Een daguitstap naar Pairi Daiza? Alle tips, tickets & info voor een bezoek!

Een daguitstap naar Pairi Daiza? Alle tips, tickets & info voor een bezoek!

Als er 1 dierentuin is die je absoluut moet beleven, dan is het Pairi Daiza. In deze reisgids kom je alles te weten over je bezoek aan het dierenpark zoals de indeling, hoe je er geraakt, waar je kan overnachten en nog veel meer. Dit is Pairi Daiza.
Inhoudsopgave

Mijn liefde voor reizen is ontstaan in Pairi Daiza. Althans dat denk ik.

Het klinkt raar, ik weet het. Reizen heeft nu eenmaal niet zoveel te maken met een dierenpark. Maar Pairi Daiza is niet zomaar een doodgewone park. Neen.

Het is veel meer dan dat.

“De gesloten tuin”, dat is de Nederlandse vertaling van het Perzische “Pairi Daiza”, is een unieke oase waarin alle werelddelen van onze mooie aarde samenkomen. Elk op zijn eigen indrukwekkende manier.

De fundering van Pairi Daiza staat er al sinds de 12de eeuw, want toen is de cisterciënzerabdij van Henegouwen opgericht. Het was doorheen de Belgische geschiedenis de rijkste abdij in de omgeving, maar in 1789 werd het gehucht opgegeven en verwoekerden de gebouwen. De abdij verviel en de tijd bleef er stilstaan. Het werd een ruïne.

Tot 1994, toen veranderde alles.

In de stilte, tussen kilometerslange velden en weg van de bewoonde wereld, opende het toenmalige Parc Paradisio zijn deuren. Deuren van mogelijkheden. Deuren die toegang boden aan een toekomst vol exotische dieren en een entourage van verschillende culturen. Want wie had kunnen denken dat het kleine vogelpark Paradisio zou uitgroeien tot het impressionante Pairi Daiza.

Maar tegen alle verwachtingen in deed het dat gewoon.

Pairi Daiza neemt zijn naam als “de gesloten tuin” heel letterlijk.

Het park is opgedeeld in 8 delen, die elk een deel van onze mooie wereld voorstellen. Elk op zijn beurt uniek.

En in die verschillende werelden is mijn liefde voor reizen ontstaan.

De Chinese cultuur, de Afrikaanse safari’s, de koude van Canada. In Pairi Daiza heb je het allemaal. Het perfecte recept om betoverd te worden door de schoonheid van onze planeet. En daarom is Pairi Daiza het mooiste dierenpark van Europa. Omdat je, zodra je het park binnenslenters, het gevoel hebt dat je de drukke, stressvolle wereld even achterwege kan laten. Zoals nergens anders.

Maar goed, genoeg gefilosofeerd. Het is gewoon 1 van de leukste daguitstappen die je kan maken in België. Zo simpel kan het zijn.

In deze reisgids kom je alles te weten over je bezoek aan Pairi Daiza. Denk maar aan de indeling van het park, hoe je er geraakt, enkele tips om je bezoek aangenamer te maken, waar je kan overnachten en hoe je er geraakt.

Dit is alles wat je moet weten voor je bezoek aan Pairi Daia, het mooiste dierenpark van Europa.

Voor je vertrekt: Pairi Daiza

Waar: Domaine de Cambron, 7940 Brugelette.
Openingsuren: Pairi Daiza opent elke dag de deuren om 10u ’s ochtends, maar het sluituur verschilt per dag. De openingsuren kan je hier vinden.
Tickets: Tickets bestel je best op voorhand online via deze website.
Plattegrond: Deze pdf kan je gebruiken om je weg te vinden in het park.

Hoe geraak je er?

Eerst de must-knows uit de weg. Je kan zowel met de auto als met de trein Pairi Daiza bezoeken.

Met de auto: De meeste mensen rijden met de auto naar Pairi Daiza. Hoewel het een groot dierenpark is, is het niet zo makkelijk te vinden.
Het ligt namelijk in the middle of nowhere.
Typ in je GPS “Le Domaine 1, 7940 Brugelette” of “Rue de l’Abbaye, 7940 Brugelette” in. De toegang tot het park is met pijlen aangeduid. Geen zorgen over verdwalen dus. Ook Waze is handig te gebruiken als je de dierentuin bezoekt, daar typ je gewoon “Pairi Daiza” en hij wijst je de weg.

