12 bezienswaardigheden in Manchester: De industriële parel

12 bezienswaardigheden in Manchester: De industriële parel

Hoewel je bij een citytrip niet meteen aan Manchester denkt, zal een reis naar de Engelse grootstad een geweldige ervaring blijken. Hier lees je alles over de 12 leukste bezienswaardigheden met tips voor het plannen!
Inhoudsopgave

Het 19e eeuwse Lancashire; het land van de rookpluimen en hoge schoorstenen; fortuinen voor de katoenheren en ellende voor hun onderdanen, de handen. Dat kan ik je op het eerste zicht vertellen over Manchester. Maar de stad doet er even over, voor die al zijn geheimen prijsgeeft.

Manchester is een verhaal van politieke, economische en culturele zelfontdekking. Een stad op zoek naar creatieve expressie, in alle vormen en maten. Bovenal is het een verhaal van een sterke gemeenschap, mogelijk gemaakt door de handen van de stad; de zuilen die Manchester eeuwenlang overeind hielden.

De hardwerkende lagere klasse boog onder de zware arbeid, op zoek naar een beter leven voor zichzelf, hun gezin en de volgende generatie. Maar stiekem wist iedereen dat die vicieuze cirkel onbreekbaar was. Een vicieuze cirkel waar de stad vandaag nog steeds onder lijdt.

Manchester staat, zo’n 200 jaar later, tot nog toe bekend als een enorme industriestad, wiens aandacht in gebrek wordt gesteld. De tal van pogingen om reizigers naar de stad te lokken, worden stilzwijgend onder de tafel geveegd. Want Manchester zou slechts “een stad zoals een ander” zijn. Daar is die vicieuze cirkel weer.

Maar Manchester is al lang niet meer het 19e eeuwse Lancashire. En al zeker niet het land van de handen. Toch niet in die zin alleszins.

Hoewel je er geen dagdagelijkse bezienswaardigheden zal vinden zoals in Parijs of Rome, en je je dus niet moet verwachten aan dagenlang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van de ene naar de andere trekpleister slenteren, is er toch behoorlijk wat leuks te doen en te bezichtigen in Manchester. Maar daar moet je wat dieper voor graven. Je moet iets harder op zoek gaan naar die ‘weggemoffelde schoonheid’, net zoals de handen dat deden.

Vier dagen hebben wij elke hoek van de Engelse stad verkend, om dat harde werk voor jou te doen. Alle verborgen steegjes, de tal van musea die de meerderheid overslaat, en de pubs die gewoonlijk een tafeltje minder dekken. Niets is aan ons keurend oog ontsnapt.

In deze reisgids lees je alles over de verschillende dingen die je kan doen in Manchester, de leukste bezienswaardigheden om te bezoeken, gezellige restaurants, en nog veel meer tips om jouw reis eenvoudig te plannen.

Voor je vertrekt: Manchester

Waar: In het noordwesten van Engeland.
Inwoners: 553.230 trotse ‘Citizens’.
Valuta: 1 Britse pond is gelijk aan 1,16 euro.
Luchthaven: Manchester Airport.
Ons hotel: Ibis Budget Manchester Centre Pollard Street.

12 bezienswaardigheden in Manchester

1. Manchester Cathedral

Je hoeft niet gelovig te zijn om te kunnen genieten van de Anglicaanse architecturale pareltjes in Engeland. Want hoewel het aanbod van kerken en kathedralen in België en Nederland groot is, zien ze er in het Verenigd Koninkrijk nog net dat tikkeltje anders uit.

Toen we de kathedraal voor het eerste zagen, hadden we eigenlijk niet door dat de klokkentoren onderdeel was van de befaamde Manchester Cathedral. Waar we in ons land strijden voor de hoogste kerktorens, lijkt deze kathedraal thuis te horen in Mini-Europa. Met een torenhoogte van ‘slechts’ 41 meter kan je het geen kanjer noemen. Toch niet vergeleken met de Gentse Sint-Baafskathedraal die maar liefst 89 meter boven de Korenmarkt gluurt.

