Santa Claus Village in Lapland bezoeken: Handige tips + info

Santa Claus Village in Lapland bezoeken: Handige tips + info

De echte Kerstman ontmoeten, een ritje maken op een sneeuwscooter, kennismaken met de rendieren, … Hier kan het allemaal! In dit artikel vind je alle handige tips + info voor een bezoekje aan Santa Claus Village in Lapland.
Inhoudsopgave

De Kerstman bestaat echt.

Helemaal verdoken in het hoge noorden; onder een dikke laag sneeuw en tussen ontelbare dennenbomen, omringd door honderden elfen; en aan zijn zijde de minder bekende maar net zo enthousiaste Mrs. Santa Claus. Je kan hem vinden in Sant Claus Village, aan de poolcirkel in Fins Lapland. Een en al magie dus.

Zijn thuisbasis is het walhalla van kerstmagie. Overal waar je kijkt zie je versierde kerstbomen, kerstlichtjes in alle kleuren, en houten hutjes die de sfeer naar een hoger niveau tillen. Ja hoor, specialer kan het haast niet.

Het hoeft dus helemaal geen december te zijn om te genieten van de charmes van het dorpje van de kerstman, want hier viert men als het ware elke dag Kerstmis. En geen mens die je daarover hoort klagen.

Het is dan ook de reden waarom vele reizigers naar Rovaniemi trekken, net voor die uitzonderlijke kerstmagie. En ook ik was door het dolle heen toen ik zag dat de prijzen voor een vlucht naar Lapland met hoge kortingen als het ware door het raam werden gegooid. Boeken dus en het vliegtuig op.

Tijdens mijn reis naar Fins Lapland ben ik maar liefst 3 keer langsgegaan bij Santa Claus Village. Niet alleen omdat ik het er gewoon zo leuk vond, maar ook om de beste tricks en uitgebreide info te achterhalen en verzamelen over het Dorpje van de Kerstman.

Dit is alles wat je moet weten over het bezoeken van Santa Claus Village, inclusief handige tips voor die ultieme kerstmagie.

Voor je vertrekt: Santa Claus Village

Waar: Santa Claus Village ligt op de poolcirkel in Fins Lapland. Dit is de exacte locatie.
Openingsuren: Het themapark is elke dag van het jaar 24u op 7 open!
Toegangsticket: Toegang tot het park is gratis. Voor de extra activiteiten moet je betalen.
Bus: Vanuit Rovaniemi neem je de buslijn 8, oftewel maak je gebruik van de Santa Express.

Het Dorpje van de Kerstman, wat is dat?

Het Dorpje van de Kerstman, beter bekend als Santa Claus Village, is een themapark in het Hoge Noorden van Finland. Het idee is ontstaan in de jaren ’80, met de gedachte om de kerstsfeer naar een hoger niveau te tillen in Finland. Rovaniemi is namelijk een van de weinige steden ter wereld waar je de de poolcirkel kan kruisen.

De Finnen werkten een concept uit voor een levensgroot kerstdorpje, helemaal in thema van onze favoriete feestdag: Kerstmis. De toeristische diensten van Finland hoopten op die manier meer reizigers naar Lapland te lokken, en daar kunnen ze sinds 1985 de vruchten van plukken. Want Santa Claus Village is razend populair.

Elke dag stormen er duizenden families toe met kinderen, voor een allereerste kennismaking met de enige echt Kerstman. Een moment dat ze waarschijnlijk nooit meer zullen vergeten.

Hoe geraak je in Santa Claus Village?

Santa Claus Village kan je op verschillende manier bereiken. Je kan kiezen tussen 4 opties: Buslijn 8, de Santa Claus Express Bus, de taxi of de auto.

Buslijn 8: Het openbaar vervoer is de makkelijkste manier om in Santa Claus Village te geraken. Buslijn 9 vertrekt vanuit het station van Rovaniemi, rijdt door het stadscentrum, en eindigt bij de bushalte aan het kerstdorpje. Een ticketje kost 3,60 euro voor een enkele rit. Op deze website vind je een link naar de meest recente versie van het tijdsschema van bus 8.

