Kerstmarkten bezoeken in Düsseldorf, 2023: Handige tips + info

Kerstmarkten bezoeken in Düsseldorf, 2023: Handige tips + info

De kerstsfeer opsnuiven in Duitsland? Het is een geweldige idee voor een reis in de winter. In deze complete reisgids lees je alles over de kerstmarkten in Düsseldorf.
Inhoudsopgave

De kerstboom staat nooit te vroeg.

Zo redeneer ik. Elk jaar kan ik niet wachten tot de kerstlichtjes ons huis verlichten, de kerstboom in de woonkamer staat te pronken, en de Kerstman onze schoorsteen bewaakt. Elk jaar opnieuw.

En daar voel ik me helemaal niet slecht om.
Want Kerstmis is iets magisch. Naast het jaarlijkse bezoek van de Kerstman is het een feest vol liefde, vriendschap en warmte. En in dat plaatje kunnen we kerstmarkten natuurlijk niet vergeten. En in Düsseldorf zijn die er in overvloed.

Düsseldorf staat dan ook een beetje bekend als ‘het kerst-walhalla’. In de stad is er geen grote kerstmarkt waar je alle kraampjes samen kan vinden, maar is de markt opgesplitst in kleine dorpjes. Op 6 verschillende plaatsen in Düsseldorf vind je die geconcentreerde kerstdorpjes.

Dit is de complete reisgids van 2023 voor de kerstmarkten in Düsseldorf.

Voor je vertrekt: Kerstmarkten in Düsseldorf

Openingsdata: De kerstmarkten openen midden november, en zijn open tot en met 30 December.
Openingsuren: Zondag tot donderdag van 11u tot 20u en vrijdag & zaterdag van 11u tot 21u.
Aantal kerstmarkten: 6 verschillende kerstmarkten verspreid over de hele stad.
Kaart: Een kaart van Düsseldorf met de verschillende markten vind je hier.

De verschillende kerstmarkten

Düsseldorf is een grote stad, groter dan vele steden in België en Nederland. Er zijn in totaal 6 kerstmarkten die je in het centrum van de stad kan vinden. Een hoop kerstgevoel dus.

1. De Märchen-Markt

Rond een uur of 11 kwamen we aan in Düsseldorf, en na onze auto bij het hotel achter te laten startte onze verkenning van Düsseldorf. We waren met 8 op weekend, en de behoeften van iedereen waren verschillend. Sommigen onder ons wouden de eerste middag even shoppen, dus onze wandeling leidde ons naar het grote shoppingcenter Kö-bogen.

Kö-bogen is een reusachtig, luxueus koopcentrum aan de rand van het stadscentrum in Düsseldorf. En het is een bezienswaardigheid op zich. Maar draait het nu niet om. Vlak naast het gebouw is er een gezellige kerstdorpje, een favoriet van mij: de Märchen-Markt.

De scenische locatie maakt de het een unieke plaats om te genieten van een glühwein. Tussen de typische houten hutjes staan er bartafels om even te relaxen, te drinken en bij te praten.

Waar: Vlakbij de Hofgarten en Kö-Bogen. Hier vind je de locatie.

2. De Kö-Bogen-Markt

De Kö-Bogen markt bevind zich (zoals je waarschijnlijk al kon raden) ook vlakbij het winkelcentrum. Helaas kan ik je hier niet veel over zeggen, omdat ik de markt vreemd genoeg gemist heb. Düsseldorf is nu eenmaal een reusachtige stad. Geen wonder dat ik op 2 dagen niet alles kon gezien hebben.

Het is dus aan jou om deze kerstmarkt te verkennen, laat me dan ook zeker weten hoe het was!

Waar: Onder de Düsseldorfer Schauspielhaus. Hier vind je de locatie.

3. De Schadow-Markt

De Schaduw-Markt loopt door een van de grote winkelstraten in Düsseldorf. De naam is nogal misleidend, want door de locatie kan het niet echt als een markt beschouwd worden. Langs de stoep van de straat staan er tientallen kraampjes met spulletjes en snacks. Het is een leuke toevoeging aan de kerstmarkten, maar verwacht niet de gezellige sfeer die je bij de andere kerstdorpjes hebt.

