Alle tips, info en wandelroutes voor Donkmeer + Nieuwdonk!

Alle tips, info en wandelroutes voor Donkmeer + Nieuwdonk!

Bezoek je binnenkort het Donkmeer en Nieuwdonk? Met deze tips, info en wandelroutes ben je helemaal voorbereid voor een gezellig dag!
Inhoudsopgave

Bij het Donkmeer zijn de fauna en de flora het regerende kroonpaar.

Bezoekers, zoals jij en ik, zijn slechts tijdelijke schaakstukken, dienaren, die op het einde van de dag het speelveld verlaten. Moeder Natuur daarentegen is de Koningin die het voortouw neemt: de pion die alles en iedereen in haar handpalm heeft.

Want hier, bij het Donkmeer, zie je letterlijk de bomen door het bos niet meer. En de kikkers, en de vogels, en de bijen, …

Maar het meer blijft ongeacht de onevenaarbare schoonheid een verborgen parel. Een plekje die de drukke wereld van toeristen en bezoekers nog niet heeft ontdekt. In de zomer vind je er uiteraard de plaatselijke bewoners en die van de aangelegen dorpen, maar echt populair kan je de regio niet noemen.

Onterecht, want het Donkmeer en Nieuwdonk verdienen de faam en lof als dat van de Blaarmeersen, Vlaamse Ardennen en Puyenbroeck.

Elke zomer ben ik bij ‘den Donk’ te vinden. Meestal onder de namiddagzon, genietend van een tönissteiner naranja, afgeschermd door de parasol en met het gezelschap van mijn gezin of vriend. Minder vaak maak ik er een wandeling, want ‘ik woon vlakbij en heb het al zoveel gezien’. Maar of het nu het lot was, of gezond verstand; besloot ik in de vroege ochtend een wandeling te maken rond het domein.

En laten we zeggen dat het lot altijd de juiste keuzes maakt (al stelde ik die wekker om 5u ’s ochtends een beetje in vraag).

De meren bezoek je best als daguitstap, maar er is ook een mogelijkheid om hier enkele dagen te verblijven. Allemaal worden we aangetrokken door de vroege vogeltjes, de adembenemende natuur, de onevenaardbare rust, het eenzame gezelschap van de diertjes en nog zo veel meer.

In dit artikel vertel ik je alle tips, info en de verschillende wandelroutes die je kan wandelen rond het Donkmeer en Nieuwdonk als je de regio wilt bezoeken. Of je nu een korte wandeling verkiest langs de leukste stops, of een lange wandeling om een volledige dag mee te vullen.

Ook geef ik je tips voor andere dingen die je in de buurt van het domein kan doen, zoals minigolven en zwemmen, en ook waar je kan parkeren en hoe je er geraakt. Of wil je je onderdompelen in het avontuur, en slapen op het water?

Dit is een complete reisgids, met alles wat je moet weten over jouw bezoek aan Donkmeer & Nieuwdonk.

Voor je vertrekt: Donkmeer & Nieuwdonk

Waar: In de gemeente Berlare in Oost-Vlaanderen (Google Maps).
Oppervlakte: De oppervlakte van het gebied bedraagt 86 hectaren.
Activiteiten: Wandelen, minigolfen, zonnebaden, zwemmen, ….

Verschillende wandelroutes

Langs het Donkmeer (en Nieuwdonk) zijn er twee verschillende wandelingen die je kan maken. Je kan kiezen voor een korte route, waar je ongeveer anderhalf uur over doet.

Ook is er een langere route. Daarbij wandel je in twee à drie uurtjes rond het domein.

Rond het Donkmeer: De korte wandeling

De route die ik altijd wandel als ik het Donkmeer en Nieuwdonk bezoek, is de korte route. Deze route neemt je in een anderhalf uur langs de leukste en mooiste plaatsen bij het meer, waardoor je niet al te veel tijd besteedt aan het wandelen. Zo heb je ook nog tijd over om de andere leuke activiteiten bij het domein uit te proberen.

De route bedraagt ongeveer 4 km. Dit is de route beschrijving.

De wandeling start aan het noorden van het meer, waar je meteen wordt getrakteerd op de idyllische zichten die je hier kan vinden. Het omliggende landschap is namelijk uniek in Oost-Vlaanderen, en kom je op niet veel plaatsen in de buurt tegen.

