10 beste bezienswaardigheden in Liverpool: The Pool of Life

10 beste bezienswaardigheden in Liverpool: The Pool of Life

Zin in een citytrip naar de stad van The Beatles? Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden in Liverpool + tips voor het plannen!
Inhoudsopgave

1956; een jonge, eigenzinnige, ambitieuze maar amateuristische zanger speelt met enkele vrienden van school in een skiffle band genaamd The Quarrymen. Hij trad op in Woolton, Liverpool; een plek die de eerste toon legde van hoe zijn leven er later zou uitzien. Want dat is de plek waar John Lennon zijn eerste banden legde met Paul McCartney.

En we weten allemaal hoe het verhaal verder gaat.

The Beatles groeiden uit tot onsterfelijke iconen, niet alleen voor de inwoners van Liverpool, maar voor iedereen ter wereld. De tienermeisjes die luidkeels meezongen op de concerten, de moeders die hun dochters het goede voorbeeld gaven, en de jongens die droomden van een leven zoals de rocksterren op dat kolossale podium.

En laat Liverpool en zijn inwoners, de Scousers, nu enorm trots zijn op dat muzikale erfgoed. Waar John Lennon zijn eerste optraden gaf in een stad louter bekend als een doodgewone en grijze metropool in Engeland, groeide mede dankzij van het succes van de band uit tot toeristische highlight van het Verenigd Koninkrijk.

Allemaal met behulp van de leden van The Beatles. A match made in heaven zo dus.

Royal Albert Dock, Liverpool

Ik trok er dan ook geen oog vanop wanneer ik tijdens mijn verkenning in Liverpool om het paar stappen een plaat zag van “Let it be”; een t-shirt zag met daarop het ronde, iconische metalen montuur van John; of in een bruine pub “Here comes the sun” hoorde spelen.

Het is nu eenmaal de identiteit die de stad heeft aangenomen, en al jarenlang weigert los te laten. Niet dat daar iets mis mee is, maar daardoor hebben vele reizigers het moeilijk met het vinden van de ware persoonlijkheid van Liverpool. Het verhaal achter The Beatles.

Liverpool is geen doordeweekse citytrip, geen alledaagse stad waar je zomaar heen kan gaan. Maar juist daarom heeft de stad nog zoveel charme in de aanbieding. Je hoeft niet altijd binnen de lijntjes te kleuren, of in de rij te passen, dat bleek uit het succes van The Beatles. En dat is nu net waarom de Scousers zichzelf konden zien in de kleine muziekgroep die uitgroeide tot een sensatie. Omdat dat betekende dat zij dat ook konden.

Met die ingesteldheid op zak, ging ik op pad in The Pool of Life. De stad van kleine hartjes en grote dromen. De stad van The Beatles. En in deze reisgids heb ik al mijn tips verzameld. Van de mooiste bezienswaardigheden tot de beste restaurants en nog veel meer; dit is Liverpool.

Voor je vertrekt: Liverpool

Aantal inwoners: 500.000 Scousers.
Waar: Noorwest-Engeland, Verenigd Koninkrijk.
Luchthaven: Liverpool John Lennon Airport.

10 bezienswaardigheden in Liverpool

The Royal Albert Dock

Dat Liverpool een echte havenstad was, wist ik langer. Maar in deze groteske vorm, dat had ook nooit kunnen raden.

Royal Albert Dock is een complex aan dokgebouwen en magazijnen aan de rand van het stadscentrum, waar geschiedenis is geschreven. Dit onderdeel van de haven was het allereerste gebouw in het Verenigd Koninkrijk dat rechtop kon staan zonder behulp van hout. Bij de bouw kwamen ijzer en bakstenen goed van pas, maar voor het eerst kwam een ontwerp tot leven zonder het oeroude materiaal hout. En dat was dus een revolutionaire primeur voor Liverpool.

Het ontwerp van de haven was daarnaast ook baanbrekend dankzij de manier waarom schepen konden binnenvaren en behandeld worden. Er kon rechtstreeks van of naar de magazijnen geladen en gelost worden, niet met verschillende tijdrovende omleidingen. En zo kwam Liverpool aan zijn reputatie van belangrijkste havenstad van het land.

En die status heeft Liverpool met trots kunnen behouden. Hoewel het complex niet meer als echt werkende haven functioneert, is de grootsheid nog steeds voelbaar als je er rond wandelt. Royal Albert Dock is vandaag de dag een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Engeland, en terecht. Elke open plek in de magazijnen is gevuld met gezellige shops, winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes. Ook zijn er tal van musea om te bezoeken rondom de haven, ideaal om een dagje te verdwalen dus.

Waar: Royal Albert Dock vind je in het westen van Liverpool (Google Maps).