Het exterieur mocht dan niet zo indrukwekkend zijn als vooraf gehoopt, toch bleek de inrichting van Manchester Cathedral wel de moeite waard te zijn. En vooral het orgel.

De binnenkant is omgetoverd tot een kleinschalig museum, met info over de geschiedenis van de kathedraal. Je komt alles te weten over de belangrijke gebeurtenissen die de kerk heeft moeten doorstaan, welke memorabele figuren er zijn langs geweest (ze houden nog steeds enorm van Queen Elizabeth II merkten we meteen op), en wat de toekomst van Manchester Cathedral zal brengen.

Waar + Wanneer: Manchester Cathedral bevindt zich langs de noordelijke rand van de binnenstad (Google Maps). Hoewel dat op het eerste zicht ver lijkt, is het slechts een kwartiertje wandelen van het stadscentrum. Mocht je geen zin hebben in een sportieve wandeling, dan kan je uiteraard de metro nemen. Je kan de kathedraal bezoeken maandag tot zaterdag van 10u30 tot en met 16u. Ook op zondag kan je een kijkje nemen binnenin, tussen 12u en 16u. Toegang is gratis.

2. Gay Village

“Drag show Thursday night, 9.30 PM.” Als er één evenement is dat we graag hadden meegemaakt, dan is het deze drag show. Want volgens de sfeer waarin Gay Village zich waande, beloofde het een waar spektakel te zijn.

We strompelden langs Canal St., op zoek naar de kleine maar hopelijk memorabele buurt in het centrum van Manchester. Lang hoefden we niet te zoeken, want Gay Village trekt iedereens aandacht. Overal pride flags, mensen in alle formaten, iedereen kan er zichzelf zijn en geen vlieg die ervan opkijkt. Een plaats waar we in België nog heel wat van kunnen leren.

Mijn vriend en ik wilden absoluut langsgaan bij Gay Village, de kleurrijkste wijk van Manchester. En ons voorgevoel bleek nog maar eens correct te zijn. Overal hingen er posters met reclame voor drag shows, feestnachten, promo’s voor cocktails en meer. Genoeg festiviteiten om je een hele week bezig te houden dus. En daarbij hoorde dus ook de drag show van Antonina Nutshell, een avond waar we nog lang over zullen mijmeren.

Waar: Gay Village is een kleine wijk vlak bij het centrum van Manchester (Google Maps). Je bereikt Gay Village het eenvoudigste door erheen te wandelen of de tram te nemen (als je van verder komt).

3. John Rylands Library

Als je me zei dat ik in Zweinstein terecht was gekomen, dan geloofde ik je. Want deze bibliotheek in Manchester straalt een en al magie uit.

De John Rylands Library is een adembenemende neo-gotisch gebouw dat een uitgebreide en unieke collectie heeft aan oude boeken, manuscripten en archieven. Opgericht door Enriqueta Rylands ter nagedachtenis aan haar man John Ryland, de unieke bibliotheek bleek een geschenk voor Manchester en zijn inwoners. En voor de nieuwsgierige toeristen ook uiteraard.

Het is de ideale studieplek voor studenten in de stad om de boeken open te slaan. Maar daarnaast is het ook een van de mooiste bezienswaardigheden om te bezoeken in Manchester als je je aan een citytrip waagt. En het beste aan dit gebouw? De toegang is he-le-maal gratis.

Waar + Wanneer: De John Rylands Library ligt in het centrum van Manchester, ten westen van de Town Hall (Google Maps). De majestueuze bibliotheek is elke woensdag tot en met zaterdag toegankelijk voor bezoekers van 10u tot 17u.

4. Manchester Art Gallery

Mocht de nieuwste tijdelijke tentoonstelling Unpicking Couture er niet zijn geweest, had ik hier hoogstwaarschijnlijk nooit een voet binnen gezet. Maar achteraf gezien bleek deze kunstgalerij bezoeken een geweldige beslissing.

De Manchester Art Gallery, de grootste galerij in de stad, opent al 200 jaar lang de deuren voor kunstliefhebbers op zoek naar meer. Meer kunst, meer diepgang en meer inspiratie. In de verschillende ruimtes liggen meer dan 25.000 objecten om de aandacht van bezoekers te trekken, waarbij volgens mij de Unpicking Couture-collectie met de hoofdprijs gaat lopen.

