The Canoe Trip: De Friese Oude Venen verkennen met Travelbase

The Canoe Trip: De Friese Oude Venen verkennen met Travelbase

The Canoe Trip met Travelbase is een van de leukste weekendjes weg dicht bij huis. In deze reisgids vind je alles wat je nodig hebt voor het plannen van jouw Fries avontuur.
Inhoudsopgave

In de wereld waarin we leven, is het moeilijk om een plek te vinden waar je krekels hoort ritselen en grassprieten hoort fluisteren op het ritme van de wind. Een plek waar de stilte de koning is, en wij als bezoekers er alles aan willen doen om die stilte te aanbidden. Want soms heb je daar wel eens nood aan; stilte.

Friesland – in het uiterste noorden van Nederland – blijkt een van de weinige plaatsen te zijn waar je die rust in zijn zuiverste vorm kan terugvinden; die ritselende krekels en de fluisterende grassprieten.

Na een lange rit richting het noorden bevinden we ons in het Nationaal Park De Alde Faenen – beter bekend als de Friese Oude Venen – waar Travelbase me de komende 2 dagen laat zien waarom een weekendje kanoën in het Waterland van de Lage Landen een broodnodige detox kan blijken van de dagelijkse sleur.

2 dagen avontuur. 2 dagen genieten in het kwadraat. En 2 dromers die terugkeerden met onwijs veel voldoening (en behoorlijk wat spierpijn).

Travelbase brengt je back-to-basic zoals iedereen dat kan gebruiken. In deze reisgids vertel ik je alles wat je moet weten over kanoën in Friesland met Travelbase. Je leest over de kanoroutes, wat info over het Nationaal Park, waar je verblijft, wat je allemaal nodig hebt, en nog zo veel meer.

Welkom op The Canoe Trip Friesland, een microavontuur om ù tegen te zeggen…

Voor je vertrekt: The Canoe Trip Friesland

Wat: Een microavontuur van 2 dagen georganiseerd door Travelbase.
Waar: Nationaal Park De Alde Faenen, Friesland.
Wanneer: Begin juni tot eind september.
Prijs: Vanaf 99 euro.
Ik wil mee: Boek hier jouw weekendje weg met The Canoe Trip!

De beste reistijd voor kanoën in Friesland

The Canoe Trip Friesland is een microavontuur georganiseerd door de reisspecialist Travelbase. Zij organiseren overal ter wereld zowel korte als langere reizen voor de avontuurlijke levensgenieters: Van rondreizen met een 4×4, over een backpack-wandeltrip in Scandinavië tot een verlengd weekend packraften dicht bij huis. En bij die microavonturen hoort dus ook The Canoe Trip Friesland.

Pas sinds 2024 kan je je wagen aan een kanotrip op het water van de Oude Venen in Friesland, en dat kan niet heel het jaar door. The Canoe Trip vindt jaarlijks plaats vanaf begin juni tot eind september. Waarom? Voor het weer natuurlijk. Tijdens de zomermaanden kan je je verwachten aan een heerlijk zonnetje op je smoel, wat kanoën zo veel aangenamer maakt!

Uiteraard is het dus een stuk fijner om te kanoën op een zonnige dag, maar die garantie heb je uiteraard nooit als je maanden van tevoren boekt. Maar wanneer je dan toch in Friesland belandt en je voelt de regenbui al hangen: geen nood. The Canoe Trip is helemaal niet intensief, en ook met wat regen blijft het een onwijs leuk avontuur! Daarnaast zijn er ook routes uitgestippeld waar je kan kanoën op een winderige dag.

Eenmaal je hebt beslist in welke periode je The Canoe Trip wilt doen, kan je ervoor kiezen om je kanoavontuur te starten op dinsdag, donderdag of zaterdag, telkens om 9 uur ’s ochtends!

Wat heb je nodig voor The Canoe Trip?

Voor een Friese kanotrip in de zomermaanden heb je kledij en spullen nodig waarmee je bent voorbereid op zowel een zonnige als een koude dag. Pak altijd je spullen voor beide situaties.

Mocht je niet vooraf alle spullen bijhebben, zijn er winkels in de buurt (bereikbaar met een auto weliswaar) om last minute enkele benodigdheden te halen.

Een paar slippers/sandalen: Aangezien je enkele keren tijdens het kanoën je kano uit het water moet heisen, zijn gesloten schoenen niet de beste optie. Draag dus een paar slippers (of sandalen als je liever wat meer grip hebt aan je voeten). Zo kan het ook geen kwaad als ze nat worden.