Het Maritiem Museum

Dat het leven op het water belangrijk is voor Liverpool, is vrij duidelijk. En om die stempel nog iets groter te maken, heeft de stad ervoor gekozen al die uitgebreide info over de haven te verzamelen in het Maritiem Museum van Liverpool.

Toen ik hier een eerste voet neerzette, wist ik niet waaraan ik me mocht verwachten. Maar met grote ogen betrad ik de eerste zaal van dit indrukwekkende gebouw. Want overal om me heen zag ik replica’s van wereldberoemde schepen.

Er zijn verschillende tentoonstellingen die elk een stukje geschiedenis onder de loop nemen, allemaal met de nadruk op 1 belangrijk schip. In de ene ruimte leerde ik alles over de gezonken Lusitania, het prachtpraatje van Liverpool tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar de ruimte die de meeste aandacht krijgt van de bezoekers, is uiteraard die over de Titanic. Want hoewel iedereen de onsterfelijke schijf van Céline Dion mee kan neuriën, blijkt het verhaal nog steeds zo aanlokkelijk al die jaren later.

Waar + Wanneer: Je vindt het Maritiem Museum bij de Royal Albert Dock, verstopt in één van de magazijnen. Dit is de exacte locatie. Het Maritiem Museum is elke dinsdag tot en met zondag geopend van 10u ’s ochtends tot 16u in de namiddag.

Toegangsticket: Tickets voor dit museum zijn gratis! Je hoeft dus niets op voorhand te reserveren, en kan het museum bezoeken binnen de openingstijden. Een donatie aan het museum is vrijblijvend.

International Slavery museum

In hetzelfde gebouw als het Maritiem Museum, bij de Royal Albert Dock, vind je nog een belangrijk museum dat je niet hoort over te slaan. Want ook dit stukje geschiedenis sleurt nog steeds gevolgen met zich mee.

Het Internationaal Museum over Slavernij van Liverpool vertelt de verzwegen verhalen van overlevers van de slavernij. En net die verhalen zijn de moeite waard om te horen.

Hoewel de oppervlakte van dit museum een stukje kleiner is dan zijn voorganger, is er ook hier behoorlijk wat informatie te verorberen over van alles en nog wat. Verhalen van slaven zelf; vertelsels over wat ze hebben meegemaakt en nog steeds moeten doorstaan, zo veel jaren later; exposities over de leefomstandigheden, …

Ook dit museum is volledig gratis voor alle bezoekers.

Waar + Wanneer: Je vindt het Slavernij Museum ook bij de Royal Albert Dock, verstopt op één van de bovenste verdiepingen van het complex (Google Maps). Ook dit museum is elke dinsdag tot en met zondag geopend van 10u tot 16u.

Metropolitane Kathedraal van Liverpool

Paddy’s Wigwam. Oftewel de Paus Lanceerhelling. De Britten mogen misschien Anglicaans zijn tot op het bot, maar ook bij deze katholieke kerk hebben ze hun best gedaan.

De Metropolitane Kathedraal van Liverpool heeft al voor veel fronsende wenkbrauwen. You love it, or you don’t. Dat is de algemene consensus. Maar aangezien het een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Liverpool is, zijn de haters er niet erg mee gediend.

Het is de meest atypische kathedraal waar ik ooit een voet heb neergezet, maar ik was meteen fan. In tegenstelling tot de typische kerk, is de plattegrond van deze een cirkel met het altaar centraal. Zo konden ze verzekeren dat iedereen de misviering vanop een gelijke en eerlijke afstand kon volgen. Maar liefst 2000 mensen kunnen dankzij deze indeling tegelijkertijd de kerk in.

De vele raampartijen, zowel in de muren als aan het plafond, zorgen voor een fonkelende lichtshow zodra de zon tevoorschijn komt. En net dat maakt de Metropolitane Kathedraal zo uniek en goddelijk.

Waar: De Metropolitane Kathedraal van Liverpool vind je op zo’n half uurtje wandelen van de kade (Google Maps).

The Beatles Story

Het zou Liverpool niet zijn, mocht er geen compleet museum toegewijd zijn aan The Beatles. En het zou ook Liverpool niet zijn, als dit natuurlijk een van de enige musea is in de stad waarvoor je moet betalen. Die Britten toch.

Voor iedereen die eigenlijk niets afweet van de wereldberoemde band, of voor de fans die er juist alles denken over te weten, is er The Beatles Story. Want wanneer je hier klaar bent, kan je de hele geschiedenis van de band uit je duim zuigen.

Door een interactieve rondleiding door het museum met een koptelefoon, wandel je als het ware door het leven van de bandleden. Je start in een klein bruin cafeetje in Liverpool, waarna je moeiteloos de highs en lows van het leven van een ster voorbij ziet vliegen. Elke kamer is precies ingericht zoals die er vroeger uitziet. En het nostalgie gehalte gaat daarom meteen de hoogte in.

