Alles wat je moet weten over Parc National des Calanques

Alles wat je moet weten over Parc National des Calanques

In dit artikel vind je alle info over het Parc National des Calanques, het mooiste natuurpark van Frankrijk!
Inhoudsopgave

Het jongste nationale park in Frankrijk is, vreemd genoeg, nog niet zo bekend onder de reizigers die de Zuid-Franse kust verkennen. Onterecht, want het park biedt misschien wel de meest indrukwekkende ervaring die je bij de Côte Bleue kan vinden.

Azuurblauw water. Wandelroutes. Hiking avonturen. Rotsen en kliffen. Fauna en Flora. En – met een beetje geluk – een lekker warme duik in de Middellandse Zee.

Het is een van de meeste unieke plekken die je zal vinden langs Franse kustlijn, weg van alle doordeweekse overbevolkte stranden. Althans, druk kan het hier ook wel worden.

Verscholen tussen het prachtige Marseille en het vissersdorpje Cassis, biedt de locatie van het Parc National des Calanques het de mogelijkheid om een geweldige uitstap te zien voor iedereen, heel het jaar door. Of je nu komt in de zomer om te zonnebaden bij de verfrissende zee, of in de winter om verschillende wandelpaden uit te proberen, genieten zal je sowieso. De populariteit van het park mag dan wat onbekender zijn voor de toeriste, maar de Marseillaisen weten al langer af van dit stukje hemel op aarde. En daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op jouw bezoek.

In deze gids vertel ik je alles over mijn persoonlijke ervaringen en tips die ik heb verzameld over het Parc National des Calanques. Je komt te weten hoe je er geraakt, welke Calanques je kan bezichtigen, wat de beste reistijd is, en nog zo veel meer.

Dit is alles wat je moet weten over het Parc National des Calanques, de verborgen parel van Zuid-Frankrijk.

Voor je vertrekt: Parc National des Calanques

Waar: In het zuiden van Frankrijk, aan de Côte Bleue.
Beste reistijd: Mei tot en met september.
Bezienswaardigheden: Calanque d’En Vau, Calanque de Sormiou, …
Meer lezen: Hiken naar le Calanque de Sugiton.

Reservatie voor het park

Zoals ik al vermeldde mag het Parc National des Calanques nog niet zo bekend zijn onder de reizigers, maar de Fransen weten al veel langer dat het natuurpark een must-visit is tijdens de zomer.

Met pieken in bezoekersaantal tot 2.500 bezoekers per dag is het de laatste jaren uitgegroeid tot een van de drukste plekken in Zuid-Frankrijk. En het grootste deel van die bezoekers is dan nog eens de plaatselijke bevolking.

Daarom heeft het bestuur van het nationale park sinds 2023 een reservatieplicht ingevoerd, om het bezoekersaantal van les Calanques te controleren en concentreren. De natuur lijdt onder de grote drukte, dus een maximum aantal bezoekers was de enige oplossing om permanente schade aan de omgeving te voorkomen.

Een reservatie kan je online maken op de website van de regio. Een reservatie is niet k niet voor elk gebied in het park verplicht. De reservaties beslaan momenteel enkel le Calanque de Sugiton, en des Pierres Tombées, al kan daar in de toekomst verandering in komen.

Je hoeft ook enkel te reserveren tijdens de zomervakantie, en tijdens de drukste weekenden in de maanden mei, juni en september. Je kan reserveren vanaf 3 dagen voor je geplande bezoek om 9u ’s ochtends, tot de dag voor je bezoek 18u ’s avonds. Reserveren op de dag zelf is niet meer mogelijk. Je kan een reservatie maken voor maximaal 5 personen. Kinderen jonger dan 3 horen daar niet bij.

Ze controleren je reservatiebewijs bij het betreden van het park, dus doe geen moeite om binnen te geraken mocht je dat niet hebben.

De verschillende Calanques

Het Parc Nationaal des Calanques is groot. Met een oppervlakte van meer dan 500 vierkante kilometer zijn er verschillende Calanques die je kan bezoeken.

Hieronder geef je ik je een uitgebreide lijst van de verschillende Calanques die je kan bezoeken, en waaruit je moet vertrekken (Marseille of Cassis).

Le Calanque de Sugiton

Mijn persoonlijke favoriet is Le Calanque de Sugiton. Deze buitenaardse plek bereik je het makkelijkste vanuit Marseille.

