Alles wat je moet weten over de Mullerthal Trail Route 2: tips + info!

Alles wat je moet weten over de Mullerthal Trail Route 2: tips + info!

Doe je binnenkort een hike van 2 dagen langs route 2 van de Mullerthal trail, en heb je nog enkele tips nodig? Lees dan verder om alles te weten te komen over het Luxemburgse Klein Zwitserland.
Inhoudsopgave

Bij de Mullerthal Trail zet je enkele stappen terug in de tijd.

Miljoenen jaren terug. 250 miljoen om precies te zijn.

250 miljoen jaar geleden is de Mullerthal regio gevormd. De zandkorrels van de toen nog nabije zee en rivieren liggen aan de basis van het landschap. 250 miljoen jaar later blijven er van de situatie slechts herinneringen over. En die herinneringen zijn de 3 routes van de Mullerthal Trail: 3 verschillende herinneringen.

Herinneringen aan de bossen, herinneringen aan de rotsformaties, en herinneringen aan het water.
Route 1, 2 & 3 respectievelijk.

Mijn familie en ik besloten een weekend in te plannen voor de Mullerthal Trail. Maar een weekend is slechts 48 uur. En alle 3 de routes samen tellen een 112 km aan wandelroute. Alle 3 de routes wandelen was onmogelijk. We moesten dus kiezen, en uiteindelijk werd het route 2.

Voor velen is route 2 de mooiste en ‘puurste’ hike, die je door het hart van het Luxemburgse Klein Zwitserland brengt. Zoals ik al zei: je zet er enkele stapjes terug in de tijd. Al waren het er meer dan ‘enkele stappen’ om eerlijk te zijn. Zo een 60.000 stappen.

Hier vind je alle tips voor een hike van 2 dagen langs route 2 van de Mullerthal Trail. Alles over de route zelf, belangrijke weetjes, en een gedetailleerde beschrijving van je tweedaagse wandeling.

Dit is alles wat je moet weten over een hike van 2 dagen langs de Mullerthal Trail.

Voor je vertrekt: Mullerthal Trail route 2 in 2 dagen

Afstand: 38 km.
Tijd: 15 uur (of twee dagen).
Moeilijkheid: Velen beschrijven de hike als moeilijk, al is het voor de onervaren wandelaar te doen. Het is niet makkelijk, maar als je en beetje conditie hebt haal je het einde van de hike. (Let wel op de weersomstandigheden, die kunnen een grote rol spelen.)
Alternatief: Route 1 of 3, die volgens velen een lagere moeilijkheidsgraad hebben.

Dag 1: Het startpunt

Het startpunt van route 2 van de Mullerthal Trail ligt voor velen in Echternach. Je hoeft niet per se hier te beginnen aan je hike, maar het kan je wandeling ‘vergemakkelijken’. Echternach is met openbaar vervoer eenvoudig bereikbaar. (Maak hier ook gebruik van, het openbaar vervoer in Luxemburg is namelijk gratis. Een primeur in Europa.)

Indien je ergens in de buurt wil verblijven vind je onderaan deze post enkele tips voor een accomodatie waar je kan overnachten.

De hike kan je letterlijk in het centrum van het dorp starten. Veel zorgen over waar je precies moet beginnen hoef je je niet te maken. Alle routes van de Mullerthal Trail zijn een cirkel. Waar je ook begint, je zal altijd heel de route bewandelen en terug toekomen waar je begonnen bent.

In het dorp staan vele bordjes met een M en een pijl erop, vaak ook met het nummer van de route erbij. Verdwalen zal je niet doen.

Klimmen naar de Wollefsschlucht

Wij startten onze hike rond 9u. Ons startpunt lag enkele kilometers verwijderd van Echternach (maar wel al op de route). Na een dik uurtje wandelen kwamen we toe in Echternach, waar de officiële hike dus kon beginnen. Bij het begin van de dag waren we niet alleen. En hiermee bedoel ik niet de schapen en paarden die ons bij het eerste deel van de route vergezelden.

De Mullerthal Trail hike is een bekende wandelroute. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat er nog andere mensen voor of achter je wandelen. Ook het weer en het seizoen spelen hierin een grote rol. De herfst is het populairste seizoen om een 2 dagen te hiken langs de Mullerthal trail. De kleuren van de bladeren en de omgeving zijn voor vele wandelaars doorslaggevend bij het kiezen van een datum. De kans is op regen is er, maar bij ons bleef het het hele weekend droog. Wij werden verwelkomd door de mooiste herfstkleuren, het zonlicht dat onze huid opwarmde, en de vogels die hun dagelijkse lied zongen.

