25 essentiële tips voor solo reizen: Veilig alleen op vakantie

25 essentiële tips voor solo reizen: Veilig alleen op vakantie

Trek je binnenkort voor het eerst alleen op vakantie? Geen zorgen, want je gaat een onvergetelijk avontuur tegemoet. Met deze 25 essentiële tips ben je helemaal klaar voor jouw solo reis!
Inhoudsopgave

Een sprong in het duister.

Je allereerste solo reis is een avontuur dat je nooit zal vergeten, maar het is en blijft een sprong in het duister. Is alleen op vakantie gaan iets voor jou? Ben je eerder extravert of introvert? Ben je zelfstandig genoeg om zo’n avontuur aan te gaan?

Het zijn vragen waar iedere toekomstige soloreiziger mee zit. Ook ik had onzekerheden toen ik de eerste keer alleen op reis vertrok. En mijn bestemming was Barcelona: de ideale bestemming om de knepen van het vak uit te proberen.

Tijdens die onvergetelijke reis heb ik enkele dingen bijgeleerd over alleen op vakantie gaan. Die lessen heb ik allemaal samengebundeld in 25 tips om jou voor te bereiden op jouw eerste solo reis. Want zo een ervaring mag je niet links laten liggen als je de kans krijgt.

Dit zijn 25 essentiële tips voor jouw eerste solo reis, zodat je veilig alleen op vakantie kan vertrekken.

Voor je vertrekt: Soloreizen

Wat: Soloreizen betekent helemaal alleen op reis vertrekken.
Waarom: Een soloreis is een buitengewone ervaring die je nooit zal vergeten!

25 tips voor solo reizen

Voorbereiding en planning

1. Wanneer je voor het eerst denkt aan een solo reis, zal je even moeten brainstormen over welke bestemming je wilt verkennen. Denk hier goed over na, want alleen op vakantie gaan naar eender welk land is niet zo vanzelfsprekend. Kies je bestemming dus zorgvuldig uit en onderzoek de veiligheid en cultuur.

Het is een slim idee om voor je eerste solo reis een ‘makkelijke’ stad of regio te verkiezen. Toen ik voor de eerste keer alleen op reis ging, koos ik voor Barcelona. Een grote, veilige stad die niet te ver weg is van huis. Iedereen sprak er Engels, en ik kon er betalen met de euro. Zo een bestemming is dus ideaal voor je eerste solo reis!

2. Zodra je je bestemming hebt uitgekozen, denk je na over wat je allemaal wilt gaan doen. Er zijn waarschijnlijk verschillende activiteiten die je wilt uitproberen en bezienswaardigheden die je wilt bezoeken, dus schrijf die allemaal even op. Maak op voorhand een gedetailleerd reisschema en deel die met een vertrouwd persoon. Zo heb je een dag op dag planning van je solo reis, en weet er ook iemand waar je bent en wat je aan het doen bent, in het geval dat er iets misloopt.

3. Hoewel een reisverzekering voor sommigen overbodig lijkt, kan het nooit kwaad om daar oven over na te denken. En zeker als je alleen op vakantie gaat. Zorg daarom (al je daar nood aan denkt te hebben) voor een goede reisverzekering die ook dekking biedt voor solo reizen.

Doe grondig onderzoek

4. Het is altijd handig om te kunnen communiceren met de plaatselijke bevolking tijdens je vakantie. Zeker als je alleen reist, is het belangrijk om hulp te kunnen vragen. Denk maar aan het vragen van de weg, waar de dichtstbijzijnde supermarkt is, waar je iets lekker kan eten, … Leer daarom enkele basiszinnen in de lokale taal om de communicatie gemakkelijker te maken.

5. Ooit al last gehad van een cultuurshock? Wanneer je last hebt van een cultuurshock, heb je het moeilijk met de grote verschillen tussen de cultuur in jouw land en die op jouw vakantiebestemming. Je krijgt het lastig en je kan jezelf moeilijk aanpassen aan de nieuwe situatie. Ik raad je aan om vooraf wat onderzoek te doen naar de cultuur, tradities en gebruiken van de plaatsen die je gaat bezoeken. Zo kan je de cultuurshock proberen voorkomen.

