Op reis naar Marseille? 6 dingen die je vooraf moet weten!

Op reis naar Marseille? 6 dingen die je vooraf moet weten!

Alles over wat je kan doen tijdens je citytrip Marseille kan je al lezen op de website, maar er zijn enkele dingen die je vooraf moet weten om je reis zo vlot mogelijk te laten verlopen. Lees het hier.
Inhoudsopgave

Voor je vertrekt: Marseille

Waar: Marseille is de 2de grootste stad in Frankrijk, en ligt langs de zuidkust.
Beste reistijd: April tot oktober.

Is Marseille gevaarlijk?

De reputatie van Marseille is al jaren onveranderd. Iedereen denkt dat de stad gevaarlijk is, dat het onveilig is om naartoe te reizen, en dat je de stad beter vermijdt.

Maar niets is minder waar.

Het klopt, enkele jaren terug waren er enkele problemen in Marseille waardoor toerisme werd afgeraden, maar die periode zijn we al lang gepasseerd. Al lang.

Tijdens onze reis naar Marseille heb ik me op geen enkel moment onveilig gevoeld. Geen enkele keer dacht ik “nu moet ik toch even uitkijken, want het lijkt me gevaarlijk”. Neen. Marseille is helemaal niet gevaarlijk. Ik voel me zelf veel onveiliger in sommige wijken in Brussel dan in Marseille.

Er zijn inderdaad sommige wijken in de Franse kuststad die je tijdens de nacht beter vermijdt, maar alle toeristische plekjes zijn meer dan veilig genoeg om overdag en zelfs als het donker is te verkennen.

Dus als je er over nadenkt om naar Marseille te reizen: laat de veiligheid je niet tegen houden. Je hoeft je namelijk om niets zorgen te maken.

Vermijd de auto – Neem het openbaar vervoer

Een auto huren is zo gemakkelijk. Je kan gaan en staan waar je wil. Je hoeft niet te kijken welk uur er een bus is. Je bent op je gemak zonder de drukte van het openbaar vervoer. Je hoeft je dus gewoon nergens druk om te maken.

Makkelijk opgelost, nietwaar? Allesbehalve.

Het verkeer in Marseille is bedenkelijk om het licht uit te drukken. Overal lopen er voetgangers die niet kijken naar de auto’s. Voertuigen houden nauwelijks rekening met elkaar. De straatjes zijn heel smal, vaak te smal om veilig een bocht te kunnen maken. En de files zijn ontelbaar. On-tel-baar.

Oh ja. Ook is autorijden in Marseille geen goedkope optie. Ten eerste duurt het uren voor je parking vindt. En eens je die hebt gevonden betaal je je blauw om er even te kunnen staan.

Ik overdrijf niet. Het autoverkeer is hels. Maak dus gebruik van het openbaar vervoer, dat zal je beste vriend zijn op reis.

Er zijn tientallen buslijnen doorheen de stad. Die laten nooit lang op zich wachten. Ook kan je gebruikmaken van de verschillende trams en metro’s. Ze gebruiken allemaal hetzelfde kaartje, en zijn zeer betaalbaar.

Een vuile stad met veel schoonheid

Ik zal eerlijk zijn. De eerste uren dat ik rondliep in Marseille was ik zeer sceptisch. De straten zijn niet bepaald schoon. Overal vind je lege blikjes, glazen flessen, achtergelaten vuilnis, overvolle vuilnisbakken, soms zelfs meubels in het midden van het voetpad!

Marseille is dus geen propere stad. Toch niet overal. En ik wil dat je dat weet. Sommige wijken zijn nu eenmaal minder goed onderhouden als anderen.

De toeristische plaatsen zijn dan weer een heel stukje properder. Rondom de Oude Haven kom je namelijk véél minder vuilnis tegen.

Laat de slordigheid van de stad je dus niet tegenhouden, want Marseille heeft zoveel schoonheid te bieden.

Regen en zonneschijn

Marseille ligt in het Zuiden van Frankrijk, maar het weer is héél wisselvallig. Niet alleen in de herfst en winter regent het. Ook in de lente en in de zomer kan je je aan enkele buien verwachten.

Draag dus gepaste kleding, een regenponcho neemt weinig plaats in in je reiskoffer.

De temperatuur daarentegen is perfect. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 18°C hebben de inwoners helemaal niet te klagen. Een stijlvolle zonnebril is dus sterk aangeraden!

Een prijskaartje om U tegen te zeggen

Een prachtige havenstad in de Provence. De tweede grootste stad in Frankrijk. Jaarlijks miljoenen toeristen die er over de vloer komen.

Je hoort me al aankomen. De prijzen in Marseille zijn om ‘u’ te zeggen. En in vele gevallen onterecht. Toegangsprijzen voor bezienswaardigheden die nogal hoog zijn, peperdure broodjes die niet te eten zijn (je leest er alles over in mijn artikel met de leukste dingen te doen in Marseille), en nog zoveel meer. Natuurlijk zijn er ook plaatsen in Marseille waar je super goede deals kan scoren. Enkel de toeristische wijken zijn nogal duur.

Probeer dus tijdens je reis wat te besparen, anders ga je naar huis met een slecht gevoel.

Bergop, Bergaf, Bergop, …

Wat velen mensen niet weten van Marseille, is dat de stad helemaal niet vlak gelegen is. In elk straatje valt er een helling te beklimmen, en in de ene een stuk steiler dan de andere. (ik meen het, onderschat het niet.)

Een degelijk paar wandelschoenen waar je uren in kan doorbrengen zijn dus een must op vakantie in Marseille (en neen, een paar slippers vallen niet onder die criteria).

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.