Met de trein: Pairi Daiza ligt vlak bij het station van Cambron-Casteau, waardoor een bezoek met de trein best makkelijk is. Zodra je bij het station aankomt, moet je nog 900 meter wandelen naar het dierenpark. De NMBS biedt B-dagtrips “Trein+Toegang tot Pairi Daiza” aan die je online (via deze link) kan bestellen. Een de prijs voor een ticket verschilt van waar je trein vertrekt!

Tickets bestellen voor Pairi Diaza

Tickets voor Pairi Daiza kan je op verschillende manieren verkrijgen. Ook de prijzen verschillen per dag.

Vakanties, weekends, feest- en brugdagen: Op de website van Pairi Daiza kan je op voorhand je ticket voor je bezoek bemachtigen. Een eenmalig ticket voor volwassenen kost 42 euro. Kinderen betalen 36 euro en senioren betalen 40 euro.

Weekdagen: Tijdens de weekdagen betaal je minder. Dan moet je als volwassene 39 euro neerleggen en kinderen 33 euro. De 65+’ers betalen dan 37 euro.

Tickets kan je online bestellen, dan is het de goedkoopste prijs. Ook zal je dan minder lang moeten schuiven om binnen te kunnen in het park. Natuurlijk is er ook een mogelijkheid om ter plekke een ticketje te verkrijgen. Dan zal je meer moeten betalen. Geen aanrader dus.

Tips voor je bezoek aan Pairi Daiza

1. Vertrek zo vroeg mogelijk. Het park is dagelijks open vanaf 10 uur ’s ochtends. Ik raad je dan ook aan om er tussen 10u en 11u te zijn. Ten eerste om de grote drukte te vermijden. Rond de middag loop je je namelijk te pletter. Ten tweede is het park reusachtig. Hoe meer tijd je hebt om het park te ontdekken, hoe beter. Je moeten haasten (zeker bij een park met zo een ferme kostprijs) is nooit leuk.

2. Er is geen ‘ideale’ route voor het park. Sommigen zeggen “verken eerste de linkerkant en dan de rechterkant van het park”. Anderen raden juist het omgekeerde aan. Maar om eerlijk te zijn, er is geen ideale route. Mijn raad is om gewoon, zodra je in het park bent, de kant uit te wandelen waar je de minste mensen heen ziet wandelen. Simpel.

3. Neem zelf je eten mee. In het park zijn er tal van mogelijkheden om iets van eten en drinken te kopen. Je hoeft nooit ver te wandelen om een restaurantje tegen te komen. Maar het eten en drinken is er immens duur. Je vindt er nergens een cola goedkoper dan 4 euro, en voor een kleine spaghetti betaal je 18 euro. Neem zelf een drankfles en een brooddoos met sandwiches mee in je rugzak. Doorheen het park zijn er veel gezellige plekjes om je lunch op te eten, dus maak er gebruik van.

4. Huisdieren zijn niet toegelaten in het park. Pairi Daiza is hier streng op, en zal elke toegang van een bezoeker die het park wilt bezoeken met een huisdier weigeren. Ook bijvoorbeeld kleine hondjes aan een leiband zijn ten strengste verboden. Laat je huisdieren dus thuis.

De Acht Werelden van Pairi Daiza

1. Cambron-Abbey

Cambron-Abbey is gebouwd en ingelijfd rond de ruïnes van de oude abdij. De abdij van de monniken.

De Cambron-Abbey kan onderverdeeld worden in 4 kleine regio’s. De ruïnes, de Volières en reuzenvolière, het roofvogeldorp en de oasis.

De Ruïnes: Wie in de laatste jaren eens een bezoek heeft gebracht aan Pairi Daiza, herinnert dit gedeelte als de ingang van de dierentuin. De nostalgische kinderboerderij waarlangs je vroeger het park binnen moest. Met de geitjes, de kippen, enzovoort. Maar sinds de opening in 2023 is de hoofdingang verplaats waardoor dit gedeelte nogal verdoken ligt.

Uiteraard is er ook de iconische abdijtoren (die je van kilometers ver kan zien schitteren) met de arena eromheen, waar je terecht kan voor een roofvogelshow. Eronder, in de oude crypte, is er een kolonie vleermuizen voor de liefhebbers. (Ik was geen liefhebber.)

De Volières en reuzenvolière: Oftewel de vogelcollectie. Er is een serre met exotische vogels zoals de flamingo’s, ganzen, reigers, … Ook is Pairi Daiza een van de weinige plekken waar je de twee soorten ara’s kan bewonderden (de blauwe vogels van Rio).

Het Roofvogeldorp: Amerikaanse arends, verschillende gieren en roofvogels, … Gevangen in een groot net waar je onder kan wandelen is dit de perfecte plek om de roofvogels van over de hele wereld te bewonderen.

