Hoe geraak je op Brussels Airport: Handige tips + info

Hoe geraak je op Brussels Airport: Handige tips + info

Heb je geen flauw idee hoe je op Brussels Airport Zaventem geraakt? Hier lees je alles over de verschillende vervoersmiddelen naar de luchthaven.
Inhoudsopgave

Je reis start nooit op hetzelfde moment als wanneer je vliegtuig de lucht in gaat. Helemaal niet. Er gaat nog een hele zoektocht aan te pas, in het doolhof van uitstapjes plannen, bagagekoffers maken, en je laatste spullen halen om die lange vlucht te overleven.

En een van de vervelende taakjes is uitzoeken hoe je precies op de luchthaven geraakt.

De weg naar de Zaventem heeft altijd verschillende onverwachtheden voor je in petto, die je planning zo maar in duigen kunnen doen laten vallen.

Je moet over de Brusselse Ring en staat urenlang ongepland file te schuiven, en dat terwijl de zon schijnt en je airconditioning maar weer eens beslist om niet te werken. Je rekent voor de zoveelste keer op NMBS, maar dat blindelingse vertrouwen haalt niets uit wanneer je trein een half uur vertraging heeft. Of nog beter, hij wordt geschrapt. En je vader die had beloofd er stipt op tijd te zijn, haalt je opnieuw te laat op. Wanneer loopt het nu eigenlijk wel goed?

In deze uitgebreide reisgids leer ik je alles over de verschillende vervoersopties naar de luchthaven in Zaventem. Je vindt hier alle informatie over de verschillende parkeergelegenheden van de luchthaven; het treinaanbod van NMBS naar Brussels Airport; welke bussen er rijden, en nog belangrijker, hoe laat. Eigenlijk alles wat er te weten valt over hoe je nu eigenlijk op Brussels Airport geraakt.

Voor je vertrekt: Brussels Airport Zaventem

Waar: Zaventem, Brusselse Rand.
Vervoer: Auto, trein, bus, taxi of fiets.
Parking: P1, P2, P3, P Discount, P VIP en P Lock.
Goedkoopste optie: Met de trein.

Met de auto naar de luchthaven

De voornaamste optie voor vele reizigers is de auto nemen richting Brussels Airport. De makkelijkste manier om naar de luchthaven te rijden, is door vanaf de Brusselse Ring (R0) de verkeersborden richting Zaventem (met een vliegtuig icoontje) te volgen. Mocht je GPS de luchthaven niet vinden, geef je ‘Leopoldlaan, 1930 Zaventem’ in. Dat is het kruispunt bij de oprit van de luchthaven. 

Aangezien je tijdens de rit naar Zaventem over de Brusselse Ring moet, is het belangrijk dat je tijdig thuis vertrekt. Op deze website kan je uitrekenen wanneer je precies op de luchthaven wordt verwacht. Zo heb je genoeg tijd over om je bagage af te geven en naar de gate te wandelen. Via Google Maps en Waze kan je de verwachtte reistijd berekenen.

Om verrassingen te vermijden, kan je hier een overzicht vinden van de geplande werkzaamheden in de buurt van de luchthaven.  

Eenmaal aangekomen op de luchthaven heb je de keuze om naar een van de vele parkeerplaatsen te rijden, of om een pitstop te maken bij de drop-off zone. 

Drop-off zone

Bij de drop-off zone kan je terecht voor een snel afscheid, waarbij je 10 minuten de tijd krijgt om passagiers af te zetten op slechts 5 minuten wandelen van de vertrekhal. De drop-off zone is helemaal gratis en ticketless. Je rijdt binnen aan de hand van je nummerplaat, waarna je de vertrekkende passagier binnen de 10 minuten afzet.

Opgelet: Wie zich langer dan 10 minuten binnen de drop-off zone parkeert, zal een vergoeding moeten betalen van 12 euro + 3 euro per bijkomende minuut. Bestuurders kunnen ook maximaal 1 keer per uur gebruikmaken van de gratis 10 minuten op de drop-off zone. Je hebt dus net genoeg de tijd voor een vlugge en getimede zoen. 

