Top 10 bezienswaardigheden in Zagreb: De stad bevroren in de tijd

Top 10 bezienswaardigheden in Zagreb: De stad bevroren in de tijd

Benieuwd naar wat je kan doen in Zagreb? Hier zit je goed! Je leest alles over de verschillende dingen te doen, waar te eten, en natuurlijk – de top 10 bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken!
Inhoudsopgave

De tijd is hard geweest voor Zagreb. Al heel z’n geschiedenis eigenlijk.

De joegoslavische oorlogen mogen al 20 jaar voorbij zijn, maar sindsdien is Zagreb geen dag verouderd. Want al 20 jaar staat Zagreb stil in de tijd.

Op zondag trekt iedereen naar de kerk(en). Bejaarde vrouwtjes in zwart-witte kleren, met een wandelstok en de haren verscholen onder een regenkapje. Oudere mannen met een sigaar dikker dan we die gewoon zijn. En aan de hand tal van kleinkinderen, opgekleed voor de misviering.

Een atypisch straatbeeld voor ons, maar voor hen daarentegen het doodgewone dagelijkse leven.

Zagreb is geen hoofdstad zoals wij die kennen. Waar we in Brussel of Amsterdam tussen de torenhoge monumenten lopen, is alles in deze stad ingetogen. Alles wat de aandacht trekt, doet dat onbewust. Want alles past hier perfect in het ouderwetse plaatje.

Maar datgene dat wél die onbewuste aandacht toe-eigent, doet dat op de meeste charmante en unieke manier. De charme die Zagreb door en door bezit. In overvloed.

De buitenwijken van Zagreb

Zagreb is de grootste en de belangrijkste stad in Kroatië. Niet alleen door de geschiedenis, maar ook de ligging is door en door van belang.

Op enkele uren rijden sta je in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. En ook Italië, Hongarije, Servië en Bosnië-Herzegovina zijn in enkele uurtjes met de auto bereikbaar. Het is dus de perfecte uitvalsbasis om voor het eerst Oost-Europa een kans te geven.

Maar voor de citytrippers onder jullie, geen nood. Wie geen zin heeft om een hele reis lang in de auto door te brengen en zich van de ene plek naar de andere te haasten, kan gerust enkele dagen in Zagreb vertoeven. Want je zal je sowieso amuseren.

Er zijn genoeg bezienswaardigheden, activiteiten, restaurantjes en dingen om te doen om je enkele dagen bezig te houden. En met dit lijstje kan je je planning al maken. Een lijstje met genoeg inspiratie om jouw bezoek naar de hoofdstad van Kroatië te plannen.

Of het nu voor 1 dagje is, een weekje, of gewoon om eens te polsen wat de stad te bieden heeft, dit zijn de top 10 bezienswaardigheden in Zagreb. De stad bevroren in de tijd.

Voor je vertrekt: Zagreb

Waar: De hoofdstad van Kroatië ligt in centrum Kroatië (meer noordelijk gelegen).
Inwoners: 790 duizend.
Hoe geraak je er: Met het vliegtuig (Ryanair) of met de auto.

10 bezienswaardigheden in Zagreb

1. De kathedraal van Zagreb

Elke hoofdstad in Europa (of toch bijna) heeft een kathedraal die elke ochtendzon schittert over de skyline van de stad. En in Zagreb is dat hetzelfde verhaaltje. Al heeft de kathedraal van Zagreb al veel meer moeten doorstaan dan de doorsnee kerktoren.

De kathedraal staat er al sinds 1217. Al 800 jaar lang begroet ze als onvermijdelijke bezienswaardigheid de bewoners van de Kroatische hoofdstad. En ook de toeristen. Want als boegbeeld van Zagreb, kan dat ook niet anders.

Voor de inwoners van Zagreb is de kathedraal een teken van doorzettingsvermogen. Een teken van niet-opgeven, van tegenslagen overwinnen, en van vallen en opstaan. Letterlijk.

De eerste grote tegenspoed die de kathedraal mocht doorstaan kwam er meer dan 150 jaar geleden. Op 8 november 1880 herrees de zon zoals ze dat elke dag deed, en piepte ze om half 8 boven de horizon. Maar de aarde had andere plannen voor de inwoners van Zagreb dan een doodgewone zonnige dag. Met een grootte van 6,9 op de schaal van Richter begon de grond onder de stad te beven. Voor het eerst, maar niet voor het laatst. Huizen werden vernield, stortten in, en ook de kathedraal mocht eraan geloven.