6. In de 21ste eeuw is Google onze beste vriend. Je kan er alles vinden met slechts 1 vingerklik. Ook wanneer je alleen op reis gaat, kunnen (solo-)reisgidsen en blogs goed van pas komen. Het feit dat je op Reizen Rens bent terechtgekomen, betekent al iets goeds. Tips en aanbevelingen van andere (solo)reizigers kunnen je helpen bij het voorbereiden van je reis, zoals tickets bestellen, inspiratie vinden enzovoort.

Veiligheid en gezondheid

7. Wanneer je alleen op reis gaat, kan je er voor kiezen om in een hotel of een hostel te overnachten. In je eigen hotelkamer hoef je je geen zorgen te maken over je persoonlijke bezitting kwijtraken, maar in een hostel moet je voorzichtiger zijn. Houd altijd je persoonlijke bezittingen in de gaten en zorg dat je je belangrijke documenten veilig opslaat. Soms is er de mogelijkheid om een kluisje of lokker te huren. Dat is geen slecht idee. Daar kan je zowel je portefeuille en documenten in kwijt, als je camera en andere dure apparaten.

8. Als je solo wilt reizen, is het belangrijk dat je jezelf altijd verwijdert uit onveilige situaties. En in zo een situaties is je intuïtie je beste vriend. Wees altijd alert op je omgeving en vertrouw op je intuïtie. ’s Avonds en ’s nachts kan het in sommige regio’s gevaarlijk zijn om alleen over de straten te lopen. Voel je je onveilig? Keer dan meteen terug naar je slaapplek en hou iemand aan de telefoon voor gezelschap.

9. Ziek worden op reis is een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. Maar helaas kan iedereen het meemaken. Om uiteindelijk toch zo veel mogelijk te kunnen genieten, raad ik je aan om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen en medicijnen mee te nemen. Neem een stripje Dafalgans mee of een Paracetamol. Je weet nooit of je hem zal kunnen gebruiken.

Andere reizigers leren kennen

10. Wil je tijdens je eerste solo reis nieuwe vrienden leren kennen? Dan zijn hostels de ideale plek voor jou. Wanneer je op het punt staat je accommodatie te boeken, denk eens na over slapen in een hostel. Dat is een soort hotel waar je in een ruimte slaapt samen met andere solo reiziger. Op die manier heb je meteen een raakpunt met je kamergenoten, en is het veel makkelijker om vrienden te maken. Vraag of je mee mag op hun daguitstapje, ga samen uit eten of verken met een groepje de uitgaansbuurten.

11. In elke stad heb je de mogelijkheid om je in te schrijven voor gratis wandeltours. Dat zijn wandelingen die je maakt met een gids en een groep waar je helemaal niets voor hoeft te betalen. Na de wandeling vraagt de gids uiteraard voor een kleine tip, maar dat is vanzelfsprekend. Veel reizigers die alleen op vakantie zijn kiezen voor zo’n gratis wandeltours. Hier heb je namelijk een grote kans om nieuwe mensen te leren kennen!

12. Op verschillende sociale media-platformen, zoals Facebook en Instagram, heb je groepen die speciaal gemaakt zijn voor solo reizen. Wanneer je lid wordt van zo’n groep, heb je de mogelijkheid om een berichtje te sturen naar de mensen die dezelfde bestemming gaan verkennen als jij, en zo kan je op voorhand contact leggen met die reizigers. Misschien kan je plannen maken om samen iets te gaan drinken of iets te bezoeken. Want wanneer je heel de vakantie alleen op stap bent, is het altijd leuk om voor een dagje gezelschap te hebben. Op deze website vind je enkele groepen voor solo reizigers.

Stap uit je comfortzone

13. Een solo reis is de perfecte opportuniteit om dingen uit te proberen die je normaal gezien niet zou doen. Verlang je al enkele jaren naar een uitdagende hike, maar heeft niemand die je kent zin om mee te gaan? Dan is je solo reis de gelegenheid omdat at te doen. Of wil je liever eens gaan bungeejumpen? Probeer verschillende nieuwe activiteiten en ervaringen uit die je normaal gesproken dus niet zou doen.

14. Ga je binnenkort alleen op vakantie? Zoek vooraf op of er evenementen te doen zien dicht bij je bestemming. Zijn er festivals? Feestgelegenheden? Een evenement vlakbij? Neem deel aan die lokale culturele evenementen en festivals. Ten eerste leer je daar gegarandeerd nieuwe mensen kennen. Ten tweede komen zo een evenementen niet veel voor. Het is dus een unieke kans die je niet links mag laten liggen!

