Op reis naar Kroatië? 8 dingen die je vooraf moet weten!

Op reis naar Kroatië? 8 dingen die je vooraf moet weten!

Kroatië is de laatste jaren enorm gestegen op de bucketlist van vele Europeanen. Geen wonder, want het land is onwijs mooi. Toch zijn er enkel dingen die je vooraf je reis moet weten. Je leest ze hieronder!
Inhoudsopgave

Voor je vertrekt: Kroatië

Waar: Kroatië is onderdeel van de Balkan, in Oost-Europa.
Inwoners: 3,9 miljoen.
Valuta: Sinds 2023 gebruikt Kroatië officieel de Euro.

1. Roken is de norm

De laatste jaren zijn het aantal rokers in België en Nederland in een constante lijn gedaald. En hoewel we hier trots op mogen zijn, is dat niet het geval voor alle andere landen in Europa. Want 1 van de belangrijkste dingen die je moeten, is dat in Kroatië roken nog steeds de ‘norm’ is.

Begrijp me niet verkeerd. Niet iedereen rookt er en het is ook niet abnormaal als je niet rookt, maar op vele openbare plaatsen is het nog altijd toegelaten om te roken. Denk maar aan restaurants, cafés, clubs, enzovoort. Overal waan je je in een rookwalm, wat vele mensen allesbehalve aangenaam noemen.

Hou er dus rekening mee dat als je in Kroatië op restaurant gaat, je waarschijnlijk vele rokers tegen de voet zult lopen, en daar dan ook niet over zal kunnen klagen. Draag dus best geen splinternieuwe outfit of jas als je schrik hebt dat de geur er niet meer zal uitgaan.

2. Rijden in Kroatië

Wanneer je een rondreis maakt door Kroatië zal dat waarschijnlijk met een (huur)auto zijn.

Dat is eenvoudig omdat de verkeersregels in Kroatië ‘gelijkaardig’ zijn aan die in Nederland in België. Op autosnelwegen rij je een maximale snelheid van 130 km/u en buiten de bebouwde kom mag je 80 km/u rijden.

Een groot verschil met onze wegen is dat je in Kroatië vaak zal moeten stoppen om tol te betalen. De prijs verschilt van hoelang je gereden hebt. Maar geen zorgen, je zal nooit extreem veel moeten betalen.

Als je de tolwegen liever ontwijkt, raad ik je aan om tijdens het rijden Google Maps te gebruiken (of een andere navigatieapp). Daarop kan je aanduiden om de tolwegen te vermijden, waardoor je grotendeels langs de binnenwegjes zal rijden. (Hou er rekening mee dat je dan wel langer onderweg zal zijn.)

Nog iets over het rijden in Kroatië: de Kroaten rijden nogal … roekeloos. Als je in Kroatië in de steden rijdt, hou je best je ogen goed op de weg. Velen zijn vergeten hoe richtingaanwijzers werken, wat hoffelijkheid is, enzovoort. Ook zijn de wegen buiten de drukke steden van een mindere kwaliteit. Dus let sowieso goed op in de auto.

3. Kroatië is drukker dan je denkt

Zoals ik al zei is Kroatië de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Steeds meer mensen gaan op reis naar deze verborgen parel, waardoor van ‘verborgen’ niet meer kan worden gesproken.

Als je in het hoogseizoen (de zomermaanden) naar Kroatië trekt, zal je je tussen de lange rijen toeristen moeten worstelen. Zowel in de steden als in de natuurparken ben je nooit alleen.

Om toch naar mate mogelijk de drukte te vermijden, kan je best vroeg in de ochtend of naar de late namiddag toe op verkenning gaan. Dat zijn de minder drukke momenten, waardoor een bezoek aan een natuurpark of bezienswaardigheid veel aangenamer en rustiger verloopt.

4. … dus ook duurder dan je denkt

Je hoort me goed, Kroatië is geen bestemming die je moet uitkiezen om een goedkope vakantie tegemoet te gaan. Door de populariteit zijn de prijzen in het land sinds enkele jaren terug enorm gestegen.

Het leven is er uiteraard nog steeds goedkoper dan in België, maar het is niet meer zo extreem als 10 jaar geleden. Voor bijvoorbeeld een ticket voor de Plitvice Meren betaal je in zomer maar liefst 40 euro per persoon! Terwijl je in de winter of de lente (wanneer het minder druk) slechts de helft daarvan moet betalen.

Als je geen zin hebt om voor leuke bezienswaardigheden een hoge prijs te betalen, dan ga je best niet naar Kroatië in de zomer!

De Plitvice Meren bezoeken is een dure activiteit in Kroatië.

5. Vooraf je tickets boeken

Je kan al je tickets voor de parken en bezienswaardigheden ALTIJD vooraf bestellen. Altijd.

En omdat er vaak een limiet is op de beschikbare tickets per dag, moet je dat ook zeker en vast doen. De Nationale Parken in Kroatië zijn enorm bekend en gegeerd, zowel onder toeristen als de Kroaten zelf. Je wilt echt niet aan de ingang staan zonder tickets en te horen krijgen dat je toegang wordt geweigerd, enkel en alleen omdat je vooraf geen tickets hebt besteld. Zo een doemscenario’s zijn makkelijk te vermijden als je gewoon op voorhand een ticketje koopt.

6. Je hebt niet altijd internet: download de kaarten vooraf

Bij een rondreis door Kroatië zal je langs verschillende bergpassen, wegeltjes en afgelegen gebieden moeten rijden. In die regio’s is er dan ook geen garantie dat er internetverbinding zal zijn.

Daarom is het aan te raden dat je de kaart van Kroatië op voorhand op Google Maps downloadt.

Op die manier kan je altijd de navigatie gebruiken tijdens het rijden, ongeacht waar je bent. Over verdwalen zal je je dus niet meer druk hoeven maken!

Internet is schaars in Kroatië.

7. Kroatië is een heel divers land

Wanneer je beslist om te reizen door Kroatië, zal je verstelt staan wat voor divers land Kroatië wel niet is!

Van zonnige stranden tot drukke steden, ruige bergen en helderblauwe meren, roekeloze watervallen en geschiedenisrijke dorpjes, … Je hebt het echt allemaal in Kroatië. Daarom zal je verrast zijn! En het grootste voordeel is dat Kroatië helemaal niet zo groot is. Je kan dus tijdens een korte reisroute enorm veel zien en bezoeken.

In de reisroute door Kroatië op Reizen Rens neem ik je mee langs alle highlights in het kleurrijke Kroatië. Zo ben je helemaal voorbereid op een onvergetelijke reis!

De haven in Pirovac, Kroatië

8. Het openbaar vervoer zit goed (in de grote steden)

Mocht je geen rijbewijs hebben, of gewoon geen zin hebben in een rondreis met een auto, dan kan je nog steeds door Kroatië reizen met behulp van het openbaar vervoer. De luxe van een eigen auto is natuurlijk een voordeel, maar als je wat op je budget wil letten zijn de trein en de bus de perfecte oplossing!

Op Bookaway kan je vooraf alle bus-, trein- en ferrytickets bestellen om je reis te plannen. Ook hier is het aan te raden om dit ruim vooraf te doen. Vooral als je in de zomermaanden vertrekt.

Natuurlijk is het met het openbaar vervoer wel een stuk moeilijker om de off-the-beaten plekjes te bereiken. Maar als je de belangrijkste plaatsen en sites wil bezoeken, zijn bus- en treinritten ideaal om overal makkelijk en snel te geraken!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.