10 dingen te doen in Brussel: Een daguitstap in België

10 dingen te doen in Brussel: Een daguitstap in België

Brussel verkennen is iets wat velen onder de Belgen nog niet gedaan hebben. Toch is het een prachtige stad om te verkennen. Lees hier 10 dingen om te doen in Brussel, een leuke daguitstap in België!
Inhoudsopgave

Angèle is weer het perfecte voorbeeld. Niet alleen dankzij haar muziek, maar ook haar teksten. “Laat mij het zeggen in het Vlaams, dank u Brussel.”

Brussel mag dan iets minder indrukwekkend zijn dan de andere hoofdsteden in Europa, zoals Parijs of Amsterdam. Toch valt er heel wat te beleven in de bruisende stad. Ze heeft dingen te bieden die de grote concurrenten misschien niet hebben.

Velen van jullie zijn al eens langsgegaan in Brussel. Maar er is een verschil tussen Manneke Pis gaan bespotten en de reusachtige stad oprecht verkennen. Hierbij gaat mijn keuze uit naar de tweede. (Al is Manneke Pis bespotten wel een leuke optie.)

De hoofdstad is een stuk groter dan andere steden in België zoals Antwerpen of Brugge. Hoe plan je dan een trip? Haal het beste uit je daguitstap naar Brussel, met deze 10 dingen om te doen!

Voor je vertrekt: Brussel

Waar: Brussel is de hoofdstad van België.
Beste reistijd: Mei tot september.
Inwoners: 1,2 miljoen.

10 dingen te doen in Brussel

De Marollen: Antiek overal

Antieke lampen, spiegels in overvloed, gouden lijsten. De leukste koffiepotten en de lelijkste souvenirtjes. Kindjes met de beste verkooptrucs, en oudere die hun dag vullen door een dagje op de markt staan. De ochtendzon die je huid verwarmt, en zonder zonnebril niets te zien. Dat is antiekmarkt aan “de Marollen”, waar we het lijstje van dingen om te doen in Brussel mee openen.

Mijn ouders hielden me gezelschap bij mijn bezoekje, en het zijn de meest curieuze mensen die ik ken. Dus nog voor we van de trein stapten, konden ze hun enthousiasme niet meer verbergen. De wijk typeert de rustieke, sfeervolle, authentieke kant van de stad. Het is de place-to-be voor de mensen die graag snuisteren tussen de antiek.

Naast de oude schatten is er ook nog de street art. In de wijk kan je verschillende muren vol prachtige stukken vinden. Die prachtige muurschilderingen trekken meteen je aandacht. Net zoals in Antwerpen (waar je hier alles over kan lezen) is er ook in Brussel een stripmuurroute doorheen de stad! Deze keer had ik helaas niet de tijd om die volledig te wandelen. Jij kan er misschien wel tijd voor vrijmaken.

Brussel Tips

Waar + Wanneer: Het antiek “Valhalla” waar ik het over heb is te vinden op het Vossenplein, op 10 minuten wandelen van Brussel-Zuid station – vind het hier op Google Maps.

De vlooienmarkt (dat is de echte naam van de rommelmarkt) Is elke dag open van 9u tot 14u, en op zaterdag en zondag tot 15u. Natuurlijk raad ik je aan om vroeg te komen, want dan kan je de meeste schatten vinden.

Naast de antiekmarkt zijn er nog andere openluchtmarkten in Brussel. Een lijst met meer info over de openingsuren kan je hier vinden.

Uitzicht bij het Justitiepaleis

De meeste Belgen fronsen en zuchten als ze iemand horen praten over het befaamde Justitiepaleis in Brussel. Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom.

Even een kleine geschiedenis van ons gerechtsgebouw: 40 jaar geleden besloot de regering dat het Justitiepaleis toe was aan een renovatie. Dit was de start van de verbouwing. Men rekende op enkele jaren aan werken, maar diezelfde stellingen die ze toen hebben gezet staan er nu al 40 jaar. Echte vooruitgang boekt de renovatie dus niet.

Onlangs heeft het land besloten de stellingen te vervangen. Dit omdat ze zo oud zijn en dus niet meer veilig zijn voor de arbeiders. Een heel circus eigenlijk. Er loopt reeds een grapje tussen de magistraten in Brussel. Weet je het al? De Unesco gaat de stellingen rond het Justitiepaleis erkennen als erfgoed. 

Frustraties zijn er dus in overvloed. Terecht.