De eerste stop die je maakt is het café ’t Weiken. Dat is een gezellige stek aan het water, waar ik je later meer over vertel!

De korte wandelroute neemt je langs de vlindertuin. De vlindertuin is een plek naast het Donkmeer die helemaal is ingericht in voordeel van de vlinders, bijen, hommels, insecten en dieren. Hier komen elk jaar kleurrijke en lekker ruikende bloemen in bloei, met een zicht op het stille water op de achtergrond. Voor mij is het een hoogtepunt als je de wandeling maakt!

Enkele minuten verder passeer je de nieuwe vogelkijkplaats. Die plek schermt de buitenwereld af van de natuur, met enkele gaten om door te kijken. Zo hebben de vogels geen last van de toeristen en de bezoekers, maar kunnen zij op hun buurt wel de verschillende vogels aanschouwen.

Verder heb je de aaidierenweide. Dat is een plek waar de kleinere kinderen dol op zijn. De aaidierenweide ligt tussen het Donkmeer en Nieuwdonk, en daar kan je enkele diertjes zoals geitjes, konijntjes en zelfs een alpaca ontmoeten en misschien zelfs aaien (als die daar zin in hebben natuurlijk). Je kan kiezen om linksaf te slaan en de wandeling rond het meer verder te zetten, of rechts af te slaan en een bezoek te brengen aan Nieuwdonk om iets te drinken of eten, of om te zwemmen of spelen op de speeltuin.

Naar het einde van de wandeling toe passeer je de Onthaalpoort van het Donkmeer. Die recent gebouwde modern constructie is de uitvalsbasis voor de verschillende activiteiten bij het Donkmeer, en staat zowat bekend als het toeristisch centrum. Heb je zin in wat avontuur, spel of plezier? Dan is het de place-to-be. Je kan hier minigolven, een museum bezoeken of gewoon relaxen langs het water.

De Turfput Route: De langste wandeling

De langere Turfput Route is een uitgestippelde route van Berlare. Als je die wandeling wilt maken, ben je snel drie uur onderweg aangezien het parcours een afstand heeft van 10 km. Dit is de Turfput Routebeschrijving.

Deze route neemt je langs een veel groter gebied, dat ver buiten het Donkmeer domein reikt. De route is gebaseerd op de activiteiten van turfwinning. Vroeger was de regio daar voor bekend, vandaar de ‘Turfput’ Route.

Mocht je die wandeling verkiezen, hou er dan rekening mee dat je een stukje langer onderweg bent.

Handige tips voor je wandeling

Kies de juiste wandelschoenen: Zorg ervoor dat je comfortabele wandelschoenen draagt die geschikt zijn voor het terrein. Het pad langs de meren kan soms ongelijk en modderig zijn, dus stevige schoenen met goede grip zijn niet overbodig. Uitglijden langs een meer is een scenario uit nachtmerries, dus lok het niet uit als het geregend heeft en draag een stevige schoen.

Neem voldoende water en snacks mee: Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens je wandeling, vooral op warme dagen. Tijdens de zomer kan het hier behoorlijk warm worden. Neem een fles water en wat gezonde snacks mee om je energie op peil te houden. Je kan natuurlijk ook kiezen om bij elk cafétje te stoppen om even op adem te komen en wat te drinken.

Bescherm jezelf tegen de zon: Het meer is omringd door bomen en bossen, maar er zijn ook stukken langs de wandelroute zonder schaduw. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen de zon! Draag een hoed of een pet, smeer je in met zonnebrandcrème en neem je favoriete zonnebril mee.

Houd rekening met het weer: Controleer de weersvoorspelling voordat je vertrekt naar het Donkmeer. Als er regen wordt verwacht, is het handig om een regenjas of paraplu mee te nemen. Als het warm is, kun je een extra fles water meenemen. Ook kunnen de weersvoorspellingen er voor zorgen dat zaken zoals de huurbootjes gesloten zijn. Als dat op je planning staat, plan misschien een andere dag in!

Respecteer de natuur en het milieu: Het Donkmeer is een (deels) beschermd natuurgebied, dus het is belangrijk om de natuur te respecteren. Blijf op de aangegeven paden, gooi afval in de daarvoor bestemde vuilnisbakken en laat geen sporen achter. Als je een natuurgebied bezoekt laat je de omgeving ALTIJD mooier achter dan je hem gevonden hebt! Mocht je dus een papiertje op de grond zien liggen, raap het op en gooi het in de vuilnisbak. De dieren zullen je dankbaar zijn.

