De leukste dingen te doen in Split: De eeuwenoude kuststad

De leukste dingen te doen in Split: De eeuwenoude kuststad

Plan je een reis of citytrip naar Split in het zuiden van Kroatië? Met deze gids ben je helemaal klaar om de must-see bezienswaardigheden in de kuststad te gaan ontdekken. Want de mythes en legendes van de Adriatische Zee zijn nergens zo levendig aanwezig als hier.
Inhoudsopgave

Mythes, legendes, en een vleugje zeezout.

Het perfecte recept voor een geschiedenisfanaat op vakantie. Een recept dat jou rechtstreeks kan leiden naar Split in Zuid-Kroatië.

Hoewel de meesten de prelude van de stad associëren met de bouw van het paleis van Diocletianus, heeft de stad al veel langer zijn stempel gezet op het wereldtoneel.

Enkele eeuwen voor de tijd van Christus, was de Griekse kolonie Aspálathos een grote speler in het Griekse Rijk waar vandaag de dag slechts vervaagde herinneringen van overblijven. De plek die we nu Split noemen.

De setting groeide en bloeide van de rijke handel die mogelijk werd gemaakt door de ideale ligging. Een ligging die vandaag een grote rol speelt in de grootste inkomstbron van de stad: toerisme.

Het Paleis van Diocletianus, waar de meeste toeristen voor komen, is slechts het topje van de ijsberg mocht je beslissen deze polis te verkennen. Maar dat topje is wel de aanhef die de opkomst van Split heeft veroorzaak. Dat befaamde, beruchte paleis van Diocletianus.

De skyline van Split, Kroatië

Split bezoeken, een plek gewrongen tussen eilanden en kusten en bergenketens, de stad voelt als een wazige dagdroom ver weg van hier. Het water is er helderblauw, zwemklaar voor de stille genieters. Er hangt geschiedenis in de stadslucht, die je opsnuift zodra je een voet zet buiten je nachtstekje. En als dat nog niet genoeg is, zullen de delicatessen je de 7de hemel doen bereiken.

Split, dat deel uitmaakte van onze 1 week-durende rondreis door Kroatië, was een last-minute beslissing die ongepland uitdraaide in de apotheose van onze ontdekking door Dalmatië. En hoewel onze tijd in Split kort was, was de indruk die de stad had gemaakt groter dan we ons konden voorstellen. Veel groter.

In deze reisgids lees je alles over de verschillende must-see bezienswaardigheden in Split, waar je terecht kan om iets lekkers te eten, waar je moet overnachten, en welk daguitstappen wel (en niet) de moeite waard zijn.

Of het nu voor 1 nacht of 1 week is, Split zal je weten te betoveren net zoals de verschillende mythes die deze plaats al jarenlang weet te koesteren.

Voor je vertrekt: Split

Waar: Split ligt in het Zuiden van Kroatië, tussen Zadar en Dubrovnik.
Inwoners: Met 220 duizend inwoners is het de 2de grootste stad in het land.
Hoe geraak je er?: Met het vliegtuig (een dikke 2 uurtjes vliegen) of de auto.
Overnachten: Splendida Palace.

Alle Must-See Bezienswaardigheden in Split

1. Het Paleis van Diocletianus

Diocletianus de Romeinse Tiran. Een tiran die zijn eigen paleis opeiste. En hoewel de heerschappij van de keizer in vraag kan gesteld worden, proberen de restanten van zijn tijdperk dat toch goed te maken.

In tegenstelling tot de verschillende mythes die in Split de ronde doen, is de aanwezigheid van de kolossale klokkentoren en het paleis geen mysterie voor de doorsnee Kroaat. 

Het Paleis van Diocletianus ligt in het hartje van Split. Het is de tijdloze getuige van de harde geschiedenis die de stad, en Kroatië in zijn geheel, al hebben moeten doorstaan. De machtige stadsmuren van steen en marmer beschermen het UNESCO-erfgoed van al het gevaar dat het in de afgelopen eeuwen heeft geweerd. Met helemaal vooraan de oude poorten, die de toegang bieden tot dit stukje historiek. Oude poorten die de vervlogen tijden weerkaatsen met elke voetstap die je hierbinnen zet.