Begrijp je nu waarom de meeste Belgen hun wenkbrauwen optrekken als ze het ‘Justitiepaleis’ horen?

skyline Brussel Tps

Goed om te weten: Ondanks de stellingen is én blijft het Justitiepaleis een prachtig gebouw. Een bezoekje is het dus zeker waard. Laat de moed dus niet hangen door het hele circus rondom de renovaties.

Ook kan je rondom het gebouw over de hele stad neerkijken. Op geen enkele plek in Brussel is de skyline zo goed te zien als hier.

Als je met kinderen op stap bent is een ritje in het reuzenrad ook een leuke activiteit. Voor een ‘betaalbare’ prijs kan je enkele minuten de hoogte in en rustig genieten van de verschillende wolkenkrabbers in de stad. Tickets zijn te verkrijgen voor 9 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen.

Notre-Dame du Sablon

De Zavel was vroeger een verlaten vlakte, nog voor de hoofdstad zijn bloeiperiode begon. Het was de begraafplaats voor de doden, voor wie er geen plek overbleef op het nabije kerkhof.

In de 14e eeuw werd er beslist een kapel te bouwen te ere van de Heilige Maria. Mensen wouden rondom de kapel wonen, en vanaf de 15e eeuw bouwde iedereen er huizen. De wijk kwam snel volgebouwd te staan. Even doorspoelen naar vandaag, en je ziet nog steeds de overblijfsels van de oude stad. Met in het midden de Notre-Dame du Sablon.

Waar + Wanneer: De kerk is ligt niet ver wandelen van het justitiepaleis. Elke dag kan je ze hier bezoeken tussen 10u en 18u.

Weetje: Wegens gebrek aan middelen heeft ze nooit een toren gekregen. Het is dus een uniek exemplaar.

Brussel Tips

Tot rust komen in kleine zavel

Kleine Zavel is een klein parkje tussen de Notre Dame du Sablon en het Egmontpaleis. Centraal staat er een standbeeld van Egmont en Horne, die uitkijken over de stad.

Langs de randen van het park kan je nog 10 andere grote standbeelden vinden, en nog 48(!) kleinere bronzen beelden. Als je weet hoeveel ik van standbeelden hou, kan ik niet anders dan dit kleine park aanraden! Lees een boek, neem een koffie mee, en kijk naar de vogels die zich verkoelen bij het water…

Waar: De kleine zavel ligt vlak naast de Notre Dame du Sablon. Twee vliegen in 1 klap dus als je eerst naar het kerkje gaat!

Brussel Tips

Manneke Pis bespotten

Manneke Pis… al is het voor velen de grootste teleurstelling bij hun bezoek aan Brussel, toch moet je er eens langsgaan.

Voor de onwetenden onder jullie: Manneke Pis is de mascotte van Brussel en waarschijnlijk het beroemdste monument in ons land. Het is een standbeeld van amper een halve meter groot, en de naam van het beeld verklapt de ludieke pose. Het is letterlijk een klein mannetje dat is Brussel staat te urineren. Meer is er niet aan te zien. Voor speciale gelegenheden krijgt hij een bijbehorend kostuum, maar op de meeste dagen zie je hem gewoon in zijn poedelnaakte charmes.

Naar mijn mening past dit beeld perfect bij ons land. Teleurstellend, maar op een ludieke manier waar de meesten om kunnen lachen. Eerlijk is eerlijk, het is een zicht en je moet het gezien hebben.

Manneke Pis Brussel Tips

In tegenstelling tot Manneke Pis is zijn zusje, Jeanneke Pis, wel een echte aanrader. Ze is een goed bewaard geheim van Brussel, die je niet zo makkelijk vindt als Manneke Pis.

Waar: Je kan haar vinden in een klein, doodlopend steegje niet ver van de Grand Place. De routebeschrijving vind je hier.

Voor de duidelijkheid: hurkend Jeanneke vind ik veel leuker dan haar broertje. Ze is een van de beste bezienswaardigheden bij je daguitstap naar Brussel, en een van de leukste dingen om te gaan bezichtigen in onze hoofdstad!.

De Grote Markt

Bij het geven van de leukste dingen om te doen tijdens je daguitstap naar Brussel kan ik de Grote Markt uiteraard niet vergeten! De Grote Markt is het monumentaal plein in het hartje van onze hoofdstad. Sinds de 14e eeuw is het een bruisende plaats waar verschillende culturen van over de hele wereld samenkomen. Omringd door de glinsterende gebouwen, de selfie-sticks zijn er niet weg te denken!

Vanop het plein zijn alle bezienswaardigheden in Brussel héél gemakkelijk bereikbaar, dus het is de perfecte plek om even een pauze te nemen. Neem er enkele foto’s, want zulke plaatsen vind je niet veel in België.