Dichtbij parkeren

Parkings P1, P2 en P3 tellen samen 10.000 parkeerplaatsen. Ze bevinden zich op slechts 5 minuten wandelen van de vertrekhal, ideaal om meteen op het vliegtuig te stappen. Je hoeft vooraf helemaal geen reservering te maken mocht je dit niet noodzakelijk vinden, en kan dus gewoon binnenrijden op de dag van vertrek. Mocht je 100% zeker willen zijn van een plaatsje, kan je hier een parkeerplaats reserveren. 

Prijs: De prijzen voor de parkeerplaatsen zijn verschillend. Zo kost een weekje parkeren op P1 156 euro, en op P2 en P3 betaal je 123,00 euro. De prijs per dag daalt hoe langer je een parkeerplaats boekt. Na een periode van 29 dagen, betaal je 24 euro per dag extra (om lange parkeerders te mijden). Wanneer je over een Pcard+ beschikt, daalt de prijs voor het parkeren. Je Pcard+ kan je aanvragen op deze site

VIP & Lock Parking

De P Lock Parking en de P VIP Parking zijn 2 premium parkeerplaatsen bij de luchthaven.

Deze P Lock Parking is een beveiligde parking die tegenover de vertrekhal ligt, naast het Sheraton Hotel. Over veiligheid hoef je je geen zorgen te maken, want een brand- en diefstalverzekering is standaard inbegrepen bij je reservatie.

De P VIP Parking is nog net dat tikkeltje exclusiever. Bij aankomst op de luchthaven lever je je sleutels af, en wordt je auto veilig geparkeerd voor jou. De service is bovendien ook inclusief schade- en diefstalverzekering. Bij je thuiskomst staat je auto klaar voor vertrek, zodat je meteen kunt vertrekken. Ook kan je hier je elektrische wagen opladen, zodat de batterij vol is als je terug naar huis gaat na je reis. Het in- en uitrijden gebeurt met nummerplaatherkenning. 

Prijs: De P Lock Parking kost 29 euro voor 1 dag, 79 euro voor 3 dagen paarkeergeleheid, en 142€ voor een week. De P VIP Parking kost 40 euro voor 1 dag, 116 euro voor 4 dagen, en 2126 voor een weekje parkeren.

Parkeren op Afstand

Als je op zoek bent naar een betaalbare optie om je auto langdurig achter te laten, dan zijn ook daar parkeergelegenheden voor. De Discount Parking ligt uiteraard wat verder van de luchthaven, maar is daarom ook voordeliger. In totaal zijn er 600 parkeerplaatsen beschikbaar voor reizigers.

Er zijn verschillende buslijnen die je van de Discount Parking naar de luchthaven kunnen brengen. Je kan kiezen uit lijn 272, 616, 651, 652, 659, 660, 681, 682, 683, 686, 820, 821 en 830. Vanaf 5u30 in de ochtend tot 23u ’s avonds kan je rekenen op een bus van De Lijn. Na 23.00 uur staat er om het kwartier een luchthavenshuttle voor je klaar om je naar Brussels Airport te brengen.

Prijs: Je betaalt 53 euro voor 1 dag, en hetzelfde bedrag voor 3 dagen. Een week parkeren op de Discount Parking kost slechts 67 euro. Je kan je een parkeerplaats reserveren via deze link.

Handig om te weten

• Op elke openbare parking zijn er laadpalen ter beschikking waar je jouw elektrische wagen kan laden. Je kan er vinden in de P1 Fast Zone op de eerste en derde verdieping, in de P2 Economy op de derde verdieping en in de P3 Holiday op verdieping -1 en de tweede verdieping. Ook in de P Lock Parking tegenover de vertrekhal en het Sheraton Hotel, en in de P1 VIP parking zijn er laadpalen beschikbaar.

• Wil je een laadpaal activeren, dan komt dat opnieuw voordeliger uit met je Pcard+. Beschik je niet over zo’n kaart? Dan kan je nog steeds gebruikmaken van een laadpaal, maar dan zal je zelf de aansluitkosten moet bekostigen.

• Wie een paar bagagekoffers mee moet sleuren, hoeft zich ook geen zorgen te maken. Op elke parking in Brussels Airport zijn er bagegekarretjes beschikbaar, om je koffers makkelijk te verplaatsen naar de vertrekhal.

