De leukste dingen te doen in Pisa: De stad vol mirakels

De leukste dingen te doen in Pisa: De stad vol mirakels

Trek je binnenkort naar Toscane? Dan ben je op de juiste plek beland! Hier lees je alle tips voor de top bezienswaardigheden in de Italiaanse cultuurstad Pisa.
Inhoudsopgave

“Eindelijk eten”, is het eerste wat we zeiden toen we onze voeten in Toscane neerzetten. Het was 10 uur ’s ochtends, en we waren wakker sinds 3 uur ’s nachts om ons vliegtuig te halen. Van ontbijt was er dus nog geen sprake geweest. En ik moet toegeven: die croissant op de luchthaven heeft écht gesmaakt. Al kon het toch wel wat meer Italiaans.

Hoe dan ook, we beginnen bij het begin. Toscane is een regio in midden Italië, met 10 provincies waaronder Pisa.

De regio Toscane staat zowat bekend als het cultuurwalhalla van Italië. Firenze, Pisa, Lucca, Prato, allemaal zijn het grote steden die oneindig veel cultuuruitstapjes vormen. En Pisa is er daar dus 1 van.

Iedereen heeft al van de befaamde scheve Toren van Pisa gehoord, maar de stad heeft wel wat meer te bieden dan een krom gebouwde toren. In deze korte reisgids lees je alles over de verschillende bezienswaardigheden met de beste tips.

Voor je vertrekt: Pisa

Waar: Pisa is een stad in Toscane, een provincie in Italië.
Inwoners: 90.000.
Bekend voor: de scheve Toren van Pisa.

De verschillende bezienswaardigheden van Pisa

Tuttomundo muurschildering van Keith Haring

“Elke dag kwamen er steeds meer en meer mensen kijken”, zei Keith Haring na het beschilderen van de Tuttomondo. En die mensen zijn blijven komen.

Tuttomondo is een muurschildering van Keith Haring uit 1989. De achterkant van de Sant’Antonio Abate kerk is volledig beschilderd met de typische mannetjes waarvoor Haring bekendstaat. De pop art-muur is een van de weinige buiteninstallaties van Haring die je kan bezichtigen. Dat maakt de muur juist zo speciaal. Het is dan ook de reden waarom de Tuttomondo een van de top bezienswaardigheden is in Pisa.

Waar: De Tuttomondo-muurschildering kan je vinden op de achterkant van de Sant’Antonio Abate kerk. Die is op slechts 5 minuutjes wandelen van het station te vinden. De exacte locatie vind je hier.

Keith Haring is een echt legende in de stad, en dat merk je overal. Werkelijk o-ver-al.

Op elke hoek van de straat vind je een klein souvenirwinkeltje met spulletjes gerelateerd met de bekende kunstenaar.

Tijdens ons bezoek was er per toeval een toegewezen Keith Haring-installatie in Palazzo Blu, een museum in het centrum van Pisa. Die tentoonstelling is nu niet meer te bekijken, maar de huidige tentoonstelling is zeker en vast ook de moeite waard!

Waar + Wanneer: Het Palazzo Blu is elke weekdag te bezoeken van 10u ’s ochtends tot 19u ’s avonds. In het weekend blijft het een uurtje langer open. De exacte locatie vind je hier.

Toegangsticket: Een normaal toegangsticket voor de tentoonstelling kost 3 euro, de gereduceerde prijs voor jongeren of 65+’ers is 2 euro.

Huidige installatie | Alle info over welke installatie je momenteel kan bezichtigen is te vinden op de officiële website van Palazzo Blu.

Chiesa di Santa Maria della Spina

De naam mag dan misschien een hele mond vol zijn, toch is dit kerkje een minuscuul stukje architectuur.

Langs de oever van de rivier Arno die dwars door de stad loopt, vind je Chiesa di Santa Maria della Spina. Oftewel het kleine Maria-kerkje. Maar waarom vermeld ik in vredesnaam een klein kerkje op de lijst van top bezienswaardigheden in Pisa? Juist omdat het er zo tussenuit springt.

Het kleine kerkje had hier eigenlijk nooit mogen staan. Vroeger stond de Chiesa veel lager, maar door de stijgende spiegel van de Arno dreigde het kerkje onder water te komen staan. Daarom werd het kerkje in 1871 volledig afgebroken en heropgebouwd. Maar dan op een heel ongelegen plaats.

Vlakbij vind je een immens druk kruispunt, waardoor dit kerkje er helemaal niet tussen past. Maar dat vind ik er juist het leuke aan. Op elke lijst van bezienswaardigheden zal je dit kleine gebouw vinden, en telkens om diezelfde reden. Even langsgaan is de boodschap, dan begrijp je meteen wat ik bedoel!