Kroatië: afbeelding "De Plitvice Meren"

Genieten van je eigen gezelschap

15. Voor het eerst alleen op reis gaan is behoorlijk spannend. Het is als het ware een sprong in het diepe. Maar dat hoeft niet per se iets negatief te zijn. Eens je op je bestemming bent aangekomen, moet je die vrijheid omarmen. Je bent volledig onafhankelijkheid tijdens het reizen zonder gezelschap, en je kan staan en gaan waar je maar wilt. Geniet ervan zolang je kan.

16. Het is niet omdat je alleen op reis bent, dat je daarom de meest avontuurlijke en drukke reis moet plannen die je ooit zal maken. Heb je nood aan een rustige vakantie, aan een zwembad met een boek en een cocktail? Dan is dat helemaal ok! Er zijn geen regels over hoe je solo reis er moet uitzien. Daarom is een solo reis de perfect tijd om jezelf te leren kennen en te reflecteren.

Wees flexibel en pas je aan

17. Hoewel je waarschijnlijk een uitgestippeld reisschema zal hebben klaarliggen, kunnen er zich uiteraard veranderingen voordoen waarop je niet hebt gerekend. Denk maar aan een onweersbui waardoor je niet kan gaan wandelen, of een nieuwe kennis die je meevraagt op café. Veranderingen zijn niet slecht, dus sta open voor die veranderingen. Als je de mogelijkheid krijgt om met nieuwe vrienden op stap te gaan, laat je originele plannen achter. Want die kans krijg je niet opnieuw.

18. Solo reizen is geen rozengeur en maneschijn. Allesbehalve. Er kan op elk moment iets mislopen, of je kan een slechte dag hebben waardoor je er geen zin meer in hebt. Maar zo een dagen zijn onvermijdelijk. Ook thuis hebben we soms een baaldag. Blijf altijd positief en maak van elke uitdaging een leermoment. Je komt er altijd weer bovenop, en na regen komt zonneschijn!

Leer de lokale cultuur kennen

19. Je solo reis is (zoals verwacht) een moment waarbij je doelbewust uit je comfortzone treedt. De cultuur van je bestemming kan behoorlijk verschillend zijn dan die bij je thuis. Het is een echte aanrader om tijdens je vakantie dan ook de plaatselijke gerechten, gewoontes en gebruiken uit te proberen en te respecteren. Bestel op restaurant een typische delicatesse, begroet de mensen zoals wordt verwacht, …

20. Naast contact leggen met medereizigers is het ook leuk om de plaatselijke bevolking te leren kenen. En daarvoor moet je natuurlijk de taal begrijpen. Voor je op vakantie vertrekt, kan je enkele basisbegroetingen leren en ze gebruiken om contact te maken met de lokale bevolking. Want dat is de grootste inspiratiebron om de verborgen pareltjes in de regio te achterhalen.

Neem de nodige veiligheidsmaatregelen

21. De veiligheidssituatie verschilt in elk land en in elke regio. In sommige steden hoef je je nergens zorgen over te maken, in andere dan weer wel. Het is dus belangrijk om jezelf te informeren over de veiligheidssituatie in de regio en de lokale aanbevelingen op te volgen. Elk land heeft een eigen website waarin richtlijnen staan over verschillende bestemmingen. Dit is de website van de Belgische Staat, dit is de website van Nederland. Wordt het afgeraden om jouw uitgekozen bestemming te bezoeken? Volg die raad dan op en ga op zoek naar een andere regio.

22. Zorg ervoor dat je altijd internetverbinding hebt wanneer je alleen op vakantie bent. Als je alleen bent heb je niet de luxe om je partner om hulp te vragen bij het zoeken van de weg of bij het inchecken van je hotel. Zorg voor een goede verbinding door gebruik te maken van een lokale simkaart of een internationaal roamingplan. Over heel Europa kan je gebruikmaken van je mobiele data dankzij de nieuwe wet in verband met roaming. Mocht je buiten Europa reizen is het handig om voor een kleine som een lokale simkaart te kopen op de luchthaven.

23. Laat je plannen weten aan anderen en check regelmatig in. Je dichte kring vindt het altijd leuk om op de hoogte te blijven van je reisplannen, maar ook voor de veiligheid is dit een must. Stuur in de ochtend je vertrouwenspersoon een berichtje wat je die dag zal doen, zo is er altijd iemand die weet waar je bent (geweest) mocht er iets mislopen.

