Top 10 dingen te doen in Rovaniemi: Het winterwonderland

Top 10 dingen te doen in Rovaniemi: Het winterwonderland

Ga je op reis naar het noorden om de koude te trotseren? Hier lees je de 10 leukste dingen om te doen in Rovaniemi in Fins Lapland, het winterwonderland.
Inhoudsopgave

Rovaniemi heeft nooit veel moeite moeten doen om toeristen over de vloer te krijgen.

En dat merk je.

Het is nu eenmaal de perfect gelegen uitvalsbasis voor een vakantie in Lapland. Een eigen luchthaven, slechts enkele kilometers verwijdert van Santa Claus Village, en 6 maanden in het jaar bedolven onder een laagje sneeuw. Wat wil je nog meer.

En dus is Rovaniemi al jarenlang een van de meeste bezochte plaatsen in Finland, zonder ook maar enige inspanning te hoeven doen. Want de stad weet dat er sowieso genoeg reizigers zijn die het vliegtuig opstappen om naar het noorden te vliegen.

Maar dat wilt niet zeggen dat er helemaal niets te doen is in Rovaniemi. Alleen moet je daarvoor wat voorbereiding gedaan hebben. Als toerist zal je sowieso niet van plan zijn om elke dag rond te dwalen in Rovaniemi, maar enkele activiteiten in je achterhoofd hebben kan uiteraard geen kwaad. En daarvoor heb ik dit lijstje samengesteld.

In dit artikel lees je de top 10 leukste dingen om te doen in Rovaniemi, het Winterwonderland, inclusief tips voor het plannen van jouw reis!

Voor je vertrekt: Rovaniemi

Waar: Op de arctische cirkel in Fins Lapland.
Inwoners: 60.000 Lappen.
Luchthaven: Rovaniemi Airport.
Bezienswaardigheden: Santa Claus Village – Arktikum – Ounasvaara.

10 dingen om te doen in Rovaniemi

1. Het Arktikum

De Sami. Arctische vissers, rendierboeren en nomaden tot op het bot. Zo kan je de oorspronkelijke bevolking van Lapland, de Sami, het beste omschrijven. Maar er is nog zo veel meer te leren over hun levensstijl, dan alleen die oppervlakkige schijn.

In het Arktikum kom je namelijk alles te weten over de Lappen en hun voorouders, en dit museum bezoeken is dan ook een van de meest leerrijke dingen om te doen in Rovaniemi. Zodra je het gebouw binnenwandelt, weet je meteen dat je goed zit. Een reusachtige skylight als plafond verlicht moeiteloos de kolossale gang, die wordt gebruikt als toegangspoort tot de verschillende voorstellingen.

Zo heb je in het museum een onderdeel, volledig toegewijd aan het leven boven de arctische cirkel. Daar leer je meer over de levensstijl, hoe de bevolking zich verplaatste, wat ze aten en de hiërarchie in het dorp. Anderzijds is er een ruimte besteed aan de wetenschappelijke kant van Lapland. Denk maar aan het noorderlicht, de temperaturen, en de landschappen.

Ook de dierenliefhebbers kunnen hier terecht, want er is een volledige tentoonstelling uitgerust met informatie over de dieren die leven boven de arctische cirkel!

Waar + Wanneer: Het Arktikum in Rovaniemi is een van de 3 grote musea waar je heen kan in de stad. Dit museum bevindt zich in het noorden van de stad (Google Maps). Het Arktikum is elke dinsdag tot en met zondag open van 10u tot en met 18u. Maandag is de sluitingsdag.

Toegangsticket: Een ticket voor het Arktikum voor volwassenen kost 18 euro. Senioren en studenten betalen 11 euro en kinderen van 7 tot 15 betalen slechts 5 euro. Tickets kan je ter plaatse kopen, of bestel je vooraf via deze website.

2. Lordi Square

Lord Square beslaat het centrum van Rovaniemi. Dit centrale plein is de uitvalsbasis van tientallen winkeltjes, cafeetjes, en (redelijk) gezellige straatjes om even door te wandelen.

