5 leuke dingen te doen in Avignon: Het Babylon aan de Rhône

5 leuke dingen te doen in Avignon: Het Babylon aan de Rhône

Hier kan je lezen wat je kan doen in Avignon, met de leukste tips voor de bezienswaardigheden in de omgeving. Het is misschien een korte daguitstap, maar toch is dit dorpje zeker niet over te slaan. Veel plezier!
Inhoudsopgave

“Jullie lijken precies rocksterren. Jullie haar lijkt op dat van The Rolling Stones of hoe die ook noemen.” We hadden nooit gedacht dat we in een kathedraal in Avignon een conversatie zouden voeren met een non. Laat staan dat we iets zouden weghebben van rocksterren. Avignon stond dus vol verrassingen op ons te wachten. 

Het is dan ook een heilig, christelijk stadje. Honderden jaren terug kon je de paus er vinden, die hier in zijn bescheiden paleis vertoefde. En naast dat paleis vind je de kathedraal van Avignon. De befaamde kathedraal met de non. De non die ik nooit meer zal vergeet.

Hoe dan ook, Avignon is een stadje dat je moet gezien hebben. Het centrum is klein maar gezellig, en de architectuur is er uitmuntend. En dan heb ik het nog niet gehad over dé Pont d’Avignon. Ja, dat is die waar K3 uitbundig over zingt in hun franse liedje. Hoewel er niet zo veel bezienswaardigheden zijn, kan je er toch genoeg dingen doen om een daguitstap te vullen.

Avignon is op een half uurtje met de trein van Marseille te vinden. De perfecte bestemming voor een daguitstap tijdens je reis naar Zuid-Frankrijk dus. Tal van bezienswaardigheden in de buurt van Avignon zorgen ervoor dat het en dagje wordt om niet snel te vergeten. Dat was ook bij ons het geval. Al lag dat dus meer aan de complimenten van de non. 

Hieronder vind je alle tips bij het bezoeken van Avignon, met de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving, en tips over de reis ernaartoe!

Voor je vertrekt: Avignon

Waar: Zuid-Frankrijk.
Inwoners: 90.000 Avignonnaises.
Hoe geraak je er: Dagelijkse verschillende treinen vanuit Marseille.
Beste reistijd: Mei tot en met september.

Wat kan je doen in Avignon?

Bezoek het Palais des Papes

Tijdens het ballingschap uit Rome van de Pausen in de 14e eeuw verborgen de gelovigen zich in het heilige, kleine, nederige stadje dat we kennen als Avignon. En dat deden ze in het Palais des Papes, oftewel het Pausenpaleis. 

Het Palais des Papes is het grootste en bekendste gebouw in heel de stad. En dat merk je aan het kolossale bouwwerk dat dit stukje architectuur is. Samen met de omliggende omgeving staat het bekend als het historisch centrum, dat je op de werelderfgoedlijst kan vinden.

Het paleis staat open voor bezoekers die de stad een kans geven. Er zijn verschillende kamers opengesteld om een stapje terug in de tijd te kunnen nemen, en te bewonderen hoe hier enkele eeuwen geleden werd geleefd. En het voelt net alsof je erbij was. Dat is te danken aan de AR technologie waarvan het paleis gebruikmaakt.

Bij het betreden van het Palais de Papes krijgt iedereen een tablet. Door gebruik van de camera kijk je dankzij het scherm naar de wereld van enkele eeuwen terug, die waar de pausen aanwezig waren. Zo kan je de kamers van nu vergelijken met die van toen en krijg je een grof beeld van hoe het er toen bemeubeld uitzag.

De stenen muren, houten vloeren en gekleurde ramen brengen je helemaal in de sfeer. Ook kan je door de ramen een prachtig zicht werpen op de skyline van Avignon

Waar + Wanneer: Het Palais des Papes in Avignon is moeilijk te ontwijken. In het centrum van de stad vind je een reusachtig plein die de ingang van het paleis onthuld. Met deze routebeschrijving hoef je geen schrik te hebben om te verdwalen. Elke dag van het jaar kan je het paleis bezoeken. Van 1 maart tot en met 5 november is het open van 9u ’s ochtends tot 19u ’s avonds. De andere dagen van het jaar kan je het paleis bezoeken tussen 10u en 17u.

