Hiken naar Le Calanque de Sugiton: Handige tips + route

Hiken naar Le Calanque de Sugiton: Handige tips + route

Ben je van plan om een hike te doen naar Le Calanque de Sugiton in Zuid-Frankrijk? In deze gids lees je alles wat je moet weten over hoe je er geraakt + tips voor de wandeling.
Inhoudsopgave

Er zijn slechts enkele plaatsen in Europa waarvan mijn hart sneller gaat slaan als ik eraan terugdenk. Ik kan ze waarschijnlijk op mijn handen tellen. Zo heeft de Costa del Sol al eerste mijn hart weten veroveren, en heeft die nadien ook plaats moeten maken voor de Plitvice Meren in Kroatië.

Maar er is één plek, dichter bij huis dan je denkt, waar ik nog steeds geregeld over droom. Een plek waar ik aan terugdenk en opnieuw vlinders in mijn buik voel. Een plek waar de zon altijd schijnt, en waar ik me later zie oud worden tussen de mooiste zonsondergangen.

Een plek genaamd le Calanque de Sugiton.

Diep verborgen tussen de ruwe rotsen en stenen, aan de zuidkust van Frankrijk, vlak bij het verrassende Marseille, vormt le Calanque de Sugiton een spiegelbeeld van een stukje hemel op aarde. Waar alle zorgen je lichaam verlaten, en je voeten begroet worden door het ijskoude zeewater van de Middellandse Zee. Daar gaat mijn hart dus sneller van slaan.

En er geraken is een heuse opgave. Deze verborgen parel aan de Côte Bleue wist al langer onder de radar van de doordeweekse reiziger te verdwijnen, maar die tijd komt stilletjes aan tot een einde. En terecht, want le Calanque de Sugiton moet je gezien hebben.

Ben je klaar voor een van de mooiste hikes die je al gedaan hebt? In deze korte reisgids lees je alles over le Calanque de Sugiton, hoe je er geraakt, wat je er precies kan doen + tips voor je hike.

Voor je vertrekt: Le Calanque de Sugiton

Waar: Vlak bij Marseille in Zuid-Frankrijk (Google Maps).
Wandeling: De wandeling naar de kust duur ongeveer anderhalf uur, de terugweg iets langer
Beste reistijd: Het park van Les Calanques bezoek je het best tussen mei en september.
Voorbereiding: Breng voldoende water mee tegen uitdroging.

Hoe geraak je bij le Calanque de Sugiton

Les Calanques Parc National bedraagt een groot gebied in het zuiden van Frankrijk, met le Calanque de Sugiton zo goed als het centrum van het park. Je kan het startpunt van de hike bereiken met zowel je eigen vervoer als het openbaar vervoer.

Je vindt het startpunt van de wandeling hier op Google Maps. Dat is een bushalte middenin een universiteitscomplex bij Marseille.

Ik nam de tram en bus vanuit het centrum van Marseille. De rit was rustig en duurde niet te lang. Je kan de tramlijn M2 nemen richting Rond-Point du Prado. Hier stap je over naar buslijn 21 of bus B1, die als eindhalte ‘Luminy PN des Calanques’ heeft. Dat is de bushalte waar de hike naar le Calanque de Sugiton start. (Beide bussen brengen je naar de juiste plek, dus check vooraf welke bus je het beste neemt qua tijdverdrijf.)

Een busticketje kostte me 1,70 euro (al verandert de prijs van het openbaar vervoer in Frankrijk regelmatig, dus gebruik deze prijs als een indicatie). De rit met overstap van tram naar bus duurt gemiddeld 30 minuten, afhankelijk van waar je vertrekt in Marseille.

Ook met de auto kan je naar le Calanque de Sugiton reizen. Laat je auto achter op de parkeerplaats voor de campus van de Luminy Universiteit, of rechtover Ecole Supérieure des Beaux-Arts et d’Architecture. 

Je hebt ook de keuze om met een boottocht de verschillende Calanques te bezoeken. Zo een excursie kan je boeken via deze website.

