Top 10 bezienswaardigheden in Marseille: De stad van verzet

Top 10 bezienswaardigheden in Marseille: De stad van verzet

Van de mooiste bezienswaardigheden tot de meest relaxte stranden, Marseille heeft het allemaal. Lees hier alles over wat je kan doen tijdens je reis naar Marseille, met 10x de leukste bezienswaardigheden in de levendige havenstad in Zuid-Frankrijk.
Inhoudsopgave

Verzet. Tegen oordelen & stilte. Verzet tegen goed- & afkeuring. En verzet tegen Frankrijk & de wereld.

Marseille is de stad van verzet.

De geschiedenis van Marseille begon vroeg, in 600 voor Christus. De oprichting van de Griekse kolonie Massalia was de start van de ruige havenstad in het Zuiden. Eeuwenlang staat ze bekend als de belangrijkste handelsstad langs de Middellandse Zee, verantwoordelijk voor de handel tussen het Westen en het Oosten.

Marseille heeft doorheen de jaren veel bezettingen doorstaan. Bourgondiërs, Visigoten, Franken, allemaal hebben ze ooit voor de stad gestreden. Die invloeden vanuit de hele wereld liggen aan de basis van hoe de stad er nu uitziet en functioneert. De Griekse, Italiaanse, Spaanse & Oosterse cultuur zijn niet te ontwijken bij je reis.

Daardoor is Marseille een buitenbeentje tegenover de andere Franse steden.

Luid. Ruw. Tegenstrijdig. Uniek.

Al enkele jaren lijdt Marseille onder de negatieve bijklank van de stad. Criminaliteit, druggebruik, allemaal zouden ze het hoogst zijn in de zuiderse stad. Onterechte vaststellingen, om je gerust te stellen. Sommige wijken en buurten horen al dan niet bij de minder fijne plekken om ’s nachts door te wandelen. Maar dat probleem heb je in elke grote stad in Europa.

Sinds de benoeming van “Europeaanse stad van Cultuur” in 2013 maakt de stad een nieuwe evolutie door. Een renaissance. En die is nog volop bezig.

Het is de ideale ontmoetingsplaat voor mensen van alle afkomsten, alle standen, alle culturen en alle leeftijden. Iedereen heeft er een plaats. Ook jij, als reiziger.

Marseille is onder de toeristen het oord voor een leuke citytrip, of een stop bij een uitgebreide rondreis door Europa. Met 300 dagen zon en de rustige sfeer waarbij niets te langzaam gaat, heeft de stad de potentie om een van de meest geweldige reizen van het jaar te worden.

Hier vind je 10x leukste bezienswaardigheden die je moet zien in Marseille, met 1 uitstap die je écht niet mag missen.

Voor je vertrekt: Marseille

Waar: Marseille is een havenstad in Zuid-Frankrijk.
Inwoners: 870.731.
Beste reistijd: April tot september.

10 leukste bezienswaardigheden in Marseille

De Oude Haven verkennen – Le Vieux Port

1944, Operatie Dragoon. De eeuwenoude haven werd vrijwel compleet vernietigd achtergelaten na de slag bij Marseille. De heropbouw duurde jaren, maar het resultaat mag er zijn.

Na de facelift in 2013 ziet ze er misschien iets meer uit zoals elke andere toeristische haven, maar ze is nog altijd meer dan de moeite waard om te bezoeken.

De Oude Haven is het hart van Marseille. Passioneel, vurig en nog lang niet uitgedoofd.

Het is de hub voor toeristen, aangezien de meeste bezienswaardigheden in de stad dichtbij te vinden zijn. Op wandelafstand vind je het MUCEM, de Cathédrale de la Major, het Fort Saint-Jean en meer.

Vergis je niet, er zijn ook minder positieve dingen te vertellen over de haven. Zoals de prijzen bijvoorbeeld.

Tijdens onze reis probeerden we wat op ons budget te letten (want we zijn studenten en iedereen weet hoe breed studenten het hebben). Voor de middag hadden we geen maaltijd voorbereid dus besloten we een broodje te gaan eten. De subway was het eerste wat ons opviel.

Goedkoop denk je? Toch niet. Voor 2 broodjes met kaas, groentjes en saus waren we 19,80 euro kwijt. Bijna 20 euro voor 2 broodjes! En ze waren niet eens lekker! Het was de grootste tegenvaller van onze reis. Dus loop niet in dezelfde valstrik als ons en kijk eens goed rond voor je ergens binnenwandelt. Anders zal je het je nog lang beklagen. Geloof me. (Ik doe niet voor niets de moeite om een hele alinea aan dit verhaal te wijten…)

Toch is de haven 1 van de mooiste bezienswaardigheden in Marseille, en kan je niet anders dan er eens langsgaan!

