9 tips voor reisfotografie: maak mooie foto’s op vakantie!

9 tips voor reisfotografie: maak mooie foto’s op vakantie!

Op reis verken je adembenemende plaatsen, geweldige uitzichten en leuke activiteiten. Die avonturen wil je natuurlijk vastleggen met je camera. Met deze 9 tips maak je mooie foto’s op vakantie!
Inhoudsopgave

1. Ken je camera

Elke foto start met een camera. Dat kan zowel je gsm zijn, of een filmcamera, als een professionele spiegelreflexcamera, een wegwerpmodel, en zo kan ik blijven doorgaan!

De foto’s die je op Reizen Rens ziet, zijn bijna allemaal gemaakt mijn compacte systeemcamera: de Canon EOS M50. Een camera waar ik na 2 jaar nog steeds blij mee ben. En ik ken hem door en door. Als je mooie foto’s wilt maken op reis is het belangrijk dat je goed weet hoe je camera werkt. En daarmee bedoel ik ook je gsm. Weet wat elke functie doet, waarvoor alle knopjes dienen, en ken de grenzen van je camera.

Oefen voor je op reis vertrekt eens met je camera om te weten te komen hoe alles werkt, en waar je wat oefening bij kan gebruiken. Ken ook de limieten van je camera! Hoelang gaat je batterij mee? Hoeveel geheugen heeft je camera? Neem altijd een extra batterij en geheugenkaartje mee voor je camera. Zo hoef je je nooit zorgen te maken over de levensuur.

2. Je bestemming onderzoeken en verkennen

Voor je op vakantie vertrekt, heb je waarschijnlijk al een idee welke plaatsen en bezienswaardigheden je wilt bezoeken. Zoek vooraf even die plaatsen op, en bekijk de foto’s die er gemaakt zijn. Welke foto’s vind je mooi? Zijn er plaatjes die je zou willen namaken? Hoe laat zijn die foto’s getrokken, en hoe laat ga jij daarheen?

Ook ter plekke kan je op verkenning gaan om te kijken waar je de mooiste foto’s kan maken. Wees niet blij met 1 goede foto, maar probeer vanuit verschillende hoeken en plaatsen je onderwerp te fotograferen. Wandel even rond, trek erop uit, en zoek de beste plek om een foto te maken.

3. Maak gebruik van natuurlijk licht

Natuurlijk licht is je beste vriend bij reisfotografie. Je foto’s zullen nog zoveel mooier zijn wanneer je geluk hebt met de zon. Ook kan het tijdstip waarop je je camera gebruikt een groot verschil maken. De mooiste foto’s van je reis maak je tijdens het gouden uur. Dat is het uur kort na zonsopgang en net voor zonsondergang. De warme gloed die je dan ziet verschijnen zorgen voor een magisch effect, dat prachtig toont op beeld! De foto’s die ik nam bij de Sagrada Família in Barcelona zijn dan genomen, en daar ben ik apetrots op! (Ook al was de wekker om half 6 ’s ochtends vroeg…)

Over de middag zal je het dan weer wat moeilijker hebben met het maken van je reisfoto’s. De felle middagzon creëert harde schaduwen, en die wil je uiteraard vermijden. Maar niet getreurd, dat wilt niet zeggen dat je dan gewoon geen foto’s kan maken. Dan zal je gewoon wat meer moeten nabewerken eens je thuis bent.

Nog een manier om je foto’s wat meer aandacht te doen trekken, is het gebruikmaken van tegenlicht. Zo ontstaat er een dramatisch effect en krijgt je foto meteen wat meer ‘flair’. Experimenteer een beetje, want foto’s maken met tegenlicht is niet simpel!

4. Let op compositie en perspectief

De compositie van een foto is heel belangrijk bij het eindresultaat. Het kan de doorslaggevende factor zijn bij het maken van een perfecte of mislukte foto.

De regel van derden is een van de belangrijkste regels die je in je achterhoofd moet houden bij het maken van je foto’s op vakantie. Bij de regel van derden plaats je het onderwerp op een van de lijnen en punten van een denkbeeldig veld. Deel je foto in 9 delen (3×3, de lijnen an een OXO veld) en plaats je onderwerp op die lijnen of snijpunten. Zo is je foto altijd evenwichtig.

Probeer ook gebruik te maken van verschillende perspectieven, zoals vogelperspectief of laag bij de grond. Dat kan een leuk effect geven aan je foto, en doet je de omgeving bekijken vanuit een ander standpunt.

