bonifaciusbrug vind je nog andere bezienswaardigheden zoals de O.L.V.-Kerk, het Arentshof, en de 4 ruiters van de apocalyps. Allemaal zijn ze de moeite waard om er even langs te gaan! 

Het Arentshof is een park grenzend aan de brug, met 4 standbeelden: de 4 ruiters van de apocalyps

Ook de O.L.V.-Kerk is een prachtig stukje architectuur om even naar op te kijken (letterlijk). Het moment dat je je zo klein voelt naast zo een kolossaal bouwwerk is onbeschrijfelijk.  

Ze nemen zeker en vast niet veel tijd in beslag, en zodra je denkt alles gezien te hebben kan je meteen doorwandelen naar je volgende stop.

Rozenhoedkaai: de populairste fotografiestek

De Rozenhoedkaai is dé populairste plek in Brugge om een Insta-waardige foto te nemen. Je hebt meer dan 2 handen nodig om alle selfiesticks te tellen die boven de menigte verschijnen. Het is inderdaad een heel mooi plek om foto’s te nemen, maar persoonlijk zijn er mooiere plaatsjes in Brugge die het verdienen om vermeld te worden.

Brugge tips rozenhoedkaai tips

Als je over de Nepomucenusbrug wandelt richting het Belfort, en meteen rechts afslaat door een poortje kom je aan de andere kant van de Rozenhoedkaai uit. Dit uitkijkpunt vind ik een veel mooier plaatsje om foto’s te nemen. Je ziet praktisch exact hetzelfde, en het is hier véél minder druk dan aan de andere kant van het water.

De Grote Markt & het Belfort van Brugge

Het belfort van Brugge, of de Halletoren, is de hoogste toren in Brugge en kan je vinden op de Grote Markt. Sinds 1999 staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een bezoekje aan 700 jaar oude toren raad ik je dus wel aan. 

De toren is zo een 83 meter hoog en je kan hem bovendien beklimmen! Tickets voor een panorama-uitzicht over de stad kan je hier bestellen.

Ook de Grote Markt zelf kan een gezellig bezoekje waard zijn! De gekleurde gebouwen maken het een interessante ontmoetingsplaats. Als het niet te druk is kan je genieten van een drankje of een lunch op een van de vele terrasjes. Bij te veel volk zou ik eerder ergens anders in de stad iets zoeken, want een grote hoeveelheid toeristen kan de sfeer snel bederven.

grote markt Brugge tips

Steegjes & architectuur

De stad Brugge staat naast de reien bekend voor de typische huisjes, steegjes en specifieke architectuur. Geniet tijdens het wandelen tussen de bezienswaardigheden door ook even van de stad zelf. Wijk even uit in een steegje, ga rusten op een bankje langs het water, geniet van de stilte langs de rand van het oude centrum, …

De regio rondom het Begijnhof is zeker de moeite waard. Ook langs de Lange Rei zijn er prachtig gekleurde huisjes te vinden!

brugge bloem tips daguitstap

Op zoek naar beelden

In elke blogpost (zoals die over Antwerpen) vind je wel een alinea over standbeelden. Want Rens en standbeelden zijn onafscheidelijk. Ook in Brugge kan je enkele pareltjes vinden.

Naast de 4 ruiters zijn op de Grote Markt Pieter de Coninck en Jan Breydel te vinden (onderste foto).

Ook verborgen langs de stadsrand kan je enkele beeldhouwwerken vinden. Als je De Lange Rei afwandelt zie je er ook een paar. Behoren standbeelden ook tot jouw interesses?

De windmolens

Brugge telt tot vandaag nog 4 windmolens in het noorden van de stad. Vroeger kon je er maar liefst 27 vinden! Van Noord naar Zuid is er de Koeleweimolen, de Nieuwe Papegaai, de Sint-Janshuysmolen en de Bonne-Chièremolen.

De Sint-Janshuismolen de Koeleweimolen doen beiden nog dienst als graanmolen en zijn toegankelijk voor bezoekers van 1 mei t/m 30 september! De toegangsprijs is 2 euro per persoon.

Vanop de molen kan je ook even uitkijken over de stad. Indrukwekkendere uitzichten vind je bijna niet in Brugge!

Hoelang heb je nodig om Brugge te zien?

Brugge is een relatief kleine stad. Op vele andere reisblogs zullen ze je aanraden enkele dagen in de stad te verblijven. Maar ik heb op enkele uurtjes meer dan genoeg van de stad gezien.

Je kan natuurlijk langer in de stad verblijven en overnachten, maar als je enkel komt voor de Reien en de belangrijkste bezienswaardigheden heb je met 1 dag meer dan genoeg tijd ingepland.

Vervoer naar Brugge

Zowel met de trein als met de auto is Brugge makkelijk bereikbaar.

Vanuit bijna elk groot station in België vind je een rechtstreekse of makkelijke treinverbinding richting Brugge. Een retourticketje is betaalbaar.

Met de auto is de kans op file klein. Op de E40 richting Brugge kan er soms sprake zijn van schuiven. Dat is vooral op zonnige dagen als er veel volk aan zee wordt verwacht.

Hopelijk heb je genoten van mijn avontuur in Brugge. Waar ik de volgende keer naartoe trek? Daar kom je snel achter! 

Tot de volgende keer!

Brugge tips

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.