De Wollefsschlucht is een natuurlijk wonder, een mythisch verhaal, en een prachtig monument. En dat allemaal tegelijkertijd.

De machtige kloof werd gevormd door Luxemburgse zandsteen die zich afscheidde langs parallelle kloven. De rotswanden lopen op tot 50m hoog.

In de kloof zou er (volgens een oude legende) een schat zijn verborgen, bewaakt door een zwarte hond met fonkelende ogen. De legende vertelt dat die hond echter de geest bezit van een oude graaf. De graaf zou zijn ziel hebben verkocht aan de duivel in ruil voor goud en zilver, maar is vervloekt om eeuwig te leven als een hond om diezelfde schat te bewaken. Indien er een kind een rozenkrans in een spleet van de kloof zou gooien, zou niet alleen de graaf bevrijd worden, maar kreeg het kind ook toegang tot de schat. Twee jongens van Echternach die van de legende afwisten zouden de schatkist hebben zien liggen. Maar tegen dat ze teruggekeerd waren van huis om de rozenkrans te gaan halen, was de schat weg.

Wij hebben de schat alleszins niet gevonden, maar het prachtig monument bezoeken was een beloning op zich. Impressionant is een understatement.

Richting Berdorf

De Perekop is de volgende bezienswaardigheid die je pad zal kruisen. Het is een smalle kloof die je meters hoog de lucht in leidt, naar een prachtig uitzicht over de Luxemburgse bossen.
Een uitzicht om U tegen te zeggen.

Zo een uitzichten zal je nog een paar keer tegenkomen tijdens de 2 dagen die je zal hiken op de Mullerthal trail, zeker en vast op route 2. Het probleem bij de hike is dat, als je deze uitkijkpunten wilt beklimmen, je ook effectief zal moeten klimmen.

De wandeling is lang. En vermoeiend. En die beklimmingen vergen veel energie. Energie die je misschien nog zal nodig hebben. (Althans, energie die wij nodig hadden.) Ik zeg niet dat de uitzichten het niet waard zijn, integendeel.

Het is iets waar je op voorhand bij moet stilstaan. De ene wandelaar is het namelijk gewoon om dat soort inspanningen te doen, de andere niet.

Na de Perekop start de volgende uitdaging: de laatste loodjes richting Berdorf. Berdorf is de perfecte tussenstop voor een (na)middagpauze. Zodra je Berdorf bereikt, zal ongeveer de helft van de afstand hebben afgelegd die je op dag 1 zal moeten wandelen. Toch een prestatie om trots op te zijn. Hierna trek je verder langs route 2 van de Mullerthal trail, want de 2 dagen vliegen zo voorbij.

Het Schnellert bosgebied

Zodra je weer helemaal klaar bent, vertrek je naar het Schnellert bosgebied. Dit idyllische bos is de perfecte plaats voor de picture-perfect foto’s. Er zijn hangende bruggen over de kloven en smalle gangen zoals Ruetsbechschlëff die je leiden naar opnieuw de mooiste uitzichten van de Mullerthal Trail.

Het Schnellert gebied wordt in de toekomst herkend als natuurlijk bosreservaat. Draag dus alsjeblieft zorg voor de omgeving tijdens je hike. Vele wandelgebieden lijden onder de vele bezoekers die ze moeten verdragen. Vuilnis dat wordt gedumpt in de bossen, rivieren die worden vervuild, en nog zoveel meer. Hou het gebied dus proper. Dan kunnen nog vele wandelaars na jou genieten van de prachtige hike.

De volgende stop is Müllerthal, het einde van dag 1. Zodra je in het dorpje aankomt neem je meteen een van de vele bussen richting Echternach om daar nog een avond tot rust te komen. Voor de nieuwe dag die op je wacht.

Want de 2de dag is een unieke, zware, maar oh zo geweldige mooie uitdaging. Geniet.

Dag 2: De Müllerthal Trail overwinnen

Een nieuwe dag. Zoveel mogelijkheden.

Vandaag is de dag waarop je de Müllerthal tot een goed einde brengt. Je zal moe en uitgeput zijn. Je huis is het enige waar je aan zal kunnen denken. Al je energie zal verdwenen zijn . Maar het belangrijkste: je zal trots zijn. Trots op wat je de afgelopen 2 dagen bereikt hebt. Maar dat is voor straks. Want nu zit je nog maar aan de helft.