Zoals verwacht kan je naast de kerstmarkten ook gewoon immens veel shoppen in de winkelstraat. Naast de grotere bekende merken zoals Zara, H&M en C&A, kan je ook shoppen bij de kleinere merken als Urban Outfitters & Vintage Revivals. Een echt shopfestijn. Hou dus wat tijd over om de winkels te verkennen, want je kan je er echt uren bezighouden.

Waar: Langs de Schadowstraße. Hier vind je de locatie.

4. De Handwerker-Markt

Het was 8u in de avond. We hadden net een iets gegeten in een restaurantje (waar het veel te druk en luid was omdat Nederland zonet een wedstrijd had gewonnen op het WK in Qatar). De kerstmarkten gingen binnen een uurtje sluiten, dus wouden we nog snel het laatste uurtje de kerstsfeer opsnuiven. We zetten voet richting de Handwerker-Markt, de grootste markt in Düsseldorf. In een complete reisgids voor de kerstmarkten in Düsseldorf kan deze markt echt niet ontbreken.

De Handwerker-Markt kan je vinden op de Marktplatz, vlakbij het water nabij het stadhuis. Op het plein staat een grote versierde kerstboom, met errond de verschillende rode kraampjes, duizenden lichtjes en grote rode kerstbollen.
Heerlijke champignons in de looksaus, churros met Nutella, Kartoffelpuffer, de klassieke Bratwurst, allemaal heerlijke kerstsnacks die je kan eten. Ook zijn er vele kraampjes waar je een heerlijke gluhwein kan drinken, of waar je kerstdecoratie kan scoren voor je huis. Allemaal zo typisch kerst. Het is om bij weg te dromen.

Waar: Op de Marktplatz aan het stadhuis. Hier vind je de locatie.

5. De Kö-Lichter-Markt

Midden in Düsseldorf loopt een ‘rivier’ (of al dan niet gewoon een strook water, ik weet niet precies wat het is). Langs het water, bij het Kö-park, kan je de Kö-Lichter-Markt verkennen.

Als je deze markt wilt bezoeken, raad ik je aan om dat in de late namiddag/avond te doen. Wanneer het donker wordt lichten alle kerstlampjes langs het water op, waardoor het er prachtig uitziet. Een echt spektakel.

Ook is er vlakbij een schaatspiste waar je zeeën van tijd kan doorbrengen. ’s Avonds komt daar een DJ draaien, dus is het er sowieso een geweldige plek om te chillen.

Waar: Langs de stadtgraben. Hier vind je de locatie.

6. De Altstadt-Markt

De laatste markt in Düsseldorf is de Altstadt-Markt. De Altstadt of de ‘oude stad’ is het oude centrum van de stad, waar je de idyllische huisjes kan vinden. Op deze markt staan er prachtige kraampjes versierd als typische Duitse huisjes, met in het midden een magische molen versierd met kerstfiguren. Ook staan er beelden van bekende figuren uit Düsseldorf op zoals de “Mutter Ey” vrouw. Zij had vroeger een café in de stad dichtbij de kunstschool. Heel eigenaardig en onbelangrijk, maar een cool weetje.

Deze markt heeft een echte Kerst-feel, waardoor je hem niet kan vergeten. Langsgaan is dus de boodschap.

Waar: In de Flinger Straße. Hier vind je de locatie.

Hoe verplaats je je tussen de verschillende kerstmarkten?

Alle kerstmarkten liggen op wandelafstand van elkaar. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over hoe je je zal verplaatsen in de stad.
Mocht je niet willen of kunnen wandelen, of zit het weer niet mee, dan kan je ook met de tram of de metro reizen. In Düsseldorf is er namelijk een uitgebreide metrolijn waarvan je gebruik kan maken. Ook de bovengrondse trams vervoeren je doorheen heel de stad.

Dat was het dan. Met deze complete reisgids ben je nu helemaal klaar om de kerstmarkten van Düsseldorf te verkennen. Heb je nu ook al zin om de kerstsfeer te gaan opsnuiven? Laat het me dan zeker weten! Ben je benieuwd naar wat je nog kan doen in Düsseldorf, dan is dit artikel de place-to-be!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.