Santa Claus Express Bus: Vanaf november tot en met maart heb je ook de kans om gebruik te maken van de Santa Claus Express Bus. Deze bus stopt niet bij de verscheidene bushaltes, en rijdt rechtstreeks van het stadscentrum naar Santa Claus Village. Je bent daardoor dus minder lang onderweg. Een ticketje kost 4 euro voor een enkele rit. Hier vind je alle info.

Taxi: Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een taxi te regelen. Al zal je daarvoor natuurlijk wel wat meer moeten betalen. Een enkele rit naar Santa Claus Village kost gemakkelijk 20 tot 30 euro. Als je alleen reist is dat een grote som, maar als je met een gezin of vrienden reist kan je de kosten delen en komt het goedkoper uit!

Auto: Ten slotte kan je zelf ook auto huren bij je aankomst in Rovaniemi. Op de luchthaven kan je een auto regelen, de kosten hangen sterk af van welke wagen je wilt. De goedkoopste wagen zal je zo’n 60 euro per dag kosten, en hoe groter de wagen hoe duurder uiteraard.

10 geweldige dingen te doen in Santa Claus Village

1. De échte Kerstman bezoeken

De enige echte Kerstman vind je dus in Santa Claus Village. En een bezoekje in zijn kantoor is daarom echt een must als je naar Lapland reist.

Het kantoor, dat wordt gerund door de tientallen hulpelfen van de Kerstman, vind je in het centrum van het dorpje. Het is het grootste gebouw dat je op het centrale plein kan zien, en is daarom onmogelijk te missen.

Je zal vermoedelijk even moeten aanschuiven in de rij, waarna je plaats kan nemen naast de Kerstman. Je kan ervoor kiezen om alleen langs te gaan of in groep. Eerst neemt de elf een full-frame en close-up foto van jou met de Kerstman. Daarna slaat hij een praatje met je.

Na de magische ontmoeting met de Kerstman kan je vervolgens de foto’s bekijken bij de elfen. Daarna volgt een kerstshop met de leukste souveniertjes om mee te nemen naar huis!

Wanneer: Het kantoor van de Kerstman is elke dag open van 10u ’s voormiddags, tot 17u in de vroege avond. Zo lang heb je de tijd om op de bank bij meneer Kerst te schuiven. Ik raad je aan om in de vroege ochtend langs te gaan, of tegen het sluitingsuur, aangezien het over de middag enorm druk kan worden. Het is niet abnormaal om een half uurtje te moeten aanschuiven in het kantoor, want iedereen wil natuurlijk op de foto met the one and only.

Prijs: Een bezoekje je aan de Kerstman is gratis, maar wil je de foto meenemen naar huis? Dan zal je moeten betalen. Een afgedrukte foto kost zo’n 35 euro. Als je de foto’s + video digitaal wilt ontvangen, betaal je 50 euro. Als je zowel de geprinte, als de digitale foto’s wilt hebben, dan betaal maar liefst 80 euro.

2. Mrs. Santa Claus ontmoeten

Ook Mrs. Santa Claus, de vrouw van de Kerstman, heeft haar eigen koekjesbakkerij in Santa Claus Village. En ja, haar kan je dus ook bezoeken!

Om haar te kunnen bezoeken wandel je door de ingang, en rechts langs het kantoor van de Kerstman. Daar steek je het brugje over de rendieren over, en zo kom je na het volgen van het wandelpad uit bij de Christmas Cottage. In haar koekenbakkerij kan je een warme koffie of chocomelk bestellen, bij het gezelschap van tientallen elfen.

De Kerstvrouw weet je alle verhalen te vertellen over haar avonturen in Lapland, en kan niet wachten om je te ontmoeten!

Prijs: Net zoals bij de Kerstman, moet je ook bij de Kerstvrouw enkele centjes neerleggen voor een ontmoeting. Om haar te kunnen ontmoeten moet je 5 euro betalen. Als je daar bovenop nog eens 25 euro betaalt, krijg je er een leuke foto bij.

Wanneer: De Kerstvrouw is, in tegenstelling tot de Kerstman, niet heel het jaar door aanwezig. Je kan haar enkel bezoeken vanaf begin november tot en met eind maart. Je kan er tijdens die periode elke dag heen van 11u ’s voormiddags tot 5u ’s avonds.

De koekenbakkerij van Mrs. Santa Claus.