Reserveren & Beste reistijd voor de hike

Je bent niet de enige reiziger die droomt van een dagje zonnebaden bij le Calanque de Sugiton. Verre van zelf, want tijdens de zomer bereikt de baai van Sugiton soms wel 2.500 bezoekers per dag. En dat heeft zo zijn gevolgen voor de natuur.

Daarom is er sinds 2023 een verplichte reservatie nodig op sommige dagen om toegang te krijgen tot het nationale park. Die reservatie kan je maken op de officiële website van het Parc National de Calanques, en is bovendien snel en gratis.

Aan de start van de wandeling zal je op werknemers botsen die je zullen inlichten over het reservatiesysteem. Vervolgens zullen ze je vragen je bevestigingsmail van je reservatie te tonen.

Je kan reserveren vanaf 9 uur ’s ochtends 3 dagen voor je geplande bezoek, en tot en met 18u ’s avonds de dag voor je bezoek. De dag zelf reserveren is dus niet meer mogelijk. Je kan reserveren voor een groep tot maximaal 5 personen. Kinderen jonger dan 3 jaar hebben geen reservatie nodig.

Belangrijk: Een reservatie is niet op elke dag nodig. Enkel tijdens de zomer en op drukke weekends in de lente rekent men op een overspoelende drukte. Op de website van het park staat duidelijk welke dagen je een reservatie nodig hebt.

Je kan heel het jaar door naar le Calanque de Sugiton hiken. Het park is in theorie open van 7u ’s ochtends tot 7u ’s avonds. De beste vertrektijd verschilt dus van periode tot periode.

In de winter is de baai van Sugiton helemaal niet zo druk als in de zomer, waardoor je niet zo zeer hoeft te kijken naar je vertrektijd. Zolang je niet in het donker hoeft te wandelen, zal je weinig problemen ervaren.

In de zomer daarentegen is de juiste vertrektijd kiezen cruciaal. Met een gemiddelde temperatuur van bijna 30 graden in de schaduw is een zware wandeling van anderhalf uur geen lachertje. De beste optie is dan ook om vroeg in de ochtend te vertrekken. Zo vermijd je niet alleen de hitte, maar ook de drukte op het wandelpad. Tegen de middag komt de grootste horde aan bezoekers toe, waardoor het wandelen veel minder aangenaam wordt.

Zoals ik al vermeldde duurt de hike zo’n anderhalf tot 2 uur om te voltooien, maar uiteraard wandelt iedereen op een eigen tempo. Sommigen zullen er dan ook minder lang over doen, of net wat langer.

Vergeet niet dat de heenweg naar het strand bergaf is, en de terugweg een steile bergopwaarts wandeling voorziet. Vertrek dus niet in het midden van de dag huiswaarts, want dan is de warmte ondraaglijk en dus de wandeling het zwaarst.

Tip: Hoe vroeger je komt, hoe meer kans je hebt op een plek op een van de stranden. De stranden zijn helemaal niet zo groot, dus kom op tijd als een eigen plekje wilt.

De hike naar Le Calanque de Sugiton

Wat de route betreft is het toch wat ingewikkelder dan ik vooraf had verwacht. Tijdens het wandelen bereik je een hoogtepunt van zo’n 217 meter, met als laagste punt de zeespiegel. De wandeling zelf naar de stranden heeft een afstand van zo’n 4 kilometer.

Het is 2,3 kilometer naar het hoogste punt van de wandeling, de piek van Sugiton. Dit eerste stuk van de wandeling is het eenvoudigst. Je wandelt voornamelijk tussen bomen en bossen met nog niet veel te zien (tenzij je van het pad afwijkt voor de casual Instagram-foto). Onderweg zijn er weinig tot geen wegaanwijzingen te vinden. Een duidelijke route of kaart is dus best handig. Op deze site vind je een kaart waar de weg duidelijk aangeduid staat.