Binnen de muren van het paleis vind je een mysterieus doolhof (werkelijk, want je verdwaalt hier heel makkelijk). Maar dat is de charme van dit paleis.

Dat verdwalen hoort er nu eenmaal bij.

Ook de locals weten je dat bij te brengen. Voor het oude paleis heb je geen kaart nodig; je laat je leiden door de restanten, en door het gevoel dat je hier ervaart. De verborgen passages, de hoekjes waar het lijkt alsof er de laatste jaren niemand meer geweest is, en het zachte briesje van de Adriatische Zee dat je laat weten dat je hier niet alleen bent. Elke stap onthult hier een nieuwe ontdekking. Een stap die telkens opnieuw vraagt voor een volgende.

Het complex bestaat uit verschillende toegankelijke delen.

De klokkentoren is daar 1 van. Hoewel er in Split verschillende uitkijkpunten zijn waar je een adembenemend zicht over de stad kan aanschouwen, is de toren van het paleis toch wel een hoogtepunt (ha ha). Ik waarschuw jullie wel, ’t is niet voor de mensen met hoogtevrees, want het platform bevindt zich op ongeveer 50 meter boven de zeespiegel.

Naast de klokkentoren zijn er nog andere bezienswaardigheden, zoals de kerker, een museum met overblijfsels en verzamelobjecten uit de geschiedenis, en meer.

Waar: Het Paleis van Diocletianus beslaat het volledige centrum van de stad. Je kan er haast niet naast kijken dankzij de grote muren die het paleis omringen. De hoofdingang kan je hier vinden op Google Maps.

Toegangsticket: Een ticket om de 4 bezienswaardigheden in het centrum van Split te bezoeken, koop je ter plekke. Vlak voor de toren is er een kleine winkel waar je een ticketje kan kopen voor 14 euro per persoon. Die winkel is meteen ook de ingang van het museum dat de verschillende artefecten uit de oudheid huist.

2. Slenteren over de Riva Boulevard

Of je nu fan bent van drukte, vakantiegevoel, senioren die hun tijd verdoen, rijen aan winkels, of juist helemaal niet. Er is 1 plek die je niet mag ontlopen als je Split bezoekt tijdens je citytrip – en dat is de Riva Boulevard

Best bezocht op een warme dag, wanneer de zon en het zeebriesje in harmonie weten te coëxisteren, is de promenade de favoriete plek van de 60+’ers op zonvakantie. Maar ’t is niet omdat zij daar zo enorm van genieten, dat jij ook niet even de kustlijn kan verkennen.

Hoewel elk wandelpad langs de zee in Europa er zo goed als hetzelfde uitziet, heeft de Riva Boulevard in Split net dat tikkeltje meer. Misschien komt het door de joviale mensen, misschien die vernieuwde infrastructuur, of misschien was het gewoon net iets te lang geleden dat ik op vakantie was geweest. Toch wist de promenade in Split met vast te grijpen en me niet meer los te laten.

En niet alleen ik, want de laatste jaren is de promenade geëxplodeerd dankzij het toerisme, en is het de hotspot geworden in de stad. 

Feestjes, drankjes, hapjes, … Jij vraagt het, en de promenade heeft het antwoord.

3. De Skyline van Split vanop de Marjan Heuvel

Split heeft een prachtige skyline die je tijdens je reis naar de kuststad sowieso moet gezien hebben. Maar daarvoor is het tijd voor een stevige wandeling bergop!

In het westen van de stad heb je een groot natuurgebied, de Marjan heuvel die als het ware waakt over de stad. En die heuvel is de ideale plek om een nieuwe en unieke blik te werpen op de stad.

