Kinder Scout Circular Route in Peak District NP: Handige tips + route

Kinder Scout Circular Route in Peak District NP: Handige tips + route

Zin in een stevige wandeling? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Kinder Scout Circular Route in het Peak District National Park + tips uit eigen ervaring!
Inhoudsopgave

Met zo veel verschillende opties aan wandelingen in het Peak District National Park, kan het moeilijk zijn om een keuze te maken aan welke hike jij je precies wilt wagen.

Na een lange dag het internet af te scrollen, en research te doen naar de verschillende opties, koos ik voor de Kinder Scout Circular Route. Dit leek me de beste wandeling om zoveel mogelijk van het park te verkennen, op slechts 1 dag de tijd.

Zeker en vast de perfect opportuniteit om je als ervaren wandelaar en wannabe-verkenner uit te leven, bleek het park met de adembenemende Peaks meer dan gewoon een natuurgebied. En die magische kennismaking plukte dus zijn vruchten dankzij die belangrijke keuze, de keuze voor de Kinder Scout Circular Route. Over een afstand van 14 kilometer werd ik omver geblazen door de meest adembenemende uitzichten, de steilste afdalingen, de zwaarste hellingen en zo veel meer. Een en al avontuur.

Mocht je dus nog steeds niet overtuigd zijn om jezelf aan de Kinder Scout Circular Route te wagen, dan lees je hier een uitgebreide routebeschrijving voor de wandeling met de mooiste foto’s, inclusief tips uit eigen ervaring om de wandeling tot een goed einde te brengen.

Voor je vertrekt: Kinder Scout Circular Route

Waar: In het Peak District National Park.
Afstand: De wandeling heeft een afstand van 13 à 14 kilometer.
Duur: Je doet er ongeveer 5 tot 6 uur over, inclusief pauzes.
Route op kaart: Op AllTrails vind je een uitstippelde kaart waar je je live-locatie kan volgen. Een printbare versie van de kaart vind je hier.

Wat is de Kinder Scout Circular Route?

De Kinder Scout Circular Route is een wandeling van 14 kilometer die je langs de mooiste en meest memorabele punten van het Peak District National Park leidt. De hike is een van de bekendste wandelingen langs The Peaks, aangezien het de ideale middenweg is tussen ontspanning en uitdaging.

Zowel de buitenlandse toeristen als de actieve Britten vinden makkelijk hun weg naar dit stukje natuur, en terecht. Want het Nationaal Park is een must-see voor wie naar Noord-Engeland reist. Tijdens de zomer is het wandelpad dan ook razend populair.

Voor de Kinder Scout Circular Route-wandeling moet je zo’n 5 uurtjes inplannen, ‘t is dus de perfecte daguitstap om even uit het Engelse stadsleven te ontsnappen. Tijdens het wandelen trotseer je reusachtige rotsen en stenen, steile wandelpaden, spannende afdalingen, en dat terwijl je de mooiste zichten krijgt voorgeschoteld.

Peak District National Park

Een complete routebeschrijving

Het startpunt van de Kinder Scout Circular Route

De Kinder Scout Circular Route start bij het Edale Station, in het dorpje Edale in Noord-Engeland. Deze village ligt aan de rand van het Peak District National Park, en is dus het ideale toevluchtsoord voor de fervente wandelaars.

Zowel vanuit Manchester en Sheffield kan je de trein nemen naar Edale Station. Er vertrekt dagelijks een trein ieder uur uit beide richtingen. De rit vanuit Manchester duurt zo’n 45 minuten, die vanuit Sheffield een dik half uurtje. Een retourticketje kost gemiddeld 10 euro, afhankelijk van je vertrektijd en hoeveel tijd je op voorhand hebt geboekt. Je kan je treinticket bestellen via deze website.

Je kan er uiteraard ook voor kiezen om met de auto naar Edale te komen. Er is een parkeerplaats in het dorp met plaats voor ruim 130 voertuigen, waar je voor 7 GBP een dagticket van 24 uur kan kopen. Dit is de locatie van de parking.