Waar + Wanneer: Het kerkje kan je zo goed als onmogelijk missen, maar indien je toch een routebeschrijving nodig hebt, vind je die hier. De toegang tot het kerkje is gratis, maar wees respectvol. De openingsuren verschillen van maanden en dagen, daarom heb je hier een link naar alle gedetailleerde momenten wanneer je de Chiesa di Santa Maria della Spina kan betreden.

De Scheve Toren van Pisa bewonderen

De reden waarom iedereen naar Pisa komt is een grote, witte toren. Eentje die net iets te veel naar rechts buigt (of te veel naar links, ’t is te zien hoe je het bekijkt): de beruchte Toren van Pisa. En die zie je al van ver boven de daken gluren.

Nu ja, ondanks dat er inderdaad andere bezienswaardigheden zijn in Pisa, staat de Scheve Toren wel de top. En of hij scheef is.

Even een korte geschiedenisles: de toren werd gebouwd in 1137, hij staat er dus al even. Bij de bouw begon hij al te hellen, maar toen zijn ze loodrecht verder blijven bouwen. Hij staat dus niet alleen scheef, maar is dus ook krom. In totaal haalt hij een hoogte van 55,85 m, al weet ik niet of die kromming is meegerekend. Daarom zagen we hem al boven de daken reiken.

Een van de leukste activiteiten is alle honderden toeristen de typische Insta-pose zien doen. Allemaal staan ze duwend of trekkend voor de toren. En het is een hilarisch zicht om iedereen zo te zien. En ja, ook ik ben geplooid onder de groepsdruk. Sorry niet sorry.

Waar + Wanneer: Een routebeschrijving is misschien overbodig aangezien je gewoon de massa toeristen moet volgen, maar de exacte locatie vind je hier. Je bezoekt de toren best in de vroege ochtend of late namiddag wanneer de zon ondergaat. Anders is het er oprecht véél te druk.

Toegangsticket: Je kan de toren ook beklimmen, om een zicht over de stad te kunnen bewonderen. Zo een ticket kost gemakkelijk 30 euro, want dan kan je ook de andere gebouwen op het Mirakelplein bezoeken. Ik vond het iets te prijzig, maar het is uiteraard jouw keus.

Het Mirakelplein

Op het plein is niet enkel die scheve lange kromme Toren te bewonderen, er zijn in totaal 4 religieuze gebouwen.

Je hebt de Toren van Pisa (aan de oostzijde), de Dom (centraal), het Baptisterium (aan de westzijde) en het Camposanto (achteraan).

De Dom is een kathedraal, en de bouw gaat helemaal terug tot in 1054. Het is het grootste gebouw dat je kan vinden in de stad, en meteen ook het meest imposante. Dagelijks staan er mensen in rijen te schuiven om de kathedraal te betreden. Ik en rijen schuiven gaan niet zo goed samen, dus voor het bezoeken van de Dom heb ik gepast.

Het baptisterium of de doopkapel is iets minder oud, toen de bouw werd afgerond in de 14e eeuw. Naar mijn mening is dit het mooiste stukje architectuur op het plein. Het springt er gewoon helemaal tussenuit.

Over de Camposanto kan ik niet veel vertellen, want die heb ik niet eens gezien (typisch ik).

Waar: Op het Mirakelplein staat de Scheve Toren, dus een als je die weet te vinden zal het plein ook geen moeilijke taak zijn denk ik.

Standbeelden opzoeken

Sommigen onder jullie weten dit misschien, anderen niet. Maar ik heb een zwak voor standbeelden. Ik hou oprecht diep van beeldhouwkunst, en de omgeving van Pisa is zo wat de top bestemming daarvoor.

Overal waar je kijkt staat er een standbeeld. Letterlijk. Nog een reden waarom ik Pisa zo een leuke bestemming vind.

De leukste uitstapjes vanuit Pisa

Een van de aantrekkelijkste dingen aan Pisa is dat het centraal gelegen is in Tocane. Er zijn verschillende trips die je gemakkelijk met de trein kan maken. Hieronder vind je de 3 leukste daguitstappen.

Geschiedenisrijk Lucca

Lucca is een stad in Toscane waar ze vroeger heel bang waren om op hun smoel geslagen te worden door buitenstaanders. Zo bang dat ze rond de hele stad een 4 km lange muur hebben gebouwd tot wel 12 meter hoog en 30 meter dik. Heel bang dus.