De nieuwste collectie loopt tot en met 10 januari 2025, dus je hebt nog genoeg tijd om een kijkje te gaan nemen in het kunstmuseum. Oude galajurken van Cristobal Balenciaga, Vivienne Westwood, Christian Dior en Elsa Schiaparelli; je moet het oprecht gezien hebben.

Ook de schilderkunst in de Manchester Art Gallery is mooi meegenomen, want voor elke stijl zijn er kunstwerken te vinden.

Waar + Wanneer: Manchester Art Gallery ligt vlak bij St. Peter’s Square (Google Maps), waardoor het makkelijk te bereiken is met de tram. Het kunstmuseum is elke dinsdag tot en met zondag open van 10u tot en met 17u. Toegang tot de ruimtes is tentoonstellingen is gratis.

5. Manchester Central Library

Een doodgewone stadsbibliotheek. Je vraagt je waarschijnlijk af wat het doet op een lijstje van bezienswaardigheden. En toch, de stadsbibliotheek van Manchester is adembenemend.

Dit architecturale pareltje in het centrum van de stad is opnieuw een van de favoriete plek van studenten in Manchester, en ook van ons. Je kan er namelijk in een prachtige rustgevende omgeving studeren, een boek lezen, relaxen en tot rust komen. Rust die wij misschien wat verstoord hebben, want eigenlijk wordt dat gebouw niet op de markt gebracht als trekpleister.

Maar dat moet jou natuurlijk niet tegenhouden, want er is niemand aan de ingang die je de toegang verbiedt. Heel veel valt er niet te doen, maar voor de bouwkunst moet je toch even langsgaan.

Waar + Wanneer: Manchester Central Library ligt in het centrum van Manchester, aan het St. Peter’s Square (Google Maps). De bibliotheek is maandag tot en met donderdag open van 9u tot 20u, en op vrijdag en zaterdag slechts tot 17u. ’s Zondags is de stadsbib gesloten.

6. Castlefield

Dat industrie een belangrijk onderdeel uitmaakt van de geschiedenis van Manchester, weet iedereen. Overal in de stad zie je kleine verwijzingen naar die loodzware tijden, no pun intended. Maar de grootste restanten van die cruciale periode vind je in de wijk Castlefield.

Castlefield is de thuisbasis van ’s werelds eerste industriële kanaal, met als hoofdrolspeler in het toneelstuk een stalen viaduct uit het Victoriaanse tijdperk. En hoewel hier vroeger veel aan industrie werd gedaan, heeft de wijk sinds enkele jaren plaats moeten maken voor een rijk assortiment aan gezellige pubs, cafés en restaurants. Castlefield Viaduct is daarbij zowat de ‘hub’ van de hippe regio die tal van toeristen weet te lokken.

Mocht een hapje eten of iets lekkers drinken niets voor jou zijn, dan is er nog steeds het kleinschalige museum bovenop het viaduct om je tevreden te stellen. De zogenaamde groene ‘hemeltuin’ in het hart van het historische Manchester is al even geleden genoemd tot UNESCO-site, en dat terwijl het helemaal gratis is voor bezoekers.

Waar + Wanneer: Castlefield wijk ligt in aan de rand van Manchester, in het zuiden van de stad (Google Maps). Het viaduct kan je elke dag bezoeken van 10u30 tot en met 16u30.

7. Science and Industry Museum

Wie nog net dat tikkeltje dieper wil duiken in de geschiedenis van de industriële parel, en alle machines vanonder een dikke laag stof wilt halen, moet naar het Science and Industry Museum. In het hartje van de originele fabrieksstad, en het allereerste station voor passagierstreinen dat er vandaag de dag nog staat, herleeft de wetenschap op een innovatieve manier voor zowel kinderen als volwassenen.

