Alle tips voor de mooiste watervallen van het Krka Nationaal Park

Alle tips voor de mooiste watervallen van het Krka Nationaal Park

Het Krka Nationaal Park huist volgens velen de mooiste watervallen van Kroatië. En hoewel de zichten fenomenaal zijn, zijn er toch enkele dingen die je moet weten voor je bezoek. In deze complete reisgids lees je de beste tips voor het Krka Nationaal Park.
Inhoudsopgave

Voor die ene eeuwigdurende seconde leek het alsof we niet meer op de aarde waren.

Misschien op een andere planeet ver weg van hier. Een onbekende plek waar in de laatste decennia niemand meer een voet had neergezet. Maar niet in Kroatië, in een Nationaal Park dat normaal overrompeld wordt door toeristen. Neen, dat kon je me niet wijsmaken.

Maar toch was het zo. Bij de Manojlovac watervallen was er geen toerist te bespeuren. Niet voor of achter ons, niet links of rechts. Geen enkele local op uitstap, en niemand die ons de weg wees. De enige met wie we die buitenaardse plek moesten delen, waren de salamanders wiens thuis we hadden binnengedrongen. En daar ging ik helemaal niet over klagen. Want die buitenaardse plek in het Krka Nationaal Park is een plek die ik, mede dankzij die reden, nooit meer vergeet.

In 1985 werden de Krka Watervallen samen met de omliggende regio bekroond tot het 7de Nationaal Park van Kroatië. En sindsdien zijn toeristen er verliefd op geworden. Dat bewijzen de meer dan een miljoen bezoekers die de watervallen jaarlijks ontvangen.

De Manojlovac waterval is niet het enige bovennatuurlijke wonder dat je kan aanschouwen in Kroatië. Want Kroatië’s aanbod is gigantisch. Maar dat maakt het niet minder indrukwekkend. 

In deze complete reisgids kom je alles te weten over je bezoek aan de watervallen van het Krka Nationaal Park. Denk maar aan de verschillende watervallen, de tickets die je moet bestellen, en algemene maar essentiële tips om je voor te bereiden

Voor je vertrekt: Krka Nationaal Park

Waar: Het park ligt in de Lozovac-regio in centraal-Kroatië.
Tickets: Een ticket kan tussen de 10 euro en 40 euro kosten afhankelijk van het seizoen. Je kan ze hier bestellen.
Openingstijden: De openingsuren van het park verschillen per maand. Je kan de actuele tijden op deze pagina vinden.

De 2 ingangen van het Krka Nationaal Park

Er zijn 2 ingangen waarlangs je het Krka Nationaal Park, en meer specifiek de Skradinski Buk waterval, kan bezoeken. De ene bevindt zich in Skradin, de andere in Lozovac.

Beide ingangen leiden je naar de belangrijkste en grootste waterval: Skradinski Buk. Maar de manier hoe je er geraakt is verschillend. Vanuit Skradin stap je op een boot, die je na een tocht van 20 minuten afzet vlakbij de waterval.

Vanuit Lozovac neem je een busje dat stopt aan de start van de wandelroute doorheen het park. Het wandelpad eindigt aan een uitzichtpunt waarvan je de grootste waterval kan bekijken.

Wij kozen ervoor om naar Lozovac te gaan en daar op de bus te stappen. En van die keuze hebben we geen spijt. Als je kan kiezen tussen de 2 zou ik voor de Lozovac ingang gaan.

De verschillende watervallen van Krka

Het Krka Nationaal Park heeft 3 watervallen waarmee je een dagje gevuld krijgt: De Skradinski Buk -, de Roski Slap – en de Manojlovac waterval.

De Skradiniski Buk Watervallen

Laten we beginnen met de grootste waterval die je kan bezoeken in het Krka Nationaal Park: de Skradinski Buk waterval.

Ook wel naar verwezen als de Krka Waterval, de imposante cascade legt een parcours van maar liefst 400 meter af, met 17 verschillende afdalingen. Je herkent ze waarschijnlijk van de duizenden Pinterest pins, Instagram foto’s of TikTok video’s, want de waterval is enorm geliefd op het internet. En dat valt serieus te merken aan de drukte rondom de omgeving.