Bezoek Palais Longchamp

Veel dieren zul je er niet meer vinden, toch is Palais Longchamp indrukwekkend op z’n minst. Vroeger was het een dierentuin, maar nu huist het paleis 2 musea, 1 aan elke kant.

In de noordvleugel vind je het Musée des Beaux-Arts de Marseille, een museum voor schone kunsten. In de zuidvleugel leer je wat meer over de geschiedenis in het Musée d’histories Naturelle.

Tussen de 2 musea staat een reusachtige fontein. Zéér bewonderenswaardige bezienswaardigheid, dus ik raad je zeker aan een kijkje te gaan nemen!

Waar + Wanneer: Het museum Palais Longchamp vind je niet ver van het station, slechts enkele minuten wandelen. Dit is de exacte locatie. Beide de vleugels kan je elke dag van 7u ’s ochtends tot 20u bezoeken.

Het station (beklimmen)

Gevloekt. Zoveel gevloekt op die vele trappen. Met een bagage is het zeker geen pretje, allesbehalve eigenlijk. Maar het is het allemaal waard.

De trappen van grote station Gare Saint-Charles zijn een bezienswaardigheid op zichzelf. (Het is minstens even indrukwekkend als dat van Antwerpen…) Een kwartiertje vroeger naar het treinstation komen om je trein te halen raad ik dus wel aan. En dan zeg ik niet alleen omdat het een hele tijd duurt tot je ze beklommen hebt…

Bovenaan de trappen heb je een prachtig uitzicht over zowat heel de stad.

Tegenwoordig vestigen vele reizigers op vakantie zich in Marseille, om van hieruit vele uitstappen te maken en geen aandacht aan de stad zelf te besteden. Het is een keuze die sommigen in vraag stellen, maar Marseille is wel degelijk perfect gelegen. Met de trein sta je snel in Cassis, Aix-en-Provence, Montpellier, Nice,… Zelf naar Parijs zit je amper 4u op de trein!

Porte d’Aix

Nu we over Parijs bezig zijn, iedereen kent de Arc de Triomphe. Toch? Wel, die heb je in Marseille ook. Al dan niet een kleinere versie, maar op z’n minst even indrukwekkend als zijn tegenhanger.

Disclaimer: Ik ben nog nooit in Parijs geweest dus eigenlijk heb ik geen flauw idee of de Arc de Triomph indrukwekkend is…

De bouw van Porte d’Aix werd afgerond in 1839, een eerbetoon aan de vele overwinningen die de stad en Frankrijk hebben behaald in de geschiedenis. Nu is het navertelwaardige bouwwerk slechts gedegradeerd tot fotospot voor toeristen, al is dat natuurlijk niet abnormaal met zo een details. Het verdient zeker en vast een plaats onder de leukste bezienswaardigheden in Marseille.

Waar: Je vindt de Porte d’Aix tussen het eerste en het tweede arrondissement (Google Maps). Volg de grote zwerm auto’s of neem de bus, want het kruispunt ligt aan de rand van de stad.

MUCEM bezoeken

Musea zijn niet voor iedereen. Dat weet ik. Maar MUCEM is anders.

Het Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (beter bekend als het MUCEM) is het Frans nationaal museum in het historisch hart van Marseille. Het werd geopend naar aanleiding van de benoeming tot culturele hoofdstad van Europa in 2013.

Het Museum bestaat eigenlijk uit 3 delen. Het J4 gebouw (dat herkenbaar is door de grillige structuren), het CCR (het gebouw naast J4 met de vogel op het dak) en het Fort Saint-Jean.

Alle 3 representeren een nieuwe kijk op de geschiedenis, en brengen ze het oud en nieuw samen.

Hierdoor staat dit deel van Marseille bekend als het cultureel centrum.

Het Fort en het J4-gebouw zijn verbonden met een stalen brug, waarop je een prachtig 360°-zicht uitzicht hebt over de stad. Zo worden het oude en het nieuwe Marseille letterlijk en figuurlijk met elkaar verbonden. Ze zijn een eenheid.

Waar + Wanneer: De musea bevinden zich vlakbij de haven. Elke dag van 10u tot 18u is het museum open. Dinsdag is de sluitdag.

Toegangsprijs: Een ticket voor het museum kost 9,50 euro voor volwassenen. Als je nog geen 18 jaar bent mag je gratis binnen bij het vertonen van je identiteitskaart. Het dakterras, de brug en het fort zijn volledig gratis te bezichtigen!

Bewonder de Cathédrale de la Major

Onder de bezienswaardigheden in Marseille zitten er veel religieuze gebouwen, waarvan de Cathédrale de la Major er 1 is. Je vindt ze vlakbij de haven, op enkele minuten wandelen. Het is een nationaal monument, en huist het aartsbisdom van de stad. De kathedraal is toegankelijk voor bezoekers, en is een heus kunstwerk op zich!