Upper Booth

Zodra je van de trein bent gestapt in Edale Station, wandel je langs de straat Marys Ln richting het noorden. Dit stuk van de wandeling is het enige deel waar je over de geasfalteerde straat moet. Na ongeveer 700 meter kan je er voor kiezen om links af te slaan in de Pennine Way, tegenover the Nag’s Head pub, of rechtdoor te gaan. Dit is de splitsing die bepaalt in welke richting je de Kinder Scout Circular Route zal wandelen.

Wij kozen ervoor om links af te slaan (aangezien de meesten rechtdoor gingen en we liever wat alleen wilden wandelen), en achteraf gezien waren we meer dan tevreden over onze keuze. Waarom je hier beter links afslaan, vertel ik je later in het artikel.

Zodra je het kleine zijstraatje, de Pennine Way, bent ingeslagen, start de echte hike. Tussen de koeien- en schapenweiden vertrek je richting Upper Booth. Je wandelt langs de heuvels met een uitzicht over de bewoonde wereld, die je stilaan lijkt achter te laten. De weg is makkelijk te volgen, al moet je soms opletten dat je niet per ongeluk een zijwegje inslaat. Er zijn namelijk verschillende wandelpaden die hier langslopen. Kijk dus regelmatig even naar de kaart!

Na een 2-tal kilometer over en langs de schapen, zal je aankomen in Upper Booth. Dat is een kleine wijk met enkele boerderijen en onder andere een kampeerplek voor campers om te overnachten in het Peak District National Park.

Opgelet: Onderweg naar Upper Booth moet je door verschillende houten poortjes. Die kan je handmatig openen en sluiten met een simpel slot. Zorg er alsjeblieft voor dat je ze goed afsluit. De poortjes zijn er om de verschillende schapen op de weiden te houden. Als je het poortje openlaat, kunnen de dieren ontsnappen. Je wandelt namelijk over de weiden van verschillende boeren, dus hou je aan de regels en wees altijd respectvol!

Jacob’s Ladder

Zodra je voorbij Upper Booth bent, begint het echte werk. Je laat alle huizen, wijken, boerderijen en hordes aan schapen achterwege. Tijd om de natuur in te trekken. Je wandelt nog een 2-tal kilometer richting het oosten, en volgt zo lichtjes bergopwaarts River Noe. In de verte zie je vermoedelijk de echte heuvels al verschijnen, met natuurlijke groeven en riviertjes die het landschap vormen en kneden. Zodra je Packhorse Bridge bereikt, begint de grootste klim; die aan Jacob’s Ladder.

Jacob’s Ladder is onderdeel van een wandelpad, een natuurlijke trap eerder, die je in enkele kilometer de hoogte in brengt. Dit stuk van de Kinder Scout Circular Route vond ik het zwaarste, hier heb ik oprecht even afgezien! In slechts 500 meter de tijd, stijg je hier een honderdtal meter. Allesbehalve een lachertje.

Zorg er dus voor dat je zeker en vast genoeg water bijhebt en eventueel ook een snack om je energie terug op peil te krijgen. Hier is er een bovenaan een rustplek voorzien om even op adem te komen, en hapje en drankje te verorberen. De zichten beginnen hier echt fenomenaal te worden, dus genieten maar!

Opgelet: Jacob’s Ladder is een vrij glad en soms modderig pad. Het is dus belangrijk dat je hier goed uitkijkt waar je loopt, want de kans op uitglijden is hier behoorlijk groot. (En neen, ik spreek zeker en vast niet uit ervaring…)

Swine’s Back & Kinder Low

Na de rustpauze bij Jacob’s Ladder, ben je helemaal klaar om er terug in te vliegen, want de volgende klim zit al op jou te wachten! Swine’s Back volgt meteen Jacob’s Ladder op, en ook hier zal je in een korte tijd de hoogte in gaan. Je bereikt bij Swine’s Back een hoogte van 590 meter, de 2de hoogste piek van de wandeling. (Maar geen zorgen, naar de voor de volgende top zal je niet zo zwaar moeten klimmen.)

Swine’s Back geeft je een prachtig 360°-zicht over het dal, en is een van de leukste stukken om te wandelen. Zodra het zonnetje erdoor komt (wat bij ons gelukkig het geval was), is het optimaal genieten!