• Wie zich wilt parkeren in P2 moet rekening houden met de maximale doorrijhoogte van 1m90. Bij P1 en P3 is er plaats voor hogere auto’s, daar kunnen auto’s met een hoogte tot 2m10 terecht.

• Mochten alle parkeerplaatsen volzet zijn, kunnen de stewards van Interparking je vragen om je op een andere plaats te parkeren. Ook als je niet gereserveerd hebt, heb je recht op een plekje. Dan opent de luchthaven een extra zone iets verder van de vertrekhal. Daar kan je gratis gebruikmaken van pendelbussen en bussen van De Lijn om de luchthaven te bereiken. 

Het openbaar vervoer nemen

Je doet het om je ecologische voetafdruk te verkleinen, omdat je geen parking wilt betalen, of gewoon omdat je geen zin hebt om file te schuiven op de Brusselse Ring; hoe dan ook blijft de trein een van de populairste middelen om op de luchthaven te geraken. Terecht.

Onder de vertrekhal is er een perron genaamd ‘Zaventem Airport’ waar dagelijks duizenden reizigers worden afgezet. Er rijden treinen van over heel het land naar de luchthaven, waardoor het een van de makkelijkste manieren is om Brussels Airport te bereiken. Je ticket naar de luchthaven kan je online kopen op de website van BelgianTrain.

Prijs: De aankoopprijs van een treinticketje naar de luchthaven verschilt voor iedereen, afhankelijk van je leeftijd en locatie. Ten eerste betaal je meer als je traject langer is. Anderzijds is er prijsverschil tussen volwassen, jongeren en senioren.

De vroegste trein naar de luchthaven

Het is iets wat veel reizigers zich al hebben afgevraagd. “Ik heb ’s ochtends vroeg een vlucht gepland, kan ik de trein nemen naar de luchthaven?”

Het korte antwoord is: neen.

Maar er zit meer achter. Alles hangt namelijk af van hoe laat je vlucht precies staat gepland, en vanwaar je juist komt. De eerste trein vanuit Gent-Sint-Pieters naar de Brussel Airport vertrekt pas om 5u in de ochtend en komt aan om stipt 6u. Vanuit Antwerpen kan je ten vroegste een trein nemen 4u45, die op de luchthaven aankomt om 5u15. Ook dan wordt het moeilijk om bijvoorbeeld je vlucht te halen als die om 6u opstijgt, zeker als je nog je bagage moet afleveren. In Brussel-Zuid vertrekt de eerste trein naar Brussel Zaventem om 4u05, waardoor je om 4u27 aankomt op de luchthaven. Da’s al wat betrouwbaarder.

De laatste trein die vertrekt in Zaventem

Wie ’s avonds laat aankomt, en terug met het openbaar vervoer naar huis wil, kan een trein nemen tot ten laatste half 1 ’s nachts.

De laatste treinen naar Gent-Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal, Leuven en Hasselt vertrekken geregeld tussen 23u en middernacht, al verschillen de vertrektijden vaak van dag tot dag. Het aanbod aan treinen is daarnaast ook compleet verschillend op een weekdag en in het weekend.

Mocht je willen checken hoe laat de laatste trein juist vertrekt vanuit Brussels Airport Zaventem, dan kan je dat op deze website controleren.

Gebruikmaken van de bus

De luchthaven in Zaventem is daarnaast ook makkelijk bereikbaar per bus als je niet te ver woont. Je hebt verschillende buslijnen om uit te kiezen, afhankelijk van je vertrekpunt:

Vanuit de regio Brussel vertrekken er verschillende bussen van De Lijn zoals lijn 620 (NAVO); 359, 659 (Metrostation Roodebeek); de lijnen 272, 471 (Brussel-Noord treinstation) en 820 (Brussels Expo). Die komen allemaal langs de luchthaven.

De Ringtrambus is ook een bekende optie die vanuit platform D op de luchthaven vertrekt. De route van de Ringtrambus is een snelle en frequente verbinding naar de hele Vlaamse Rand. Hij rijdt overdag elke 15 minuten. De lange bus brengt je langs het traject van lijn 820 tussen Brussels Airport en het ziekenhuis in Jette.

