Reisroute voor Kroatië: Een epische rondreis van 1 week

Reisroute voor Kroatië: Een epische rondreis van 1 week

Plan je een rondreis door Kroatië, maar heb je geen flauw idee waar je moet beginnen? Met deze onvergetelijke reisroute + tips staat je een geweldige trip naar Kroatië te wachten!
Inhoudsopgave

Kroatië belichaamt diversiteit. Van top tot teen.

Je vindt er de mooiste stranden, ongerepte natuur, eeuwenoude steden, onbekende pareltjes, watervallen om ‘U’ tegen te zeggen en de vriendelijkste mensen. Diverser kan het haast niet.

En dankzij die verschillende hoogtepunten is Kroatië gemaakt voor een rondreis. Hoewel er al vele verschillende reisroutes online te vinden zijn voor Kroatië, elk uniek op zijn eigen manier, wil ik je toch de kans geven om een nieuwe en ongewone route te verkennen.

Na veel late avonden plannen maken en onderzoek doen, besloten wij (in tegenstelling tot de grote menigte) te starten in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië.

Een start in Zagreb zou ons een perfecte eerste indruk geven wat een rondreis door Kroatië allemaal te bieden heeft. Een eerste duik in de rijke geschiedenis en het grote aanbod van de (niet meer zo) verborgen parel van Oost-Europa.

In dit artikel lees je alles over de lengte van een rondreis, welke stops je zal maken, de verschillende bezienswaardigheden die op je pad komen, het vervoer in Kroatië en nog zoveel meer.

Dit is de reisroute van 1 week voor een epische rondreis door Kroatië.

Voor je vertrekt: Kroatië

Waar: Oost-Europa.
Taal: Kroatisch.
Valuta: Sinds januari 2023 betaal je met de euro in Kroatië.
Vliegtijd: Anderhalf uur naar het noorden en twee uur naar het zuiden.

Info + Kaart voor een rondreis door Kroatië

Voor ik begin aan de uitgebreide route, wil ik het kort even hebben over hoeveel dagen je moet inrekenen om deze reisroute af te leggen.

Je hebt idealiter 8 dagen nodig (dus bijvoorbeeld maandag tot maandag). Er is natuurlijk de mogelijkheid om wat extra dagen te voorzien, zodat je het wat relaxter kan aanpakken. Uiteraard kan je ook enkele dagen in inkorten, maar dan zal je een of meerdere stops moeten schrappen.

De reisroute ziet er als volgt uit:

De route start, zoals ik eerder al zei, in Zagreb. Daarna rij je richting het zuiden van Kroatië. Je bezoekt het Nationaal Park Plitvice Meren. Vervolgens rij je door naar de stad Zadar. Hierna ontsnap je even aan de drukte in het kleine dorpje Pirovac, de perfect uitvalsbasis voor een daguitstap naar de Krka Watervallen. Naar het einde van de reis toe, rij je door naar de tweede grootste stad van Kroatië Split. Je kan er voor kiezen om hier de reis te eindigen, oftewel nog verder te rijden naar Dubrovnik.

Hieronder lees je wat meer informatie over al die verschillende stops op de reisroute. Mocht je de uitgebreide artikelen willen lezen over deze wonderlijke plekjes, dan weet je die te vinden op mijn toegewijde pagina van Kroatië. Zo kan je zelf op zoek gaan en ondervinden welke bestemmingen jou het meeste aanspreken en hoeveel tijd jij er precies zou willen spenderen.

De Epische Reisroute voor Kroatië: Dagplanning

Dag 1-2: Zagreb

Met deze reisroute start je je rondreis door Kroatië in Zagreb.

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië, het kloppend hart van het prachtige land. Maar hoewel het de grootste stad is, kiezen vele reizigers ervoor om Zagreb over te slaan. Maar ik ben hier om je absoluut te overtuigen om de hoofdstad een kans te geven, want het is een prachtige stad.

Zagreb is de ideale voorbode op wat je te wachten staat tijdens je rondreis door Kroatië. Want wat je hier zal opvallen, is dat je in Oost-Europa enkele jaren terug in de tijd reist. Alsof de tijd hier al 20 jaar stilstaat. Kroatië is helemaal niet zo opgebouwd en gemoderniseerd als zijn Westerse buren. Maar dat hoeft ook helemaal niet.