Waar + Wanneer: The Beatles Story lig in het westen van de stad, aan het water. De ingang ligt vlak bij de Royal Albert Dock. Dit is de exacte locatie. Het museum is elke dag open van 9u tot 16u. Op zaterdag blijft The Beatles Story een uurtje langer open tot 17u.

Toegangsticket: Dit museum is een van de enige bezienswaardigheden in Liverpool waarvoor je zal moeten betalen. Een ticket voor een volwassene kost 19 GBP. Studenten en senioren betalen slechts 15 GBP, en kinderen tussen de 5 en de 15 jaar betalen 10,50 GBP. Tickets bestel je op voorhand via deze website.

Cocktails bij Revolución de Cuba Liverpool

Hoewel deze cocktailbar eigenlijk niet thuis hoort op het lijstje van bezienswaardigheden in Liverpool, is Revolución de Cuba een van de leukste dingen die je kan doen in de stad!

Revolución de Cuba is niet zomaar een cocktailbar. ‘t Is meer dan dat. Het menu bestaat uit tientallen cocktails, met drankjes in alle kleuren, maten, smaken en vormen. Er is voor ieder wat wils.

En het leukste aan de cocktailclub? Elke werkdag van 15u tot 19u ’s namiddags is er Happy Hour! Als je 2 keer dezelfde cocktail besteld, moet je slechts 10 GBP betalen! Dat komt neer op zo’n 5 euro per cocktail, geen geld dus.

Waar: Revolución de Cuba Liverpool vind je op de Royal Albert Dock, aan de kant van de stad (Google Maps).

Museum of Liverpool

Een museum over het erfgoed van de Liverpool. Je moet toegeven, de Scousers houden wel erg van hun stad.

Het museum vertelt het verhaal van de inwoners van de stad, de groei van Liverpool, en de stempel die de stad heeft gezet op de wereld. Het museum is opgedeeld in 4 grote ruimtes, die elk een eigen deeltje van de stad op zich nemen: de Grote Haven, de Wereldstad, de Volksrepubliek en ‘de wonderlijke plek die Liverpool wel niet is’. Het is een van de meeste recente bezienswaardigheden in de stad, en de nieuwste aanwinst voor de museumgroep in Liverpool. Want dit kersverse pareltje staat er nog maar sinds 2011.

Aangezien het museum zo groot is, ben je gerust even zoet tijdens je wandeling doorheen de verschillende voorstellingen. En opnieuw: dit museum is helemaal gratis voor alle bezoekers, met een vrijblijvende donatie voor wie dat wil.

Waar + Wanneer: Het Museum van Liverpool is elke dinsdag tot zondag geopend van 10u tot 16u. Maandag is de sluitingsdag. Dit is de exacte locatie het museum.

Het standbeeld van The Beatles

Nog een laatste keer over die verdomde Engelse rockband, en dan hou ik erover op.

Langs de kade vind je misschien wel een van de bekendste bezienswaardigheden in Liverpool. Je hebt het waarschijnlijk al eens zien passeren op Instagram of TikTok, want hier staan permanent toeristen om een leuke selfie te nemen. Zo populair is het standbeeld van The Beatles.

The Fabulous Four, want ze worden ze ook wel een genoemd, hebben hun afdruk goed gemaakt op de stad. (En dan bedoel ik niet die van de stalen schoenen.) Ze zijn onmisbaar in het straatbeeld van Liverpool, en dit standbeeld is het niet-zo-levende bewijs daarvan. Hoewel deze vier Beatles niet zo impressionant zijn, moet je het gewoonweg gezien hebben.

Waar: Het standbeeld van The Beatles ligt in het noorden van de Royal Albert Dock, nog voorbij het Museum van Liverpool (Google Maps).

Het Standbeeld van de Beatles in Liverpool, een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de stad.

World Museum

Met een opening waarvoor we moeten terugkeren naar 1853, is het World museum het oudste museum in Liverpool. Maar daarvan valt niets te merken zodra je verdwaalt in een van de vele tentoonstellingen.

Het World Museum heeft iets te bieden voor iedereen. Van archeologie tot etnologie, en van geschiedenis tot biologie, de mogelijkheden zijn eindeloos. En dat is nu net waarom dit museum een van de leukste bezienswaardigheden is om te bezoeken met een groep. Want iedereen vind hier wel iets wat hem of haar interesseert.

Mijn verbazing begon al zodra ik door de ingang liep, en begroet werd door een levensgroot skelet van een pterosauriër. Je kent hem wel, die vliegende dinosaurus uit je nachtmerries. Maar hier ervaarde ik enkel verwondering voor de grootsheid van het dier. En die verwondering ging niet meer weg toen ik door het museum slenterde.