Toegangsticket: Voor het bezoeken van het paleis heb je tickets kopen die je zowel online als ter plaatse kan kopen. Het ticketje kost 6,50 euro bestel je beter de dag zelf online. Omdat het de drukstbezochte bezienswaardigheid is in de Avignon, is er namelijk een reusachtige rij bij het kopen van de tickets. Je kan je tickets dus beter online bestellen om deze lange rij over te slaan.

Wandel door het historisch centrum

Zoals ik daarnet al zei behoort het Palais des Papes samen met het historisch centrum tot de werelderfgoedlijst. Je kan je dus best goed voorstellen dat het centrum de moeite waard is om een kijkje in te nemen.

In de gezellige straatjes vind je verschillende rommelmarkten en kraampjes met leuke spulletjes zoals ringen, postkaartjes en zeepjes! Zeepjes zijn heel populaire souvenirtjes in de Provence, dus neem zeker eentje mee naar huis als aandenken.

Tip: Doorheen de stad zijn verschillende gevels beschilderd met valse ramen. Dat klinkt misschien vreemd, maar het geeft een heel cool effect! Kijk dus zeker eens naar boven bij het strompelen door de stad.

Kijk uit over de Pont d’Avignon

De Pont d’Avignon (die waar K3 over zingt voor de fans) is een brug in Avignon, en hoort bij de bekendste bezienswaardigheden in de stad! In feite is het slechts een restant van de historische brug over de Rhône.

Volgens de legende is ze gebouwd door een herdersjongen, die in zijn dromen de opdracht kreeg van een engel. Of je die legende gelooft, bepaal je zelf.

De brug op zich is niet zo imposant, maar je moet ze wel gezien hebben als je de stad bezoekt. Kwestie van het van je lijstje te kunnen schrappen.

Tip: Als je over de brug wilt wandelen (om de typische selfie te nemen) moet je ongeveer 5 euro betalen. Dat vonden wij totaal niet de moeite. Daarom raad ik je aan naar een uitkijkpunt te gaan dichtbij. Hier heb je een geweldig zicht over de brug.

Le Pont d'Avignon.

Ga shoppen in de winkelstraat

Avignon heeft een héél gezellige winkelstraat. Je vindt er een groot aanbod van kleine winkeltjes tot grote kledingmerken. De straten zijn vaak versierd met decoratie zoals hoeden en vlagjes.

Avignon is geen grote stad, dus over de drukte hoef je je geen zorgen te maken.

Bezoek enkele musea

In Avignon zijn er vele musea die je kan bezoeken. Bewonder je liever beeldhouwwerken? Of ben je eerder fan van schilderijen? Je vindt er voor ieder wat wils.

Wij gingen langs in Le Musée Calvet, een van de vele gratis musea die je in Avignon kan vinden. Je hebt er zowel beelden als schilderwerken. Dus als je een uurtje de tijd over hebt kan je er kort even langsgaan. Alle informatie over Le Musée Calvet kan je hier vinden.

Hoe geraak je in Avignon?

Er zijn 2 treinstations in Avignon. Dat is belangrijk om te weten. (Want wij hadden hier geen benul van.)

Gare Avignon TGV is het grote station dat zich buiten het centrum bevindt. Hier stoppen bijvoorbeeld de TGVs die doorrijden naar Nice, Parijs, …

Gare d’Avignon Centre is het treinstation in het centrum van de stad. Hier passeren alle stoptreinen. De kans is groot dat je in Gare Avignon TGV zal moeten overstappen richting het centraal station. Als je van Marseille komt is dat alleszins het geval.

Tip: Bestel je treintickets in Frankrijk ruim op voorhand. Hoe vroeger je je treinticket besteld, hoe minder je zal moeten betalen. Ook kijk je best naar de dagen en de uren dat je de trein wilt nemen. Sommige dagen is de treinrit goedkoper. Ook in de daluren bespaar je enkele euro’s.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.