Zwemkledij: Het klinkt vrij logisch, maar neem sowieso je zwembroek/bikini/badpak mee naar Friesland. Wanneer je op het einde van de dag klaar bent met kanoën, kan je een verfrissende duik nemen in het water! Bovendien hebben wij beide dagen onze zwembroek aangehouden in de kano, voor het geval dat we in het water tuimelden…

Voldoende water: Geloof me wanneer ik zeg dat een hele dag kanoën behoorlijk vermoeiend is. Enkele liters water per persoon kan dus absoluut geen kwaad. Neem voldoende flessen mee, zodat je zeker niet zonder beland.

Zonnecrème: Op het water verbrand je veel sneller dan op het droge. Neem dus voldoende zonnecrème mee en smeer je meerdere malen per dag in. Ook aftersun is geen overbodige luxe!

Je mobiele telefoon (+ de Travelbase App): Tijdens het kanoën volg je een van de vele routes die is uitgestippeld door Travelbase. De route kan je volgen op de Travelbase app waar je enkele dagen voor je vertrek toegang tot krijgt. Je hoeft ook geen schrik te hebben dat je gsm in het water valt, want bij vertrek krijg je een waterdichte ton mee!

Snacks: Wie geen zin heeft om zelf een lunchpakket te voorzien, heeft de mogelijkheid om een foodpack aan te kopen bij Travelbase. Op die manier ben je voorzien van verschillende maaltijden, snacks, een heerlijk vers ontbijtje en enkele Adventure Packs voor onderweg. Dat zijn gevriesdroogde maaltijden die je kan meenemen op de kano, en kan klaarmaken waar en wanneer je maar wilt. Het enige wat je nodig hebt is warm water, geduld, en een grote honger!

De route en omgeving van The Canoe Trip Friesland

“Plan een rustpauze in”, weet de gps me aan te moedigen onder leiding van een luide BIEP. Na 3 uur en tellende op de Nederlandse snelwegen door te brengen, begrijp ik dat ons navigatiesysteem het lastig krijgt. Maar met nog een klein uurtje te gaan, bijten zowel ik achter het stuur als Waze op het dashboard nog even door.

“It giet oan!”, zoals de echte Friesen het zouden zeggen.

Ons avontuur in de Friese laaglanden start een dagje vroeger dan gepland, met een gezonde hoeveelheid stress en opwinding. ’t Is tenslotte de eerste keer dat we ons wagen aan een kanotrip. Na een rit van uiteindelijk 4 uur komen we aan op onze nieuwe thuisbasis voor de komende 2 nachten: Camping Natuurlijk de Veenhoop. De perfecte getaway voor een microavontuur bij onze noorderburen. Niet te ver, en toch voldoende bereikbaar voor een verlengd weekend weg.

Op de camping is er plek voor een 8-tal koppels of vrienden, waarbij onze camionette-turned-minicamper zich voor even voordoet als ons huisje.

Anekdotes van een Friese kanoër

Om 7u in de vroege ochtend kunnen m’n ogen het zonlicht dat langs de veel-te-kleine-gordijnen komt piepen, niet meer omzeilen. Het wordt tenslotte al om een uur of 5 licht in Friesland tijdens de zomer. Functioneren doe ik pas na een stevig ontbijtje op de camping, ondersteund door een heerlijk aanbod aan ontbijtkoeken en vers brood. Travelbase weet behoorlijk wat uit te sloven, en dat nog voor we onze eerste voet in de kano hebben gezet.

Om 9u wordt iedereen verwacht bij de briefing voor een korte introductieles kanoën met campingleider Nick. Hij laat ons zien wat we wel en vooral niet moeten doen op het water. De consensus van de uitleg: GENIET. En dat proberen we de komende 2 dagen dan ook te doen.

Opgelet: Wanneer je op drukkere wateren vaart, moet je steeds rekening houden met de ander watergebruikers en boten. Voorrang van rechts bestaat hier niet, gemotoriseerde boten hebben altijd voorrang op jou! Blijf dus steeds zo dicht mogelijk bij de oever.

De eerste roei in het water voelt wat ongemakkelijk, en ons gevoel voor evenwicht lijkt even op het land achtergebleven te zijn. Maar na enkele tellen vergezeld met een luidkeelse ‘Links! Rechts! Links! Nee, andere links!”, hebben we ons ritme gevonden. Vooral het gezelschap van de zon weet ons zelfvertrouwen op te krikken. Met een gevoelstemperatuur van 28 graden en enkele zonnestralen die onze brede glimlachen in de kijker zetten, mogen mijn vriend en ik niet klagen. We zijn helemaal klaar om de eerste dag op de kano te trotseren.

Er staat een route van 18km op onze planning. Je kan kiezen tussen 4 routes: de rode, de oranje, de gele en de blauwe. De een al wat beginnersvriendelijker dan de ander; en elke een verschillende afstand. Aangezien je 2 dagen de tijd hebt, heb je dus voldoende keuze om jouw planning aan jouw persoonlijke wensen aan te passen. En wij als echte waaghalzen kiezen uiteraard voor een van de avontuurlijke tochten.