Ook de kamer over de Egyptische samenleving was een van mijn favorieten. En ook de kamer over de ruimtevaart was onbeschrijfelijk cool om te zien. Het World Museum is daarom mijn favoriete gratis museum in Liverpool!

Waar + Wanneer: Het World Museum vind je in het centrum van Liverpool, dicht bij het treinstation (Google Maps). Ook dit museum is elke dinsdag tot zondag geopend van 10u tot 16u.

De Kathedraal van Liverpool

Het lijstje van bezienswaardigheden in Liverpool sluit ik af met een absolute knaller. Een plek waar je ogen zullen fonkelen, waar je hart sneller van zal slaan, en een plaats die je je nog lang zal kunnen herinneren. Want zo magisch is de Kathedraal van Liverpool.

De neogotische 20e-eeuwse Anglicaanse kathedraal in het zuiden van de stad ziet er misschien wat eentonig uit langs de binnenkant. Maar zodra je het gebouw een kans geeft en naar binnengaat, weet je niet waar eerst te kijken. De grootte van de kathedraal is quasi onmeetbaar, met plafonds die reiken tot de hemel en glasramen uit een sprookje. Het is moeilijk te beschrijven wat voor gevoel deze kathedraal in je naar boven zal brengen.

Hoewel ik zelf helemaal geen gelovig persoon ben, noch mijn vriend, stonden we allebei versteld bij het zien van dit stukje architectuur, en knokte de kathedraal het snel naar de eerste plaats op het lijstje van mooiste kathedralen die we ooit hebben gezien.

Waar: De Kathedraal van Liverpool ligt in het zuiden van het stadscentrum, op loopafstand van de andere bezienswaardigheden (Google Maps).

Tips bij het plannen

Hoe verplaats je je in Liverpool? Hoewel er in Liverpool geen metrolijnen zijn om je snel te verplaatsen binnenin het centrum, zijn er tal van bussen om gebruik van te maken. Het grootste busstation waar bijna elke bus passeert, vind je hier. Ook is de stad niet super groot, waardoor je eigenlijk alles te voet kan bezoeken.

Hoe geraak je in Liverpool? Liverpool heeft zijn eigen luchthaven, Liverpool John Lennon Airport. Via Ryanair kan je vanuit Brussels South Charleroi Airport voor een spotprijs een ticketje scoren naar deze luchthaven. Ik betaalde slechts 50 euro voor een retourticketje naar Engeland.

Waar kan je overnachten? Ik verblijf in een AirBnb aan de stadsrand, maar dat vond ik persoonlijk iets te ver. Elke dag moesten mijn vriend en ik 35 minuten wandelen naar het centrum van Liverpool, wat na de eerste dag al behoorlijk vervelend was. Opteer daarom voor een iets duurder hotel of AirBnb in de centrum van de stad, zo bespaar je ook een hoop tijd.

Hoeveel tijd heb je nodig voor Liverpool?

Net zoals Manchester is Liverpool helemaal niet zo groot. Alles is makkelijk bereikbaar, en je moet nooit langer dan een half uurtje wandelen naar de verschillende bezienswaardigheden. Veel tijd heb je dus niet nodig om alles te zien.

Er zijn natuurlijk wel behoorlijk wat musea in de stad, en als je die allemaal wilt bezoeken moet je daar wel wat tijd voor inrekenen. Je hebt een rijke keuze aan musea, een waaier van interesses eigenlijk, dus reken toch wel op een dag of 3 om ze allemaal te kunnen zien. Ikzelf was zo’n 3 dagen in Liverpool, en vond dat de perfecte middenweg. Is een museum bezoeken niet jouw favoriete bezigheid tijdens een vakantie? Reken dan op een dagje minder, want de andere bezienswaardigheden in de stad zijn niet zo tijdrovend.

Mocht je zin hebben in een daguitstap naar bijvoorbeeld Manchester kan je rekenen op een extra dagje. De stad is makkelijk bereikbaar met de trein, daar lees je meer over in dit artikel.

Hoeveel kost een citytrip naar Liverpool?

Engeland heeft de reputatie van een niet-zo-budgetvriendelijke reisbestemming. Maar niets is minder waar. Mijn vriend en ik reisden voor 1 week door Engeland, en bezochten daarbij 3 plaatsen: Manchester, Peak District National Park en Liverpool. 3 dagen vol plezier dus.

We gingen geregeld uit eten, hebben tal van bezienswaardigheden bezocht en dronken graag iets in de typische Engelse pub. In totaal gaven we per persoon net geen 500 euro uit. Een koopje dus volgens mij.

Ben je benieuwd hoe ik dat juist gedaan heb? Meer over de reiskosten in Engeland lees je in dit uitgebreide artikel.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.