Tips voor Düsseldorf: De tuinstad aan de Rijn

Tips voor Düsseldorf: De tuinstad aan de Rijn

Düsseldorf is een leuke bestemming waar er geweldig veel te doen is. Ga je binnenkort de stad verkennen? Hier vind je de beste tips met de leukste dingen te doen tijdens een citytrip naar Düsseldorf.
Inhoudsopgave

Düsseldorf is geen typische Duitse stad.

Het is geen stad waar je mooie middeleeuwse architectuur bewondert zoals in Dresden. Het is niet de stad waar je naartoe gaat als je in de geschiedenis wil duiken zoals in Aachen. Ook is het geen stad waar je naartoe gaat voor het echte Duitse uitgaansleven zoals in Berlijn.

Düsseldorf is anders. Maar toch heeft het voor ieder wat wils.

Wat in de 13e eeuw begon als een klein vissersdorpje door de opmerkelijke ligging langs de Rijn, is de laatste decennia uitgegroeid tot een Duitse kosmopolitische metropolis. En het is er een om U tegen te zeggen. Met een ruime 600.000 inwoners behoort het tot de 10 grootste steden in Duitsland. En er wordt voorspeld dat de stad alleen maar kan stijgen op de lijst.

Want Düsseldorf is een trendsetter. Zowel op vlak van fashion, als in de bedrijfswereld, als in de toeristensector. Düsseldorf is hip, en die reputatie erkennen alle Duitsers.

We besloten tijdens de kerstperiode een korte weekendtrip in te plannen naar Düsseldorf, maar zouden nog zoveel langer hebben kunnen blijven. Geweldige restaurants, honderden winkels, prachtige zichten over de Rijn en een ruim aantal bezienswaardigheden zijn de drijfveer voor een geweldige tijd bij een weekendje weg.

Hier lees je alle tips voor wat je kan doen tijdens een citytrip naar Düsseldorf met de meest amusante dingen die er zijn.

Voor je vertrekt: Düsseldorf

Waar: West-Duitsland.
Aantal inwoners: 620.000.
Gekend voor: De winkelcentra en de kerstmarkten.

Mijn favoriete dingen te doen in Düsseldorf

Shoppen in de winkelcentra

Zoals in vele steden in Europa is het oude centrum van Düsseldorf de plaats waar je het grootste deel van je reis zal doorbrengen. Archaïsche gebouwen, geschiedenisrijke taferelen, gezellige bruine cafeetjes. Maar dat is voor straks. Want aan de ingang tot dat oude centrum vind je het compleet tegenovergestelde.

Kö-Bogen is een prestigieus winkelcentrum aan de rand van het centrum. In 2013, toen de bouw van het winkelcentrum werd afgerond, kreeg dit magnifieke gebouw de naam Kö-Bogen. Letterlijk vertaald ‘de boog van de koning’. En die naam is behoorlijk toepasselijk.

Het is een architecturaal pareltje, en een buitengewone aanwinst voor de stad. In tegenstelling tot de verouderde gebouwen in het centrum springt dit kunstwerk er letterlijk en figuurlijk compleet uit.

En of het een prestigieus winkelcentrum is. Tuinslippers voor 699 euro? Tuurlijk. Een schoen met diamanten voor 1200 euro? Doe maar. Een sweater voor maar 490 euro? Wat een koopje.

Want in Kö-Bogen weet je niet naar welk prijskaartje eerst te kijken. Düsseldorf staat dan ook bekend voor de vele winkelcentra en -straten. Dus als je moet kiezen, is Kö-Bogen wel de beste optie.

Ikzelf ben niet de grootste shopper, maar eens langsgaan in dit winkelcentrum is een must. Je hoeft er uiteraard niets te kopen, maar het is een activiteit op zich om er je ogen uit te kijken. Naast de ontelbare winkels zijn er ook restaurantjes en bars waar je een kleine snack kan binnenspelen.

