De Sagrada Família in Barcelona bezoeken: Handige tips + info

De Sagrada Família in Barcelona bezoeken: Handige tips + info

Plan je een reis naar de grootste basiliek die de wereld ooit gekend heeft? Deze complete reisgids geeft je alle tips en info die je nodig hebt voor het bezoeken van de Sagrada Família in Barcelona.
Inhoudsopgave

Beter laat dan nooit. Maar wanneer is laat, té laat?

Het begon allemaal met een idee. Een idee van de Spaanse boekenhandelaar Josep Maria Bocabella om een basiliek te bouwen die evenaarde aan de Vaticaanse glorie in Rome. Geïnspireerd door de Basilica Della Santa Casa in Loreta, huurde hij met al zijn middelen (en dankzij vele gulle donaties) architect Francisco de Paula del Villar in. Die kreeg de grote taak op zich om de kerk te ontwerpen.

De Gotische Revival stijl zou centraal staan bij de bouw van de Sagrada Família, waarvan de eerste steen in 19 maart 1882 gelegd werd. Het paar begon met de crypte die ze een jaar later voltooide. Maar de crypte was slechts het begin.

De taak was een stuk groter dan voordien geanticipeerd, waardoor Francisco zich terugtrok. Wie zou daarna de belangrijkste taak van Barcelona ooit op zich nemen? Niemand minder dan de beroemde architect en artiest Antoni Gaudí, wiens naam 140 jaar later nog steeds door de straten van Barna weerklinkt. Net zoals het geluid van de werkzaamheden aan de kerk die nog altijd niet zijn afgerond.

Als je mensen op straat vraagt of ze de basiliek ooit al hebben bezocht, dan is de kans groot dat ze “ja” zullen zeggen. Maar in mijn ogen valt een toeristische foto nemen voor de Sagrada Família niet onder het begrip “bezoeken”. Het is niet zomaar een bezienswaardigheid die je wilt afvinken op je lijstje van dingen die je wil bezoeken in Barcelona.

Naast de impressionante gevel is het interieur van de kerk de hoofdrolspeler in het toneelstuk. Geen wonder dat die al sinds 1984 te vinden is in de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Deze complete reisgids is er niet zomaar een die je zal leiden naar de beste fotospots rondom de kerk. In plaats daarvan wil ik je iets bijbrengen over de geschiedenis van de basiliek, wanneer je die best bezoekt en hoe je je best voorbereidt op het bezoeken van de Sagrada Família. Het iconische bouwwerk is het boegbeeld van Barna, waardoor je een bezoekje onmogelijk kan overslaan.

Na mijn eigen ervaring afgelopen januari wil ik je ook wat bijbrengen over hoe je er geraakt, hoeveel tijd je moet inplannen, wat je allemaal te wachten staat en waarom je vast en zeker de torens in moet…

Weinig tijd? Koop dan hier alvast je tickets.

Voor je vertrekt: Sagrada Família

Waar: In het centrum van Barcelona, Spanje.
Architect: De befaamde Antoni Gaudí.
Stijl: Catalaans Modernisme.
Hoogte: De hoogste toren zal 170 meter tellen.
Geschatte voltooiing: Als alles goed gaat is de basiliek in 2026 klaar.
Toegangsprijs: Prijzen vanaf 26 euro per persoon.

Een korte essentiële geschiedenis van de Sagrada Família

Op zijn 33-jarige leeftijd nam Gaudí de Sagrada Família onder handen. En dan bedoel ik niet enkel als architect van de basiliek. Hij gooide alle oude plannen van tafel en ontwierp alles opnieuw. Letterlijk alles. Het exterieur met de gevel, de torens, het interieur, … Alles. Hoe de kerk er voordien zou uitgezien hebben zullen we nooit weten, maar klagen over het ontwerp van Gaudí mogen we niet.

De basiliek onderging als het ware een metamorfose. Antoni Gaudí wou dat het meer werd dan zomaar een gotische kerk. Hij besloot een surrealistische complex te ontwerpen die alle verwachtingen overtrof. Het begin van het Catalaans Modernisme.