Een laatste tip voor de compositie van je afbeelding is het gebruikmaken van elementen in je vakantiefoto’s. Denk maar aan lijnen van bakstenen, patronen zoals behang of natuurlijke kaders.

5. Vertel een verhaal met je foto’s

Om je vakantiefoto’s nog net dat tikkeltje extra te geven, kan je een verhaal proberen vertellen. En dat doe je daar de waarden van je bestemming vast te leggen op beeld. Hoe is de sfeer daar? Grimmig of feestelijk? Is de cultuur helemaal anders dan bij je thuis? Zoja, probeer dat te fotograferen. Maak gebruik van handelingen van de lokale bevolking, vraag het even of je hen mag fotograferen. Door mensen uit het dagelijkse leven te fotograferen kan je laten zien hoe het er werkelijk aan toe gaat op je reisbestemming. En het zorgt bovendien ook voor prachtige foto’s van je reis!

6. Gebruik de juiste instellingen

Het gebruikmaken van de juiste instelling van je camera is heel invloedrijk op je foto’s. Hangt er een warme, zonnige gloed? Dan verlaag je de witbalans. Is het juist enorm koud en hangt er een blauwe filter? Dan verhoog je de witbalans.

Ook kan je wat experimenteren met verschillende sluitertijden voor bewegingseffecten. Bij een lange sluitertijd kan je een cool effect creëren. Denk maar aan het water bij watervallen fotograferen, of het licht van bewegende auto’s vastleggen.

Het gebruiken van de juiste diafragmawaarde heeft een grote invloed op je vakantiefoto’s. Hiermee beïnvloed je de scherptediepte. Bij het fotograferen van personen of dieren trek je daarmee de aandacht naar het onderwerp. Dat blijft dan scherp, terwijl de achtergrond wazig wordt.

7. Bewerk je foto’s

Elke foto die je al hebt gezien op deze website is bewerkt. Alle reisfoto’s die ik maak importeer ik in het softwareprogramma Adobe Lightroom, en daarmee bewerk ik elke foto die ik maak. De lichtbalans even aanpassen, de kleuren wat feller maken, de schaduwen donkerder of de zon niet te fel. Het zijn kleine veranderingen die je foto’s nog ietsje mooier kunnen maken.

Maar wees voorzichtig bij het bewerken van foto’s. Wanneer je te veel bewerkingen wilt toepassen, kan je foto er ‘fake’ uitzien. Denk maar aan extreem helderblauw water, waarvan je weet dat dat niet kan in de realiteit. Of felgroen gras door de verzadiging naar boven te brengen. Probeer dus subtiele aanpassingen door te voeren zonder grote zaken te veranderen. Op die manier behoud je de authenticiteit van je foto.

8. Leer van andere fotografen en inspiratiebronnen

Een van de belangrijkste aspecten van reisfotografie is het leren van experts. En dat is nog eens leuk ook! Volg verschillende fotografen op sociale media die je inspireren, en ‘bestudeer’ als het ware hun foto’s. Kijk eens van welke hoek ze bepaalde foto’s hebben getrokken, wat voor onderwerp ze hebben gekozen, waar de foto is getrokken. Zo doe je meteen inspiratie op voor je volgende reis!

In het artikel over mijn favoriete reisbloggers (dat binnenkort online komt) kan je boordevol inspiratie opdoen!

Ook zijn fotoboeken en -tijdschriften een leuke manier om bij te leren. Een andere optie is het deelnemen aan workshops of online cursussen om je vaardigheden te verbeteren. Dat is misschien wel de beste manier om de kneepjes te leren van het vak. Natuurlijk is dat wel meteen een stukje duurder. En voor de hobbyist-fotografen is dat overbodig. Een cursus is helemaal niet noodzakelijk als je mooie foto’s wilt maken op vakantie, maar het kan.

9. Wees geduldig en geniet van het proces

Achter elke mooie foto schuilt een talentvolle fotograaf. Je hoeft helemaal geen dure of professionele camera te hebben om mooie foto’s te maken op reis. Een vakantiefoto heeft zijn schoonheid te danken aan jou!

Heb zelfvertrouwen bij het nemen van je reisfoto’s. Wees geduldig, want reisfotografie is een jarenlang proces. Experimenteer, probeer nieuwe dingen uit, en geniet van het maken van je mooie foto’s!

Vergeet ook niet te genieten van je vakantie. Het kan helemaal geen kwaad om je camera een dagje thuis te laten, en je reisbestemming te waarderen met je eigen ogen en niet door een lens. Er is geen druk, er zijn geen regels, je doet gewoon wat je graag doet en dat is het belangrijkste!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Eén reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.