Een citytrip naar Barcelona: 8 belangrijke tips voor beginners

Een citytrip naar Barcelona: 8 belangrijke tips voor beginners

Voor je naar Catalonië gaat, zijn er een aantal zaken die je moet onthouden over de hoofdstad. Nood aan een spoedcursus? Dit zijn de belangrijkste tips voor beginners: 8 dingen die je moet weten voor je eerste citytrip naar Barcelona.
Inhoudsopgave

Voor je vertrekt: Barcelona

Waar: Barcelona is de tweede grootste stad in Spanje.
Beste reistijd: Barcelona kan je heel het jaar door bezoeken!

1. Het Catalaans is de voertaal in Barcelona, niet het Spaans

¡Hola! ¿Que Tal? ¡La cuenta, por favor!

Ook ik dacht tijdens de zonnige citytrip mijn Spaans wat bij te kunnen spijkeren, maar niets is minder waar. Hoewel de meeste inwoners Spaans spreken, is Catalaans de voertaal in Barcelona. En daar zijn ze trots op.

Je hebt het misschien al vaker op het nieuws gezien, op de radio gehoord of in de krant gelezen. Barcelonezen zijn door en door Catalanen. Noem de inwoners nooit Spanjaarden. Want de relatie tussen Spanje en Catalonië is een moeilijke kwestie, waarvan je liever geen gevoelige snaar raakt.

Verwacht dus niet dat de obers je bestelling in het Spaans zullen opnemen. Of dat het inchecken in het hotel met de vertrouwde taal zal lukken. Catalaans is the way to go.

Beginners tip: wanneer je dan uiteindelijk probeert om jezelf wegwijs te maken in de Catalaanse taal, zal je met open armen ontvangen worden. Barcelonezen zijn ontzettend gastvrij als je de moeite doet om hun cultuur te verkennen. En daar hoort het taaltje ook bij. Zo maak je meteen nieuwe vrienden.

2. Een citytrip naar Barcelona kan je een fortuin kosten

Tijd voor tip 2: Barcelona is een dure stad. Daar vertel ik je alles over in dit artikel waarin ik de reiskosten van mijn citytrip bespreek. Maar ik meen het echt als ik je zeg dat een citytrip naar Barcelona een fortuin kan kosten.

Barcelona is een stad die is gericht op en draait rond toeristen. Hij ontvangt jaarlijks miljoenen bezoekers die de verschillende bezienswaardigheden willen ontdekken.

Enkele voorbeelden zijn de casa’s van Gaudí. Om een van die bouwwerken te zien betaal je gemiddeld 30 euro per gebouw. Dat is behoorlijk prijzig. Ook de Sagrada Família heeft een prijskaartje van ongeveer 30 euro. Voor het Palau de la Música Catalana betaal je dan weer 16 euro. De musea kosten allemaal een hoop geld. En zo kan ik eeuwig blijven doorgaan.

Ook een hotel zoeken kan even duren als je binnen een bepaald budget wilt blijven.

Je kan natuurlijk op behoorlijk wat dingen besparen. Ga naar de winkel en koop daar wat ingrediënten om zelf eten te maken. Koop flesjes water zodat je niet elk uur op een terrasje zit. En maak keuzes in welke bezienswaardigheden je echt wilt zien, en welke niet.

3. Bereid je voor op een zonnig bezoek

Barcelona is zo’n bestemming waar je heel het jaar door naartoe kan reizen. Eigenlijk zelf liever in de winter dan de zomer, maar daar vertel ik je zo meteen over.

Barcelona ligt behoorlijk wat dichter bij de evenaar dan België en Nederland. Dat is dan ook meteen de verklaring voor de warmere temperaturen.

Ik bezocht in januari de zonnige stad, en werd tijdens 3 van de 4 dagen begroet door de warmte van de zon. Zonnebril op en ik was klaar voor de citytrip. Al waren mijn handschoenen soms ook niet overbodig. In de schaduw daalde de gevoelstemperatuur snel. Maar een zonnetje doet veel, ook voor je humeur.

Heb je dus enkel tijd om Barcelona in de herfst of de winter te bezoeken? Laat dat je dan zeker niet tegenhouden, want de kans is groot dat de zon je verwelkomt!

4. Ongeacht welke periode, het zal er altijd druk zijn

Een van de belangrijkste tips voor beginners is dat Barcelona immens druk is. Het is waarschijnlijk 1 van de drukste steden in Europa, misschien wel het drukst.

Ongeacht de periode die je uitkiest, het zal er altijd druk zijn. Altijd. Er zijn natuurlijk wel gradaties. In de zomer loop je je de kop in. Ik overdrijf niet. Uren schuiven om een museum binnen te gaan, blijven zoeken naar een restaurantje waar er nog plek is, en nog veel meer.