Vroeger stond de waterval ook bekend als de enige mainstream waterval in de regio waar je kon zwemmen, maar sinds 2021 is de mogelijkheid om hier een verfrissende duik te nemen verboden. Door de toenemende drukte werd de vervuiling en aantasting van de natuur te groot om door de vingers te zien, vandaar het verbod.

Je kan nog steeds enorm genieten van de zichten, maar je zal de watervallen voortaan moeten bewonderen vanop een wandelbrug boven het water. Die behoort tot een recent vernieuwd wandelpad dat doorheen heel deze regio van het park slingert. De wandeling houdt je ongeveer een dik uurtje bezig, zonder grote pauzes. Je kan onderweg iets kopen om te eten of te drinken, maar zoals verwacht zijn de versnaperingen hier onverantwoord duur.

Waar + Wanneer: De Skradinski Buk waterval is te bereiken via de 2 hoofdingangen. De weg om er te geraken wijst zichzelf uit door de boottocht of busrit. De waterval is toegankelijk tussen 8u en 20u, al kunnen de uren verschillen afhankelijk van de maand. De meest recente openingsuren kan je vinden op de officiële website.

De Roski Slap Waterval

Ik ga niet rond de pot draaien. Wanneer ik mensen online enthousiast zie navertellen over hun bezoek aan de Roski Slap waterval, trek ik mijn wenkbrauwen op en surf ik naar een andere site. Want deze plek doet de reputatie van de natuur in Kroatië teniet.

Waarbij Kroatië bekendstaat voor zijn ongerepte natuur en spectaculaire zichten, past de Roski Slap als druip allesbehalve in dit lijstje. Hadden we de laatste dagen al veel indrukwekkendere dingen gezien dan dit? Ja. Misschien is dat de reden dat we teleurgesteld waren bij de Roski Slap Waterval? Misschien. Maar dat verandert er niets aan dat ik jullie ten strengste afraad om deze plek jouw tijd te gunnen.

Als je effectief uren de tijd hebt om hier langs te gaan, dan hou ik je niet tegen. Maar om echt te kunnen genieten van deze plek moet je een heuse wandeling tegemoet, naar de top van de rotswand langs de waterval. En die energie bespaar je naar mening beter voor de andere watervallen.

Er is ook een uitzichtpunt aan de voet van de waterval, maar daar zie je zo goed als niets.

Waar + Wanneer: De Roski Slap waterval ligt in het noorden van de Skradinski Buk waterval, en heeft dezelfde openingsuren. Dit is de routebeschrijving op Google Maps.

De Verborgen Manojlovac Waterval

De Manojlovac Waterval: de goddelijke plek waar ik het in het begin van dit artikel over had. De dansende nimf is het kloppend hart van het Nationaal Park Krka, en de reden waarom ik nog steeds wegdroom bij de gedachte aan Kroatië.

Ik verwijs ernaar als de ‘verborgen’ waterval, omdat toeristen de plek bitter weinig bezoeken. Ze is nu eenmaal niet zo makkelijk te vinden als de andere twee.

Om er te geraken, moet je eerst met de auto naar deze parking rijden. Tijdens het hoogseizoen moet je hier je toegangsticket voor het park bij de hand hebben, maar tijdens de minder drukke maanden kan je hier gratis heen.

Vervolgens wandel je zuidelijk tot je na 100 meter een splitsing tegenkomt. Daar neem je het pad naar links. Zo kom je op een breed kiezelpad terecht. Na opnieuw 100 meter te wandelen zie je aan je rechterkant een klein zijbaantje. Als je dat smalle wegeltje volgt kom je na 5 minuten uit op het uitkijkpunt bovenop de rotsen. Hier zie je al in de verte de Manojlovac waterval. Ik adviseer je om eerst hierheen te gaan, dan kan je al even inschatten welke afdaling je te wachten staat. Zo kan je een evenwichtige keuze maken of je energie en tijd genoeg hebt om de afdaling in te zetten.