Heel het dak kwam naar beneden, maar dat weerhield de Kroaten er niet van om de kerk een tweede leven in te blazen. Een tweede leven dat in 2020 opnieuw aan het lot werd overgelaten.

Velen zullen zich de ramp van enkele jaren geleden nog herinneren. Maar ook toen was de grootste bezienswaardigheid van Zagreb de pineut. De top van zuidelijke kerktoren brak na de catastrofale aardbeving af en belandde op het dak. En hoewel ze besloten de toren te renoveren, hebben ze hun tijd genomen met de werkzaamheden. Want 3 jaar later staat de kathedraal nog altijd in de stellingen.

Hoewel de kathedraal naar mijn mening niet een van de meest impressionante, of de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is, heeft het een betekenis en gedachte waar iedereen even bij stil moet staan. Voor de inwoners van Zagreb zijn de torens (mede dankzij het sterk gelovige karakter) een voorbeeld van kracht vinden in moeilijke tijden.

En juist daarom moet je er bij de start van je reis even langsgaan. Een bezoekje brengen is dus sowieso een van de dingen die je moet doen in Zagreb. Want alleen zo kan je de toon van de hoofdstad correct inzetten.

Waar + Wanneer: De kathedraal vind je in het centrum van Zagreb, en via deze routebeschrijving kan je erheen wandelen. Ze is elke dag te bezoeken tot 17u. De toegang is compleet gratis (al wordt er wel verwacht dat je respect toont, en ook een donatie wordt geapprecieerd) maar voor de schatkamer moet je wel betalen.

2. De begraafplaats van Mirogoj

Laten we eerlijk zijn. Wie denkt er over na om tijdens een reis langs te gaan bij een begraafplaats. Niemand? Ik ook niet, ik ga niet eens naar het kerkhof in ons dorp. Maar de Mirogoj begraafplaats is niet zomaar een rustplaats.

Bij de Mirogoj begraafplaats is iedereen welkom. Over de grote vlakten liggen zowel christenen en moslims als Joden en protestanten. Ieder van hen heeft hier een plekje onder de grond.

De bouw van het complex heeft meer dan 50 jaar geduurd. Maar dat was het volgens de inwoners van Zagreb (en ook volgens mij) helemaal waard. Dit miljoenen project is als architecturaal pareltje niet te missen op het lijstje van bezienswaardigheden in Zagreb. Koepels, bogen en tierlantijntjes: aangezien het niet bezit werd door de kerk maar door de stad zelf, kon dat allemaal. En dus is het een van de meeste eigenaardige dingen om te doen tijdens je citytrip.

Wie hierheen gaat, doet dat voor de rust. Een grillige stilte die je op weinige andere plaatsen zo kan voelen. En dat allemaal door het grote aantal soldaten dat hier begraven is tijdens de verschillende oorlogen die het land al heeft moeten doorstaan en overwinnen.

Waar: De Mirogoj begraafplaats ligt niet in het centrum van Zagreb, waardoor je toch een stevige wandeling tegemoetgaat als je erheen wilt. Vanaf de kathedraal is het ongeveer 40 minuten stappen. Da’s niet weinig, maar op een warme zonnige dag is het zeker haalbaar. Je kan de weg vinden met deze routebeschrijving.

Wanneer: De rustplaats is toegankelijk voor bezoeker van 1 april tot 30 oktober tussen 6u ’s ochtends en 8u ’s avonds. Vanaf 1 november tot en met 31 maart kan je erheen van 7u30 tot 18u.

3. Viewpoint bij de Love Rails

Een viewpoint vinden in Zagreb is enorm moeilijk. De stad is namelijk (ondanks het verschil tussen Lower en Upper Town) behoorlijk vlak. Maar er is 1 plekje waar je kan genieten van de kleurrijke skyline die Zagreb te bieden heeft, en dat zijn de Love Rails.

Het plekje heeft wat weg van de Pont des Arts in Parijs, maar dan kleinschaliger en gezelliger. Alsof je daar de liefde verankerd zodat iedereen het gezien heeft, maar dat hier doet voor de intimiteit tussen twee zielen. En die zielen voor eeuwig samen opsluit in de opvallendste sloten.