Zagreb is, net zoals alle ander stops tijdens je rondreis, een unieke plek die je niet zomaar kan vergelijken met de steden in België of Nederland. De sfeer en bedrijvigheid zorgen voor een unieke atmosfeer die nog lang zal blijven nazinderen!

Waar te verblijven: In Zagreb zijn er hotels voor iedereen. Er zijn zowel goedkope als duurdere hotels en hostels waar je kan overnachten. Ook is het centrum van Zagreb uitgerust met een groot netwerk van trams. Daardoor kan je overal gemakkelijk geraken. Mijn tip? Deze kanjer.

Must-see bezienswaardigheden: Een van de mooiste bezienswaardigheden in de stad is de Miragoj begraafplaats. Ook is het uitkijkpunt aan de Love Rails zeker en vast de moeite. En de architecturale pareltjes zoals de Kathedraal en het Kroatisch Nationaal Theater mag je echt niet missen!

Meer lezen: Top 10 bezienswaardigheden in Zagreb: De stad bevroren in de tijd.

Dag 3: Plitvice Meren Nationaal Park

Op dag 3 van je rondreis ben je ’s ochtends vroeg uit te veren om door te rijden naar de Plitvice Meren. En dat is een plek die je absoluut niet wil overslaan, want volgens mij behoort het tot de mooiste natuurparken in heel Europa!

Van de Plitvice Meren in Kroatië heb je vast en zeker al gehoord. Het Nationaal Park is een groot natuurgebied in het midden van Kroatië dat bestaat uit verschillende grote meren die zorgen voor adembenemende zichten.

Doorheen het park kan je verschillende wandelingen maken die je leiden langs de bovenmeren, de ondermeren, en tientallen reusachtige watervallen.

De Plitvice Meren waren mijn favoriete plek tijdens onze rondreis in Kroatië, en misschien het mooiste stukje natuur dat ik in jaren heb gezien. Mocht je erover twijfelen om hierheen te gaan: gewoon doen, je zal versteld staan van hoe mooi Moeder Natuur wel niet kan zijn…

Tickets: Je ticket voor de Plitvice Meren bestel je liefst zo vroeg mogelijk op voorhand, aangezien op de drukke dagen de tickets zeer begeerd zijn. Je kan ze op deze website bestellen.

Meer lezen: Alle tips voor een bezoek aan het Nationaal Park Plitvice Meren.

Dag 4: Zadar

Tijdens de avond van dag 3 rij je door naar de stad Zadar, die je op dag 4 grondig kan verkennen.

Zadar is een kuststad langs de Adriatische Zee. De stad is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Zagreb of Split. Daarom kan je hier op 1 dag het grootste deel van de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken.

Ook is het hier behoorlijk minder druk dan de zuidelijker gelegen steden. Het massatoerisme is hier nog niet aan de orde, dus verloopt een bezoek veel rustiger.

De stad bestaat uit een bijeenkomst van oeroude tradities en moderne vernieuwingen. En dat zorgt voor een vreemde maar leuke sfeer.

Must-see bezienswaardigheden: Langs de hoofdingang of de Land Gate betreed je Zadar, en dat is meteen je eerste stop. In Zadar zijn er verschillende toeristische pleinen die je een bezoekje kan brengen zoals het Piazza dei Signori. Ook op de stadsmuren kan je een leuke wandeling maken. Op deze website vind je een lijst met alle verschillende bezienswaardigheden!

Dag 5: Pirovac

Op dag 5 zet je de rondreis verder en rij je door naar het pittoreske kustdorpje Pirovac. En dat is een dorpje dat je niet veel zal terugvinden op de reisroutes door Kroatië. Maar volgens mij is deze plek niet te missen als je een rondreis maakt doorheen het land.

Pirovac is een knus maar gezellig dorp tussen Zadar en Šibenik. En de reden waarom ik je hierheen stuur, is omdat het de ideale uitvalsbasis is voor je uitstap naar de Krka Watervallen op dag 6. Maar dat is niet de enige verklaring.

Naast de eenvoudige weg naar het volgende Nationaal Park, is Pirovac de plek waar je even kan ontsnappen aan alle drukte van de steden. Aan het midden van je reis kan je hier even tot rust komen en genieten van de stilte. Je ervaart er hoe het echte leven van de doorsnee Kroaat eruitziet. Een dagje niets te hoeven doen kan deugd doen tijdens een avontuurlijke reis als die door Kroatië.