De naam doet voor de aandachtige muziekfan misschien wel een belletje rinkelen, want Lordi is niet zomaar een ‘plein’. In 2006 wist Finland de overwinning binnen te halen van het Eurovisie Songfestival. En dat deden ze met veel trots. De winnende groep was namelijk Lordi, een hardrockband uit, je raadt het al, Rovaniemi!

Je hoeft er dus ook niet vanop te kijken als je af en toe een een foto ziet hangen van een doodenge hardrockband, verkleed als wezens uit je nachtmerries. Want ja, zo zien ze er eigenlijk uit. Het is op en top muziekaal erfgoed voor de Finnen, vandaar dat het grootste en belangrijkste plein in de stad naar hen vernoemd is!

Waar: Lordi Square is het centrum van Rovaniemi. Dit is een routebeschrijving.

3. Culture House Korundi

Wie Finse kunst zegt, zegt Culture House Korundi.

Dit museum, zowat een cultureel complex voor geïnteresseerden, biedt de mogelijkheid om wat meer te weten te komen over de cultuur van de Sami. En dat met behulp van unieke kunstwerken.

In het Culture House Korundi zijn er verschillende soorten kunst onder handen genomen. Er zijn fotografische werken, schilderijen, cinematografische video’s, beeldhouwkunst, 3D-art, en nog zo veel meer. De ideeën zijn nooit te gek, en dat merk je. Dat maakt een bezoek dan ook een van de leukste dingen om te doen, want de kunst die je hier kan waarnemen is bijzonder om het licht uit te drukken.

Waar + Wanneer: Het Culture House Korundi ligt in het westen van Rovaniemi, net voorbij de autosnelweg (Google Maps). Je kan er dinsdag tot en met zondag heen van 11u tot 18u. Op donderdag blijft het museum 2 uurtjes langer open, tot 20u ’s avonds.

Toegangsticket: Een volwassene betaalt 11 euro voor een ticketje. Studenten en senioren slechts 8 euro, en kinderen tussen 7 en 15 jaar betalen 5 euro. Alle kinderen jonger dan 7 mogen het Culture House Korundi gratis bezoeken. Een ticketje kan je online bestellen via deze website, of koop je ter plaatse.

4. Santa Claus Village

De voornaamste reden waarom iedereen naar Rovaniemi vliegt, is vermoedelijk het Santa Claus Village bij de arctische cirkel. En terecht.

In het Dorpje van de Kerstman zijn er tal van spannende en onvergetelijke activiteiten die zowel volwassenen als kinderen een hele dag kunnen bezighouden. Denk maar aan een ritje op een slee met rendieren, of misschien wil je kerstkaartjes versturen vanuit het arctische postkantoor, … En ja, ook een foto met de échte Kerstman kan onmogelijk ontbreken.

Hoewel een bezoek aan Santa Claus Village niet zo authentiek is als de culturele plekjes in Rovaniemi, is het een van de dingen die je absoluut moet doen in Lapland. Want een uitstap naar het Dorpje van de Kerstman is magisch…

Waar + Wanneer: Het Dorpje van de Kerstman ligt op de arctische cirkel in Fins Lapland. Je neemt vanuit Rovaniemi de bus 8 naar het noorden, en na zo’n 40 minuutjes stap je af bij de bushalte van de Kerstman! Dit is een route beschrijving.

Meer lezen: Alles wat je moet weten over jouw bezoek aan Santa Claus Village.

5. Wandelen in de sneeuw

Zo’n meter sneeuw aan mijn voeten, en voor me een uitgestrekte leegte van witte kerstbomen. Met een dikke sjaal en een nieuw paar handschoenen doe ik mijn best om de koude te trotseren, want ik laat een uitdaging niet snel links liggen.

Dat is exact wat je kan verwachten van een sneeuwwandeling in Fins Lapland. En hoewel het geen activiteit is voor de knikkende knieën, is het een van de meest memorabele dingen waar ik me in Rovaniemi aan heb gewaagd. Want het Ounasvaara Natuurgebied is de ideale plek voor een wandeling door de sneeuw.