3. Een kerstkaartje versturen in het postkantoor

Een van de leukste dingen die ik heb gedaan in Santa Claus Village, was het versturen van een magische kerstkaartje in het postkantoor van de Kerstman. Dat is de ideale plek om thuis de groetjes te doen vanuit het hoge noorden!

Je kan kiezen tussen honderden verschillende kaartjes, elk uniek op hun manier. Er zijn een aantal standjes met stoelen waar je een boodschap kan neerpennen voor je geliefden. Zodra je kaartjes zijn geschreven, bezorg je ze aan de elfen. Je kan ervoor kiezen om je kaartje meteen te laten versturen, maar er is ook een speciale postbus voor echte kerstkaartjes. Dan kan je, bijvoorbeeld wanneer je Lapland bezoekt in de zomer, je kerstkaartjes pas laten versturen vlak voor Kerstmis!

Bovendien worden de kerstkaartjes die in Santa Claus Village geschreven worden, verstuurd met een postzegel die je enkel bij de Arctische cirkel kan verkrijgen. ‘t Is dus best een unieke ervaring!

4. Een ritje maken op de slee van de Kerstman

Als je Lapland bezoekt tijdens de wintermaand (wat ik je alleen maar kan aanraden), heb je de mogelijkheid om een rit te maken op een slee met de rendieren.

De rendieren vind je meteen voorbij het kantoor van de Kerstman, op een rijtje bij het kampvuur. Je hoeft op voorhand niet te reserveren, en kan ter plaatse een ritje vragen met de rendieren.

Het korte ritje is een van de voordeligste dingen die je in het Dorpje van de Kerstman kan doen, waardoor ik je absoluut wil aanmoedigen om het eens te proberen.

Prijs: De prijs voor een ritje op de slee is afhankelijk van de afstand. Een ritje van 400 meter kost zo’n 20 euro per volwassene en 15 euro per kind. De prijs in december is 5 euro per persoon duurder. Een rit van 1 kilometer kost 40 euro per volwassene en 30 euro per kind. Wanneer je een rit wilt maken met Winter Adventure van ongeveer 3 kilometer betaal je 99 euro per volwassene en 75 euro per kind

5. Het Husky Park bij de Arctic Circle

In het Dorpje van de Kerstman is er een park vol met husky’s te vinden. Husky Park is een zelfstandige plek (die dus eigenlijk niet samenhoort bij Santa Claus Village), waar je husky’s kan aaien en een rit kan maken achterop een slee die wordt voortgetrokken door de husky’s.

Tickets: Voor een korte rit hoef je op voorhand niets te reserveren, aangezien die elke sneeuwdag non-stop gewoon doorgaan. Maar wanneer je een langere rit wilt maken met de husky’s zal je vooraf een reservatie moeten maken. Dat kan je via deze website.

Openingsuren: Vanaf 1 december tot en met 10 februari is het park open van 10u ’s ochtends tot 16u. Van 11 februari tot en met 30 april is het park open tussen 11u en 15u. In de zomer vanaf 1 mei tot en met 31 juli kan je erheen van 11u tot 13u voor begeleide tours. En in de herfst van 1 augustus tot en met 30 november gaan de begeleide tours elk uur door vanaf 11u tot en met 17u.

de husky's in Santa Claus Village.

6. Een rit maken met een sneeuwmobiel

Jetskiën maar dan in de sneeuw. Dat is een snowmobile eigenlijk. En geen wonder dus dat Lapland daar de ideale plek voor is.

In Santa Claus Village kan je bij Snowmobile Park een rit met een sneeuwmobiel boeken, een van de coolste dingen die je er kan doen als je het mij vraagt. De activiteit is uiteraard enkel mogelijk wanneer er sneeuw ligt. Daarvoor heb je het meeste geluk vanaf november tot en met midden maart. Afhankelijk van de sneeuwval kan het park dus vroeger open zijn, of pas later. Maar geen zorgen, in de maanden december tot en met februari ben je dus zeker van een rit.

Prijs: De prijs van de activiteit is afhankelijk van hoelang je onderweg bent. Een rit van een uur kost 89 euro per persoon. Een rit van 2 uur kost 140 euro per persoon. Er zijn natuurlijk ook pakketten voor het hele gezin, of voor koppels. De verschillende activiteiten met de bijhorende prijzen vind je op de website van Arctic Circle Snowmobile Park.

