De Plitvice Meren & Watervallen bezoeken: Handige tips + info

De Plitvice Meren & Watervallen bezoeken: Handige tips + info

Ga je binnenkort wandelen door het mooiste Nationaal Park van Kroatië, de Plitvice Meren? Hier lees je alle tips die je moet weten voor je bezoek. Bereid je voor om omver geblazen te worden.
Inhoudsopgave

De natuur is iets onvoorspelbaar.

Ze is machtig, ondoordringbaar. Alles wat in haar baan terecht komt, kan ze vernietigen. Ze kan huizen verwoesten en volledige dorpen verdelgen. Er is werkelijk niets op de aarde dat aan haar evenaart.

En toch weet de mensheid al eeuwenlang in vrede samen te leven met de natuur. Zij aan zij, hand in hand. En het Plitvice Meren Nationaal Park is daar het perfecte voorbeeld van.

Het is de plek waar de meesten slechts van kunnen dromen. Die waar je tijdens een drukke werkweek naar snakt, over dagdroomt. Dat soort plek is het Nationaal Park van de Plitvice Meren.

Al jarenlang is het park populair met een behoorlijk aantal bezoekers die over de vloer komen. Maar, net zoals de natuur errond, zijn de Plitvice Meren de laatste jaren gedijd. Herrezen. Gebloeid & herleefd. De plek is dankzij enkele influencers op sociale media ontploft. Het bezoekersaantal is de hoogte ingegaan en is sindsdien niet meer gedaald.

Maar dankzij hype zijn er bij het park ook vele verwachtingen gekomen. Verwachtingen die al dan niet ingelost kunnen worden.

In april besloot ik de Plitvice Meren een kans te geven me omver te doen blazen en een bezoekje te brengen aan wat lijkt de geboorteplek van Moeder Natuur. En voor de nieuwsgierigen: mijn verwachtingen werden ingelost. En of.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Plitvice Meren. Je vindt hier de essentiële tips, hoe je er geraakt, wat je er kan zien, de beste voorbereidingen die je moet maken en wat persoonlijke anekdotes om je bezoek aangenamer te maken. En nog veel meer.

Dit zijn alle belangrijke tips voor het bezoeken van de Plitvice Meren, het mooiste Nationaal Park van Kroatië.

Voor je vertrekt: Plitvice Meren Nationaal Park

Waar: Tussen de hoofdstad Zagreb & Zadar, in het binnenland van Kroatië. Dit is een routebeschrijving.
Openingsuren: Dagelijks is het park open tussen 7u en 19u.
Tickets: Afhankelijk van het seizoen betaal je tussen de 10 en 40 euro voor tickets. Die kan je hier bestellen.

De 2 ingangen met de bijhorende wandelingen

Het park is reusachtig. Met een oppervlakte van bijna 300 vierkante kilometer is het best logisch dat er meer dan 1 ingang is langswaar je het park kan betreden. En de ingang die jij verkiest, kan heel je bezoek veranderen.

Vanuit elke ingang starten er enkele wandelroutes waaruit je kan kiezen. Elke wandeling volgt een verschillend traject, heeft een verschillende duur en een verschillende afstand die je zal moeten afleggen.

De meeste routes maken gebruik van een boot en een busje. Het park is namelijk zo groot dat alle belangrijke plekken te voet afleggen nogal ambitieus is. De toegang voor die vervoersmiddelen moet je niet betalen, het zit namelijk al meegerekend in je ticket voor het volledige park.

Om het wat simpel te maken: via deze link vind je een website met de kaart van de Plitvice Meren. Nogal handig voor je bezoek.

Wandelroutes bij ingang 1

Route A: Die heeft een afstand van 3,5 km, waar je ongeveer 2 à 3 uur over doet. Het is een korte, makkelijke en zeer populaire route voor de toerist die snel de mooiste delen van het park wilt zien. Je bezoekt een deel van de Benedenmeren.

Route B: De afstand van route B bedraagt 4 km. De tocht duurt 4 uur en je ziet alles van de Benedenmeren.

Route C: Die route beslaat met zijn 8 km het volledige Nationale Park van de Plitvice Meren. Je zal er een kleine 5 uur over wandelen.

Route D: Met een afstand van 18 km is dit de langste route van het park. Je bezoekt het volledige park te voet, dus ook de delen die je normaal met de boot of de bus doet. Reken makkelijk op 6 tot 8 uurtjes. Je bent dus een hele dag onderweg.

Wandelroutes bij ingang 2

Route E: Die heeft een afstand van 5 km, waar je ongeveer 2 à 3 uur over doet. Het is een korte route waarbij je enkel de bovenmeren zal zien.

Route F: Route F is eigenlijk dezelfde als route B. Alleen start je aan ingang 2 in plaats van ingang 1 en doe je de wandeling in de omgekeerde richting.