De kathedraal hoort met haar 3000 zitplaatsen bij de grootste kathedralen van Frankrijk. Als dat niet behoort tot de belangrijkste monumenten in Marseille, dan weet ik het ook niet.

Waar: De Cathédrale de la Major vind je aan de kust, dit is een routebeschrijving.

Tip: Als je een leuke plek zoekt om even uit te rusten en iets lekkers te eten of te drinken, zit je hier op de juiste plek! Vlakbij de kathedraal vind je een gelateria waar je een lekkere smoothie of frisdrank kunt drinken, en ijsjes of wafels kunt eten. Het was tijdens mijn citytrip m’n favoriete plek in de stad om te relaxen. Sommige drankjes en snacks zijn aan de dure kant, maar de koude fruitsmoothies zijn zeker aan te raden!

Wandel door Le Panier

Le Panier is een oude wijk ten noordwesten van de Oude Haven. Met vele kleine straatjes en steegjes vind je hier de mooiste plekjes en winkeltjes!

Het is de plaats waar vele toeristen een groot deel van hun reis doorbrengen, en ik snap hélemaal waarom.

Le Panier werd vroeger de wijk voor de werkende arbeiders en immigranten in Marseille. Nu herken je in Le Panier eerder het idyllische Franse dorpsgevoel.

Kleurrijk, sfeervol en lichtelijk armoedig. Het is een prachtige wijk waar je uren tijd in kan verliezen. Pastelhuisjes, vele trapjes, dunne straatjes, de beelden die je tegenkomt op Pinterest en Instagram!

Tip: In Quartier du Panier kan je prachtige streetart bewonderen. Zoek even rond (of juist niet!) en voor je het weet heb je al tientallen kunstwerken gespot. Toch is het niet de place-to-be voor muurgraffiti. Daarvoor trek je beter naar Cours Julien.

Klimmen naar Notre-Dame de la Garde

Wat mensen vaak niet weten van Marseille, is dat het een stad is die allesbehalve vlak is. Je zal meters in de hoogte klimmen, en je kuiten zullen na je reis dankbaar zijn om even te rusten. Maar juist daarom is het er zo mooi. Mede dankzij de Notre-Dame de la Garde.

De Notre-Dame de la Garde is een basiliek in Marseille. Ze is één van de grootste trekpleisters en drukstbezochte bezienswaardigheden in de stad. Dat is een geschenk, maar ook een vloek.

Terecht krijgt de “la bonne mère” dagelijks duizenden bezoekers over de vloer, maar dat maakt het bezoek ook veel minder fijn. Zodra de toeristenbusjes uit Benidorm en de cruises vol kinderen aankomen, loop je je te pletter.

Daarom moet je je bezoek goed plannen. Ga langs in de ochtend of avond en vermijd de middag. Tussen 11u en 16u is het namelijk veel te druk.

Op de top van de klokkentoren kan je een gigantisch beeld van Moeder Maria (vandaar “la bonne mère”) spotten die de stad symbolisch beschermt van het kwaad. Ze kijkt over de hele skyline, en dat kan jij ook.

Op de top van de heuvel kan je namelijk de meest prachtige skyline van de stad bewonderen. Het perfecte moment om een leuke foto te nemen dus!

Tip: Om je een helse wandelingen te besparen kan je de bus 60 nemen. Die rijdt rechtstreeks naar de voet van de basiliek. Als je eerder een uitdaging zoekt kan je ook 30 minuten lang de helling beklimmen.

Breng een bezoekje aan Cassis

Tijdens je vakantie kan het je wellicht even te druk worden. Compleet begrijpelijk. In een grootstad zoals Marseille is het nogal moeilijk om even de stilte op te zoeken.

Daarom is een uitstap naar Cassis de perfecte gelegenheid om er even tussenuit te glippen.

Cassis is een klein havenstadje, ongeveer 20 km ten oosten van Marseille. Met felgekleurde huisjes en ontelbaar vele bootjes is Cassis de bekendste (en misschien wel de leukste) uitstap vanuit de grote stad.

Het stadje heeft vele Italiaanse invloeden, en die herken je meteen. Een bezoek is een must! Alles over Cassis kan je hier lezen op Reizen Rens!

Waar: Cassis ligt richting het zuidoosten van Marseille. Het kleine dorpje telt slechts 7.000 inwoners, een groot verschil met haar grote buur. De exacte locatie vind je hier op Google Maps.

Le Calanque de Sugiton

Marseille en de regio die de stad omringt hebben veel te bieden. Gezellige havenstadjes, prachtige bezienswaardigheden en lekker eten en drinken.

Maar de kers op de taart is het Parc National des Calanques.

De bleke rotswanden, het helderblauwe water en de adembenemende uitzichten. Ze zijn het hoogtepunt van een reis naar de Provence.