Alleszins, het is 1 van de redenen waarom Lucca zo een speciaal stadje is. De grote muren staan nog altijd recht, en je kan ze beklimmen. Omdat ze zo breed zijn is er een reusachtig pad waarop je heel de stad kan zien en verkennen.

Naast de massieve stadsmuren zijn er nog ander bezienswaardigheden. Hier vind je alleszins al mijn top 5 dingen die je er moet bezoeken: De grote stadsmuren, de Duomo van Lucca, de Piazza dell’Anfiteatro, de San Michele in Foro & de San Frediano basiliek.

Waar: Het stadje Lucca ligt enkele kilometers ten noorden van Pisa. De exacte locatie vind je hier. Lucca bereik je het gemakkelijkste met de trein. De treinrit duurt een half uurtje, waardoor je heel snel voor de stadsmuren staat. Omio is een goede website om op voorhand je treintickets te bestellen.

Havenstadje Livorno

Het enige wat je kan missen tijdens je citytrip naar Pisa is de zee. Want daar hechten veel toeristen belang aan. En daarbij is Livorno de redder in nood.

Livorno is een havenstadje langs de west-kust van Toscane. Het is een gemoderniseerde stad, de 3e grootste in Toscane. Je vindt er een voortreffelijke kustlijn, een enorm drukke winkelstraat, en vele pastelgekeurde huisjes.

Venezia Nuova was onze drijfveer om Livorno te bezoeken. De stad staat namelijk bekend als het Venetië van Toscane. In het centrum van de stad is er een groot fort te vinden, omringd door kleine kanalen. Het is uiteraard niet zo imposant en indrukwekkend als de oorspronkelijke naamhouder, maar toch wel eens leuk om er langs te gaan.

Kunstig Firenze • Florence

Firenze of Florence, wat is het nu eigenlijk? Ik zeg altijd Firenze, dat klinkt zo mooi Italiaans. Maar goed. De thuis van David is de mooiste, indrukwekkendste, fraaiste stad van Toscane. En dat is niet overdreven. Het is het cultureel centrum van de regio met musea, beelden, kunstwerken en architectuur van de hoogste klasse.

Naast disproportionele ‘David’ van Michelangelo en ‘De geboorte van Venus’ is er zoveel te bezichtigen in de stad. Je hebt de Duomo, waarschijnlijk de meest impressionante kathedrale basiliek die ik ooit in mijn leven gezien heb. De mooiste beeldhouwwerken in Uffizi en de Galleria dell’Accademia, en nog zo-veel meer. Firenze heeft het allemaal.

Waar: Firenze is makkelijk te bezoeken met de trein. Op een dik uurtje sta je met de hogesnelheidstrein in de kolossale stad. De auto kan uiteraard ook, maar aangezien de treinverbinding zo snel en duidelijk is zou ik voor de trein opteren.

Waar kan je overnachten in Pisa?

Wij overnachtten in een Airbnb. Er zijn er namelijk oneindig veel in de stad. Dit is de link naar ons verblijf. Het was een studio met de meest perfecte ligging in het centrum van de stad. Het appartementsgebouw ligt in een straat die uitmondt op het Mirakelplein. Op slechts 5 minuten wandelen stond je naast de Scheve Toren. Ook het treinstation was een twintigtal minuutjes wandelen. Dat was dus zeker te doen voor ons.

In de studio heb je een comfortabel bed, een klein keukentje en aparte badkamer met douche, lavabo en toilet. Het is geen drukke straat, dus er weinig last van rumoer.

Wij verbleven er 4 nachten, die hadden een kostenplaatje van 313 euro. Dat vonden wij zeker en vast betaalbaar.

Ik weet niet of ik je de studie zou aanraden. Hoewel alles ruim en proper was, is de elektriciteit maar liefst 2 keer uitgevallen tijdens het koken. Waarna we vervolgens een half uur hebben moeten zoeken om het terug aan de praat te krijgen. Dat probleem had ik nergens in de reviews zien staan, maar het is iets om over na te denken.

Hoe geraak je in Pisa?

Pisa heeft een eigen luchthaven, vlak bij het stadscentrum. De luchthaven bevindt zich op 50 minuten wandelen van de Toren. Om wat geld te besparen hebben we die wandeling gemaakt. Je kan ook een bus of metro nemen richting het centrum, maar dat vonden we net iets te prijzig.

Je kan naar Pisa vliegen vanaf verschillende luchthavens. Wij vlogen met Ryanair vanuit Brussel Charleroi. Als ik me niet vergis waren we 45 euro kwijt per persoon. Daar was zowel de heen- als de terugvlucht bij inbegrepen. Een echt koopje dus!

Indien je meer wilt weten over reizen in Italië, alle artikelen vind je hier!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.