Ga lekker uit eten met een zicht op de jachthaven, verken te voet het kleine centrum, en drink een heerlijke cocktail bij zonsondergang.

Waar te verblijven: In Pirovac is er een geweldige B&B waar je kan overnachten, genaamd Marcelovi Dvori B&B. In deze hoeve word je ontvangen door een aangename gastvrouw. Er is een buitenzwembad waar je in de zomer gebruik van kan maken om even af te koelen. Ook is er een uitgebreid ontbijt met lokale producten. Het is een echte aanrader!

Dag 6: Krka Watervallen

Op dag 6 staat er voor de tweede keer een natuurpark op jou te wachten. Opnieuw een rijk aanbod aan grote en indrukwekkende waterval in het Krka Nationaal Park in het centrum van Kroatië.

De Krka Watervallen ben je sowieso al eens tegengekomen op je Instagram-feed of je Pinterest-tijdlijn. Elke dag zijn er duizenden mensen die een kijkje willen nemen bij de grootste watervallen van het land, en die nieuwsgierigheid is helemaal terecht.

In het park zijn er drie ‘watervalregio’s’ die je kan verkennen. De Skradinski Buk -, de Roski Slap – en de Manojlovac waterval. Allemaal ongewoon op hun eigen manier.

De Skradinski Buk waterval is de grootste en de bekendste onder de drie. In dit deel van het park kan je een wandeling maken langs verschillende kleine watervallen die op het einde samen uitmonden in 1 grote. De omvang van de Skradinski Buk waterval is er een die je nog nooit zal gezien hebben, want ze is kolossaal!

Op Reizen Rens vind je een uitgebreid artikel over alles wat je moet weten over de verschillende watervallen, mocht je het Krka Nationaal Park willen bezoeken.

Tickets: Ook hier bestel je op voorhand je tickets als je zeker wilt zijn van een plekje. De tickets (die je hier kan bestellen) zijn behoorlijk duur in de zomer, dus verkies de dalmaanden voor een bezoek!

Meer lezen: Tips voor de mooiste watervallen van het Krka Nationaal Park.

Dag 7-8: Split

Zuidelijker gelegen vind je de geschiedenisrijke metropool Split. En dat is prachtige stad waar je rondreis door Kroatië culmineert en eindigt op een hoogtepunt.

Split heeft zowat alles wat je in Kroatië wilt zien. Gezellige steegjes, hoge uitkijkpunten met prachtige zichten, eeuwenoude gebouwen die dateren uit de Romeinse Tijd, indrukwekkende bergen en natuur, …

Na je bezoek aan de Krka Watervallen rij je hierheen om op dag 7 de stad te verkennen. Met een van de highlights het Paleis van Diocletianus. Dat UNESCO-erfgoed gaat tientallen eeuwen terug in de tijd waarin je nog een laatste dag verdwaalt in de schoonheid van Kroatië.

Op dag 8 kies je er voor om via Split terug te vliegen naar huis, of je kan met de auto terug naar Zagreb rijden en daar op het vliegveld een vlucht nemen.

Waar te verblijven: Wij verbleven in Splendida Palace, een hotel op wandelafstand van het centrum waar je gegarandeerd de beste service krijgt in heel Kroatië. Met ruime kamers, een geweldige locatie en de vriendelijkste gastvrouw ga je een onvergetelijke overnachting tegemoet om je rondreis af te sluiten!

Must-see bezienswaardigheden: Naast het Paleis van Diocletianus zien er nog een tal van dingen die je kan bezichtigen in de stad. Denk maar aan de Riva boulevard, de Marjan heuvel waar je een 360-graden zicht hebt over de stad of het Klis fort.

Meer lezen: Alle must-see bezienswaardigheden in Split: De oeroude kuststad.

Extra: Dubrovnik

Hoewel ik de tijd niet had om Dubrovnik te bezoeken, wil ik de stad toch even toevoegen aan deze reisroute door Kroatië. De stad ligt vlakbij het zuidelijkste punt van het land, waardoor je nog een heus eindje moet rijden om Dubrovnik te bereiken.