Grote Markt Brussel Tips

Mont des arts – te veel verwachtingen

Niet alle tips kunnen positief zijn, en deze is er 1 van. De Mont des Arts is helemaal niet zo speciaal. Op vele blogs en websites lees je dat je hier 1 van de mooiste uitzichten in de stad kan vinden. Maar hou je verwachtingen laag. Het is nogal teleurstellend. Het is allesbehalve een van de beste bezienswaardigheden in Brussel. Verre van.

Vaak zeggen ze dat dit bij de meest gezellige plaatsen van de stad hoort om even te chillen. Ook niet waar. Toch niet voor toeristen of mensen die er op daguitstap gaan.

mont des Arts Brussel Tips

Er zijn uiteraard prachtige gebouwen te vinden, maar die zijn er overal in Brussel. Je kan er heus even langsgaan om te wandelen of iets op een terrasje te drinken (hou rekening met de prijzen op zo een populaire stek). Maar verwacht niet te veel.

Bij de Koning over de werkvloer

In het centrum van Brussel vind je het Koninklijk Paleis. Hier zijn de Koning en de Koningin dagelijks te vinden achter hun bureau.

In de zomer is het Paleis toegankelijk voor bezoekers. De datums verschillen elk jaar, dus check zeker op voorhand of er toegang wordt verleend. (Meestal is dit vanaf de nationale feestdag tot en met eind augustus.)

Waar: Het Koninklijk Paleis ligt ook op wandelafstand van de andere bezienswaardigheden. De exacte locatie vind je hier.

Brussel Tips

Het Park van Laken

Het Park van Laken bevindt zich aan de rand van de stad. Helemaal ten noorden van de stad kan je hier even tot rust komen, en ontsnappen aan de drukte van de hoofdstad.

Het park ligt wat meer in de hoogte, waardoor je vanuit sommige kijkpunten kan uitkijken over de skyline van Brussel. Meer dan 20 gebouwen in Brussel reiken aan een hoogte van meer dan 100 meter. Je kan je dus goed voorstellen dat het uitzicht de moeite waard is.

Naast het Park van Laken kan je de “bescheiden” woning van onze koninklijke familie gaan bezoeken.

Ok, nu overdrijf ik. Het is eerder vanop een immens grote afstand achter een hek het gigantische kasteel bekijken. Maar het is de gedachte die telt. Wie weet krijg je de kans Koningin Mathilde gedag te wuiven. Je weet maar nooit…

Waar: Het Park van Laken ligt een stukje verder dan de andere dingen te doen in Brussel. Maak dus zeker genoeg tijd vrij tijdens je daguitstap. Hier is de exacte locatie.

Om er te geraken kan je de metro nemen. Indien je een meer gewaagde optie verkiest, is een step huren the way to go! Met Dott kan je aan een lage prijs doorheen heel Brussel reizen. (Naast Brussel kan je ook steps huren in Gent, Aalst, Charleroi en Namen. )

skyline brussel tips

Afsluiten bij het Atomium

Als afsluiter heb je natuurlijk het Atomium. Op een lijstje van dingen te doen in Brussel kan dat UITERAARD niet ontbreken tijdens je daguitstap.

Het belangrijkste monument in de stad kunnen we niet vergeten bij de beste bezienswaardigheden in Brussel. Het futuristische bouwwerk uit 1958 is te vinden vlakbij het Park van Laken. De 9 zwevende bollen herinner je je waarschijnlijk nog van de schoolreisjes uit je kindertijd. Dat doe ik alvast.

Toegansticket: Tickets kan je hier bestellen. Voor 17 euro kan je met roltrappen de verschillende tentoonstellingen in 5 bollen gaan verkennen. Ik vind het een prijzig ticketje, maar als je hierin bent geïnteresseerd is het zeker en vast een aanrader!

Hoe geraak je in Brussel?

Zowel Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid halen de lijst van drukste stations in België. Je kan er dus vanuit gaan dat de treinverbindingen goed zijn voorbereid. Welk station je afstapt is jouw keuze. Overal is er binnen de 10 minuten wandelen een bezienswaardigheid dat je kan bezoeken.

Als je geen fan bent van het openbaar vervoer, is de auto ook een optie. Parking kan verrassend duur uit de hoek komen, dus weer erop voorbereid!

Dit zijn alle tips die ik je wil meegeven over onze hoofdstad! Een daguitstapje naar Brussel lijkt op het eerste zicht niet zo interessant “want we zijn er al eens geweest”. Maar met een vleugje voorbereiding en goed gezelschap wordt dit een van de leukste trips die je al hebt gedaan!

skyline brussel tips

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.