De Oasis: Deze 7000 vierkante meter grote serre huist een ander deel exotische vogels. De vogels in verschillende kleurtjes die je nergens anders in België tegenkomt. Ook andere dieren wonen in deze serre: enkele aapjes, gordeldieren, reuzenschildpadden en meer.

2. The Middle Kingdom

The Middle Kingdom staat in teken van China. In 2005 begon de aanleg van de Chinese tuin, de specifieke plek waar ik voor het eerst wegdroomde over de wijde wereld afreizen. Je vindt er vele exotische dieren zoals de rode panda’s, kraanvogels, ooievaars, apen, hertachtigen en sneeuwpanters. Maar hier wordt je niet alleen verleid door de dieren.

Hier is het juist de omgeving van het dierenpark die je hart weet te overwinnen.

De wandeling over de hangende felrode bruggen, die een doolhof vormen tussen de dierenobservaties, is er een die je je lang zal herinneren.

En die route stuurt je rechtstreeks naar het boegbeeld van Pairi Daiza: de reuzenpanda’s.

Zwart-witte beertjes. Ongegeneerd en ongestoord. Zo zitten ze erbij. Geen zorgen, alleen denkend aan de bamboo die ze binnen de kortste keren kunnen verorberen.

En die pandabeertjes moet je uiteraard gezien hebben bij je bezoek aan Pairi Daiza.

3. Cambron-by-the-Sea

Cambron-by-the-Sea is een deel van het dierenpark dat zich (zo goed als) volledig indoor afspeelt. Het marinegedeelte staat in teken van het leven onder water. Denk maar aan de koraalriffen in Australië, de Zuid- en Noordpool, en de dieren die leven langs oevers en rivieren.

De Nautilus is een aquarium, volledig uitgerust in het oude kasteel dat op het domein van Pairi Daiza is gebouwd. Die donkere maar indrukwekkende plek is een must-see tijdens je bezoek. Je bezichtigt er de mooiste schildpadden, haaien, roggen, kwallen, tropische vissen, piranha’s, axolotls en nog veel meer.

De zoute visgeur blijft net te lang in je neus hang, maar toch weerhoudt het me er niet van om er telkens opnieuw binnen te gaan ontdekken.

4. The Southern Cape

Een van de kleinste delen van het park is The Southern Cape, oftewel het Australische deel van Pairi Daiza. Het bestaat uit een grote tropische serre, een klein (maar lekker warm) hutje en een klein buitenkoertje waar je doorheen kan wandelen.

Buiten zijn er kangoeroe’s, emoes, wombats, pelikanen, te bezichtigen. In het hutje kan je de schattige koala’s gedag gaan zeggen. In de serre’s zijn er de oorverdovende parkieten in duizenden kleurtjes. Een beetje van alles dus.

5. The Land of Origins

Ooit al op safari geweest? Ik nog niet, maar ik beeld me in dat The Land of Origins er wat weg van heeft. Althans dat hoop ik, want ik ben er weg van.

Een koning en zijn 4 knechten. De Big Five.

Die staan in dit Afrikaanse gedeelte van Pairi Daiza centraal. In het centrum is een huttendorpje, geïnspireerd op de cultuur van Togo. Errond de woeste wildernis van het ongerepte Afrika. De Afrikaanse olifant, de leeuw, de neushoorns, de buffels en het luipaard zijn hier de baas.

Uiteraard zijn hier nog andere geliefde dieren te vinden die niet weg te denken zijn uit de Afrikaanse droom. Er zijn namelijk verschillende zone’s in deze grote wereld.

Mersus Emergo: De beruchte boot waar ik nooit meer te vinden zal zijn. Nooit meer. In de kopie van de oude walvisvaarder verblijven de dieren uit nachtmerries. Mijn nachtmerries. Je hebt de onschuldige krokodillen, alligators en landschildpadden. Maar de echte boosdoeners zijn de gifslangen, de insecten en de vogelspinnen. Nee, bedankt.

Apeneilanden: Voor elke nachtmerrie is er een tegenhanger. En deze twee regio’s leven samen in perfecte eenheid. Waarbij de boot de nachtmerrie is, is het apeneiland de droom die werkelijkheid wordt. Op het apeneiland leven verschillende apensoorten en gorilla’s. Er zijn 2 vulkanen die de gorilla’s huizen. Buiten ligt het eiland Nosy Komba waarop de vari’s en de ringstaartmaki’s gedag komen zeggen. Letterlijk, want ze lopen vrij rond en kunnen zomaar op je schouder springen!