Vertrouw op jezelf en geniet van het avontuur

24. Niet iedereen raapt de moed bijeen om alleen op vakantie te gaan. Solo reizen is niet zo vanzelfsprekend, dus wees trots op jezelf voor het nemen van die grote stap. Het is een mijlpaal in je leven, en de meest pure vorm van reizen die er is.

25. De laatste en belangrijkste tip die ik je kan geven: Geniet. Geniet van het avontuur en maak onvergetelijke herinneringen. Tijdens het solo reizen kom je in situaties terecht die je anders nooit zou meemaken, en beleef je nieuwe ervaringen die je nooit maar zal vergeten. Koester die herinneringen, want je eerste solo reis is er een om in de boeken te schrijven!

De beste bestemmingen voor je eerste solo reis

Barcelona

Zoals ik al zei was een citytrip Barcelona mijn allereerste solo reis. En dat is volgens mij de ideale plek om te proeven van alleen op vakantie trekken. Eerst en vooral is Barcelona vlak bij de deur. Na slechts een dik uurtje vliegen lig je aan het strand onder de warme Spaanse zon. Ten tweede zijn er in Barcelona enorm veel bezienswaardigheden die je kan bezoeken. Denk maar aan de Sagrada Família of het minder bekende Palau de la Música Catalana. En niet te vergeten: er is een uitgebreid en goedkoop metrosysteem dat je kan gebruiken. Zo hoef je geen schrik te hebben om te verdwalen!

Berlijn

Ook Berlijn is een citytrip vlak bij de deur die perfect is om alleen op reis te gaan. Net zoals in Barcelona is het openbaar vervoer makkelijk te gebruiken. Er zijn tientallen dingen die je kan doen en bezoeken. Berlijn is de ideale plek om nieuwe mensen te leren kennen als soloreiziger, aangezien het nachtleven hier geweldig is. Klokslag middernacht bloeien de uitgaansbuurten open tot de place-to-be.

Kroatië

Heb je zin in wat meer uitdaging en avontuur, en lijkt een citytrip niets voor jou? Dan is Kroatië de perfecte bestemming voor jouw eerste solo reis! Je hebt er een grote diversiteit aan natuur, steden en avontuur. Heb je zin in een mooie wandeling? Dan kan je richting de Plitvice Meren met de mooiste watervallen van het land! Zin in een culturele geschiedenisuitstap? Misschien moet je dan richting Split. Kroatië heeft een bus- en treinsysteem tussen de belangrijkste plaatsen in het land zodat je zorgeloos kan rondtrekken. De mensen zijn er gastvrij en vriendelijk, en bovendien is het een van de goedkoopste reisbestemmingen in Europa!

Waarom zou je alleen op vakantie gaan?

1. Je hebt geen reispartner

Heb je al enkele jaren een bestemming op het oog, maar vind je niemand die je passie en nieuwsgierigheid deelt? Dan is dat de perfecte gelegenheid om alleen op vakantie te gaan. Misschien reisde je vroeger altijd met vrienden of familie, maar hebben ze nu geen tijd of zin meer om met je mee te gaan. Dat mag je er niet van weerhouden om alleen op vakantie te gaan.

2. Je wilt nieuwe mensen leren kennen

Als je alleen op reis bent, is de kans veel groter dat je nieuwe mensen leert kennen. Als je met vrienden op reis bent, heb je geen nood aan connecties leggen. Eens je alleen op pad bent, ga je snel op zoek naar sociale interacties, en leer je dus nieuwe mensen kennen. We zijn nu eenmaal sociale dieren. Hou in je achterhoofd dat je helemaal niet de enige persoon bent die alleen op reis is. Overal zijn er reizigers die op zoek zijn naar nieuwe vrienden!

3. Je kan doen waar je zin in hebt

Op vakantie met vrienden of familie heb je nooit de vrijheid om te doen wat je wilt. Iedereen beslist samen wat er op de planning komt te staan, waar jullie naartoe gaan, welke bezienswaardigheden jullie bezoeken en welke restaurantjes jullie uitproberen. Als je gaat solo reizen kan je doen waar je zin in hebt, zonder rekening te houden met anderen. Niemand houdt je tegen!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.