Na Swine’s Back is het nog een kilometer wandelen naar de Kinder Low-piek. Die hoort niet bij de route die je op Alltrails vindt. Maar aangezien je vlakbij bent, is het zonde om het hoogste punt in de buurt over te slaan. De hellingsgraad is niet zo groot, waardoor het aanzienlijk minder zwaar is dan bijvoorbeeld Jacob’s Ladder.

Pym Chair & The Woolpacks

Na Kinder Low volgt een wandelpad dat je langs Noe Stool leidt, een gigantische aambeeldvormige rots. Dit korte stukje is slechts 500 meter, en bovendien is het vooral bergafwaarts. Daarna start de wandeling naar Pym Chair en the Woolpacks.

Onderweg passeer je verweerde gruisstenen rotsen langs de Kinder Edges, die creëren een buitenaardse sfeer. Precies alsof je over een andere planeet wandelt, want de zichten die je ziet zijn allesbehalve herkenbaar. Eerst loop je langs Pym Chair, en vervolgens langs de groep rotsen die de Woolpacks worden genoemd. Het zijn als het ware kleine kunstwerkjes die letterlijk uit de grond springen. De afgeronde rotsen schieten boven het landschap uit. Het wandelpas leidt je tussen die stenen, met in de verte de meest adembenemende panorama’s.

Vanaf the Woolpacks wandel je nog 2 kilometer over een behoorlijk vlak stuk langs de zigzaggende heuvels. Je gaat voorbij Crowden Tower, een natuurlijk platform dat net boven het wandelpad uitsteekt. Je volg het (behoorlijk modderige) voetpad en trotseert vervolgens de afdaling naar Grindsbrook.

Grindsbrook Clough

Grindsbrook Clough, de reden waarom je bij de start van de wandeling links af moet, en niet rechtdoor. Want dit stuk is en helse wandeling als je het bergop moet doen in plaats van bergaf.

Je bent bij de laatste 3 kilometer van de wandeling geraakt, en het komende uur zal je enkel nog bergaf klauteren. Wees daar dankbaar voor, want ‘klauteren’ is licht uitgedrukt. Het pad bestaat voor 99% uit grote rotsen, zonder een duidelijk beeld waar je nu eigenlijk zou moeten wandelen. Je volgt stroomafwaarts de rivier die zich tussen de stenen een weg baant. En van jou wordt verwacht dat je hetzelfde probeert.

Onderweg zijn er wel verschillende kleine stukjes waar je even kan gaan zitten langs de rivier, en volop kan genieten van de rust en stilte van het gebied. Dit was voor mijn vriend en ik, ongeacht de zware afdaling, een van de leukste stukken van de Kinder Scout Circular Route. Het mocht dan wel een uitdaging zijn, dat maakte het voor ons net zo spannend! De zichten zijn hier ook prachtig, dus dat is altijd mooi meegenomen.

Opgelet: Het wandelpad is op sommige stukken enorm steil. Maak gebruik van je handen en voeten om je evenwicht te vinden, en ga vooral langzaam. Je hebt tijd zat. Het is een behoorlijk gevaarlijk stuk, dus wees extra alert. Zowel voor jezelf, als voor je compagnons.

Terug naar Edale

Zodra je drie kwart van de Grindsbrook Clough afdaling gedaan hebt, vormt er zich opnieuw een duidelijk wandelpad dat je verder naar beneden leidt. Het is nog steeds een vrij steil pad, maar al een stuk minder gevaarlijk dan zijn voorganger.

Je eindigt de stevige afdaling aan een kleine houten brug. Nadien wandel je langs een verharde weg terug de bewoonde wereld in. Omringd door tientallen geiten en schapen eindig je de dag in Nag’s Head pub, waar je even op adem kan komen van de zware inspanningen die je de afgelopen uren hebt geleverd.

Je kan hier zowel iets verfrissend drinken, als een volledige maaltijd krijgen. Het is dus de uitgesproken plek om te wachten op jouw trein, mocht je terug vanuit Edale Station naar je slaapplek keren.