Zelfs eind januari was het er druk. Tegen 11u was de Sagrada Família volledig volgelopen en konden er geen bezoekers meer bij. En dat was in de winter, op een willekeurige woensdagvoormiddag. Daarom zou ik opteren voor een citytrip in het dalseizoen zoals januari of februari.

5. Barcelona is een paradijs voor zakkenrollers

Aangezien ik voor het eerst alleen op reis ging, heb ik op voorhand uitgebreid onderzoek gedaan naar Barcelona. De belangrijke tips, leuke bezienswaardigheden, waar ik kan eten, …

En de tip die in elk lijstje bovenaan stond was: let op voor zakkenrollers. Ik heb het wel duizend keer zien verschijnen in verschillende blogartikelen, Tiktokvideo’s en Instagramposts. “In Barcelona is er op elke hoek van de straat een zakkenroller te vinden.”

Ik heb je er al voor gewaarschuwd in mijn artikel over de Sagrada Família, maar ik wil het hier nog een keer aankaarten.

Let op goed op je spullen. Hou je rugzak altijd dicht bij de hand. Leg je sleutels en dergelijke nooit ver weg als je op terras zit. Steek je portemonnee in je tas en niet in je achterzak. Hou je gsm stevig beet. Wees ALTIJD op je hoede.

Ik heb nergens een ervaring gehad waarbij ik dacht dat ik erin werd geluisd, en daar ben ik enorm dankbaar voor. Ik heb dan ook heel goed opgelet. Let minstens even veel op als ik, want je spullen kwijtraken kan een hele grote domper zijn tijdens je vakantie.

6. Er is meer te doen dan enkel Gaudís casa’s

Als je vraagt aan de gemiddelde toerist wat er op zijn planning staat, zal dit grofweg het lijstje zijn: Alles van Gaudí, het strand ‘Barceloneta’ en misschien nog een museum erbij. Dat is het.

Ik geef toe, de casa’s van Gaudí zijn prachtig. Ook de Sagrada Família is niet te missen, net zoals Park Güell. Maar Barcelona heeft echt wel meer te bieden dan de creaties van de befaamde architect.

Denk maar aan de prachtige werken van Lluís Domènech i Montaner, zoals het Palau de la Música Catalana en het Hospital de Sant Pau. Of CosmoCaixa, het Technopolis van Barcelona. Of de prachtige parken in de stad. En het belangrijkste dat je moet weten: deze zaken zijn allemaal veel goedkoper dan de casa’s van Gaudí!

Mocht je tips nodig hebben bij het samenstellen van je planning, dan vind je hier het artikel met de leukste dingen om te doen in Barcelona. Zo word je zelf een expert tijdens het samenstellen van je citytrip.

7. In Barcelona eet iedereen heel laat

In België en Nederland eten de meeste mensen om 12u ’s middags stipt. Of op z’n minst ergens in de buurt daarvan. Nog een van de dingen die je moet weten over Barcelona is dat Spanjaarden helemaal anders zijn op dat vlak.

Vele restaurants openen pas na 13u. Sommigen zelf pas om 14u. ’s Middags een pizza eten tegen de honger zal er dus niet inzitten.

Ook ’s avonds zijn de late eetgewoonten van de partij. En dat was voor mij een groot probleem. Als je helemaal alleen op reis bent, lig je liefst tegen dat het donker wordt in je bed op je hotelkamer. Maar als de zon ondergaat rond half 7 en de restaurant pas een uur later openen, zal je uit je comfort zone moeten treden.

Hou er dus rekening mee dat je je oude gewoontes van thuis achterwege laat.

8. De metro’s zijn je beste vrienden

De laatste tip die ik je wil geven, is dat Barcelona een heel grote stad is. Het is een wandelvriendelijke stad, maar Barcelona is veel te groot om alles te voet te doen.

Elke dag zat ik op de metro. In de vroege ochtend richting de Sagrada Família, ’s middags op weg naar het centrum, in de namiddag naar het strand en tegen zonsondergang richting mijn hotel. Want overal zijn er metrostations.

Mocht je denken enkel te wandelen tijdens je citytrip, schrap je plannen en denk nog eens goed na. Van het centrum naar de bekende basiliek ben je al snel 3 kwartier onderweg. Laat staan dat je Park Güell wilt bezoeken, want dat is nog een serieus eindje verder.

Maak dus gebruik van het uitgebreide metrosysteem. Een dagkaartje kost je ongeveer 10 euro. Wanneer je een pasje koopt voor meerdere dagen, zakt de prijs per dag. Het is het meer dan waard. Alle info over de metro’s vind je hier.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.