Volgens vele medereisbloggers is het een van de mooiste steden in Oost-Europa, en verdient het vast en zeker een plaatsje op deze epische reisroute. De stad heeft behoorlijk veel aanzien verkregen dankzij de kaskraker Game of Thrones, als een van de belangrijkste filmlocaties voor de serie. Sindsdien is de stad bij massa’s toeristen in het vizier gekomen voor een volgende vakantie, en dat blijkt helemaal gerechtvaardigd te zijn.

Mocht jij de keuze maken om je reis te verlengen en een bezoekje te brengen aan Dubrovnik, laat het me gerust weten in de reacties hieronder of stuur een mailtje naar info@reizenrens.be. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Vervoer voor een reisroute door Kroatië

Bij het afleggen van deze reisroute kan ervoor kiezen om je met een auto te verplaatsen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Die keuze zal je rondreis door Kroatië wat beïnvloeden, maar zowel met de auto als de trein en bus kan je een groot deel van het land verkennen.

De auto verkiezen is uiteraard de makkelijkste optie. Zo kan je gaan en staan waar en wanneer je wil, zonder je zorgen te hoeven maken over busuren, treintickets en bagage meesleuren. Met de auto ben je steeds minder lang onderweg tussen de verschillende stops op je route. Al verloopt het verkeer in Kroatië niet altijd even soepel. Daar kan je meer over lezen in dit artikel.

Ook met de bus en de trein kan je een prachtige rondreis maken door Kroatië. Alleen heb je hier natuurlijk minder vrijheid over wanneer je welke plekken wilt bezoeken van deze reisroute. Zo zal het bijvoorbeeld veel moeilijker zijn om in Pirovac te overnachten, aangezien het openbaar vervoer enkele goed geregeld is tussen de drukste plaatsen. Natuurlijk hoef je je met de bus en trein geen zorgen te maken over het rijden en heb je genoeg vrije tijd op de bus om te ontspannen.

De Watervallen in de Plitvice Meren.

Beste tijd om Kroatië te bezoeken

Hoewel het klimaat in Kroatië niet zoveel verschilt als dat van België en Nederland, kan je het een all year round-bestemming noemen. Want elke maand en elk seizoen heeft zijn eigen charme.

In de winter is er uiteraard veel meer lans op regen, wat sommige mensen onaangenaam vinden op vakantie. Maar tijdens deze periode zijn de verschillende natuurparken het goedkoopste en zijn de watervallen nog voller door de hoeveelheid water. Ook zijn er weinig andere toeristen waardoor je vele plaatsen voor jou alleen zal hebben.

In de herfst en lente kan het al wat zonniger zijn (afhankelijk van de maand) waardoor vele mensen deze seizoenen verkiezen. Het is er niet te druk, de prijzen zijn nog betaalbaar en je hebt kans op een zonnige vakantie. Wat wil je meer? (Wij trokken tijdens de paasvakantie naar Kroatië en hebben weinig regendagen gehad. Het was er al redelijk druk, maar lang niet zo druk als in de zomer.)

In de zomer is het in Kroatië bijna elke dag zonnig. Met zo een 30 graden is het de ideale bestemming om een warme vakantie tegemoet te gaan. Natuurlijk is het in de zomermaanden heel druk (wat sommige bezoeken zoals die aan de Plitvice Meren onaangenaam kan maken) en ook de prijzen gaan de hoogte in.

Uiteindelijk moet je voor jezelf de keuze maken aan de hand van jouw vereisten en voorkeuren.

Kosten voor een rondreis door Kroatië

Kroatië is volgens velen een goedkope vakantiebestemming, waar je lang kan rondtrekken zonder diep in je portefeuille te hoeven grazen. En hoewel dat geen leugen is, kan je Kroatië ook niet ‘spotgoedkoop’ noemen.

Zaken zoals eten, drinken en een huurauto zijn een stuk goedkoper dan in het Westen. Maar al bij al zal je voor de bezoeken aan de natuurparken en in de toeristische stadjes een hoop geld moeten neerleggen. Mocht je wat spaarzaam willen zijn tijdens je reis: vermijd het hoogseizoen en de toeristische plekjes en valkuilen. Hou elke dag bij hoeveel geld je hebt uitgegeven en probeer te besparen waar je kan.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.