De Geboorte-façade van de Sagrada Família.

Plannen die het leven overtreffen

De architect begon met de voorgevel van de Sagrada Família. Waarom? Hij had er namelijk al lang vrede meegenomen dat de bouwwerken veel langer gingen duren dan iedereen verwachtte. Hij wou dat de arbeiders die meehielpen zo snel mogelijk voldoening zagen in hun werk. Zo zouden ook zij niet opgeven, en kon hij de volgende generatie aanmoedigen en inspireren de werken verder te zetten na zijn dood.

Gaudí is er slechts in geslaagd de drie hoofddelen van het gebouw te ontwerpen, waarvan er maar een is voltooid toen hij nog leefde. Bij zijn plotse overlijden in 1926 was enkel de Navity facade, oftewel de Geboorte-façade voltooid. De andere delen van de kerk heeft de architect nooit met zijn eigen ogen kunnen waarnemen.

Exact 100 jaar na de dood van Gaudí staat de voltooiing van de Sagrada Família gepland. Symbolisch misschien, maar na 140 jaar mogen de werken langzaamaan aan hun einde komen. Recent hebben de huidige architecten gezegd dat 2032 een realistischere einddatum is. Enkel tijd zal ons kunnen zeggen of onze verwachtingen worden ingelost.

De eeuwige bouw van de Sagrada Família

De basiliek ziet er dan misschien bijna af uit, maar niets is minder waar.

Zoals ik al zei heeft Gaudí enkel de Geboorte-façadewerkzaamheden kunnen afronden. Er zijn nog twee andere façades: de Passie-façade en de Glorie-façade. De eerstgenoemde is al klaar en behoord ook tot een van de torens die je kan bezoeken. De laatst vernoemde, gewijd aan Jesus Christus, staat er nog niet. Althans, het skelet van de bouwwerken kan je al bezichtigen maar daar heb je nu eenmaal niet zoveel aan.

Een volledige gevel die er dus nog niet staat, dat is de taak die de hedendaagse architecten op zich hebben gekregen. En zoals je je nu wel kan inbeelden lijkt 2026 een heel onrealistisch doel.

Onrealistisch, zowat de beste beschrijving van de Sagrada Família.

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe de afgelopen eeuw de bouw werd gefinancierd. En daarbij kom jij in het plaatje. Tenminste als jij de kerk wilt bezoeken. Voor een heilig gebouw mag normaal geen toegangsprijs gevraagd worden, maar dat gebeurt in deze basiliek wel. En het prijzenkaartje zo’n bezoek is allesbehalve klein. Hoezo mag dat hier dan wel? Dat geld is eigenlijk de financiering van de werkzaamheden. De toeristen betalen dus het grootste deel, al vind ik dat wel terecht. De vraag is natuurlijk of je nog steeds zal moeten betalen als de kerk klaar is.

De Sagrada Família bezoeken

Er zijn meerdere kerken in Europa en de wereld. Ook vele basilieken. Maar enkel de Sagrada Família kan op miljoenen (je hoort me goed) bezoekers rekenen per jaar. Misschien speelt Barcelona hierin een rol. De stad op zich is een van de meest drukbezochte steden in de wereld. Dat de toeristen dan een bezoekje aan de basiliek meepikken is niet abnormaal.

De voornaamste reden zal waarschijnlijk toch in Gaudís handen gelegen hebben. Want geen enkel gebouw schreeuwt zoveel om aandacht als dit paradepaardje van de architect.

En die aandacht schonk ik de Sagrada Família maar al te graag.

Mijn verwachtingen bij het bezoeken van de kerk lagen behoorlijk laag. Rens en religieuze gebouwen gaan nu eenmaal niet zo goed samen. Maar dat is een verhaal voor een andere keer. Hoe dan ook, ik was aangenaam verrast toen ik de kerk betrad. Meer zelf, ik liep de kerk binnen en wist oprecht niet wat te zeggen. Ik was sprakeloos.

Achteraf heb ik de tijd genomen om na te denken over mijn bezoek, en mijn gedachten te proberen uitdrukken in woorden. De woorden die je nu leest. Dit is een complete reisgids voor alles wat je moet weten over je bezoek aan de Sagrada Família. Maar dan echt alles.