Op de heuvel heb je 2 uitkijkpunten/platformen. Het eerste kan je bereiken door ongeveer een half uurtje te wandelen vanaf het centrum van Split. Het 2de platform bevindt zich nog een stukje hoger. Om die te bereiken ben je snel meer dan een uur onderweg. Maar voor de mensen onder jullie die geen zin hebben in een lange wandeling: vanop het eerste uitkijkpunt heb je ook al een prachtig zicht over de skyline, geen zorgen! (De foto’s hieronder zijn daar getrokken.)

Vanuit de hoogte kan je alle bezienswaardigheden in Split zien. De kathedraal springt uiteraard uit het oog, maar ook de boulevard als enkele hoge kantoorgebouwen maken het uitzicht onvergetelijk. En op een zonnige dag kan je zelf in de verte de eilanden in de Adriatische zee spotten!

Waar: Het eerste uitkijkpunt (waarvoor je het minst moet wandelen) vind je hier op Google Maps. Het tweede platform dat zich iets hoger bevindt, ligt hier.

4. Het Klis Fort

Een van de leukste bezienswaardigheden om te bezoeken is gegarandeerd het Klis Fort. Want naast een geschiedenisrijk uitstap is het ook een van de belangrijkste filmlocaties van een wel heel bekende serie: Game of Thrones.

Mocht je het nog niet weten, de serie Game of Thrones werd voor een groot deel opgenomen en gefilmd in Kroatië. En hoewel Dubrovnik daar het bekendste voorbeeld van is (en daarom ook enorm populair is onder de toeristen), werd ook Split uitgekozen als filmlocatie voor de kaskraker. Meer bepaald het fort in het noorden van de stad.

Ook voor iedereen die de serie niet heeft gezien, is een uitstap naar het Klis Fort een aanrader. Want naast de leuke foto’s leer je best veel bij over de geschiedenis van de stad, en waarom dit fort er eigenlijk was.

Waar + Wanneer: Het Klis Fort ligt behoorlijk ver van de andere bezienswaardigheden in Split. Na ongeveer 15 minuutjes rijden bereik je de parking van het fort. Er is ook een rechtstreekse bus om het fort te bezoeken. Het fort is elke dag open van half 9 ’s ochtends tot half 9 ’s avonds.

5. Het oude centrum verkennen

Je kan onmogelijk Split bezoeken zonder een gezellige wandeling te maken door de stad. Want misschien is de stad Split in zijn geheel wel een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië.

Er zijn weinig steden in Europa die zo veel karakter en charme uitstralen als Split. Misschien zelfs nog meer dan Zagreb, de hoofdstad van het land. Overal vind je kleine steegjes, verborgen wegeltjes, cosy restaurantjes en monumentale standbeelden. Je hebt het echt al-le-maal.

Naast het centraal Paleis van Diocletianus moet je ook zeker een wandeling maken buiten de stadsmuren. De architectuur doorheen de stad doet je bewust verdwalen, met een talrijk gebruik van bogen, doorkijkjes, en kolossale gebouwen.

Daguitstappen vanuit Split

Hoewel je waarschijnlijk op zoek bent naar de mooiste bezienswaardigheden in Split zelf, zijn er ook een aantal daguitstapjes die je zeker niet mag missen in de omgeving rondom de stad.

Hvar eiland

Hoewel het eiland Hvar nogal een alwetende reputatie heeft als ‘party-eiland’, is het in werkelijkheid veel meer dan alleen dat.

Met een lengte van 70 km heeft Hvar tal van activiteiten en bezienswaardigheden te bieden, op slechts een korte boottocht van Split. Je kan erheen voor gezelligheid, feest, rust, natuur en alles daartussen. Ook is het de ideale plek om de beste stranden van Kroatië uit te proberen. Het idyllische eilandleven dus.

Je kan beslissen om er 1 dag heen te trekken. Maar ook een meerdaagse trip kan de moeite waard zijn. Zo heb je genoeg tijd om Hvar Town te verkennen, een boottrip te maken naar de paradijselijke Pakleni eilanden, een dagje te eilandhoppen en tussendoor te genieten van de lokale wijnen.

Hoe geraak je er?: Je kan naar Hvar varen met een ferryboot die vertrekt vanuit Split. Je tickets kan je vooraf online bestellen via deze website.