De wandeling is niet te onderschatten. Zowel de heenweg als de terugweg zijn loodzwaar, met steile hellingen, ruige wandelpaden, verschillende splitsingen waar je de mogelijkheid hebt om te verdwalen, en weinig tot geen schaduw. En dat laatste kan behoorlijk vervelend zijn op een zonnige zomerdag.

Maar eens je de kust bereikt, verlaten de zorgen meteen je lichaam wanneer je de adembenemende uitzichten voor je ziet tevoorschijn komen. Bij le Calanque de Sugiton zijn er 4 verschillende stranden waar je een plekje kan uitkiezen. Genoeg keuze en voor ieder wat wils dus.

Waar: Le Calanque de Sugiton bevindt zich centraal langs de kust van het Parc National des Calanques (Google Maps).

Hoe geraak je er: Je neemt vanuit Marseille buslijn 21 of B1 aan Rond-Point du Prado. Na een korte rit stap je af aan de halte “Luminy PN des Calanques”. Aan die bushalte start de wandeling naar de kust.

Wandelroute: De wandeling vanaf bushalte “Luminy PN des Calanques” naar le Calanque de Sugiton duurt zo’n anderhalf uur. De wandeling heeft een afstand van 4 kilometer, en je daalt ongeveer 210 meter tijdens het wandelen. Dit is de exacte route van de wandeling.

Meer lezen: Hiken naar le Calanque de Sugiton: Handige tips + Route.

Le Calanque de Morgiou

Naast le Calanque de Sugiton vind je le Calanque de Morgiou. En met naast bedoel ik echt vlakbij, want het is slechts anderhalve kilometer wandelen vanaf de eerstgenoemde.

Deze Calanque is een van de twee bebouwde Calanques in het nationale park. De vallei is opgebouwd als een kleine haven, met enkele boten die het decor even doen variëren.

Persoonlijk is dit mijn minst favoriete in het lijstje, en zou ik deze helemaal m’n verlanglijstje zetten. Maar aangezien de Calanque vlak bij die van Sugiton ligt, is het een makkelijk meegenomen bezoekje als je in het Parc National des Calanques bent.

Waar: Dit is de exacte locatie van le Calanque de Morgiou.

Wandelroute: De wandeling maakt onderdeel uit van de terugweg bij de route naar le Calanque de Sugiton. Het is slechts anderhalve kilometer verder, dus lang duurt de wandeling niet.

Le Calanque de Sormiou

Le Calanque de Sormiou is een plaatje van een postkaartje. Magisch.

De vallei is nog steeds bewoond en bevolkt, met enkele kleurrijke huisjes, terrasjes en restaurantjes om je te entertainen. Het witte kalkstenen massief biedt je prachtige uitzichten met de contrasten tegen de blauwe Middellandse Zee.

Eigenlijk kan je langs heel de kust bij de Calanque zonnebaden, met het grootste strand centraal gelegen.

Waar: Deze Calanque bevindt zich uiterst links in het Parc National des Calanque (Google Maps).

Hoe geraak je er: In Marseille neem je buslijn 23 aan Rond-Point de Prado naar “Baumettes”, en stop je vervolgens aan de bushalte “la Cayolle”. Aan die bushalte start de wandeling.

Wandelroute: De wandeling duurt zo’n 45 minuten tot 1 uur vanaf de bushalte naar Le Calanque de Sormiou. In totaal zal je een 3-tal kilometer heen wandelen, en opnieuw 3 kilometer terug naar de bushalte. Dit is de exacte route van de wandeling.

Port-Miou & Port-Pin

Port-Miou en Port-Pin vormen een stel dat je haast niet kan loskoppelen.

Vanuit het centrum van Cassis vertrek je op een heuse wandeling door het Parc National des Calanques. En de eerste twee die zal tegenkomen is dit paartje. Twee knusse havens die je bijna niet kan onderscheiden van elkaar. Of toch?

Omringd door en verscholen tussen valleien en de natuur, zijn zowel Port-Miou als Port-Pin de ideale Calanques om te verkennen met het hele gezin. De wandeling hierheen is helemaal niet zo zwaar als de andere, en de zichten zijn hier bovendien helemaal verschillend dan bijvoorbeeld de baai van Sugiton.

Waar: Port-Miou en Port-Pin bevinden zich in het westen van Cassis (Google Maps).

Hoe geraak je er: In tegenstelling tot de voorgaande drie, bezoek je Port-Miou en Port-Pin vanuit Cassis en niet Marseille. De wandeling start aan de vissershaven van het dorp, vlak bij het centrum.

Wandeling: De wandeling naar Port-Miou duurt zo een half uurtje als je vertrekt bij de vissershaven. Je moet enkele stukken bergop, dus neem voldoende water mee. Je volgt eigenlijk grotendeels de baan, dus let op voor verkeer!