Uiteraard is de grote trekpleister van deze plek gewoonweg het uitzicht, en niet de slotjes. Hoewel er niet heel veel points of interest zijn die opvallen boven het alledaagse straatbeeld, is deze unieke plek een leuke plaats om even te gaan zitten en wat bij te kletsen met een leuke achtergrond.

De beste tijd om hierheen te gaan is om 12u ’s middags. Elke dag gaat het Gričkanon af, dat op de top van de toren staat vlakbij het uitkijkpunt. Dat doet het al sinds 1877 om de klokkenluiders de tijd te laten weten.

Waar: Om er te geraken kan je Google Maps gebruiken. Het uitkijkpunt bevindt zich tussen alle andere bezienswaardigheden in Zagreb.

4. De kortste kabelbaan ter wereld

Ik had het in het begin over bezienswaardigheden die onbewust aandacht toe-eigenen. Wel, dit is er zo eentje. Zo een typisch bouwwerk waarvan het nooit de bedoeling was om uit te blinken, maar dat toch op de een of andere manier weet te doen: de kortste kabelbaan ter wereld.

Met een lengte van slechts 66 meter is de kabelbaan vandaag de dag zo goed als nutteloos. Maar niet gevreesd, de avonturiers kunnen er nog steeds dagelijks gebruik van maken. Er is ook gewoon een trap naast (die er zelf minder lang over doet dan de kabelbaan denk ik).

Naast de kortste kabelbaan is het ook het oudste vervoersmiddel dat in de stad wordt gebruikt. Al sinds 1890 nemen de bewoners het kleine bakje om van Lower Town naar Upper Town te gaan en omgekeerd. Ook is het de veiligste kabelbaan ooit. In zijn meer dan honderd jaar lange geschiedenis is er nog nooit een accident gebeurd! (Zou al serieus moeten tegenvallen als er op die 66 meter iets misloopt.) Het daarom ook een van de veiligste dingen om doen als je er bent.

Waar + Wanneer: De kabelbaan ligt in het centrum van de stad, vlak bij de andere bezienswaardigheden van Zagreb (Google Maps).

Toegangstickets: Een ticketje voor de kabelbaan kost 66 cent om van de ene naar de andere kant te gaan. Mocht je geen tijd hebben om te wachten en spoedig willen vertrekken, betaal je een dikke 3 euro. Kinderen kunnen er gratis gebruik van maken.

5. De Stone Gate

Zoals ik al meerdere malen heb doen blijken, zijn ze in Zagreb (en Kroatië over het algemeen) nog heel gelovig. Je kan geen 5 minuten wandelen door de stad zonder een klein kerkje tegen te komen, een kapelletje om te bidden, of een non ziet passeren. En die bidplaatsen zijn er soms op de plekken waar je het minst verwacht.

Zoals in de Stone Gate.

De Stone Gate was oorspronkelijk de ingang tot Upper Town (de hogergelegen wijk in de hoofdstad), en is tot vandaag nog altijd een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Zagreb. Dagelijks vind je hier mensen biddend op een van de drukste doorgangsplaatsen die er is.

In de Stenen Poort vind je achter een hek een eigenaardig schilderij. Volgens een oude legende werd in 1731 de oorspronkelijke houten poort tot de laatste splinter vernietigd tijdens een roekeloze brand. Maar het schilderij Van Maria en het Kind bleef onverklaarbaar ongedeerd. Het schilderij zou dus buitengewone krachten bezitten. Je kan zelf een kaarsje laten branden in het drukbezochte straatkapel en bedevaartsoord.

Waar: De Stone Gate ligt aan de rand van Upper Town Zagreb met de andere bezienswaardigheden op wandelafstand. Dit is de exacte locatie om er te geraken.

6. De verschillende markten

Als er iets is waar Zagreb er in overvloed van heeft, dan zijn het markten. Bovengrondse en ondergrondse, kleinschalige en gigantische, er zijn tientallen markten in de stad om even langs te gaan en een koopje te doen. Zo is er de bloemenmarkt, de vleesmarkt, de vismarkt, enzovoort.

De Dolac Markt is gegarandeerd en veruit de grootste markt in Zagreb. Ze staat bekend voor haar variatie aan producten. Er is een groot bovengronds deel waar marktkraampjes worden opgezet en een ondergronds deel waar er vaste standjes zijn om producten te kopen.