Hvar Eiland in Kroatië.

De Krka Watervallen

Nog een onmisbare uitstap dichtbij Split zijn de Krka Watervallen. Deze watervallen staan over de hele wereld bekend als de mooiste watervallen in Europa. En die uitspraak is volgens mij helemaal correct.

Het Krka Nationaal Park, waar de watervallen te vinden zijn, ligt op ongeveer een uur rijden van de kuststad. Om alle watervallen in het park te zien heb je sowieso een auto nodig. Mocht je die niet ter beschikking hebben, kan je ook een daguitstap boeken via GetYourGuide. Dan bezoek je het park in een groep met een gids.

De 3 belangrijkste bezienswaardigheden van het Krka Nationaal Park zijn de Skradinski Buk waterval, de Roski Slap waterval en Manojlovac waterval. Naar mijn mening zijn de Krka watervallen een van de mooiste plaatsen in Kroatië, en moet je ze bezoeken tijdens je reis. Je zal er heus geen spijt van krijgen!

Lees verder: Tips voor de mooiste watervallen van het Krka Nationaal Park.

De leukste restaurantjes in de buurt

Šug Restaurant: Dit eerste restaurant ligt vlakbij het centrum en dus de verschillende bezienswaardigheden in Split. Het is een stijlvol restaurant waar je terecht kan voor enkele typische Dalmatische gerechtjes. Je betaalt er wel iets meer dan in Kroatië de norm is, maar het is de perfecte plek voor een gezellig avondje uit. Dit is het adres.

Bakra – Steak & Pizza Bar: Bakra is een grillrestaurant vlakbij de kust. Hier kan je genieten van zowel Kroatische gerechten als een lekkere doodgewone steak. Iets voor jou? Dan moet je hierheen.

Portofino: In het hartje van Split vind je dit restaurant. Portofino heeft met zijn prachtige locatie tal van sublieme gerechten om je te bekoren. De verschillende pasta’s zijn elk op hun beurt verrukkelijk. Ook heb je hier enkele vegetarische optie’s. De prijs ligt ook hier hoger dan gemiddeld, maar het is het zeker en vast waard! Dit is de routebeschrijving op Google Maps.

Pandora Greenbox: Voor een heerlijke vegetarische of vegan maaltijd moet je richting Pandora Greenbox. Naast het groenterijk menu is het een prachtig restaurant met een sfeer die je doet denken aan de Hobbit. Dit is het adres.

Gelateria Emiliana: Voor een lekker ambachtelijk ijsje moet je sowieso richting Gelateria Emiliana. Het is de enige ijsbar in Split die het ijs nog maakt volgens de oude wijzen, al zal je hier waarschijnlijk wel even moeten schuiven…

De beste overnachting in Split

Tijdens onze verkenning van Split sliepen we in Splendida Palace. Dat is een hotel vanwaar je slechts 2 minuten moet wandelen naar het Paleis van Diocletianus, en de andere bezienswaardigheden zijn ook slechts enkele minuten lopen. Splendida Palace was veruit het beste hotel waar ik in jaren heb geslapen.

Het is het enige hotel in Kroatië met een 9.9 beoordeling op Booking. De kamers zijn ruim, het ontbijtbuffet is gigantisch, de ligging is ideaal en de service is uitstekend. Nergens anders zijn we zo warm onthaald als hier. De uitbaatster is enorm vriendelijk, en doet er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. En naast dat alles is het nog eens relatief betaalbaar!

Mocht je nog op zoek zijn naar een hotel in Split, dan is Splendida Palace echt wel the-way-to-go.

Hoelang heb je nodig voor een vakantie Split?

Split is de 2de grootste stad in Kroatië, waardoor je hier op 1 dagje niet alles kan gezien hebben. Ik raad je aan om zeker 2 nachten in Split te verblijven, zo heb je genoeg tijd om alle bezienswaardigheden op je gemak te verkennen en te bezichtigen.

Wil je ook een daguitstap naar Hvar of de Krka Watervallen? Dan reken je er nog een dagje bij.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.