Je start je de 2de dag van de Mullerthal Trail route 2 in Müllerthal zelf, het dorpje waaraan de hike zijn naam te danken heeft. Je kan het een beetje als de ‘hub’ van de wandeling beschouwen. En de hub heeft 1 groot herkenbaar punt.

De Schiessentümpel waterval.

Je hebt de waterval vermoedelijk al eens gezien op Instagram of op Tiktok. Maar niets evenaart de schoonheid die het plekje heeft te bieden wanneer je er echt bent.

Meteen na de watervallen start een immense klim, en start je de wandeling richting Berdorf.

Waar de wandeling op dag 1 bekend stond voor de rotsen & de beklimmingen, kan de wandeling op dag 2 helemaal anders worden beschreven.

Rust. En donker.

Daar waar de zon niet schijnt

Ben jij bang voor het donker?

De Müllerthal-regio is een regio vol rotsen, heuvels, stenen, beklimmingen, … Je hoort me misschien al aankomen maar ja, er zijn dus ook grotten.

Een zaklamp is een must. Misschien gebruik je die van je gsm of neem je een externe zaklamp mee, maar zorg ervoor dat je een bij de hand hebt. Want je zal hem goed kunnen gebruiken.

Door grotten klimmen is een coole ervaring, maar de veiligheid gaat altijd voorop. Daardoor is het dus echt wel belangrijk dat je iets kan zien als je 2 dagen wilt hiken langs de Mullerthal Trail route 2.

De weg naar Consdorf is zoals ik al zei een rustiger pad dan op dag 1. Alvast zo leek het voor mij toch. Er zijn minder steile beklimmingen (al zijn die er wel). Ook de zichten die je op je pad zal tegenkomen zijn helemaal anders op de 2de dag. Het is moeilijk te beschrijven, maar als je de hike hebt voltooid zal je begrijpen wat ik bedoel.

Daardoor zal het eerste stuk van de dag ook snel voorbij zijn. Ook al ben je behoorlijk moe.

Voor mij mocht de wandeling er bijna opzitten. We hadden er al een kleine 40-tal kilometer opzitten. En we zijn allemaal geen ervaren wandelaars.

Wel, ik kan de wandelaars onder jullie gerust stellen: de hike zit er bijna op.

En hier start dat gevoel waar ik het daarnet over had. De trots.

De laatste loodjes wandel je door een prachtig gebied, dat helemaal niet zo steil is. Hoewel de wandeling heuvelachtig is, lijkt het een pak minder erg dan enkele stukken die je de afgelopen 2 dagen hebt afgelegd.

En zo komt de hike van 2 dagen langs route 2 van de Müllerthal Trail tot zijn einde. Al kon ik het geen einde noemen. Dat wou ik niet. Voor mij was het eerder een begin.

Een begin van liefde voor hiken.

Een liefde die hopelijk nog lang mag duren. Al is ze nog volop aan het groeien. De Mullerthal Trail is de eerste echte hike die ik heb voltooid. Maar het zal niet de laatste zijn.

Waar te verblijven

Om je voor te bereiden op de route 2 van de Mullerthal Trail, ga je best op zoek naar een goedgelegen slaapplek om tussen de 2 dagen door te verblijven.

Bij het zoeken naar accommodaties om te overnachten, zoek je best in de regio rond Echternach. Zoals ik al zei is dit het perfecte startpunt voor een hike. Je hoeft niet per se in het dorp zelf te slapen, maar je kan ook zoals wij overnachten in een hotel niet ver hiervandaan.

Wij overnachtten in Au Vieux Moulin. Dit was een klein maar gezellig hotel. Naast het hotel is er ook een sterrenrestaurant waar je ’s avonds kan dineren.

De kamers in het hotel zijn proper, ruim en goed onderhouden. De enige opmerking die ik heb is de plafond in de kamers. Er is een schuin plafond dat behoorlijk laag komt aan de bedwand. De hoogte is moeilijk in te schatten wanneer je in bed wilt kruipen. Let dus op als je wilt gaan slapen dat je niet telkens je hoofd stoot. (En neen, mijn tante en ik spreken zeker en vast niet uit ervaring…)
De badkamers zijn vernieuwd, en elke kamer heeft een persoonlijk terras. Aangezien het hotel bekend staat als overnachtingsplek voor de Mullerthal Trail, kan je er een lunchpakket bestellen om ’s middags op te eten. Helaas raad ik dit af. Een betere optie is om op voorhand naar de winkel te gaan en zelf je lunchpakket samen te stellen. Dit is heel wat goedkoper, en het zal je even veel smaken.

De belangrijkste voorbereidingen

Nog 4 slokken.