Route H: Die route is dezelfde als C maar in de omgekeerde richting vanuit ingang 2.

Route K: Dit is exact dezelfde route als route D, maar dan in de tegengestelde richting.

Welke ingang en wandelroute moet je kiezen?

Nu komt uiteraard de belangrijkste vraag: welke ingang moet je kiezen voor je bezoek aan de Plitvice Meren? Ingang 1 ligt in het noorden van het park, ingang 2 in het zuiden. Dat kan dus al een reden zijn om de ene ingang te verkiezen boven de andere.

Vervolgens moet je ook kiezen welke route je wilt wandelen. Persoonlijk zou ik route D & K uitsluiten. Het lange stuk dat je moet wandelen (dat je normaal met de boot en het busje doet) is helemaal niet memorabel. Je wandelt gewoon door een bos waar niets speciaals te zien is. Dus tenzij je op wandelvakantie bent, zou ik die schrappen.

Om toch wel alles van het park te zien (wat echt de moeite waard is) moet je route C of H kiezen. Dan zie je zowel de boven- als de benedenmeren, met alle mooie plekjes onderweg.

Uiteraard kan ik zelf alleen uit ervaring spreken en aanraden. Wij zelf vertrokken vanuit ingang 2 en kozen voor route H. En van die keuze ben ik heel tevreden. Als je vanuit ingang 1 vertrekt, start je de dag meteen met de boottocht waar heel veel volk staat te schuiven. Vanuit ingang 2 start je met het busje, wat volgens mij veel vlotter ging. De rij is hier ook veel korter, dus je zal minder lang moeten schuiven.

Ook wandelroute H was een goede keus. Het was de perfecte afwisseling tussen verschillende uitzichten, niet te makkelijk maar ook niet te uitputtend. Op zo’n 5 uurtjes was onze wandeling afgerond. En naar mijn mening moet je echt zowel de boven- als de benedenmeren bezoeken en gezien hebben. Geloof me.

De verschillende bezienswaardigheden tijdens de wandeling

De bovenmeren – Gornja

Mocht je de wandeling starten bij ingang 2, dan staan de bovenmeren (of de Gornja) eerst op de planning. En om eerlijk te zijn vind ik dat de beste manier om het park te bezoeken.

De bovenmeren bestaan uit een groep van 12 meren: Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget en Kozjak. Allemaal zijn ze verstrengeld door elkaar met kleine riviertjes, stromen, beekjes en uiteraard watervallen die ertussen zijn gevlochten. Want die heb je in overvloed rondom de bovenmeren.

De wandeling bij de bovenmeren bevindt zich voor een groot deel over het vaste land, rondom de meren. Je wandelt ook tussen de meren en langs de watervallen. Zo heb je steeds een helder zicht dicht bij de watervallen.

De watervallen bij de bovenmeren in het nationaal park zijn kolossaal. Op sommige plaatsen valt het water van een hoogte tot wel 100 meter. Ook de meren zijn hier het grootst. Sommigen hebben een lengte van 450 meter en zijn tot wel 20 meter diep.

De benedenmeren – Donja

De benedenmeren (oftewel de Donja) zien er helemaal anders uit dan de bovenmeter even verderop.

Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac en Novakovića Brod vormen samen de 4 benedenmeren van het Plitvice Meren Nationaal Park. Een indrukwekkende verzameling.

Waarbij de bovenmeren uitblinken in de grootte van sommige watervallen, zal je bij de benedenmeren versteld staan door de hoeveelheid watervallen die je kan zien na elkaar.

De wandeling langs de benedenmeren is volgens mij de meest imposante wandeling door het park, aangezien je er echt heel de tijd vlak naast loopt. Je wandelt continue over paden tussen de meren, over de meren, langs de watervallen en eronder.

Je zal je nog nooit zo klein hebben gevoeld.

Snap je waarom ik aanraad om de grote wandeling te doen langs alle plekken tijdens je bezoek aan de Plitvice Meren, als je de foto’s hieronder ziet?

De Veliki Slap

En niet te vergeten, de Veliki Slap.

De Veliki Slap is de grootste waterval die je bij het Plitvice Meren Nationaal Park kan vinden. Meer zelfs, het is de grootste waterval in heel Kroatië. En die is het helemaal waard om op zijn eentje vermeld te worden.

De Plitvice rivier kronkelt al kilometers verder door het ruwe landschap van Kroatië maar bereikt hier een hoogteverschil van maar liefst 78 meter. En vanop die aanzienlijke hoogte dondert het water langs de kalkstenen rots naar beneden.

Een vrije val die je nergens anders zo dichtbij kan aanschouwen als hier. Nergens anders.