6. The Kingdom of Ganesha

Zuidoost-Azië is de thuisbasis van The Kingdom of Ganesha. De kern van deze wereld is de balinese tempel gebouwd op een heuvel, waarvan de flanken bezaaid zijn met rijstvelden. Rondom zijn constructies te vinden gebaseerd op de Cambodjaanse Khmertempel van Angkor.

In die constructies kan je (volgens mij) de zotste dieren bewonderen. De witte tijgers, de Javaanse panter, orang-oetans, varanen, … en uiteraard de 20-delige kudde Aziatische olifanten.

Dankzij een internationaal kweekprogramma noemen die olifanten sinds enkele jaren Pairi Daiza hun thuis, en mocht het dierenpark in 2015 hun eerst geboorte neerschrijven. Een prestatie waar ze jaren later nog altijd trots op zijn. De kudde blijft groeien, en ook het verblijf.

7. The Land of the Cold

Het koudste gedeelte van het park is The Land of the Cold. Dieren vanover heel de wereld die vertoeven in koud klimaat, die zie je hier opfleuren. Ijsberen, walrussen, rendieren, Siberische tijgers en zoveel meer.

Het gedeelte werd in de laatste jaren enorm uitgebreid met een groot aanbod aan restaurants en hotels. Daar lees je straks meer over.

8. The Last Frontier

Tijd voor de laatste wereld tijdens je bezoek aan Pairi Daiza. The last Frontier is de nieuwste wereld, toegewijd aan het ruige Canada. Hij werd pas in 2019 geopend voor bezoekers.

Zwarte en bruine beren zijn hier de hoofdrolspelers. Maar zij zijn niet de enige die aandacht vragen. Wolven uit het noorden van Canada, zeeleeuwen, elanden, poema’s en bevers. Die zijn er om je tijdens het einde van je bezoek te entertainen.

Overnachten in Pairi Daiza

Al enkele jaren heb je tijdens je bezoek aan Pairi Daiza de mogelijkheid om te overnachten tussen dieren. Er zijn tal van mogelijkheden, waar iedere wens vervuld kan worden. (De prijzen hieronder zijn enkel toepasbaar in het laagseizoen doorheen de week. In het weekend en de vakanties betaal je meer.)

Verblijven in The Last Frontier

The Native House: De houten hutjes/lodges zijn gebaseerd op de hutten die in Canada werden gebouwd door de verschillende stammen van de Natives. In The Native House heb je zicht op de beren en de damherten. De kostprijs voor 1 overnachting + 2 dagen toegang tot Pairi Daiza voor 2 personen kost 586 inclusief buffet, avondmaal en ontbijt. Hier kan je de accommodatie bekijken.

The Paddling Bear: Dit rustieke hotel heeft tal van kamers met zicht op de Stellerzeeleeuwen, de grootste zeeleeuwen die er zijn. De prijs voor 2 dagen toegang tot de dierentuin + 1 overnachting inclusief buffet, avondmaal en ontbijt bedraagt 246 euro. Dit is een virtuele uitwerking van de tweepersoonskamer.

The Full Moon Lodge: Zoals de naam al doet blijken kan je hier slapen met een zicht op de wolven. Deze fabelachtige woonst doet me enorm denken aan ‘The Hobbit’, en is een van de uniekste accommodaties in Pairi Daiza om te overnachten. Een bezoekje aan The Full Moon Lodge zal je maar liefst 1.013 euro kosten, al is dit de prijs voor 4 personen inclusief de 2 dagen Pairi Daiza. Zo ziet de Lodge eruit.

Verblijven in The Land of the Cold

The Pinguïn House: The Pinguïn House vind ik persoonlijke 1 van de mooiste accomodaties die er is in Pairi Daiza. Voor een zicht op de habitat van de pinguïns betaal je, inclusief de toegang tot het park, 460 euro.

The Tiger House: Oog in oog met de Siberische tijger. Dat staat je te wachten tijdens je verblijf in The Tiger House. Voor 267 euro kan je hier eenmalig overnachten. Er is een mogelijkheid voor kleine en grote kamers. De prijs is exclusief je toegang tot het park. Op de website van Pairi Daiza heb je meer info.

The White Bear House: The White Bear House is een kamer met zicht op, zoals het al blijkt uit de naam, ijsberen. Een overnachting zal je 214 euro kosten voor enkel de kamer. Die is namelijk groot genoeg voor 4 personen (dankzij het zetelbed).

The Walrus House: De laatste kamer is The Walrus House, waar je uitkijkt over de walrussen. De kostprijs bedraagt 267 euro. Met 2 dagen toegang tot het park voor 2 personen inbegrepen betaal je 514 euro.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

2 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.