Als je het uitkijkpunt achter de rug hebt, keer je terug naar het brede kiezelpad en volg je die weg naar beneden. Zo kom je uit op een zigzag-weggetje langs de bergen. Volg dat baantje zolang je kan. Uiteindelijk zal je opnieuw op een splitsing komen. Hierbij kan je kiezen om naar links te gaan (rondom de waterval) of naar rechts (naar de voet van de waterval). Het wijst zichzelf uit dat je hier naar rechts moet.

Na opnieuw enkele minuten klauteren bevind je je tussen de bomen, en zie je een oud verlaten huisje. Links van dat gebouw heb je een uitkijkpunt. Daar zal je al versteld staan van hoe dicht je bij de waterval bent, want het uitzicht hier is spectaculair. Maar als je nog dichter wilt, moet je door het huisje. Let op, als je hier verder wilt, raad ik je aan om dat minstens met 2 te doen. Alleen is het iets te gevaarlijk, en zonder toezicht kunnen er pijnlijke ongevallen gebeuren.

De weg door het overwoekerde stulpje is niet zo simpel uit te leggen, maar vrij vanzelfsprekend als je ter plekke bent. Na het huis kom je bij een afdaling waarbij je met behulp van een touw naar beneden zal moeten klimmen. Zodra je hier de begane grond hebt bereikt, zit je aan de voet van de waterval. Hier ben je vrij te gaan en staan waar je wil en het gebied te verkennen. Maar let op: het ligt hier overal verraderlijk glad.

Waar + Wanneer: De Manojlovac waterval kan je bezoeken door naar deze parking te rijden. Toen wij er aankwamen stond er niemand aan de ingang waardoor ik vermoed dat je er op elk moment van de dag heen kan. Maar als je zeker wilt zijn dat je naar de waterval mag, kan je de openingsuren volgen van het park.

Tickets kopen voor het Nationaal Park

Toegangstickets voor de watervallen van het Krka Nationaal Park verschillen enorm van prijs afhankelijk van welk seizoen je het park bezoekt. Ook de tickets van volwassenen en jongeren hebben een groot prijsverschil. Kinderen tot en met 7 jaar mogen het park gratis bezoeken.

In januari, februari en maart betaalt een volwassene 6,64 euro voor de toegang tot het volledige park. Kinderen betalen in deze periode 3,98 euro.

In april in mei is de prijs voor tickets voor volwassenen 15 euro en voor kinderen 11,25 euro.

In juni, juli, augustus en september moet je het meest betalen. Dan kost een ticketje voor een volwassene maar liefst 40 euro per persoon. Een kind betaalt dan 28 euro.

In oktober gaat de prijs opnieuw enkele euro’s omlaag. Een ticket voor volwassenen kost dan 20 euro en voor kinderen 15 euro.

In november en december is een ticket het goedkoopst. De prijs voor volwassenen bedraagt slechts 7 euro meer en voor kinderen 4 euro.

Tickets: kan je online bestellen via deze officiële website van het Krka Nationaal Park. In ons geval werkte deze website niet waardoor we het risico moesten nemen om ter plekke ticketjes te pakken te krijgen. In april was dit mogelijk, maar tijdens de zomermaanden is dat geen goed advies. Er is namelijk een limiet van 10.000 bezoekers in het park, en die limiet is snel overschreden bij een lekker weertje. Je wilt het risico niet nemen om voor de ingang tegengehouden te worden, dus bestel je tickets online als dat kan.

Dingen die je moet weten voor je bezoek

Krka Watervallen App: Er is een officiële app van het Nationaal Park die je kan gebruiken tijdens je bezoek. De app laat je zien waar je op dat moment bent en toont ook de locatie van de verschillende watervallen op een kaart. Op de app kan je zien wanneer de boten vertrekken, wat de verschillende tijdstippen zijn, en beschrijvingen bij de plekken die je kan bezoeken. De app kan je downloaden in de App Store of op Google Play.