De verschillende tickets

Er zijn verschillende ticketopties voor een bezoek aan de Sagrada Família. En al die opties bieden een verschillende kijk in het gebouw. De link naar de tickets vind je hier.

Het standaardticket: Dit ticket geeft je een zelfgekozen tijdslot om de basiliek te betreden. Een audiogids begeleidt je door de kerk. Die gids kan je vinden op de officiële app van de Sagrada Família. Dit ticket is ideaal voor de bezoekers die op hun eigen tempo het bouwwerk willen verkennen.
Zo een ticket kost 26 euro, maar er zijn veel kortingscategorieën. Jongvolwassenen betalen 24 euro en senioren betalen 21 euro.

Het gidsticket: Met het gidsticket is er een plaatselijke gids in de kerk die je alles zal vertellen over de geschiedenis van de kerk. Je komt alles te weten over hoe de bouw verliep, wat er bij te kijken kwam en nog veel meer interessante weetjes. Heb je geen zin om een uur lang met oortjes naar audiofragmenten te luisteren? Dan is dit de ideale optie voor jou.
Voor een ticket met een echte gids betaal je 30 euro, opnieuw met kortingen voor jongeren en senioren.

Het standaardticket + torenbezoek: Bij dit ticket krijg je alles wat je bij een gewoon ticket zou krijgen, plus nog eens een bezoek aan een van de torens. Je kan kiezen tussen de Geboorte-façade waar ik voor koos, of voor de Passie-façada. Voor wie van indrukwekkende uitzichten houdt is dit dé perfecte optie!
Dit ticket kost 36 euro.

Het gidsticket + torenbezoek: Uiteraard is er ook een optie om de toren te bezoeken als je met een gids de kerk wilt verkennen. Bij het torenbezoek komt de gids niet mee naar boven. Dat zal je in je eentje moeten doen.
Zo een ticket kost 40 euro en is de duurste van de vier opties.

De Sagrada Família betreden

Niets had me kunnen voorbereiden op mijn bezoek aan de kerk, en dan bedoel ik voornamelijk het interieur. Ik had nog in mijn leven iets gezien dat er aan zou hebben geëvenaard. Nog nooit.

Bij de eerste stap binnen heb je het gevoel dat je een skelet betreedt. Een skelet van een ongewoon wezen of lichaam. Het lijkt alsof de kerk leeft. Je aanschouwt een dans van zonlicht, dat de wanden bestrijkt als een verfkwast. Daarom raad ik je aan om vroeg in de ochtend te gaan, of net wanneer de zon ondergaat. Zonsopgang en -ondergang zijn de ideale moment om het spektakel te aanschouwen. Zonder licht heb je die show uiteraard niet.

De kerk vanbinnen is ongelooflijk ruim en groot. Dat is te wijten aan de immens hoge gewelven en plafond.

Doe op je gemak, luister naar de audiogids en verken elk hoekje dat te verkennen valt. Neem elk detail langzaam in je op, want een meesterwerk zoals de Sagrada Família kom je niet snel nog een keer tegen. en vooral: geniet van de rust.

De hoogte in op de torens

504 treden.

Ik had op voorhand opgezocht hoeveel treden er waren in de Geboorte-toren om het uitkijkpunt te bereiken. Het waren er dus 504.
Ik was dus positief verrast toen ik zag dat er een lift aanwezig was om me naar boven te brengen.

Slechts 10 seconden duurde het, en voor je het weet ben je in de wolken. Figuurlijk dan, want zó hoog is de toren nu ook weer niet.

Zodra je bovenaan de toren bent, kan je je verwachten aan een -hopelijk- helderblauwe lucht, een zicht over het oranje Barcelona (ik denk dat dat de lievelingskleur is van de Catalanen als ik naar de huizen kijk) en in de verte de wolken die de zuiderse heuvels omarmen. Uiteraard is er een ijzeren net tussen jou en de afgrond, maar dat verspert het uitzicht niet. Veiligheid gaat uiteraard voorop.