Hierna ga je een steile wandeling tegemoet naar de zee, maar vergis je niet; ‘t is niet omdat het bergafwaarts is, dat je het met je duimen.

Met meer dan genoeg steile afdalingen en soms relatief gevaarlijke stukken is alertheid noodzakelijk. De ruwe ondergrond, soms bestaande uit kleine en losse steentjes, is het perfecte recept om uit te glijden, en met op enkele stukken slechte omheining moet je absoluut je volledige concentratie erbij houden.

Voeg dan nog eens de bedrukte hitte en de verkeerde schoenen toe, dan is het zeker en vast een stevige work-out.

Voor de ervaren reiziger en backpackers of de getrainde sporter, zal dit wandelpad weinig moeite vergen. Maar voor de gewone toerist die een daguitstap maakt tijdens zijn relaxte vakantie naar Zuid-Frankrijk, kan de afdaling naar le Calanque de Sugiton een verbazingwekkend uitdaging blijken. Vandaar dat ik je nogmaals aanraad om de hike niet op het hoogste van de middag in te plannen. Dat is zowat vragen om problemen.

Bovendien heb je dan nog eens de moeilijkheid om de juiste weg te vinden. Na de piek kom je op een splitsing, een soort kruispunt met een groot aantal splitsingen die je niet op je vingers kan tellen. En als je hier de verkeerde afslag neemt (ik spreek uit ervaring), kan je er voor kiezen om terug te wandelen en de juiste weg te nemen, of om te freestylen en jezelf een baan te maken naar het effectieve wandelpad. Al bij al zijn het beiden geen leuke opties.

Eenmaal je dan toch op het juiste pad bent beland, is de kans op verdwalen zo goed als nihil. Nog een anderhalve kilometer bergaf en je komt uit op de laatste splitsing waar je moet kiezen richting welk strand je wandelt.

Er zijn namelijk 4 (!) verschillende stranden waar je kan rusten en zonnebaden, met elk z’n eigen charme. Oftewel wandel je rechtdoor, oftewel sla je rechtsaf, oftewel ga je aan het einde naar links.

• Het eerste strand, waar je op uit komt als je deze uitgestippelde route volgt, is het grootste en daarmee ook populairste strand bij le Calanque de Sugiton. Hier heb je een prachtig uitzicht over de zee met een zonnetje die je heel de dag door begroet.

• Dan heb je ook nog een kleinschaligere versie van dat strand. Dat bereik je door rechtdoor te gaan bij de laatste splitsing in plaats van rechtsaf te slaan, en vervolgens de bocht mee naar echts te volgen. Van hieruit heb je een zicht op het welgekende ‘eilandje’, de uitgesproken stek voor de klimmers en avonturiers die zin hebben in wat gewaagde duiksprongen.

• Daarnaast heb je ook een open vlakte waar je kan vertoeven in de zon. Hoewel je hier een plekje zal moeten zoeken tussen de rotsen en op de stenen, is het hier helemaal niet zo druk als elders bij Les Calanques. Hier heb je nergens een overdekt stuk om te schuilen van de zon, maar wel gegarandeerd genoeg plaats om te genieten van de mooie dag.

• Wandel je rechtdoor, en ga je om de hoek helemaal naar links, kom je uit op het naaktstrand. Er staat op de rotsen in het groot geschreven dat je het naaktstrand betreed; een grote waarschuwing voor wie geen fan is.

Wanneer je dagje bakken en braden en afkoelen erop zit, zijn er twee mogelijkheden om de terugweg te trotseren. Je kan ervoor kiezen om terug te wandelen langs de weg die je in de ochtend al hebt gedaan. Of je kiest voor een andere weg, die je langs le Calanque de Morgiou naar de Luminy Universiteit leidt.

De terugweg langs de tweede Calanque is lijkt op het eerste zicht een leuk alternatief, maar hou er rekening mee dat je dan nog een 7 kilometer op de planning hebt staan. Want ja, ‘t is een heuse omweg. Daarnaast staan je dan ook nog een 400 hoogtemeters te wachten. De zichten zijn het daarentegen wel absoluut waard.