Le Calanque d’En Vau

De crème de la crème van de verschillende Calanques (volgens het internet althans, want ik trek het toch in twijfel), is le Calanque d’En Vau. En hoewel de baai van Sugiton bovenaan mijn lijstje staat, verdient deze toch ook wel een plek bovenaan.

Ze hebben bovendien ook heel wat gelijk. Om er te geraken staat je een loodzware wandeling te wachten, met verschillende hoogtemeters die je moet beklimmen en weinig tot geen schaduw om te schuilen voor de zon. Ook is het de populairste in de respectievelijke regio, en moet je op tijd vertrekken als je de drukte voor wilt zijn.

Maar bovenal is deze een onvergetelijke plek waar je nog lang van zal dromen. De diepe vallei die botst met de azuurblauwe zee, en de tientallen bootjes die je in de verte boven de horizon ziet verschijnen, zijn prachtig. Het strand is ook verrassend groot, maar loopt snel vol zodra de middag aanbreekt.

Waar: Le Calanque d’En Vau bevindt zich op de grens van de Côte Bleue (in het westen) en de Côte d’Azur in het oosten (Google Maps).

Wandeling: De wandeling naar le Calanque d’En Vau duurt zo’n 4 kilometer, vertrekken vanaf Port-Miou. Reken op een anderhalf uur om tot bij de vallei te geraken. Dit is de exacte route op AllTrails.

Welke Calanque past het best bij jou?

Vanuit Marseille: Kan je het Parc National des Calanques niet bezoeken vanuit Cassis, maar enkel vanuit Marseille? Dan heb je de keuze uit 3 verschillende Calanques: le Calanque de Sugiton, le Calanque de Morgiou en le Calanque de Sormiou.

Vanuit Cassis: Vanuit Cassis heb je de keuze uit 3 verschillende Calanques die je te voet kan bereiken. De eerste op de route is Port-Miou, de tweede is Port-Pin, en de laatste en de verste om te bereiken vanuit Cassis is le Calanque d’En Vau.

Voor de avonturiers: Wie zin heeft in een stevige hike, heeft meer dan genoeg opties om uit te kiezen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar de wandeling richting le Calanque de Sugiton. De wandeling is zwaar en steil, maar magnifiek. Je kan er bovendien ook le Calanque de Morgiou aan toevoegen.

Ook in Cassis vertrekt er een behoorlijk zware hike, dat is die naar le Calanque d’En Vau. Tijdens die route passer je sowieso ook Port-Miou en Port-Pin.

Met kinderen: Wie het Parc National des Calanques met kinderen wil bezoeken, vertrekt beter vanuit Cassis. De wandelingen naar Port-Miou en Port-Pin zijn helemaal niet zo zwaar als de anderen. Je stijgt enkele meters, maar je kan genoeg rustpauzes nemen en de afstanden zijn niet zo lang.

Belangrijke voorbereidingen voor je bezoek

• Neem voldoende water mee. Ongeacht welke route je neemt en welke Calanque je verkiest, neem sowieso genoeg water mee om een hele dag rond te komen. Tijdens de zomer lopen de temperaturen in het park op tot meer dan 30 graden. En buiten le Calanque de Morgiou en Sormiou zal je nergens water od andere dranken kunnen kopen.

Zonnecrème smeren is noodzakelijk. Je kan heel snel verbranden wanneer je je vergeet in te smeren met een zonnecrème of -melk. Koop altijd een crème met minstens factor 50, om jezelf optimaal te beschermen tegen de UV-stralen. Vergeet ook niet om jezelf meerdere malen per dag in te smeren, want 1 keer is helemaal niet genoeg als je tussendoor ook gaat zwemmen.

• Over zwemmen gesproken, vergeet je zwemkledij niet! Les Calanques zijn de perfecte plaatsen om even af te koelen en een duik te wagen in het verfrissende water. Maar schrik niet, het water van de Middellandse zee is niet altijd even warm. Blijf ook dicht genoeg bij de kust, want er is nergens controle op het water.

• Draag een stevige wandelschoen. Ik kon haast niet geloven hoeveel mensen zich erop waagden naar de verschillende Calanques te hiken op teenslippers. Tientallen mensen die hun leven riskeerden omdat een gewone schoen te warm was… Het terrein waar je op wandelt is onvoorspelbaar, met stukken waarbij je over losse stenen klautert. Een stevig paar wandelschoenen is dus zeker en vast geen overbodige luxe.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.