Dit is hoe ik Fins Lapland ontdekte zonder blut te gaan

Dit is hoe ik Fins Lapland ontdekte zonder blut te gaan

Velen denken dat Lapland een dure bestemming is, maar tijdens mijn vakantie gaf ik minder dan 500 euro uit. Benieuwd hoe ik dat heb gedaan? Je leest het hier.
Inhoudsopgave

De legende dat Lapland een peperdure bestemming is, gaat al langer de ronde. Iedereen heeft dit sterke vermoeden dat je jarenlang moet recupereren van een reis naar het noorden, en dat is vaak ook de reden waarom slechts weinigen zich wagen aan zo’n geweldig avontuur.

Wel, wat als ik je vertel dat een reis naar Fins Lapland helemaal niet duur hoeft te zijn? Wat als je op een backpackers-budget op bezoek kan bij de kerstman? Wat als ik je vertel dat een weekje Fins Lapland even goedkoop is als een citytrip naar Barcelona?

Je zou me vast en zeker niet geloven, maar toch vertel ik je de waarheid. Want ik heb het gedaan. Je moet er natuurlijk wat voor opofferen. Je zal niet alle leuke activiteiten kunnen doen, en niet dagelijks kunnen dineren in een sterrenrestaurant bijvoorbeeld. Maar als je een reiziger bent die al te graag je uitgaven bijhoudt, dan blijkt Finland een bijna net zo goedkope bestemming als de andere West-Europese landen. (Of toch, het komt aardig dicht in de buurt.)

In dit artikel vertel ik je alles over de verschillende uitgaven die ik maakte, waar je het meeste geld kan besparen, en welke activiteiten sowieso de moeite waard zijn.

Voor je vertrekt: Fins Lapland

Duur: Ik vertrok naar Rovaniemi op 2 november, en keerde op 7 november terug huiswaarts. In totaal spendeerde ik dus 5 nachten en 5 dagen in Finland.
Verblijf: Ik verbleef 5 nachten in een hostel in het centrum van Rovaniemi!
Uitstappen: Ik ging op uitstap naar een natuurpark in de buurt, en naar Ranua Arctic Zoo. Ook ging ik verschillende keren langs bij Santa Claus Village.

De verschillende reiskosten

Vervoer

Zoals ik zei nam ik vanuit Charleroi Airport in België het vliegtuig naar Rovaniemi Airport. Rovaniemi is zowat de hoofdstad van Lapland, en dus ook de makkelijkste plek om heen te vliegen als je Fins Lapland wilt verkennen. De vluchten kostten me 96,78 euro. De heenvlucht vertrok ’s middags om 14u30, en de terugvlucht naar huis vertrok ’s avonds om 21u. Ik koos ervoor om een extra valies handbagage van 10kg mee te nemen, aangezien een rugzak nogal klein is voor een weekje vakantie in het koude noorden.

Aangezien Charleroi moeilijk bereikbaar is, nam ik in het heengaan de trein naar Charleroi Central voor 7,10 euro. Daar nam ik de TEC bus naar de luchthaven voor 6 euro. Bij thuiskomst had ik een Flibco-bus geboekt naar Gent voor 19,99 euro. In Rovaniemi kwam ik de eerste dag slechts aan om half 8 in de avond. Aangezien er zo laat geen bussen meer reden, moest ik een transfer huren naar de hostel voor 30 euro (niet goedkoop dus). Op mijn laatste dag nam ik dan weer de bus naar Rovaniemi Airport voor 8 euro vanuit Santa Claus Village.

In Rovaniemi zelf nam ik verschillende keren de bus naar Santa Claus Village. Als je de buslijn 8 neemt naar het park kost een ticketje 3,60 euro, maar dan stop je bij verschillende bushaltes en ben je wat langer onderweg. Je kan er ook voor kiezen om de Santa Shuttle te nemen voor 4 euro. Die neemt je rechtstreeks mee naar het dorpje van de Kerstman. In totaal gaf ik 19,20 euro uit aan deze busritten.

Toen ik de voorlaatste dag een uitstap maakte naar de Arctische Zoo, nam ik de bus. Voor dat retourticket betaalde ik 19 euro. De rit duurde meer dan een uur, vandaar de hogere prijs.

In totaal gaf ik dus zo’n 206,07 euro uit aan vervoerskosten in Lapland.

Overnachtingen

Voor de allereerste keer besloot ik om te slapen in een hostel. De drempel was groot, maar aangezien ik wist dat Finland een behoorlijke dure bestemming is, moest ik keuzes maken. Besparen op een hotel of Airbnb was de makkelijkste kost om te schrappen, dus was de knoop snel doorgehakt.

