Park Güell in Barcelona bezoeken? Belangrijke tips, info & tickets

Park Güell in Barcelona bezoeken? Belangrijke tips, info & tickets

Gaudí heeft verschillende creaties die niet aan je radar mogen ontsnappen. Hier vind je enkele tips voor een van zijn bekendste ontwerpen. Bezoek Park Güell in Barcelona, en wordt verliefd op Gaudís stijl.
Inhoudsopgave

“Do you know when we can finally enter? ‘Cause it feels like we’ve been here for hours.”

Al een half uur stond ik te wachten aan de ingang. En alhoewel de bewaakster met veel plezier de Barcelonezen doorliet, maakte ze het haar roeping mijn toegang te weigeren. Geen minuut voor half 10 kon ik een voet zetten in het park. Dat werd heel snel duidelijk. Maar ik was niet alleen. Ook bij het meisje dat naast me stond was dat het geval.

Haar naam was Cecilia, en ze was de allereerste vriendin die ik heb gemaakt in het buitenland. Daarom zal ik haar heel mijn leven onthouden. De kans dat ik haar ooit nog terugzie, is piepklein. Bijna nihil, onbestaand. Maar zielen wiens pad elkaar kruisen, doen dat met een reden. Daarom heb ik hoop de New Yorkse dame ooit terug te zien.

Misschien had ik onbewust nood aan haar aanwezigheid. Of zij aan de mijne. Wie zal het zeggen. Maar stiekem denk ik van wel.

Dus zo verdwaalden we met z’n tweeën in Park Güell. Want alles is leuker met gezelschap.

In totaal verkenden we er een drietal uurtjes de verschillende plekken, een hele voormiddag gevuld dus. En dat is ook logisch, want je weet niet wat je te wachten staat als je het park bezoekt.

Daarom heb ik deze gids gemaakt. Met deze tips en info kan je je voorbereiden op je bezoek aan het dromerige Park Güell in Barcelona, de kleurrijke oase van fantasie.

Voor je vertrekt:
Park Güell

Waar: Park Güell ligt buiten het centrum van Barcelona, in de hoogte (Google Maps).
Architect: De Spaanse legende Antoni Gaudí.
Toegangsprijs: Een kaartje kost 10 euro en bestel je hier.
Openingsuren: Dagelijks van 9u30 tot 18u.

Een korte geschiedenis van Park Güell

Het is nooit de bedoeling geweest om van Park Güell een toeristenattractie te maken. Integendeel. De plek is initieel ontworpen als residentieel park voor de hogere middenklasse. Een afgelegen, timide, rustig gebied waar enkel de mensen woonden die het hen konden permitteren.

Het park is ontstaan uit een collaboratie tussen architect Antoni Gaudí en ondernemer Eusebi Güell. De intentie was om een dromerige tuin-stad te maken, ver weg van de doodgewone burgers van Barcelona. Het park zou volledig zelfstandig kunnen functioneren. Er was plaats voorzien voor kleurrijke huizen, verzorgers, een kerk, een school en een markt en winkels. Alles wat je nodig zou hebben.

Helaas waren de dromen van de twee iets te ambitieus. Het project was niet zo populair onder de rijke Catalanen. Het park lag te ver van het centrum van de stad. (En ik vond het nu al een eind om er te geraken, laat staan in de jaren 1900 als de stad dubbel zo klein was.)

In 1914 werden de werkzaamheden stopgezet, nadat slechts 2 gebouwen klaar waren geraakt: Casa Larrard en het kijkhuis van Gaudí.

Ongeveer 10 jaar later kocht de stad het perceel. En in 1926 maakte Barcelona Park Güell toegankelijk voor de inwoners om het te bezoeken.

Net zoals al zijn andere creaties is ook hier Gaudís stijl enorm herkenbaar. Toch zijn er een aantal dingen bijzonder aan Park Güell.

1 | Bij het begin van zijn ontwerp maakte hij duidelijk dat hij respect zou hebben voor de natuur. Bij het project wou hij geen enkele boom omkappen om er een huis te zetten. Hij wou dat de natuur zijn gang kon gaan, zonder verstoord te worden door de plannen van de architect.

2 | Hij koos er dan ook voor om doorheen Park Güell de natuur te imiteren. De lijnen zijn als golven van de zee. De wandelpaden gaan hun eigen weg uit als rivieren. En zuilen lijken op boomstammen uit het oerwoud.

3 | Net zoals in de natuur zou hij gebruikmaken van vele felle kleuren. Niets in de natuur was monochroom, dus zouden ook zijn creaties dat niet zijn. Dat merk je duidelijk als je Park Güell bezoekt. Het is een echte oase van kleur en licht. Denk maar aan de vele felgekleurde mozaïekwerken.