De Aiport Line van MIVB, die vertrekt op platform C, rijdt binnen 30 minuten de tijd van Brussels Airport Zaventem naar de Europese wijk. Hij brengt je langs de winkels in de bovenstad, waar je dus ook kan afstappen voor een korte shoppingspree.

Ten slotte is er nog een aanbod aan regionale lijnbussen met de bestemmingen Mechelen, Leuven, Vilvoorde, Merchtem, Jette, Diegem, Haacht, en Groenendaal.

Handig om te weten

• Als je met de trein naar de luchthaven reist, moet je de beruchte ‘diabolotoeslag‘ betalen. Die vergoeding kost 6,40 euro per persoon, en is vaak automatisch toegevoegd bij je ticket als je die online wilt bestellen. Als die om de een of andere niet onder je ticket behoort, moet je de diabolotoeslag nog steeds handmatig bijbestellen. Betaal je die niet, dan kan je de luchthaven niet betreden. Aan de uitgang van het perron onder de vertrekhal staan er namelijk beveiligde poortjes waar je je ticketje zal moeten scannen. Heb je geen toeslag betaald, dan zal het poortje niet opengaan.

Kinderen jongeren dan 12 rijden gratis met de trein naar de luchthaven als ze meereizen met een volwassene! Je hoeft dus helemaal geen ticketje te kopen voor je kids als ze je vergezellen. Reist je kind toch alleen? Er is nog altijd een Kids Ticket aan 50% van de prijs beschikbaar.

• Wie uit Antwerpen komt, heeft als enige de mogelijkheid gebruik te maken van de Airport Express. Deze bus vertrekt elke 2 uur, 7 op 7, vanuit het stadscentrum in Antwerpen naar de luchthaven. En dat heel de nacht door dus. Een ticketje kost 10 euro, en kan je kopen op deze website. Op die manier kan je dus je vlucht van 6u ’s ochtends halen.

Een taxi bestellen

Je kan er ook voor kiezen om een taxi te nemen van of naar de luchthaven. Er zijn tientallen taxibedrijven die vervoer naar Brussels Airport voorzien, waaronder ook verschillenden samenwerken met de luchthaven: Autolux, Direct Way, Modern Car, Flibco Door2Gate, Taxi Walter Zaventem & Unitax.

Er zijn uiteraard ook nog tientallen andere taxidiensten die niet samenwerken met de luchthaven en zelfstandig werken. Alle taxi’s wachten jou op direct voor de aankomsthal, waarbij je niet verplicht bent om te reserveren. Kom je met een grote groep? Dan kan reserveren wel handig zijn.

Opgelet: Maak nooit gebruik van taxi’s zonder vergunning. Indien je geen taxi op voorhand reserveerde, staan de officiële taxi’s zoals ik eerder al zei op jou te wachten bij het verlaten van de aankomsthal op de luchthaven. De T-nummerplaat en het blauw-gele symbool vooraan de taxi zijn belangrijke herkenningspunten van de taxi. Hebben ze die eigenschappen niet, dan zijn het geen officiële taxi’s!

Met de fiets

Hoewel je er waarschijnlijk niet meteen over nadenkt, kan je ook met de fiets naar de luchthaven. Het is een van de voordeligste en meest probleemloze methodes om de luchthaven te bereiken als je niet te ver van Brussels Airport Zaventem woont.

Er zijn verschillende fietssnelwegen in de buurt van Zaventem: F3 Leuven – Brussel, de F214 Vilvoorde – Brucargo, … Een handige routeplanner voor je reis met de fiets vind je op deze website.

Er is een gratis fietsstalling aan parking P15. Als je de fietsroute ‘Terminal’ volgt vanaf de rotonde bij de luchthaven, kom je vanzelf bij de fietsparking terecht.

Er is ook een bewaakte fietsstalling, waar je je fiets voor een langere tijd kwijt kan. Voor deze fietsparking heb je een parkingkaart nodig, die je tot 48 vooraf kan aanvragen via parking@brusselsairport.be. Hou er rekening mee dat je die op weekends- en feestdagen niet kan aanvragen.

Prijs: Per 24 uur betaal je 1 euro. Voor een parkeerkaart van 6 maand betaal je 72,60 euro en per jaar betaal je 121 euro.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.