Het uitkijkpunt is redelijk smal en klein, waardoor het er snel heel druk en woelig oogt. Ga dus zodra je kan de toren in.

De details

1. Bij het bezoek aan de toren hoort natuurlijk ook een weg terug van 504 treden naar beneden. Daarom raad ik de torens af voor mensen met mobiliteitsproblemen, hartproblemen of hoogtevrees.

2. Voor je bezoek aan de torens moet je je rugzak en andere grote voorwerpen opbergen in een kluisje. Daar heb je een muntstuk van 1 euro voor nodig. Zorg er dus voor dat je cash geld bij je hebt. Op drukke momenten kan je een lange rij verwachten voor de kluisjes. Hou de drukte in de gaten en schuif vroeg genoeg aan om je spullen weg te stoppen.

3. Je mag je camera en telefoon meenemen naar boven. Foto’s à volanté.

4. Reken makkelijk een uurtje of 2 in voor je bezoek aan de volledige basiliek. De tijd vliegt voorbij, en je wilt je uiteraard niet haasten op vakantie.

5. Download de Sagrada Família-app op voorhand op je telefoon. Zo heb je altijd je ticket bij de hand en kan je meteen beginnen aan de audiogids bij het betreden van de kerk.

Tips bij het bezoeken van de Sagrada Família

Pas op voor zakkenrollers: Barcelona staat in het algemeen bekend als het paradijs voor zakkenrollers. Daar vertel ik je sowieso meer over in mijn beginnersgids over Barcelona. Maar de drukke plaatsen zoals de Sagrada Família zijn de ergste. Wees altijd op je hoede, want achter elke hoek sluipt iemand die je gsm, portemonnee of rugzak op het oog heeft. Neem enkel de broodnodige zaken mee bij je bezoek, en laat overbodige spullen in je hotelkamer.

Bestel je ticket op voorhand: Iedereen die reist naar Barcelona wil de Sagrada Família bezoeken. De drukte is onvermijdelijk. De vraag naar de tickets is dan ook immens. Daarom raad ik je aan ruim op voorhand je tickets te bestellen. Naast het feit dat je dan zeker bent van je bezoek, kan je dan ook nog eens de lange rij overslaan van de mensen die wél nog een ticket nodig hebben.

Vroege vogels en nachtuilen worden beloond: Nog een manier om de drukte te vermijden, is de basiliek bij de opening of sluiting te bezoeken. Ik reserveerde het eerste tijdslot om de kerk te betreden, en toen was het helemaal niet druk. Naarmate de dag vorderde kwamen de hoop toeristen toegestroomd. Daarom boek je best je tickets voor de opening of enkele uurtjes voor de sluiting. Dat is namelijk ook de mooiste moment van de dag voor foto’s, want dan is het ‘golden hour’. De zon staat dan op de perfecte hoogte om een prachtige lichtinval te hebben in je foto’s.

Respecteer de algemene regels: Bij het bezoeken van de Sagrada Família is het belangrijk dat je onthoudt dat het een religieuze plaats is. Gedraag je daar dan ook naar. Draag kledij die je schouders en rug bedekken, ook al kan het heel erg warm zijn. En probeer de stilte in de ochtend en avond te bewaren. Dan komen er ook vele Barcelonezen om te bidden. Overdag is er wel veel geroezemoes van de verschillende gidsen.

Verken ook Gaudís andere creaties: Gaudí heeft nog vele andere gebouwen ontworpen. Enkele casa’s staan op zijn naam, die zijn niet meer weg te denken uit het Catalaanse straatbeeld. Ook heeft hij Park Güell ontworpen, een prachtig park net buiten het centrum van Barcelona. Bereid je voor op je bezoek aan Park Güell met deze reisgids!

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

2 antwoorden

  1. Bedankt voor de tips!
    Wat ik mij afvroeg, kan je voor en na je bezoek aan één van de torens je bezoek in de basiliek gewoon verder zetten? Of word je van de torens naar een uitgang verwezen. Thanks

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

The Canoe Trip Friesland met Travelbase

Wil jij mee op avontuur in de Friese Oude Venen?

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.