Tips voor Palau de la Música: De verborgen schat van Barcelona

Tips voor Palau de la Música: De verborgen schat van Barcelona

Trek je binnenkort richting Noord-Spanje en ben je nog op zoek naar een leuke activiteit? Hier vind je alle tips voor het bezoeken van het Palau de la Música Catalana, de verborgen schat van Barcelona die je echt niet mag missen.
Inhoudsopgave

Een leven in de schaduw.

Ongeacht het feit dat Lluís Domenech i Montaner een ongewoon succesvol leven heeft geleid, zal zijn nalatenschap altijd in schaduw verjaren. De schaduw van Gaudí, de oh zo vergoddelijkte Catalaanse architect.

En dat is best jammer. Want Domenech heeft minstens zoveel gedaan voor de Catalaanse kunst, cultuur en architectuur als de ander. Als je Gaudí de koning van het Catalaans Modernisme noemt, dan is Domenech zijn vergeten broer. Diegene die een minstens even grote kroon verdiend.

Vele toeristen hebben geen flauw benul van wie Lluís Domenech i Montaner is. Daar kunnen zij op zich weinig aan doen. Want ook de media speelt een rol in de schaduw die de Sagrada Família letterlijk en figuurlijk op Domenechs creaties werpt. Elke dag bezoeken duizenden mensen de basiliek (daar leer ik je alles over in dit artikel), maar weinigen doen de moeite om 10 minuten verder te wandelen richting Hospital de Sant Pau. Dat is een van de meesterwerken van Lluís.

Maar over dat gebouw wil ik het niet hebben. In dit artikel zet ik (meer dan verdiend) het Palau de la Música Catalana in de schijnwerpers. Het verborgen pareltje van Barcelona. Alhoewel, het is meer dan een ‘pareltje’. Ik zou er eerder naar verwijzen als fortuinlijke diamant. Of gepolijste edelsteen. Je begrijpt wat ik bedoel.

Hoewel het Palau de la Música Catalana een van de bekendste gebouwen in Barcelona is, zie ik het weinig op de verlanglijstjes van de toeristen verschijnen. De reden waarom is zoek, maar daar wil ik verandering in brengen.

In dit artikel kom je alles te weten over het indrukwekkende bouwwerk van Lluís Domenech i Montaner, hoe je bezoek er zal uitzien, een beetje over de geschiedenis, en de exacte reden waarom de architect evenaart aan zijn aartsrivaal Gaudí. Dit is de ultieme gids voor het bezoeken van het Palau de la Música Catalana, de verborgen schat van Barcelona.

Voor je vertrekt: Palau de la Música

Waar: Het Palau de la Música kan je vinden in het centrum van Barcelona.
Architect: Lluís Domenech i Montaner.
Toegangsprijs: Tickets starten vanaf 16 euro voor volwassenen en kan je hier bestellen.

Wie is Lluís Domenech i Montaner?

Lluís Domenech i Montaner was vele dingen. Lesgever, auteur politicus, noem maar op. Maar datgene waar hij het meeste in uitblonk was zijn carrière als architect. Hij is het boegbeeld van het Catalaans Modernisme, dat de skyline van Barcelona in zijn ere brengt.

Domenech was een echte Barcelonees. Zijn liefde voor de architectuur is hier dan ook ontstaan! Hij studeerde architecturale studies aan de Universiteit van Barcelona, waar hij later in zijn leven lesgaf aan niemand minder dan Antoni Gaudí. Het waren dus vrienden.

Zonder Lluís Domenech i Montaner was Gaudí nooit de legende geworden die hij vandaag de dag is. Daarom verdient Domenech het ook om even in de belangstelling te staan.

De architect liet vele iconische bouwwerken na zoals het Hospital de Sant Pau, Casa Fuster, Casa Navàs en het Palau de la Música Catalana. Die concertzaal vind je in het centrum van Barcelona. Nog steeds kan je er dagelijks klassieke concerten bijwonen.

Het Palau de la Música Catalana bezoeken

Een bezoek aan het Palau de la Música Catalana gaat gepaard met een audiogids. Je kan ook kiezen voor een echte gids, maar dat zal je wat meer kosten.

In de gids vertellen ze je alles over de bouw van de concertzaal, wie die financierde, waarom er nood aan was, en nog meer. Indien je fan bent van de Catalaanse cultuur of geschiedenis is het de moeite waard om het te luisteren.

De concertzaal bestaat uit enkele delen. Je hebt de elegante inkomhal, waar je je ticket koopt. Van daaruit neem je de trap opwaarts richting het hoogste dek van de zaal. Achter de grote deur wacht een kolossale ruimte die alleen kan verwezenlijkt zijn door het fantasierijke vakmanschap van Domenech.

Hoewel je het op het eerste zicht niet zo zeggen, kan de zaal ruim 2.200 mensen huizen. De ruimte is dus echt gigantisch.

Het oog voor detail waar bij het ontwerp van het Palau de la Música aan gedacht is, is onwerkelijk. De rozen, de vrijheid met kleur, hoe alles in elkaar overvloeit, … En de grote hoofdrolspeler is uiteraard het glaswerk in de plafond, die naar de bezoekers oogt te reiken.

Zodra je je naar de gelijkvloers begeeft kan je het glaswerk langs de onderkant bewonderen. Dat geeft je een unieke kijk op het vakmanschap.

Voor de rest heb je ook nog een klein terrasje langs buiten waar je kan uitkijken over de zielen die de drukke straat bewandelen. Ook buiten zie je hoeveel werk en aandacht voor detail in de bouw van de concertzaal is gestoken.

Is je bezoek afgerond, maar heb je nog een hongertje of zin in een drankje? Dan kan je even rusten in de cafetaria van het gebouw.

Tickets kan je zowel vooraf bestellen als ter plaatse. Ik koos ervoor om gewoon naar de concertzaal te trekken wanneer ik daar tijd voor had. Op voorhand had ik dus geen tickets. Dat was in mijn geval ook niet nodig. Het was eind januari waardoor het niet super druk was. Indien jij in het hoogseizoen gaat, raad ik je wel aan om vooraf een ticket te regelen. Er zijn namelijk beperkte toegangstickets beschikbaar.

Helemaal overtuigd om het Palau de la Música Catalana in Barcelona te bezoeken? Dan is de volgende stap een citytrip naar de prachtige Spaanse stad! Je kan alles lezen over de verschillende dingen te doen in Barcelona in dit artikel!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.