Algemene tips voor jouw wandeling

Draag stevige wandelschoenen. Zoals je bij de routebeschrijving al hebt gelezen, zijn er verschillende stukken bij de Kinder Scout Circular Route waarbij je over gladde en modderige stenen moet. Zorg ervoor dat je comfortabele en stevige wandelschoenen draagt, want die zal je nodig hebben bij Grindsbrook Clough.

Ken je eigen limieten. Stukken zoals Jacob’s Ladder zijn behoorlijk zwaar. Je gaat in een sneltempo de hoogte in, en soms heeft je lichaam het moeilijk met die steile trappen te beklimmen. Ken je eigen limieten, en neem regelmatig een pauze wanneer je daar nood aan hebt.

Neem voldoende water mee. Aangezien je een wandeling van 14 kilometer doet en vermoedelijk een hele dag onderweg bent, moet je ervoor zorgen dat je genoeg water op voorraad hebt. Neem minstens anderhalve liter water mee per persoon, liefst zelfs wat meer als je dat kan dragen in je rugzak. Ook een drankje met suiker kan geen kwaad, zo krijg je sneller je energiepijl omhoog als je het even moeilijk hebt.

Kijk op voorhand naar de weersvoorspellingen. In Engeland zijn de weersomstandigheden minstens even wisselvallig als in België. En aangezien je tussen The Peaks in een open vlakte wandelt, ben je snel vatbaar voor het weer. Kijk op voorhand naar de weersvoorspellingen, zo ben je voorbereid om mogelijke regenbuien of op een felle zon. Zonnecrème is ook geen overbodige luxe, want je hebt tijdens de Kinder Scout Circular Route geen enkele plek om de schaduw op te zoeken.

Download AllTrails om je live-locatie te kunnen bekijken op de kaart. Via de app AllTrails kan je de wandeling opzoeken en zo je eigen locatie volgen. Op die manier weet je altijd waar je je bevindt op de kaart, en weet je hoe ver je al bent. De route op AllTrails vind je via deze link.

Welke periode is het beste voor de Kinder Scout?

Eigenlijk kan je de Kinder Scout Circular Route het hele jaar door bewandelen. Het park heeft namelijk zijn unieke charmes in elk seizoen.

Tijdens de wintermaanden ligt er een laagje sneeuw die de heuvels een mooie witte kleur geven. Hou er wel rekening mee dat de rotsen en wandelpadden een stukje gladder zullen zijn dan tijdens de zomer. Er is een veel grotere kans op uitglijden, en het is dus ook gevaarlijker voor onervaren wandelaars. Persoonlijk zou ik de Kinder Scout Circular Route tijdens een andere periode wandelen.

De herfst en lente zijn ook een leuke periode om door het Peak District National Park te wandelen. Het is dan nog niet zo druk als in de zomermaanden, maar de koude winterdagen zijn alvast achter de rug. Hier kan je nog niet rekenen op de zon, dus hou je vast voor enkele hevige regenbuien.

De zomer is de beste periode om de wandeling te doen, maar dan is het ook het drukste. Iedereen trekt naar The Peaks als de zon schijnt, het is namelijk super prettig om te wandelen. Wij deden de wandeling op het einde van de zomer in september, en vonden dat een geweldige periode om de Kinder Scout Circular Route te proberen. Bovendien bloeien eind augustus en begin september de lichtblauwe grasklokjes en paarsroze scabious, die het landschap een magische kleur geven!

Crowden Tower.

Alternatieven voor de Kinder Scout Circular Route

Mam Tor Circular Walk: Deze wandeling is het ideale alternatief voor de reiziger die nog steeds prachtige zichten wil zien, maar een iets kortere wandeling wilt. De wandeling heeft een afstand van slechts 5 kilometer. Je bent dus veel minder lang onderweg, waardoor het een perfecte wandeling is voor onervaren toeristen of bijvoorbeeld ook voor kinderen en jongeren. Dit is de link naar de route.

Bamford Edge: Met een afstand van 8 kilometer is deze wandeling nog steeds korter dan de Kinder Scout Circular Route. Ook hier wandel je langs en over verschillende rotsen, waardoor het nog steeds een behoorlijke beproeving en avontuur is! Voor kinderen is dit volgens mij de beste wandeling. Je vindt de routebeschrijving op deze website.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.