Vlak bij de stad, net over de oostelijke brug, vind je een groot uitgestrekt bos, en de ideale plek voor een natuurwandeling. Je hebt er verschillende wandelingen, de ene net iets moeilijker dan de andere, zodat jij jouw dag kan inkleuren zoals je wil. Heb zin in een zware inspanning? Of hou je het liever rustig? In het Ounasvaara Natuurgebied heb je keuze genoeg.

6. Het noorderlicht opzoeken

Iedereen reist naar Lapland met een sprankeltje hoop op het zien van het noorderlicht.

De vuurvossen, zoals ze het in Finland noemen, zouden volgens de oude legendes tevoorschijn komen wanneer vossen zo snel over de sneeuw rennen, dat er kleine vuurvonkjes ontstaan die de lucht in komen. En die zouden de hemel verlichten met hun groene en roze tinten, een beeld dat je nooit zal vergeten.

Maar pas op, naar Lapland reizen is geen garantie dat je het noorderlicht zal zien. En ik spreek uit ervaring. Na mijn weekje in het noorden heb ik helaas geen enkele keer het noorderlicht kunnen spotten. En ik ben er elke avond op uit geweest in en rondom de stad in de hoop het fenomeen waar te kunnen nemen. De weersvoorspelling moeten namelijk perfect zijn, met liefst geen enkel wolkje aan de lucht. En in de herfst en winter is dat helaas iets makkelijker gezegd dan gedaan.

7. Ranua Zoo

Wildpark Ranua is een arctische zoo en dierenpark in de buurt van Rovaniemi. In deze dierentuin vind je geen flamingo’s of panda’s zoals bij ons in Pairi Daiza. Neen, hier ga je heen om de echte winterbeestjes te bewonderen.

Van elanden tot bruine beren en wolven; de (vaak) inheemse dieren uit Finland leven hier in een uitgebreid complex met ruime verblijven. Koude verblijven weliswaar, want het is de noordelijkste dierentuin ter wereld.

De grootste trekpleister van de Ranua Zoo is het stel ijsberen, waarvoor iedereen helemaal naar deze plek komt gereden. Iedereen kan namelijk niet wachten om de witte veelvraat te ontmoeten, en daarvoor wordt er zelf in rijen geschoven. Zo populair zijn ze. Deze dierentuin is dan ook de enige in Finland die een paar ijsberen huist.

Waar + Wanneer: De Ranua Zoo bevindt zich op een uurtje van Rovaniemi, richting het Zuiden. Dit is de exacte locatie. Het park is elke dag geopend van 10u tot 16u.

Toegangsticket: Een ticketje voor de Zoo aan de kassa kost voor volwassenen 23,50 euro. Studenten en kinderen betalen 19 euro, en senioren 22,50 euro. Als je de tickets vooraf online bestelt via deze website, betaal je een lagere prijs.

8. Een ritje maken met een sneeuwmobiel

Iedereen droomt er al langer van om een ritje te maken om een sneeuwscooter. Aan volle snelheid glijdend over de sneeuw, met de ijskoude wind waarvan je wangen een felroze kleur krijgen, ‘t is een nogal unieke ervaring waaraan je je enkel aan kan wagen in Fins Lapland. En daarom moet je het ook geprobeerd hebben.

Hoewel het absoluut geen budgetvriendelijke activiteit is, mag dat je er niet van weerhouden. Het is namelijk een van de leukste dingen die je kan doen bij Rovaniemi om de adrenaline op te zoeken. Het is daarnaast ook een van de meest unieke manieren om de prachtige omgeving rondom de stad te verkennen. Je duikt namelijk de natuur in, met kilometers aan sneeuw en bomen.

Waar: Je hebt een sneeuwmobiel park in de buurt van Santa Claus Village, maar er zijn ook een tal van excursies te vinden in het centrum van Rovaniemi, vlak bij Lordi Square.

9. Science Centre Pilke

Wie op zoek is naar amusante activiteit met kids, gaat best even langs in het Science Centre Pilke.

Plezier en wetenschap slaan hier op een interactieve manier de handen in elkaar, om alle bezoekers op de manier iets bij te leren. En dat gaat over de biologie van boomsoorten tot puzzels over geometrie en nog zo veel meer. Zo kon ik zelf met een jachtgeweer oefenen op het jagen van inheemse diersoorten (via een scherm weliswaar…)

Hoewel dit het museum in Rovaniemi is dat ik minste aanraad voor volwassenen, is dit de ideale activiteiten om te doen met kinderen.