Woorden kunnen de schoonheid van het natuurpark niet beschrijven, dus geniet maar van de foto’s…

Wil je hier meer over lezen? Dan ben je in dit artikel op de juiste plek!

Nachtleven in Marseille

Naast ontelbare bezienswaardigheden, is Marseille is een bruisende stad met veel jongeren en studenten. Allemaal delen ze de behoefte om ’s nachts uit te gaan, net zoals wij in Gent, Antwerpen of Amsterdam.

Ga je als studenten op reis naar Marseille en wil je tot 5u in de ochtend uit gaan, de lekkerste cocktails drinken en het nachtleven verkennen? Dan moet je hier heen.

Le Palais de la Major: Dit is een recente trendy club, en de nieuwe place to be in Marseille. In het Joliette district komen duizenden jongeren samen om te genieten van de leuke uitgaansbuurt, en ’s nachts de lekkerste drankjes te komen proeven. De muziek en het decor is er top, het is de perfecte ontmoetingsplek voor je eerste avond uitgaan in de Franse stad. Helemaal overtuigd? Het adres van de club vind je hier.

Trolley Bus: De Trolley bus is de bekendste nachtclub in Marseille. Iedereen is er al eens geweest om ’s nachts zijn hoofd leeg te maken en zich te laten leiden door de muziek. Het nachtleven is er werkelijk van de hoogste klassen, waardoor je deze club zeker en vast niet mag missen. De prijs van de drankjes is wel veel hoger dan we in België en Nederland gewoon zijn. Wil je binnen budget blijven? Dan trek je beter ergens anders heen. De uitgaansbuurt vind je hier.

Le Flamingo Pink: Le Flamingo Pink is een van de grootste gay clubs in Marseille. En de sfeer is er onbeschrijflijk. Al jaren lang kan je er terecht om van het uitgaansleven te proeven. Kijk voor je er heen gaat wel even wanneer de club open is, want de openingsuren veranderen soms. Het adres van de club en de uren vind je hier.

Le Bazar: Deze club is specifiek gericht naar jongeren tussen 16 jaar en 25 jaar. Perfect voor studenten dus. De club is niet te duur, en heeft een geweldig concept. Elke vrijdag en zaterdag kan je hier uitgaan. Tussen oktober en april is het in de club te doen. Vanaf mei trekt iedereen naar de dansvloer buiten, om er onder de sterren op los te gaan. Echt een geweldige plek om het nachtleven te verkennen! Dit is het adres mocht je geïnteresseerd zijn.

Hoe geraak je in Marseille?

Naar Marseille reizen is makkelijker dan ooit.

Er zijn 3 opties: de auto, de trein en het vliegtuig.

Auto: De auto raad ik persoonlijk af. Hoewel je er maar een dag over rijdt, zijn de trein en vliegtuig veel betere (en goedkopere!) opties. Ook rijden in het centrum van Marseille is geen lachertje.

Trein: Met de trein/Thalys sta je (bijvoorbeeld vanuit Brussel) op ongeveer 6 à 7 uur in Marseille. De treintickets zijn niet heel goedkoop, maar je bent minstens even veel kwijt als je met de auto reist. Ook moet je geen parking zoeken in de stad, en kan je tijdens de treinrit doen wat je wil. Als je moet kiezen tussen met de auto of met de Thalys naar Marseille reizen, zou ik de Thalys verkiezen.

Vliegtuig: Met het vliegtuig lijkt me de makkelijkste optie, al is deze natuurlijk niet het meest milieuvriendelijk. Met Ryanair kan je geweldige deals scoren om naar de luchthaven van Marseille te vliegen. Wij zijn bijvoorbeeld voor 62 euro per persoon heen en terug naar Marseille gevlogen. De vlucht zelf duurt nog geen 2 uur.

Beste reistijd Marseille

Marseille ligt in het Zuiden van Frankrijk, waardoor het er veel warmer is dan in België of Nederland. Een groot pluspunt van de bestemming dus. Toch kan er af en toe ene goede bui passeren, waardoor ik je aanraad het winterseizoen te vermijden.

Ook moet je bij het plannen kijken naar de toeristische maanden. In de maanden juli en augustus is het er vaak heel druk. Daardoor zijn de randmaanden mei, juni en september de beste tijd om naar Marseille te reizen. Dan heb je sowieso goed weer, en zal je je niet te pletter lopen tussen de toeristen. Uiteraard zijn juli en augustus (en de andere maanden) ook goede opties, alleen zal je dan moeten rekening houden met de drukte.

Wat er ook gebeurt, een reis naar Marseille is een geweldig idee. Van mooie natuurgebieden, gezellige wijken, toeristische hotspots en prachtige uitzichten tot lekkere verfrissende smoothies. Je hebt het er allemaal!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.