Kies je ervoor om langs de oorspronkelijke route terug te wandelen, dan is dat nog steeds geen fluitje van een cent. Want logischerwijs is bergop wandelen nog een stukje zwaarder dan de route bergaf. Reken dus op een anderhalf tot twee uur om terug bij de bushalte te geraken.

Kijk op voorhand hoe laat de laatste bus bij de bushalte vertrekt, want die vertrektijden verschillen per seizoen en da.

Wat breng je mee + Algemene tips

Bij le Calanque de Sugiton zijn de belangrijkste voorbereidingen eigenlijk voor elke doelgroep hetzelfde. Of je nu jong of oud bent, een ervaren wandelaar of een casual toerist; voldoende water, gepaste kledij en een stevige schoen zijn onmisbaar. En je handdoek en zwemgerei mag je uiteraard ook niet vergeten.

• Je wandelt met een beetje geluk (of eerder ongeluk) heel de dag door onder de zon. En de zon in Zuid-Frankrijk is verbijsterend sterk. Met een temperatuur die oploopt tot 30 graden in de schaduw, kan je je makkelijk voorstellen hoe het voelt om anderhalf uur bergopwaarts en bergafwaarts naar de stranden te hiken. Vergeet dus zeker en vast niet om voldoende water mee te nemen, minstens 2 liter per persoon.

• Ook een pet of zonnekap is geen overbodige luxe. Bescherm jezelf tegen een zonneslag, want de weg terug is lang en vermoeiend.

• Zonnecrème lijkt vrij voor de hand liggend, maar toch vermeld ik het even. Gebruik altijd een crème met minstens factor 50 om je huid te beschermen, en wrijf jezelf meerdere malen per dag in; zowel voor als na je gaat zwemmen.

• Draag een stevige wandelschoen voor de hike. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen ik zag afdalen met een stel slippers. I could never. Bovendien zijn sommige plaatsen op de wandeling behoorlijk gevaarlijk om uit te glijden.

Alternatieven en andere Calanques

Mocht je ervoor kiezen om een andere Calanque te bezoeken dan le Calanque de Sugiton, dan zijn er tal van opties om uit te kiezen; zowel vanuit Marseille als vanuit Cassis.

Le Calanque de Morgiou: Zoals ik in de route al eerder heb beschreven ligt deze Calanque vlak bij le Calanque de Sugiton. De wandeling erheen is slechts anderhalve kilometer, en is voornamelijk vlak. De exacte locatie van le Calanque de Morgiou vind je hier op Google Maps.

Morgiou is nog steeds een bewoond gebied, met enkele knusse authentieke woningen die de kustlijn omarmen. Het zicht is er dan ook helemaal anders dan bij le Calanque de Sugiton. Je hebt er toegewezen stranden waar je kan relaxen, en hier hoef je helemaal niet te vechten voor een plekje met je strandhanddoek.

Le Calanque de Sormiou: Deze Calanque is een van de bekendste in het gebied bij Marseille. Le Calanque de Sormiou is de meeste westelijke Calanque in het park (Google Maps). Bovendien vind je hier een jachthaven, met tientallen boten om te bewonderen.

Om er te geraken neem je bus 22 vanuit Marseille naar Les Baumettes of bus 23 naar Beauvallon. De wandeling duurt 45 minuten tot een uurtje om er te geraken.

Le Calanque d’En Vau: Le Calanque d’En Vau is misschien wel de bekendste en meest bezochte Calanque in Zuid-Frankrijk, maar is daarnaast ook de moeilijkste om te bereiken. Deze wandeling start niet bij Marseille, maar in het hartje van Cassis. De wandeling duurt zo’n 2 uur om er te geraken, maar is het absoluut waard. Onderweg passeer je ook nog andere Calanques.

Mocht je nog meer info willen over het Parc National des Calanques, dan kan je terecht op deze uitgebreide pagina met alle info over het park.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.