Na een 20-tal minuutjes meren we aan bij de eerste overzet. Er zijn namelijk verschillende plaatsen waar je je kano uit het water moet tillen om ergens anders in het water terug te leggen. Geen zorgen, het ziet er veel ingewikkelder uit dan het eigenlijk is. Op die manier kom je op de meest afgelegen plaatsen terecht met je kano; dat vormen dan ook de leukste en mooiste stukken tijdens de route.

Lunchen doe je wanneer je daar zin in hebt. Bij het boeken van The Canoe Trip krijg je – zoals ik eerder al vermeldde – de optie om een foodpack met maaltijden, snacks en een vers ontbijt te bestellen. Zo ben je voorbereid op de honger die nog komt!

Kanoën is niet zoals andere sporten. Een hele dag lang maak je dezelfde beweging, en op het ene moment lijkt het alsof je amper vooruit gaat. Tegenwind heeft nu eenmaal de gewoonte van roet in het eten te gooien. Soms voelt het alsof je net de andere kant opgaat…

Maar na enkele momenten komt de acceptatie; het accepteren dat het niet altijd vooruit moet gaan. Dat moment waarop je beseft dat het al eens mag tegenwerken, dat het gaat over de weg ernaartoe en niet de eindbestemming. In de ongerepte natuur van de Friese Alde Faenen maakt het helemaal niet uit welke snelheden je haalt in je kano. Het is namelijk geen race. Het ritme van de golven en de liederen van de wind brengen je tot rust. Een rust waar je achteraf nog vaak zal aan terugdenken.

En zo varen we nog enkele uren – op ’t gemak – richting de camping. Ongestoord, volledig relaxt, en met een brede lach op onze smoel. Want ja, soms weet het leven ons nog eens te verrassen!

’t Is pas in de vroege avond dat we aanmeren en onze korte wandeling terugzetten richting de camper. Vergezeld door een gezin zwanen zijn we genoodzaakt om een andere weg te zoeken, want moeder-zwaan blijkt geen zin te hebben in een koffieklets. Andere keer misschien.

En zo eindigt onze dag met een gezellige avond vol gezelschapspelletjes, een heerlijke spaghetti met groentjes die je nog niet gaar kan noemen, en dromen over de volgende dagen terwijl we de herinneringen van vandaag zo goed mogelijk in ons geheugen proberen op te slaan. Idyllischer kan ik het me niet voorstellen, slaapwel!

Wie kan er meedoen met The Canoe Trip Friesland?

Iedereen die nood heeft aan een complete ontsnapping van het dagelijkse leven. En levensgenieters, uiteraard.

Het klinkt cliché, maar echt iedereen kan meedoen met The Canoe Trip in Friesland. Jong en oud, grijs of niet, sportievelingen en amateurs; voor een tweedaagse kanoën heb je helemaal geen voorkennis of skills nodig. Enkel de goesting om op pad te gaan is een vereiste. Maar zodra je voor de eerste keer je peddel in het water dipt, komt die goesting wel vanzelf!

Tenslotte zijn het ‘maar’ 2 dagen kanoën. Dat je op dag 2 zal opstaan met een gezonde hoeveelheid spierpijn, is vanzelfsprekend. “Dat betekent dat je gewerkt hebt”, hoor ik m’n vader nog zeggen. Maar het gevoel van voldoening, en ook wel wat trots, doet die spierpijn snel in je achterhoofd verdwijnen. Waardoor alleen het verlangen naar het water overblijft!

Alternatief: Kanoën in Zweden

Verlang je naar nóg meer avontuur? Dan heb ik de perfecte oplossing voor jou.

Travelbase organiseert voor de echte thrillseekers The Canoe Trip in Zweden. Dwars door het natuurgebied Nordmarken vaar je zelfstandig over de grootste meren in Europa. 7 dagen lang ontkoppel je jezelf voor even van de bewoonde wereld, trek je de wilde natuur in, en ga je op verkenning met jouw persoonlijke kano. Avontuur gegarandeerd.

Tijdens de trip kies je elke avond jouw eigen slaapplekje uit. In Zweden kan je namelijk wildkamperen, en via de Travelbase app vind je alle shelters terug waar je terecht kan.

Nog tot en met september zijn er enkele plaatsen beschikbaar, dus je hebt nog de kans om een plaatsje te scoren en mee te gaan naar Värmland & Dalsland, jouw toekomstige vakantiebestemming. Hier kan je terecht voor alle informatie omtrent The Canoe Trip in Zweden!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.