Het Science and Industry Museum bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de ruimtes bevat verschillende exemplaren en replica’s van oude machines die honderden jaren werden gebruikt door de fabrieksarbeiders in de nijverheid. In andere deel van het museum vind je verschillende leuke proefjes en illustrerende technologie die je op een ongewone manier leren hoe de wetenschap werkt. Een beetje zoals Technopolis in Mechelen.

Voor kinderen is het de ideale plek om educatief maar toch speels wat bij te leren. Maar ook voor volwassenen is het een interessante plek om wat bij te leren over de geschiedenis van de stad en wat de arbeiders van Manchester moesten doorstaan.

Een toegangsticket voor het museum is gratis. Natuurlijk heb je wel de mogelijkheid om een vrijblijvende donatie te doen.

Waar + Wanneer: Het Science and Industry Museum ligt ten noordwesten van de wijk Castlefield (Google Maps). Je kan er elke dag heen van 10u tot en met 17u.

8. Northern Quarter

Voor de trendy bars, pubs, resto’s en clubs moet je absoluut in de Northern Quarter zijn. En wat een geluk dat wij toevallig vlak bij deze regio verbleven.

The Northern Quarter, die je vindt in ra-ra-ra het noorden van Manchester, is de plek waar de Citizens hun vrije tijd doorbrengen. En juist daardoor weet je meteen dat je hier goed zit.

Op elke hoek van de straat zie je de origineelste varianten street art. Elke 5 stappen passeer je nog maar eens de gezelligste stek voor een drankje. Platenwinkels voor de muziekliefhebbers zijn er in overvloed, en ook tal van podiums liggen verspreid over de wijk waar indiebands en gevestigde namen het publiek schaamteloos doen meezingen. Ja hoor, ongeacht het gebrek aan bezienswaardigheden heeft Northern Quarter charme in overvloed.

Waar: Zoals ik al eerder zei ligt The Northern Quarter in het noorden van de stad. De routebeschrijving vind je hier.

9. People’s History Museum

Mocht je geïnteresseerd zijn in de rijke geschiedenis van de eerder vernoemde ‘handen’, en welke evoluties Manchester de voorbije eeuwen hebben geschetst en gekneed, dan is het People’s History Museum misschien net wat je nodig hebt.

Anders dan bij het Science and Industry Museum wandel je doorheen de expositie van tijdperk naar tijdperk, met je neus op de harden feiten gedrukt van hoe het er hier vroeger aan toe ging. Hier leer je niet alleen over de industrie van de stad, maar ook over het kiessysteem, de rechten en plichten, de hiërarchie van Manchester enzovoort. Het museum is voor iedereen gratis te bezoeken.

Waar + Wanneer: Het People’s History Museum ligt in het westen van de stad (Google Maps), op slechts enkele minuten wandelen van de John Rylands Library. Het museum is elke dag open van 10u tot en met 17u, behalve op dinsdag.

10. Piccadilly Village

Piccadilly Village is de hidden-gem van Manchester. Het knusse wijkje verscholen tussen de tientallen kantoorgebouwen en herenhuizen; de gewaardeerde indringer op het lijstje van bezienswaardigheden; en misschien wel mijn favoriete plek in de stad.

De gezellige buurt is een modern ontwikkelingsproject dat in de late jaren 1990 van start ging. Het gebied werd toen getransformeerd, een metamorfose weliswaar, van voormalige industriegrond naar een eigentijdse woonwijk (die nu duidelijk niet meer zo eigentijds is). De focus lag op het creëren van een aantrekkelijke omgeving dicht bij het stadscentrum, en daar zijn ze wel met grote onderscheiding in geslaagd.

Het is een van de mooiste plekjes in Manchester om een wandeling te maken, even tot adem te komen, je op een stadsbankje te zetten en aan people watching te doen. Gewoonweg rust.

Waar: Piccadilly Village ligt in het centrum van de stad, dicht bij het treinstation Piccadilly.

11. National Football Museum

Britten zijn gek op voetbal. Misschien zelfs nog gekker dan wij Belgen. Dus dat wilt veel zeggen. En hoewel ikzelf niet de grootste voetbalfanaat ben, leek een bezoekje aan het National Football Museum een morele verplichting.