Waar + Wanneer: Het winkelcentrum kan je vinden tussen het stadspark Hifgarten en de winkelstraat Schaduwstraße. De exacte locatie vind je hier op Google Maps. Elke maandag tot en met dinsdag is het Kö-Bogen centrum open van 10u tot 20u. Op zondagen en feestdagen kan je er niet heen, dan is het gesloten.

De kerstsfeer opsnuiven op de kerstmarkten

In mijn ogen moet je Düsseldorf bezoeken in de kerstperiode. Er is gewoon geen andere optie. De houten kraampjes, de reusachtige schaatsbaan, de vermakelijke sfeer met de lichtjes en de koude waardoor je adem uit wolkjes lijkt te bestaan. Een van de leukste dingen om te doen is dan ook de kerstmarktjes bezoeken.

Want Düsseldorf is een geweldige kerstbestemming.

In totaal zijn er in Düsseldorf 6 plaatsen waar je kerstdorpjes kan bezoeken, zoals bij Kö-Bogen en op de Marktplatz. Er is al een hele post geschreven over alles wat je kan doen op de kerstmarkten, die lees je via deze link.

En bij kerstmarkten kan je uiteraard de glühwein niet vergeten. Glühwein staat al tientallen jaren bekend als de kerstdrank bij uitstek. Rode of witte wijn wordt verwarmd met kaneel, citroenschillen, steranijs en kruidnagel. In Nederland kennen ze het ook als bisschopswijn, die ze vaak drinken in de periode rond Sinterklaas.

Een heerlijke warme rode wijn bij het frisse weer maakt je dag meteen goed. En dat weten de inwoners van Düsseldorf maar al te goed. Want bij elke hoek van elke straat weet je een kraampje te vinden waar je een kop kan bestellen.

De innovatieve Kunst im Tunnel

Na de inrichting van 2007 staat het KIT nu bekend als ontmoetingsplek van kunst en kunstliefhebbers. De ongebruikelijke plaats – tussen 2 snelwegtunnels langs de Rijn – zorgt voor een unieke plaats die enkel het Kunst im Tunnel museum op een verdienstelijke manier kan tot leven wekken. Het is dan ook 1 van de leukste dingen om te doen in Düsseldorf.

In Kunst im Tunnel kan je genieten van een collectie opkomende hedendaagse kunst in de vorm van sculpturen, schilderijen, fotografie, videokunst en verschillende installaties. Het museum maakt gebruik van 4 tot 6 verschillende tentoonstelling die op verschillende momenten in het jaar te bewonderen zijn. Als je fan bent van kunst, is het KIT een boeiende activiteit om te doen tijdens je citytrip naar Düsseldorf.

Waar + Wanneer: Het KIT museum is een 140 meter lange tunnel parallel met de Rijn. De exacte locatie vind je hier. Kunst im Tunnel is elke dinsdag tot zondag geopend van 11u tot 18u. Ook op publieke feestdagen kan je het museum tussen 11u en 18u bezoeken.

Toegang: Een toegangsticket kost 4 euro. Elke bezoeker onder de 18 jaar kan het museum gratis bezichtigen.

Uitzichten bewonderen op de Rheinturm

“Ik durf dat niet hoor.” We hadden mijn oma, die mee was naar Düsseldorf, niet op voorhand verteld dat we een 234 meter hoge toren gingen beklimmen. Of dat een goede zet was weet ik niet, maar er valt nu niets meer aan te veranderen. Ik had er alvast veel zin in, mijn oma iets minder.

De Rheinturm, die grotendeels werk verricht als zendmast in de Duitse stad, neemt ook de belangrijke taak als toeristische trekpleister op zich. Zoals ik al zei is de Rheinturm met zijn 234 meter de hoogste toren van Düsseldorf. En die toren kan je dus beklimmen – met een lift weliswaar.

De Rijntoren heeft een panoramadek op 168 meter hoogte, van waar je een 360° zicht hebt over de stad. En dat uitzicht is er een om te onthouden.

Enkele meters hoger vind je een draaiend restaurant. Hier kan je luxueus dineren terwijl je geniet van het zicht over de Altstadt.