7. Elf Hat Academy

Elf Hat Academy is een van de leukste dingen om te doen in Santa Claus Village voor kinderen.

De elfen van de Kerstman leren je de knepen van het elfenleven, en tonen je hoe het dagelijkse leven van de elfen er uitziet in het Dorpje van de Kerstman. Je leert de dansjes, ze leren je de taal die de elfen spreken, en je leert hoe je kerstdecoratie maakt en ophangt zoals een echte elf.

Voor kinderen is het dus de ideale activiteit om kennis te maken met de kerstmagie van Lapland. Zo word je de perfecte hulp van de enige echte Kerstman!

Prijs: Een ticket voor Elf Hat Academy kost 39 euro per persoon. Met de interactieve show ben je in totaal een half uurtje zoet. Een ticketje kan je vooraf boeken via deze website.

8. De poolcirkel oversteken

De poolcirkel oversteken staat bij vele mensen hoog op het verlanglijstje. Op zich is er niets speciaals aan, maar het best cool om terug thuis te komen en tegen iedereen te kunnen zeggen dat je over de Arctic Circle hebt gesprongen. Kwestie van een beetje te kunnen stoefen.

En wat een toeval dat die poolcirkel dus dwars door Santa Claus Village loopt! Vlak voor de deur van Santa Claus Office loopt de lijn, je kan er haast niet naast kijken.

Het coole is dat er ook een live webcam verstopt zit bij Santa Claus Village. Je kennissen kunnen dus live meekijken wanneer je eindelijk die poolcirkel oversteekt! Dit is de link naar de beelden van de poolcirkel.

De besneeuwde landschappen in Lapland.

9. De dieren van de Kerstman begroeten

Mocht je geen zin hebben in een sleerit met de rendieren of de husky’s, dan kan je er nog steeds voor kiezen om de dieren op je eentje te bezoeken. Het is echt magisch om zo dicht bij de diertje te kunnen komen en hun zachte vacht te voelen!

Naast de tal rendieren en hun jongen, zijn er ook alpaca’s, pony’s, ezels, geiten, schapen, vogels en nog veel meer! Je kan de dieren bewonderen in hun natuurlijke habitat, en het leukste is dat je zo ook kan voederen! Die dieren zijn helemaal niet schuw van bezoekers, waardoor ze met plezier uit je handen komen eten.

Wanneer: De kerstboerderij is elke dag open vanaf 11u ’s morgens. Afhankelijk van de maand kan je er in december bijvoorbeeld heen tot ten laatste 19u. Voor de specifieke openingsuren neem je best een kijkje op deze website.

Prijs: Een ticketje voor een bezoek aan de dieren kost slechts 5 euro, en koop je ter plaatse!

10. Het noorderlicht spotten

Ten slotte is Lapland, en daarbij dus ook Santa Claus Village, de plek bij uitstek om een poging te wagen het noorderlicht te spotten. Maar haal je hoop niet op, er is helemaal geen garantie.

Het noorderlicht, ook wel Aurora Borealis genoemd, is een geomagnetisch lichtverschijnsel dat zich voordoet in de bovenste laag van de atmosfeer. Wanneer de verschillende zonlichtdeeltjes; die naar de 2 polen getrokken worden; in aanraking komen met deeltjes van de aarde, ontstaat er een dansend en beweegt licht in de lucht. Vaak heeft het een groene kleur, maar er zijn ook rode, roze en paarse varianten.

Om het noorderlicht te kunnen zijn moeten er verschillende vereisten voldaan zijn. Ten eerste mag er liefst geen wolkje aan de lucht zijn, want die versperren het zicht vanop de aarde. Ook moet er genoeg zonneactiviteit zijn, want anders komt het noorderlicht niet tevoorschijn. Ook moet je je op een plek bevinden met zo weinig mogelijk lichtvervuiling, want dat zorgt ervoor dat het poollicht minder zichtbaar is. Midden in de stad is dus geen goed idee.

Tijdens mijn weekje in Lapland heb ik helaas geen enkele keer het noorderlicht kunnen spotten, omdat het heel de week lang bewolkt was. Misschien heb jij meer geluk dan ik!