Wherever Mini Hostel in het centrum van Rovaniemi bleek een van de leukste slaapplekken te zijn waar ik ooit heb overnacht. Elke dag leerde ik nieuwe mensen kennen, maakte ik vrienden, had ik gezelschap om mee op stap te gaan en om ’s avonds kaartspelletjes mee te spelen. Kort gezegd: onvergetelijk. Aan iedereen die erover twijfelt om in een hostel te slapen: twijfelen is voor niets nodig. Het voordeel aan de hostel was dat ik ook gewoon kon koken, waardoor ik 2 vliegen raakte in 1 klap. Restaurants zijn namelijk veel duurder dan zelf een maaltijd maken met ingrediënten van de supermarkt.

Voor 5 nachten in het Wherever Mini Hostel in het centrum van Rovaniemi betaalde ik 175,63 euro.

Eten & Drinken

Op de allereerste avond zondigde ik en at ik een burger met frietjes in de Burger King, aangezien ik na de lange dag geen zin meer had om iets te bereiden.

Maar aangezien ik thuis al vaak en graag kook, vond het ik het helemaal geen probleem om tijdens de rest van de reis zelf mijn maaltijden te bereiden. Elke dag maakte ik een korte wandeling naar de supermarkt om telkens verse ingrediënten aan te schaffen voor een heerlijke pasta. Een korte waarschuwing: groenten in Lapland zijn een stuk duurder dan hier in België en Nederland, aangezien ze zo goed als alles moeten importeren (door de koude). Kijk dus goed naar de prijzen als je in de winkel bent.

Ook ging ik af en toe een warme chocolademelk drinken om op te warmen, of een frisdrankje kopen voor de afwisseling.

Alles opgeteld ging er 53,27 euro naar eten en drinken in Fins Lapland.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

In Finland zijn er tal van sneeuwactiviteiten om te doen en te beleven, als je daar het geld voor hebt. Want ja, dit is waar Lapland in uitblinkt. Alle activiteiten zijn onbetaalbaar voor studenten of backpackers.

Ik geef je enkele voorbeelden. In Santa Claus Village betaal je snel zo’n 40 euro voor ritje op de slede achter een rendier. Een bezoekje en ritje met de husky’s kost zo’n 70 euro voor 1 volwassene + 1 kind. En een foto met de kerstman? Daar betaal je, afhankelijk van het formaat van de foto, tussen de 35 en 80 euro voor. Ongelofelijk duur allemaal. Gelukkig was de toegang tot het kerstdorpje gratis, waardoor ik daar het meeste uit heb gehaald.

De grootste kost waar ik tijdens mijn reis op had gerekend was een zoektocht naar het noorderlicht. De prijs was 160 euro, maar voor die prijs kreeg ik een volledige terugbetaling als ik het noorderlicht niet gezien had. Jammergenoeg was het tijdens de reis elke dag bewolkt, en heb ik de aurora’s dus (zo goed als) nooit kunnen zien. Ik zal dus nog eens moeten terugkeren….

Op dag 4 bezocht ik een arctische zoo in Ranua. Een toegangsticket voor studenten kost 19 euro.

Ook bezocht ik in Rovaniemi verschillende musea. De 3 grootste musea werken, waardoor je bij de aankoop van een ‘culture pass’ voordeliger de tentoonstellingen kan bezoeken. Een ‘culture pass’ voor volwassenen kost 25 euro, en studenten en senioren betalen 20 euro.

In Santa Claus Village kocht ik ook enkele souveniertjes. In totaal betaalde ik 24 euro voor enkele leuke kerstspulletjes voor thuis.

Aan activiteiten gaf ik in totaal 63 euro uit.

Het volledige kostenplaatje

Zoals je al kan zien heb ik dus niet extreem veel geld uitgegeven in Lapland. Ik heb moeilijke keuzes moeten maken om enkele centjes te besparen, waardoor ik sommige leuke activiteiten heb moeten missen. Maar ik zou het meteen opnieuw doen voor een kans om Fins Lapland te herontdekken! In totaal koste mijn vakantie van 5 nachten naar Finland me 497,97 euro, alles inbegrepen. Dat is omgerekend net geen 100 euro per dag. Valt goed mee hé? Een vakantie naar Fins Lapland hoeft dus helemaal niet zo duur te zijn als velen denken. Heb je nu ook al zin in een vakantie naar de sneeuw?

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.