Je mag NIET zwemmen in het Donkmeer: Je vraagt je misschien af of je je tijdens de wandeling even mag verfrissen in het water. Maar nee, zwemmen in het Donkmeer is ten strengste verboden. Hou je dus ook aan die regel. Als je wilt zwemmen, moet je naar Nieuwdonk.

Verschillende activiteiten in de buurt

Bij het Donkmeer en Nieuwdonk zijn er verschillende activiteiten die je kan proberen. Zowel voor kinderen als volwassenen zijn er genoeg mogelijkheden om je te amuseren.

Varen met een bootje op het Donkmeer

Op het Donkmeer heb je de mogelijkheid om bootjes te huren en op zelfstandige basis een vaartocht te maken. Een geweldige activiteit als je het mij vraagt.

Een motorboot kost 25 of 30 euro (afhankelijk van hoeveel personen erin kunnen) voor 60 minuten.
De roeiboot waar je met maximum 4 personen kan in varen, kost 15 euro voor een uur. Je kan ook een kano huren voor 1 of 2 personen.
De waterfiets kost 15 of 18 euro voor een uur voor 2 of 3 personen. (Vandaar het prijsverschil.)
Ten slotte is er de sub, die kost 15 euro per persoon voor een uurtje te kunnen stand-up peddelen.

De mogelijkheid om bootjes te huren op het Donkmeer is sterk afhankelijk van het weer. Ook de openingsuren verschillen op een zonnige dag en een koude regendag. De actuele openingstijden van de bootjesverhuur vind je op deze website. Check die zeker de dag op voorhand en de dag zelf om zeker te zijn van een plekje op een boot.

Waar: Op deze plaats (Google Maps) kan je een bootje huren.

Donkmeer: afbeelding "bootje varen of huren"

Minigolf bij de Onthaalpoort

Heb je zin in iets minder avontuur, en wat meer rust? Dan is minigolven de ideale activiteit voor zowel volwassenen als kinderen.

Bij de Onthaalpoort van het Donkmeer kan je minigolfclubs en en golfballetjes huren. Vlakbij vind je het minigolfparcours. Met het minigolven ben je ongeveer een uurtje zoet. Hou er wel rekening mee dat het buiten is, zonder schaduw. Zonnecrème kan dus goed van pas komen op een zonnige zomerdag.

Een ticket voor het minigolven kost 2 euro voor een volwassene en 1 euro voor kinderen.

Waar + Wanneer: Het minigolfparcours van het Donkmeer ligt langs de oostelijke oever van het grote meer (Google Maps). De onthaalpoort is open van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u of 18u (afhankelijk van de maand). Op de officiële website van Berlare vind je de openingsuren.

Nieuwdonk: Zonnebaden, Zwemmen en de Kinderspeeltuin

Nieuwdonk is een apart domein dat onderdeel uitmaakt van het Donkmeer. De reden waarom velen hierheen willen is omdat je (in tegenstelling tot in het Donkmeer) bij Nieuwdonk wél kan zwemmen!

Nieuwdonk is het gebied rondom een vijver, dat de grootste trekpleister is voor de vele bezoekers en toeristen. Van 1 juli tot 15 september kan je hier onder toezicht van een redder zwemmen. Ideaal voor kinderen die zich willen amuseren en volwassenen die de verfrissing opzoeken tijdens de zomer.

Ook heb je hier een strand waar je kan zonnebaden en volleybal spelen. De grote kinderspeeltuin (die je op datzelfde strand vindt) is de ideale plek voor kinderen om even los te gaan!

Wie iets wil drinken of eten bij Nieuwdonk? Dan heeft het aanliggende ‘Zonnevalei’ daar ook de mogelijkheid voor.

Waar + Wanneer: Nieuwdonk ligt naast het Donkmeer. Je kan het bereiken door de wandelroute, of door te rijden naar deze parking.

Festivalhal Donkmeer

De festivalhal van het Donkmeer is een buitenbeetje op het domein. Het hoort niet echt thuis in het rijtje van wandeling, minigolf, bootjes varen enzovoort. Maar desondanks is de festivalhal een leuke plek om te bezoeken, zeker als er een evenement is!