Het noorderlicht spotten in Lapland is geen makkie.

Algemene tips voor je bezoek

Kom op tijd. Santa Claus Village is een immens populaire attractie in Lapland. Aangezien er zoveel dingen te doen zijn bij het Dorpje van de Kerstman, wil iedereen er een bezoekje brengen en de kerstmagie opsnuiven. Je bent dus sowieso niet de enige. Daarom raad ik je aan om op tijd te komen. Meestel word het pas druk rond de middag, waardoor je in de voormiddag nog tijd genoeg hebt om het wat rustiger aan te doen in het park.

Bepaal vooraf je budget. Je kan een fortuin uitgeven in Santa Claus Village als je dat zou willen. De activiteiten zijn peperduur (in de ogen van een student ten minste), waardoor je bankrekening veel sneller raakt geplunderd dan voorzien. Ik raad je dus aan om vooraf een vast budget te bepalen voor je uitstap naar Santa Claus Village, en te proberen dat budget niet te overschrijden. Tijdens mijn weekje in Lapland gaf ik minder dan 500 euro uit. Hoe ik dat precies deed, kan je hier lezen.

Kijk op voorhand op de live webcam of het al sneeuwt. Dit is een tip voor de reizigers die Lapland tijdens het drukste seizoen willen vermijden, en dus in november of maart willen langskomen. Je kan op voorhand elke dag even kijken op de live webcam of er al sneeuw ligt. Zo kan je vooraf plannen en anticiperen wat je juist zal kunnen doen afhankelijk van de sneeuwval in Santa Claus Village. Dit is de link naar die webcam.

Overnachten in Santa Claus Village

Er zijn verschillende hotels in en vlak bij Santa Claus Village waar je kan overnachten. Deze 3 hieronder zijn mijn favorieten voor iedereen die de ultieme kerstervaring wilt opzoeken!

Nova Skyland Hotel: Dit high-class hotel is volledig ontworpen volgens de Scandinavische stijl en gewoontes. Hier zal je niets te kort komen. Er zijn panoramische ramen die uitkijken op de mooiste zichten, waardoor je letterlijk uit je bed stapt in het winterwonderland.

Santa Claus Holiday Village: Wanneer je je een stereotype kerstdorpje voorstelt, komt het Santa Claus Holiday Village waarschijnlijk bovendrijven in je gedachten. Want dit hotelcomplex is zowat pure kerstsfeer. Met het kantoor van de Kerstman vlak bij je voordeur, kan je nergens zoveel kerstmagie ervaren als hier. Er is een ontbijtbuffet, een terras en zelfs een persoonlijke sauna!

Glass Resort: Slapen in een glazen iglo. Je hebt de foto’s en video’s waarschijnlijk al honderden keren zien passeren op TikTok en Instagram. Wel, in het Glass Resort aan Santa Claus Village kan je dat dus echt! Je slaapt onder de mooiste sterrenhemel zodat je de kans om het noorderlicht te zien optimaal verhoogt. Een ervaring die je nooit meer zal vergeten…

De beste tijd om Santa Claus Village te bezoeken

De beste tijd om Santa Claus Village te bezoeken is afhankelijk van jouw prioriteiten.

Kom je voor de sneeuw? Dan zijn december, januari en februari de beste maanden om naar Lapland te reizen. Alleen moet je hier natuurlijk rekening houden met het grote aantal toeristen. Deze maanden zijn het populairste, dus alle prijzen gaan hier ook de hoogte in.

Wil in de zomer naar Santa Claus Village komen en het zonnetje opzoeken? Dat kan natuurlijk ook! De kerstmagie zal dan wat minder aanwezig zijn, maar ook dat zal een unieke ervaring blijken. Bovendien hangen de kerstlichtjes heel het jaar door op, en is de Kerstman elke dag te bezoeken.

Wil je die once-in-a-lifetime ervaring in Lapland dolgraag meemaken, maar is je budget voor een reis niet zo groot? Dan is november de perfecte maand voor jou. Vanaf november begint de sneeuw in Rovaniemi te vallen, waardoor je het witte sprookje ook kan meemaken zonder de hoge prijzen. Ook is het tijdens deze periode niet zo druk als de wintermaanden.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.