Waar + Wanneer: Het panoramadek van de Rheinturm kan je elke dag bezoeken tussen 10u in de ochtend tot 12u ’s nachts. De toren staat langs het water vlakbij de haven. Aangezien je de Rijntoren van kilometers ver kan zien denk ik niet dat een routebeschrijving nodig is.

Toegangsticket: De prijzen om het panoramadek te beklimmen verschillen sterk. Een normaal toegangsticket kost 10 euro, terwijl 65+’ers en jongeren slechts 8 euro betalen. Kinderen jonger dan 13 mogen gratis binnen.

Er zijn ook toegewijde tickets voor de vroege vogels en de nachtuilen. Tussen 10u en 11u in de voormiddag betaal je 6 euro, en ook na 22u is het toegangsticket goedkoper. Zo kan je ook genieten van de verlichte stad in de donkere nacht!

De ongewone Medienhafen

Tot de 19e eeuw was de haven van de toen nog bescheiden stad te vinden ten noorden van het centrum. Maar naarmate de metropool steeg in grootte en economie, steeg ook de nood naar een uitgebreide haven. En sinds de 19e eeuw is dat de Medienhafen.

Jarenlang bleef het een verwaarloosde plaats die toeristen vermeden, tot in 1980 de bouw van de Rheinturm het gebied een nieuw leven inblies. Een leven dat ook nu nog steeds gedijt.

Hoewel de haven wordt gebruikt voor industrie en opslag, is het een hub waar mensen langsgaan voor de architectuur, de restaurants en de hotels. Naast de Rheinturm zijn er ook nog andere bezienswaardigheden. Met op nummer 2 de Neuer Zollhoff.

De Neuer Zollhoff is een reeks gebouwen vlak naast de Rheinturm. Die 3 kantoorgebouwen zijn onderdeel van de Duitse televisiezender WDR. En ik vernoem ze niet zomaar. De architecturale uitblinkers maken gebruik van oude hergebruikte onderdelen van de haven, wat de gebouwen dan ook zo speciaal maakt.

De 3 kantoorgebouwen van WDR zijn niet de enige eyecatchers bij de Medienhafen. Neem zelf een kijkje, en laat me weten of je het de moeite waard vond. Er mogen dan misschien niet heel veel dingen te doen zijn in die regio, maar je ogen weten niet waar eerst te kijken.

Waar: De exacte locatie van de haven met de eigenaardige bouwwerken vind je hier op Google Maps.

De Altstadt

Tijd voor de oude gebouwen, gezellige cafeetjes en bedrijvige straten. Want we trekken richting het oude centrum. Zowat de belangrijkste activiteit en een van de beste dingen die je kan doen als je een citytrip naar Düsseldorf wilt plannen.

De Altstadt of het oude centrum in Düsseldorf is het kloppend hart van de stad. Hier vind je de bruine cafeetjes met de vaste klanten die over hun dag vertellen, de restaurantjes waar je die typerende Duitse gerechten kan uitproberen en de torens & gebouwen die je honderden jaren terug in de tijd nemen.

Hoewel de Altstadt de belangrijke hub is bij de kerstperiode met de kerstmarkten, is een bezoek ook op een ander moment in het jaar minstens even leuk. De Marktplatz en de Burgplatz zijn 2 grote pleinen die de perfecte toegang bieden tot het oude centrum.

Hier vind je ook de beste plaatsen waar je het geweldige Duitse bier kan proeven. Net zoals België is Duitsland een echt bier-land. Geniet op je gemak van een koude pint en voel je meteen thuis in de universele stad.

Je kan de stad volledig te voet verkennen, dus neem je wandelschoenen mee om op de eenvoudigste manier het centrum in te trekken.

Ook buiten het oude centrum is het de moeite waard om een toertje te wandelen. Düsseldorf is de laatste jaren enorm gemoderniseerd, waardoor sommige gebouwen een prachtige toevoeging zijn aan de skyline van de stad.