Al sinds 1930 is de markt de grote hub en ruilplaats voor het boerenvolk. In het weekend trok iedereen naar de stad om de oogsten en producten te verkopen aan de stadslui. Hier was er namelijk veel meer te verdienen.

De Dolac Markt is de perfecte plaats om een van de Kroatische delicatessen aan te schaffen en te proeven. Kijk even rond, steek je neus eens uit en laat je verleiden door de kookkunsten van de Kroaten.

Waar + Wanneer: De Dolac Markt kan je vinden op het grote plein tussen de kathedraal en de Love Rails (Google Maps). De markt is dagelijks open van half 7 ’s ochtends tot kort na de middag.

de ondergrondse Dolac Markt in Zagreb

7. Drie mooie parken op een rij

In Zagreb zijn er meer dan genoeg stadsparken om te picknicken, tot rust te komen, even alleen te zijn, of juist helemaal niet. Een aanbod om iedereen te kunnen bekoren. En drie van die parken liggen vlak naast elkaar.

Van Noord naar Zuid heb je het Park Zrinjevac, het Park Josipa Jurja Strossmayera en King Tomislav Square. Allemaal op hun manier zo Kroatisch als het maar kan.

De belangrijkste en indrukwekkendste bezienswaardigheid van de drie is de laatste, het King Tomislav Square. Daar zie je nog duidelijk de architecturale sporen van het Oostblok-verleden van Kroatië.

Van hieruit kan je dus een prachtige wandeling maken over of langs de 3 parken, waarmee je je gerust een uurtje kan bezighouden met enkele zitpauzes.

Waar: De drie parken (vertrekkende vanuit het King Tomislav Square) liggen vlak voor het historisch treinstation op de kaart (Google Maps).

8. Het Kroatisch Nationaal Theater

Aan de ander kant van de stad heb je nog eens drie parken op een rij, met als trekpleister en pareltje onder de bezienswaardigheden: het Kroatisch Nationaal Theater in Zagreb.

Ook bij deze drie parken zijn er verschillende historische en aanmerkelijke gebouwen om te bewonderen.

Het Kroatisch Nationaal Theater springt er met zijn (a)typische gele kleur uit. Daar worden al 100 jaar ballet-, opera- en theatervoorstellingen opgevoerd.

Anderzijds heb je aan de ander kant het Staatsarchief van Kroatië. Een gebouw dat (ondanks de ‘griezelige look’ van een gevangenis) een impressionante sfeer opwekt.

Waar: Het Kroatisch Nationaal Theater kan je vinden aan de westelijke rand van de stad. Met deze routebeschrijving vind je de weg.

9. De Sint-Marcuskerk

De Saint Mark’s Kerk is misschien wel de grootste opvaller in het lijstje van top 10 bezienswaardigheden in Zagreb. En dat heeft hij allemaal te danken aan de dakpannen.

Bij de meeste gebouwen is het de architectuur die de aandacht vraagt, maar bij dit doodgewone kerkje zit iedereen gemiddeld 10 meter hoger voor zich te staren. Allemaal dankzij het kleurrijke tafereel dat op het dak te aanschouwen is. Hij is dan ook niet te missen tijdens je citytrip naar Zagreb.

De kerk is bedekt met felgekleurde mozaïektegeltjes, die een patroon en een tekening vormen om de toeristen enkele tellen bezig te houden. Ook de binnenkant zou enorm mooi blijken te zijn, maar door de aardbeving in 2020 stond de kerk nog steeds in de stellingen. Daardoor konden we enkel de buitenkant bewonderen.

Waar: Op de kaart ligt de Sint-Marcuskerk vlak bij alle ander bezienswaardigheden, in het centrum van Zagreb. Dit is de exacte locatie op Google Maps.

10. Het chocolademuseum

Zagreb heeft een heel groot aanbod aan musea in de stad. En hoewel de meesten zullen opteren voor de klassieke schilderijen en werken, besloten wij even langs te gaan bij het chocolademuseum. Want als echte Belgen moet dat uiteraard.

Hoewel het museum niet al te groot is, draait het hier vooral om de ‘ervaring’ van de chocolade. Tijdens de rondleiding is het de bedoeling dat je het proces van de chocolade echt beleeft. En dat doe je aan de hand van … proevertjes!