In het begin van dit artikel had ik het over de geboorteplaats van Moeder Natuur. Wel, dit is die plek. Die magische, onvergetelijke plek waar ik dagelijks aan terugdenk.

de grootste waterval van Kroatië, de Veliki Slap in het Plitvice Meren National Park

Tickets bestellen + parking

Wie het Plitvice Meren Nationaal Park wilt bezoeken, moet uiteraard uitzoeken waar je aan tickets geraakt. En dat doe je op deze website.

Tickets voor de watervallen bestel je online. Bij het bestellen moet je kiezen welke dag je langskomt, langs welke ingang je het park wilt binnengaan en hoe laat je er zal zijn. Dat doen ze om een grote stroom aan toeristen tegen te gaan.

Zodra je je tijdslot hebt vastgelegd, zal je anderhalf uur de tijd hebben het park te betreden. Om het te verduidelijken: stel dat je een ticket hebt geboekt voor 10u ’s ochtends. Dan kan je vanaf half 10 tot en met 11u binnen. Ben je later in het park, dan kan je dat ticket niet meer gebruiken om de Plitvice Meren te bezoeken. Kom dus zeker meer dan genoeg op tijd. Liever te vroeg dan te laat.

De tickets verschillen enorm van prijs afhankelijk van de periode dat je het Plitvice Meren Nationaal Park wilt bezoeken. Uitzoeken hoeveel de tickets precies zullen kosten is ingewikkeld. Daarom heb ik het hieronder even kort voor je samengevat.

November tem maart: Volwassenen betalen 10 euro; studenten 6,50 euro en kinderen betalen4,50 euro.

April, mei, september en oktober: Volwassenen betalen 23,50 euro; de prijs voor studenten bedraagt 14,50 euro en voor kinderen 6,50 euro.

Juni, juli en augustus: Volwassenen betalen 39,80 euro; studenten betalen 26,50 euro en kinderen 15,90 euro.

Niet te vergeten: Zodra je in het park bent, kan je er niet meer uit om erna terug opnieuw binnen te gaan. Buiten = buiten.

Parking voor het park kan je ter plaatse kopen. Zo een parkingticket kost 5 euro. Ik raad je wel aan om vroeg te komen. De parking is een grote warboel in een bos, met eigenlijk geen voorziene plaatsen met lijnen om te parkeren. Iedereen zet zich gewoon waar die een vrij plekje ziet. Als je pas in de namiddag komt zal je het dus moeilijk hebben een plaats voor je auto te vinden.

Algemene tips voor je bezoek

Bereid je lunchpakket voor en neem voldoende drinken mee: De kans is groot dat je in het Plitvice Meren Nationaal Park een grote wandeling te wachten staat. Een lunchpakket is dus geen overbodige luxe.

Hoewel je in het park eten in drinken kan kopen, is alles daar enorm overpriced. Waar je in de rest van Kroatië slechts een halve euro betaald voor een flesje water, betaal je daar het zesdubbele. Hetzelfde kan gezegd worden over het eten.

Bereid dus op voorhand een lunchpakket voor bij je bezoek, en neem voldoende drinken mee.

Mag je zwemmen in de Plitvice Meren?: Helaas moet ik je het slechte nieuws brengen dat je nergens in de Plitvice Meren kan zwemmen. Het is er ten strengste verboden, dus probeer het ook niet.

Goede wandelschoenen zijn een must: Goede wandelschoenen tijdens je wandeling langs de Plitvice Meren zijn noodzakelijk. Niet alleen voor je eigen comfort. Inderdaad, wandelen met een hoop blaren op je hielen is verschrikkelijk. Maar ook voor je veiligheid zijn deftige wandelschoenen niet te missen.

Tijdens de verschillende wandelingen loop je over gladde, houten, dunne paden over het water. Je kan er dus gemakkelijk uitglijden, en ervan afvallen wil je echt niet meemaken. En als het er druk is, kan het soms moeilijk zijn om aangenaam en stabiel over de paden te wandelen.

Sommige paden liggen bij de regen ook gedeeltelijk onder water. Dus met gewone sneakers ben je gegarandeerd het slachtoffer van natte voeten.

Zijn honden toegelaten?: Honden moeten ten alle tijden aan de leiband gehouden worden. Je mag dus wel je huisdieren meenemen.

Neem een regenjas mee: Hoewel dit misschien voor de hand liggend lijkt, ben ik er zeker van dat niet iedereen hier aan denkt. Tijdens de wandeling passeer je verschillende watervallen, die je soms van héél dicht kan bekijken. Als je geen regenjas aan hebt, sta je eigenlijk gewoon met je kleren aan te douchen. En in de winter kan dat ijzig koud zijn.