De festivalhal bestaat uit een indoor en een outdoor deel, en samen kunnen ze meer dan 3000 bezoekers huizen.

In de festivalhal vinden er af en toe evenementen plaats, zoals een musical, theater of concert. Hoewel het geen alledaagse evenementlocatie is, is dit een super coole plek om bijvoorbeeld een musical bij te wonen!

Waar: De festivalhal ligt naast de onthaalpoort van het Donkmeer. Online kan je zoeken of er evenementen gepland staan, mocht je er een willen bijwonen.

de festivalhal van Nieuwdonk

‘Vlotjes kamperen’

Op het Donkmeer heb je de mogelijkheid om op het water te overnachten. Je hoort me goed: kamperen in een luxueuze tent die drijft op het meer.

Ver weg van de drukte, de stad en compleet ondergedompeld in de natuur is het de ideale plek om volledig tot rust te komen. Geen doodgewoon hotel of B&B, geen goedkope tent of camper, maar ‘glamping’ op een hoger niveau.

Aangezien je op het water overnacht heb je een roeiboot ter beschikking om je te verplaatsen. Zo kan je wanneer je wil gaan minigolven, zwemmen of wandelen in de prachtige natuur van het Donkmeer.

De tentjes kan je huren vanaf juni tot en met september. In de week betaal je 129 euro voor 1 nacht. In het weekend kan je enkel een drijvende tent huren voor 2 nachten. Dan betaal je minimum 290 euro. Je kan de beschikbaarheid en de boeking regelen via deze site.

De leukste restaurants & cafés bij Donkmeer & Nieuwdonk

Rondom het Donkmeer (en Nieuwdonk) zijn er verschillende leuke restaurants, terrasjes en cafés waar je iets kan eten of drinken. Hieronder som ik de leukste plekjes op.

’t Weiken: Een terrasje langs de oever van Donkmeer, op slechts enkele minuten wandelen van de hoofdweg. Hier zit je onder een parasol te genieten van een lekker fris drankje. Hou er rekening mee dat je hier geen maaltijden kan eten. Dit is het adres.

’t Zoetemeer: Voor zowel een drankje, als een namiddagsnack als heerlijk avondmaal moet je bij ’t Zoetemeer zijn. Dit restaurant ligt tegen de hoofdweg met zicht op het Donkmeer. In de namiddag kan je hier een pannenkoek of wafel eten, en ’s avonds opent het restaurant voor een lekker maaltijd.

De Zonnevalei: De Zonnevalei is een terras/café vlak bij Nieuwdonk waar je van ’s middags tot in de vroege avond iets kan drinken. Deze plek dient vooral ter verfrissing voor de zwemmers van Nieuwdonk. Dit is een routebeschrijving.

Pur Boeuf: Voor ‘fine dining’ moet je naar Pur Boeuf. Dit is een restaurant waar je langsgaat als je eens wat chiquer wilt eten. Let wel op, voor kinderen zal het moeilijker zijn om iets te vinden op het menu. Ook raad ik je aan op voorhand te reserveren.

Is er parking bij Donkmeer?

Parking vinden bij Donkmeer is helemaal niet moeilijk. Er zijn verschillende gratis parkings waar je je auto kwijt kan.

Er bevinden zich twee parkeerplaatsen ten noorden van het Donkmeer. De eerste vind je hier. Op die parking is er plek voor een tiental auto’s. De tweede ligt achter ’t Zoetemeer en de aanliggende cafés (Google Maps). Ook op die plaats is er plek voor tientallen auto’s. Deze twee parkings zijn de beste als je de verschillende wandelingen wilt maken.

Een andere parkeerplaats ligt naast de Onthaalpoort Donkmeer. Hier is er plek voor meer dan honderd auto’s. Plaats genoeg dus. Dit is de routebeschrijving. Hier zou ik me parkeren als ik specifiek kom voor de minigolf of de andere activiteiten.

De laatste parking is die van Nieuwdonk (Google Maps). Ook hier heb je plek voor meer dan honderd auto’s. De parking is voorbestemd voor de bezoekers van specifiek Nieuwdonk (voor alle zwemmers en zonnebaders dus).

een wandeling rond het Donkmeer

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.