De belangrijke tips voor je citytrip naar Düsseldorf

Vergeet de Environmental Badge niet

Sinds enkele jaren behoren de grote steden in Duitsland tot een groene emissiezone. Maar die zones zijn niet hetzelfde als in België of Nederland.

De Environmental Badge is een sticker die je op je auto plakt als je de Duitse steden zoals Düsseldorf wilt binnenrijden. De groene sticker kleef je op je voorruit, waardoor de politie kan zien dat je auto aan de milieuvriendelijke eisen voldoet.

Een van de belangrijkste tips die je moet onthouden als je een citytrip doet naar Düsseldorf, is het bestellen van die badge. Zorg ervoor dat je de sticker op voorhand bekijkt en besteld, want het duurt ongeveer 4 dagen om die bij je thuis te laten leveren. Je kan de sticker ook in een tankstation kopen in Duitsland, maar de kans bestaat dat de voorraad van die tankstations op is. Neem dus geen risico en bestel de sticker op voorhand, dan hoef je je geen zorgen te maken over een potentiële boete.

Een woordje Duits kan geen kwaad

Duitsland heeft de reputatie dat alle inwoners perfect Engels spreken, waardoor de Duitse taal overbodig is voor toeristen. En hoewel het eerste deel van die zin klopt, kunnen enkele Duitse basiszinnen geen kwaad. De weg vragen, de rekening vragen of iets bestellen zijn de veel gebruikte zinnen waarmee je het ver kan brengen. Want nee, niet alle Duitse inwoners spreken Engels, ook niet in een grote stad als Düsseldorf. Ik spreek uit ervaring.

Verplaatsen in Düsseldorf

Omdat er zoveel dingen te doen zijn in Düsseldorf, vraag je je waarschijnlijk af of hoe je in vredes naam overal zal geraken. Maar geen zorgen daarover. In de stad is er een groot netwerk van trams en metro’s waar je gebruik kan van maken. Op slechts enkele minuten sta je van de ene kant aan de andere kant van Düsseldorf.

Natuurlijk kan je ook alle bezienswaardigheden te voet bezoeken. Dat is namelijk helemaal te doen als je gemakkelijke schoenen aanhebt.

Nachtleven in Düsseldorf

Een van de leukste dingen om te doen in Düsseldorf, dat je zeker niet mag missen, is het nachtleven verkennen. Düsseldorf is een bruisende stad met een levendige jonge bevolking. En de stad reflecteert dat. Daarom moet je deze clubs zeker en vast een kans geven!

Cubanito’s Bar: Deze club/bar vind je in het de Altstadt (Google Maps). De club weet met een plaatselijke DJ de harten van de toeristen te veroveren. Wie fan is van exotische cocktails kan hier zeker en vast terecht. En voor de fans: gratis shotjes gaan hier soms over de toog!

Salon Des Amateurs: Deze club staat vooral bekend onder de studenten in Düsseldorf. Overdag is de plek open als café. Enkel tijdens de late uurtjes in het weekend opent het de deuren voor de dansers die van het nachtleven willen genieten. De club staat bekend voor de relaxte sfeer, waardoor iedereen zich er thuis voelt.

Stahlwerk: Deze club is 1 van de grootste clubs in de stad! Dus wie uit zijn dak wil gaan, moet zeker en vast hierheen. Op het schema van de club staan vaste DJ’s, avonden met thema’s (die je echt niet wil missen) en nog zoveel meer. De club verkennen is een van de leukste dingen om te doen! De exacte locatie vind je hier!

Waar kan je overnachten?

Wij verbleven in het hotel MinGarden, op 10 minuten wandelen van het centrum. Het hotel heeft een gemakkelijke ligging, langs een rustige straat maar toch in de stad. Er is een uitgebreid ontbijt en er zijn ruime kamers met een vernieuwde badkamer.

Ook de gastvrijheid en het personeel zijn er geweldig. Tijdens onze citytrip naar Düsseldorf was het de huwelijksverjaardag van mijn ouders. Het hotel had een fles Prosecco voorzien met lekkere pralines als verrassing. Een leuke attentie!

De link naar het hotel vind je hier.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.