Drukte tijdens de zomer: Zoals je waarschijnlijk wel kan verwachten is het erg druk in de zomer. Bendes van toeristen bestormen allemaal tegelijkertijd het park, waardoor de plek behoorlijk ongezellig wordt. Kom dus zo vroeg mogelijk naar het park, zodat je in alle rust en op je gemak de verschillende watervallen kan bekijken.

Parkeren bij de watervallen: Wie met de auto komt hoeft zich helemaal geen zorgen te maken over parking. Er is bij elke Krka Waterval een officiële gratis parkeerplaats. Let wel op: in de buurt zijn er ook privé-parkings waar je wel moet betalen.

Zijn honden toegelaten?: Honden zijn toegelaten in het Krka Nationaal Park, zolang ze aan de leiband gehouden worden.

Georganiseerde tours of zelfstandig het park bezoeken: Ben je op citytrip naar Zagreb, Zadar, Split of Dubrovnik, en heb je geen eigen vervoer om het park te bezoeken? Geen zorgen, vanuit de grote steden vertrekken er verschillende georganiseerde tours om de Krka Watervallen te bezoeken. Je kan die online boeken via GetYourGuide.

De beste tijd om de watervallen te bezoeken

Heel het jaar door kan je de Krka Watervallen bezoeken. Het wordt gegarandeerd een onvergetelijk bezoek, maar dat kan natuurlijk verschillen van de het seizoen. Je moet vooraf beslissen wat je het belangrijkste vindt: de drukte, de grootte van de watervallen, of de groene natuur?

Om de drukte voor te zijn moet je de zomermaanden vermijden. Juni, juli en augustus zijn de drukste maanden en zijn echt geen aanrader. Dan zijn de tickets ook het duurst, dus veel voordelen zijn er in deze periode niet. Wel heb je hier garantie op een zonnige en warme dag.

Als je de grootste en mooiste watervallen wilt zien, dan verkies je de winter en de lente. In die periode is het regenseizoen net achter de rug (of nog bezig). Daardoor is er een enorme hoeveelheid water die de watervallen moeten verplaatsen, dus dan zijn ze het volst en indrukwekkendst.

Als je de groene natuur wilt zien maar geen fan bent van de drukte, dan is september en oktober de ideale periode voor jou. De grote stroom toeristen is al terug naar huis, en de natuur is nog altijd groen.

Krka Watervallen of Plitvice Meren?

Ik hoor het vaker en lees het online: welk park van de twee is superieur? De Krka Watervallen of de Plitvice Meren? Velen zeggen ‘beiden hebben hun charmes”, “allebei zijn ze de moeite waard” en “je zal sowieso tevreden zijn met je keuze”. Maar bij dat advies heeft niemand baat.

Als ik slecht 1 van de 2 parken zou kunnen bezoeken, dan verkies ik veruit de Plitvice Meren boven de Krka Watervallen. Allebei de parken zijn inderdaad prachtig en indrukwekkend, maar de Plitvice Meren zijn net dat tikkeltje mooier.

Ten eerste vind ik het park in zijn geheel leuker en spectaculairder dan het Krka Nationaal Park. De Manojlovac waterval was effectief een van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien. Maar al de Plitvice Meren samengeteld vind ik meer de moeite waard.

Ook krijg je veel meer waard voor je geld bij de Plitvice Meren dan bij de Krka Watervallen. Een ticketje voor de meren is een stuk goedkoper, en daar heb je veel meer aan. Met de wandeling langs de Plitvice Meren ben je een hele dag kwijt, terwijl je alle Krka Watervallen op enkele uren gezien hebt.

Als je dus moet kiezen, zou ik naar de Plitvice Meren gaan. Maar als je de tijd hebt om beide parken te bezoeken zou ik het Krka Nationaal Park zeker niet overslaan.

Meer lezen: Alles wat je moet weten voor je bezoek aan het Nationaal Park Plitvice Meren.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

2 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.