Kan ik een kinderwagen/buggy meenemen?: Aangezien je doorheen het park veel zal moet klauteren, klimmen, bergop en bergaf zal moeten kruipen langs onstabiele paden, raad ik je af om een kinderwagen mee te nemen.

Rolstoelgebruikers zijn ook welkom: Uiteraard wil het park niemand uitsluiten, en zijn rolstoelgebruikers welkom om de Plitvice Meren te bezoeken. Zij mogen gratis binnen, maar er moet verplicht een begeleider bij zijn. Die mag aan een verlaagd tarief binnen. Natuurlijk zullen sommige stukken moeilijk zijn om te doorkruisen met een rolstoel.

Plitvice Meren en Watervallen

Wanneer is de beste tijd om het park te bezoeken?

De Plitvice Meren zijn een echte year-round bestemming. Heel het jaar door kan je er terecht voor een onvergetelijk bezoek, al zal dat er toch anders uitzien afhankelijk van de periode die je verkiest. Wil je de mooiste zichten, het beste weer, de goedkoopste prijs of de minste drukte?

De mooiste zichten vind je vanaf de late winter tot eind april. In die periode is er de meeste neerslag gevallen en zullen de watervallen het volst zijn. Hoe voller de waterval, hoe meer impressionant de zichten natuurlijk. In deze periode betaal je ook niet super veel geld voor een bezoek aan de Plitvice Meren, alleen kan je niet rekenen op mooi weer.

Voor het beste weer moet je uiteraard in de zomer gaan. In de maanden juni tot en met september ben je verzekerd van een lekker zonnetje, maar dan zal je natuurlijk niet de enige zijn die er zo over denkt. De drukte in de zomer is enorm, waardoor je niet op je eigen tempo zal kunnen wandelen. Ook een mooie foto waar enkel jij opstaat klinkt dan nogal ambitieus. En zoals je daarnet hebt kunnen lezen is de prijs voor een bezoek met de zon enorm hoog.

De goedkoopste tickets gaan natuurlijk gepaard met de minste drukte. Dat is in de diepe winter. Hier betaal je quasi geen geld voor een bezoek, en loop je ook zo goed als alleen in het park.

Hoe bereik je het Plitvice Meren Nationaal Park?

De Plitvice Meren liggen in de regio Lika-Senj, in het binnenland van Kroatië. Je kan er voor kiezen om met de auto, de bus of met een georganiseerde tour het park te bezoeken.

Met de auto: Wij bezochten het park met de auto. Dat is veruit de makkelijkste manier om op je eentje de Plitvice Meren te verkennen. Hieronder kan je enkele afstanden vinden naar het park vanuit de grootste steden.

Zagreb: 140 km (2 uur rijden).
Split: 255 km (2 uur en 30 minuten rijden).
Pula: 280 km (3 uur en 30 minuten rijden).
Zadar: 130 km (anderhalf uur rijden).

Met de bus: Je kan er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer naar de Plitvice Meren te reizen. Aan beide ingangen van het park zijn er bushaltes. In alle grote steden in Kroatië vertrekken er bussen. Voor de actuele uren en prijzen kan je terecht op de site van APVarazdin.

Met een georganiseerde tour: Bij een georganiseerde excursie zit het toegangsticket en het busticket vaak samen in 1 prijs, wat de voorbereiding voor jou enorm vergemakkelijkt. Ook de wachtrijen tellen niet voor jou. Alleen zit je hier vast aan de groep en kan je vaak niet op je eigen tempo het park verkennen.

De Plitvice Meren of de Krka Watervallen bezoeken?

De tegenhanger van de Plitvice Meren vind je een uurtje verder rijden richting het zuiden van Kroatië: de Krka watervallen.

Het Krka Nationaal Park in Kroatië is minstens even bekend als de Plitvice Meren en heeft als grote troef ook een rijk aanbod aan watervallen. Al zien ze er toch helemaal anders uit.

Heb je niet de tijd om ze allebei te bezoeken? Dan zijn er toch enkele verschillen tussen de parken die het kiezen wat kunnen vergemakkelijken.

Ten eerste kan je het Krka Nationaal Park onmogelijk te voet bezoeken, in tegenstelling tot de Plitvice Meren. Heb je geen auto ter beschikking, dan kan je de Krka watervallen al schrappen van je planning.

Ten tweede verschilt de tijd die je nodig hebt om het volledige park te bezoeken. Voor de Plitvice Meren heb je meer tijd nodig, bij de Krka watervallen ben je sneller rond.

Ik bezocht beide parken, en de Plitvice Meren zijn overduidelijk mijn favoriet. Hoewel je bij de Krka watervallen ook geweldige zichten kan verwachten, vind ik het Plitvice Meren Nationaal Park net dat tikkeltje mooier.

Meer lezen: Tips voor de mooiste watervallen van het Krka Nationaal Park.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.