Waar + Wanneer: Het Pilke Science Center ligt naast het Arktikum in het noorden van Rovaniemi (Google Maps). Het museum is elke dinsdag tot vrijdag geopend tussen 9u en 18u. Op zaterdag en zondag kan je erheen tussen 10u en 16u. Maandag is de sluitingsdag.

Toegangsticket: Een ticketje voor het museum kost 7 euro voor een volwassene. Studenten, kinderen en senioren betalen slechts 5 euro. Een toegangsticket voor het Pilke Science Center kan je ter plaatse kopen aan de kassa.

10. Bezoek een rendierboerderij

Rendieren zijn voor velen een van de meest magische fabeldieren die er bestaan. Je hebt er honderden keren over gehoord in de verhalen over de Kerstman, maar toch is er jarenlang die twijfel of ze wel degelijk echt zouden bestaan. Een twijfel waar je heel je leven lang mee zit, tot je een eerste voet neerzet in Lapland.

Want ja, ze bestaan, en ze zijn net zo magisch als je je had ingebeeld.

Rondom Rovaniemi zijn er verschillende rendierboerderijen om een bezoekje te brengen aan de schattige dieren. Je leert er over het leven van de dieren, wat een rendierboerderij is en wat ze daar produceren, hoe de cyclus van het gewei precies in elkaar zit, en nog zo veel meer. Via deze link kan je zo’n unieke ervaring boeken!

Algemene tips bij het plannen

Neem de gepaste kledij mee. Als je in de herfst of winter naar Rovaniemi reist, moet je ervoor zorgen dat je het juiste aantal en de gepaste kleding bij je hebt. Zo droeg ik dagelijks verschillende lagen aan thermisch ondergoed, en liep ik elke dag met een dikke sjaal rond. Met deze paklijst voor Fins Lapland ben je helemaal voorbereid op jouw winteravontuur!

Proef de lokale keuken. Er zijn verschillende delicatessen in Fins Lapland die je eens kan uitproberen. Denk maar aan rendiervlees en traditionele Finse gerechten. Restaurants zoals Nili en Roka bieden je een heerlijke aanbod aan lokale smaken.

Schaf de Culture Pass aan. De Culture Pass is een toegangsticket voor alle musea in Rovaniemi. Met deze unieke kaart kan je dus zowel het Arktikum als het Korundi Culture House als het Pilke Science Center bezoeken. En dat voor een goedkoper tarief. Volwassenen betalen 25 euro, kinderen slechts 10 euro en studenten en senioren 20 euro. Een hoop geld uitgespaard dus als je van plan bent alle 3 de musea te bezoeken!

Vooraf plannen is belangrijk. Boek populaire activiteiten zoals een ritje met de sneeuwmobiel vooraf, vooral als je tijdens het hoogseizoen reist. Alles is namelijk enorm snel volgeboekt, en zo kan je dus de grootste teleurstellingen proberen te voorkomen.

Hoe geraak je er? Rovaniemi heeft een eigen luchthaven, waar je makkelijk heen kan vliegen met Ryanair. De vlucht vanuit Brussels South Charleroi Airport vertrekt een aantal keer per week, en is helemaal niet duur.

Hoeveel kost een reis naar Rovaniemi?

Een reis naar Rovaniemi, en Fins Lapland algemeen, kan een behoorlijk prijskaartje hebben. Vele mensen betalen duizenden euro’s voor een weekje in de sneeuw, waardoor geïnteresseerden vaak afhaken nog voor ze veel research hebben gedaan. En dat is best jammer, want Fins Lapland is magisch.

Maar niet getreurd, je hoeft helemaal geen fortuin klaar te hebben leggen als je naar Rovaniemi wilt reizen. Allesbehalve zelf. Zo vloog ik voor een weekje naar Rovaniemi, en gaf ik daar nog geen 500 euro uit in totaal. Het klinkt gek, ik weet het. Maar het kan. In dit artikel lees je alles over wat ik precies uitgaf tijdens mijn avontuur in Lapland!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.