De verschillende attracties in Park Güell

De impressionante hoofdingang en de salamander

Wie richting Park Güell trekt, kan er haast niet voorbijlopen. De hoofdingang is namelijk niet te vermijden. De reusachtige zuilen staan al van ver naar jou te staren, en de gebouwen mengen namelijk niet zo goed met de omgeving. Al bedoel ik dat positief.

De hoofdingang (al is het nu geen ingang meer, oeps) is de centrale hub van Park Güell. En de salamander is de meedogenloze bewaker.

Eigenlijk weet niemand of de salamander wel degelijk een salamander is. Maar laten we gewoon gezamenlijk ‘ja’ knikken om verwarring te vermijden. Ik heb ooit horen zeggen dat je hem moet aaien voor geluk. Of dat klopt, weet ik ook niet. (Ik was namelijk de enige die het deed…) Het lijkt me wel leuk om die traditie voort te zetten, dus doe me gerust na.

De salamander is een voorbode van wat je van je bezoek aan Park Güell kan verwachten. De Spaanse architect was namelijk dol op mozaïekkunst. En hij is er in geslaagd om die fascinatie op een indrukwekkende manier tot leven te wekken.

De Sala Hipóstila en de Plaça de la Natura

Zodra je de immens drukte aan de ingang voorbij bent, is het tijd om de Sala Hipóstila te bewonderen.

De Sala Hipóstila is een soort openluchtzaal, die tot stand komt met behulp van metershoge zuilen. Het plafond bestaat opnieuw uit gedetailleerde kunstwerken van mozaïek. De zaal is onbeschrijflijk mooi en groot.

Ik raad je aan om zeker in de voormiddag het park te bezoeken. Dan staat de zon in het oosten waardoor de zonnestralen de binnenkant van de zaal verlichten. Het toneelstuk van licht is de moeite waard om te aanschouwen, en wil je zeker niet missen.

De zuilen zijn niet zonder reden zo groot. Boven de zaal is er een reusachtig platform van waar je een 360-graden zicht hebt over Barcelona, met in de verte de Middellandse Zee.

Die plek kan behoorlijk druk worden naargelang de dag vordert, dus kom zeker niet te laat.

Het landhuis van Güell en de woning van Gaudí

Zoals ik al vermelde zijn er bij de aanleg van het park slechts 2 gebouwen afgewerkt. En die staan er nog altijd.

Het landhuis van Güell bevond zich ergens net buiten het park, maar na het groeien van de stad werd het opgeslokt door Barcelona. Je kan het huis nog steeds verkennen, maar het bevindt zich in een slechte staat. De verwilderde toestand verzuurt een bezoek, zeker als je er 6 euro voor moet betalen.

De woning van Gaudí daarentegen is staat wel nog in Park Güell. En die is bovendien wel in een goede staat. Het gebouw is omgetoverd tot een museum. Je kan er de kunst van Gaudí bewonderen.

El turó de les Tres Creus

Als laatste is er ook nog de toren van drie kruisen. Dat is een soort heuvel aan de rand van het park, waarop drie kruisen te vinden zijn. Vroeger kon je die heuvel beklimmen. Maar door het hoge aantal ongevallen is de ingang afgesloten. Als je het dunne padje ziet, begrijp je waarschijnlijk waarom.

Rondom de heuvel heb je de kans om Barcelona in haar volle glorie te zien. De woonwijken, de kantoorgebouwen, het strand, Montjuïc, … Allemaal kan je het met het blote oog waarnemen.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Park Güell is reusachtig. Werkelijk. Op papier telt het hele terrein 17 hectare.

Daarom is het belangrijk om genoeg tijd in te rekenen om toch de belangrijkste attracties te kunnen zien. Reken minstens een uurtje of 2 in voor het park, al kan je er zeker nog wat extra tijd doorbrengen.

Korter is uiteraard ook mogelijk, maar dan zal je waarschijnlijk wat van de bezienswaardigheden in het park moeten schrappen.

Ik raad je ook aan om vroeg in de ochtend te komen. Bij de opening is het park zo goed als leeg. De rust maakt een bezoek aan Park Güell in Barcelona zoveel leuker! Een uurtje na opening is er al behoorlijk veel volk aangekomen, dus hou daar rekening mee.

Hoe geraak je er?

Een bezoek aan Park Güell is niet zo makkelijk als het lijkt, want het ligt behoorlijk ver van centrum Barcelona. Gelukkige is er een uitgebreid metrosysteem om je uit de nood te helpen.

Neem de metro L3 richting Trinitat Nova, en stap vervolgens af bij Vallcarca. Daarna is het slechts een kwartiertje wandelen richting het park. Je kan uiteraard ook te voet gaan, maar dan ben je snel meer dan een uur onderweg. En tijdens je citytrip Barcelona zijn er heus nog andere dingen die wilt bezoeken; denk maar aan de Sagrada Família of Palau de la Música Catalana.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.