We waren al een halve dag aan het wandelen, een 10-tal kilometer klimmen en dalen waarna er ons opnieuw 10 kilometer stond op te wachten, en ik had grofweg 4 slokken water over in mijn hervulbare fles. En ik had ongelooflijk veel dorst. De zon scheen, we hadden al immens veel heuvels beklommen, en we waren nog maar halfweg. Ik had geen water meer over.

Op verschillende blogs en websites over voorbereidingen voor de Mullerthal Trail stond telkens opnieuw dat er over de hele wandeling kraantjes met water verspreid stonden, waarmee je je waterfles kon hervullen. Maar dat bleek gewoon een slechte grap te zijn denk ik. In de 10 kilometer die we al hadden gewandeld was ik nog geen enkele plaats tegengekomen waar er een mogelijkheid was om wat water te drinken.
Ik was heel gefrustreerd zoals je je kan voorstellen.

Toen we de wandeling hadden afgerond heb ik mezelf beloofd dat ik in een compleet uitgebreid artikel alles ging schrijven over de belangrijke voorbereiding die je niet mag vergeten als je de Müllerthal Trail wilt wandelen. Dus hier ben ik dan.

1. Neem genoeg water mee

Op dag 1 had ik dus een groot tekort aan water. Nog een geluk dat we na de lange droogte door het dorpje Berdorf moesten. Anders weet ik niet of ik het einde van de dag zou gehaald hebben. En dat meen ik oprecht.

Ik raad je aan om voor elke dag 4 flesjes van een halve liter mee te nemen. Zo heb je elke dag 2 liter water die je kan opdrinken, en ook wandel je sowieso elke dag door een dorpje waar je kan bijtanken. Reken niet op andere plaatsen bij route 2 waar je je fles kan heropvullen, want die zijn er niet.

(Grappig genoeg, ik had exact hetzelfde probleem met watertekort bij mijn hike door les Calanques in Zuid-Frankrijk.)

2. Een goeie schoen is een must

Bij een hike is het belangrijk dat je een goede, warme, stevige wandelschoen hebt. Zo kan je zonder pijn in de voeten met een gerust hart de hike trotseren. En het belangrijkste is het inlopen van die schoenen.

Als je net zoals wij niet veel ervaring hebt met hiken, en je speciaal voor de Mullerthal Trail nieuwe hike schoenen gaat kopen, is het belangrijk dat je die schoenen al enkele keren hebt aangehad. En dan bedoel ik niet gewoon eens mee door de tuin wandelen.

Neen.

Geloof me oprecht wanneer ik dit zeg, maar maak alsjeblieft een paar wandelingen met je schoenen. Probeer zeker een 10 tot 20 kilometer je wandelschoenen in te lopen. Zo kan je zonder zorgen je hike in Luxemburg beginnen.

3. Laagjes zijn je beste vrienden

Het weer in Luxemburg kan heel wisselvallig zijn. Regen, mist, volle zon, sneeuw, je weet nooit waaraan je je moet verwachten. Daarom zijn laagjes je beste vrienden tijdens de 2 dagen wandelen van de Mullerthal Trail hike langs route 2. Als je moet kiezen tussen een dikke trui en een winterjas of een zomerjasje, een paar dunne truitjes en 2 t-shirts, ga dan voor de laatste optie. Hoe meer verschillende lagen je aantrekt, hoe makkelijker het is om je eigen temperatuur te regelen.

4. Maak gebruik van het Openbaar Vervoer

Zoals ik al eerder vermelde is het openbaar vervoer gratis in heel het land Luxemburg. Maak er dan ook gebruik van!

De hike is lang en uitputtend. Het is belangrijk dat je jezelf niet breekt en tijdig zegt dat het genoeg is geweest. Er zijn vele busstops in de omgeving, dus als je niet meer verder kan is er altijd de mogelijkheid om met de bus naar het hotel te gaan.

5. Deze 5 spullen mag je zeker niet vergeten

Helemaal overtuigd om je te wagen aan de Mullerthal Trail? Dan mag je deze spullen zeker niet vergeten tijdens de hike van 2 dagen:

Water: Vrij duidelijk, maar zorg dat je zeker genoeg mee hebt.
Een dubbel paar kousen: Om de blaren te voorkomen. (Vooral in de winter, in de zomer is het te warm.)
Powerbank: Om je gsm op te laden. Die ga je namelijk vaak gebruiken als gps en zaklamp
Camera: Om alle mooie momenten vast te leggen.
Plastic zak: Om je vuilnis in op te bergen. Laat de natuur beter achter dan je ze tegenkwam.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.