Er zijn 7 kamers, met in elke kamer een stukje chocolade dat je kan proeven. Dat stukje hoort dan samen bij de uitleg die je in die kamer krijgt. Je start met een rouwe cacaoboon, maar je kan al beginnen uitkijken naar een ongelimiteerde hoeveelheid gesmolten chocolade in kamer 4!

Voor de zoete genieters onder jullie is het chocolademuseum niet te missen.

Waar + Wanneer: Het chocolademuseum ligt vlak bij het Kroatisch Nationaal Theater. Dit is de locatie op de kaart van de stad.

Hoelang heb je nodig om Zagreb te bezoeken?

Zagreb is geen heel grote stad. Het is de perfecte bestemming voor een korte citytrip tijdens een (verlengd) weekend. Als je alles wilt zien kan dat op 2 dagen, maar met tussendoor wat relaxen en een extra museumdag of uitstap kan dit uiteraard ook in 3 of 4 dagen.

Als je Zagreb wilt bezoeken tijdens een rondreis, raad ik je aan om hier 2 nachten te verblijven. Dan kan je erna in de vroege ochtend doorrijden naar je volgende bestemming.

Hoe geraak je er?

Zagreb heeft een internationale luchthaven. Die bevindt zich slechts een half uurtje van het stadscentrum. Zowel vanuit Brussel Zaventem als Charleroi vertrekken vliegtuigen naar de luchthaven Franjo Tuđman. Wij vlogen met Ryanair, die vertrekken enkel vanuit Charleroi. De vlucht kost ongeveer 70 euro retour (zonder bagage). De prijs is natuurlijk afhankelijk per seizoen.

Met de auto kan je uiteraard ook naar Kroatië. Het is ongeveer 14u rijden. Reken dus op 1 overnachting onderweg om hier in de late namiddag/avond te kunnen aankomen.

Lekkere & goedkope restaurants in Zagreb

Naast de verschillende bezienswaardigheden zijn er ook een hoop restaurants in Zagreb die je kan uitproberen tijdens je reis of citytrip. Dit waren enkele lekkere restaurantjes waar wij zijn langsgegaan:

Mijn favoriet was vreemdgenoeg een burgerketen genaamd ‘Submarine Burger‘. Er zijn er 3 te vinden in de stad. Er is een rijk aanbod aan hamburgers, zowel met vlees als vegetarisch en vegan. Mocht je er langsgaan MOET je de ‘fries with cheese’ bestellen, want daar denk ik nog altijd aan terug!

De grootste straat om een lekker restaurantje te vinden is Ul. Ivana Tkalčića. Hier zijn er tientallen stekjes waar je kan heen kan om te eten. Zowel Griekse als Turkse als Chinese specialiteiten zijn hier te vinden.

Batak is een grillrestaurant waar je ook zeker eens moet langsgaan. Hier heb je ruim de keuze tussen verschillende varkens-, kip- en rundergerechten.

Voor een echte Italiaanse pizzaria moet je bij Karijola zijn. Verser kan je pizza niet zijn. En hij is verrukkelijk, echt waar.

Daguitstappen vanuit Zagreb

Daguitstappen vanuit Zagreb, je hebt er oneindig veel waardoor het moeilijk wordt om te kiezen. Maar de bekendsten zijn uiteraard de twee natuurparken in Kroatië.

Krka Watervallen: De Krka Watervallen zijn misschien de meest gekende watervallen in heel Europa. Iedereen kent de Instagram of Pinterest foto van de reusachtige waterbanken die in elkaar voortvloeien en zo een impressionant zicht geven. De Krka watervallen stellen je heus niet teleur. In dit artikel lees je alles over de Krka Watervallen om je bezoek voor te bereiden.

Plitvice Meren: De Plitvice Meren is een Nationaal Park in centrum Kroatië op ongeveer 2 uur rijden van de hoofdstad. En voor mij is dit het allermooiste plekje in het land. Benieuwd naar wat je er kan doen en hoe je bezoek er zal uitzien? Hier lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan het Nationaal Park Plitvice Meren. Je zal omvergeblazen worden door de schoonheid van de natuur die je er te zien krijgt, geloof me.

Plitvice Meren Nationaal Park

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

2 antwoorden

  1. Hey Rens,

    Door te zoeken op Zagreb, kwam ik op jouw site terecht. Ik heb hem alvast bewaard voor mijn vertrek naar Zagreb . En je beginnen volgen op ig 🙂
    Toffe site en foto’s!
    Groetjes,
    Luvflowers

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.