Sinds 2011 vind je in de moderne glasconstructie de coolste voetbalartefacten, memorabilia en interactieve tentoonstellingen. Eigenlijk alles waar de fanatiekelingen van dromen. Overal waar je kijkt leer je over de geschiedenis van de aanboden sport, niet alleen die van Engeland maar ook over de verhalen uit de verste hoeken van de wereld.

Bovendien is het museum vrij vooruitstrevend, en wordt er ook tijd en waarde besteed aan de vrouwelijke sterren van de voetbalwereld. Ook voor de vrouwen is het dus een interessante uitstap die de moeite waard is!

Waar + Wanneer: Het museum ligt in het noorden van de stad, naast de Manchester Cathedral (Google Maps). Elke dag van 10u tot 16 u heb je toegang tot het museum, en om 17u sluit het de deuren.

Toegangsticket: Een walk-in ticket voor volwassenen kost 14 GBP, studenten betalen slechts 12 GBP. Als je je ticket online koopt via deze website, krijg je een euro korting.

12. Chinatown

Zowat elke grote stad ter wereld heeft een eigen wijk toegewijd aan de Chinese inwoners. En ook in Manchester staat Chinatown op het lijstje van must-see bezienswaardigheden.

De Chinese Poort, ook wel de paifang genoemd, is in Manchester veruit de indrukwekkendste die je in Europa zal vinden (althans volgens mij toch). De gouden versiering, de accentkleuren die oplichten in het zonlicht, de enorme grootsheid wanneer je eronder staat. Allemaal maakt het de entree van deze buurt nog zo speciaal.

Daarnaast is Chinatown ook een geweldige plek om iets lekkers te vinden om te eten of te drinken. De tal van kleine en knusse shops zijn de ideale gelegenheid om de Chinese cultuur in te duiken, zonder een vliegtuig te nemen naar de andere kant van de wereld. Een win-winsituatie volgens mij.

Waar: Chinatown vind je naast Gay Village in het centrum van de stad (Google Maps).

Daguitstappen vanuit Manchester

Heb je even nood aan iets anders tijdens je reis naar Manchester? Geen zorgen, want er zijn tal van mogelijkheden voor uitstappen! Manchester ligt namelijk centraal gelegen tussen verschillende steden en leuke plekken, er is dus een groot aanbod om uit te kiezen.

Peak District National Park

Rust, natuur en stilte. Zowat het tegenovergestelde van Manchester, en toch vind je het op slechts een korte treinrit van de stad.

Het Peak District National Park is het oudste nationale park van Engeland, en daarmee ook de leukste daguitstap die kan maken tijdens je reis. Het landschap is helemaal niet wat je verwacht van Engeland, en dat maakt het nu net zo indrukwekkend!

Wij namen ’s ochtends vroeg de trein naar het dichtstbijzijnde treinstation, en startten onze 7u durende hike over de rotsen en heuvels, en langs en over de rivieren. Het was een mooi meegenomen ontsnapping aan het drukke stadsleven, waar we enorm veel nood aan hadden. Het was de ideale gelegenheid om onze energie kwijt te kunnen, en bovendien waren de uitzichten die we tijdens de wandeling zagen prachtig. Als er 1 daguitstap is die je absoluut moet maken volgens mij, dan is het wel het Peak District National Park.

Waar: Het Peak District National Park ligt ten oosten van de stad, tussen Manchester en Sheffield (Google Maps). De rit naar het natuurpark duurt een uurtje.

Treinrit: Wij namen de trein vanuit Manchester Piccadilly, richting Edale (dat was het treinstation waar onze hike begon). Een treinticket voor een enkele rit kostte ons per persoon 5,40 euro omdat we die op voorhand hadden besteld.

Wandelroute: De hike waar wij ons aan waagden was de Kinder Scout Circular Route. Deze wandelroute van 14 kilometer neemt precies een dag in beslag en brengt je langs de belangrijkste punten in het park, waaronder de Kinder Scout-piek met een uitzicht over het grote dal!

Lees meer: 6 dingen je moet weten over wandelen in het Peak District National Park.

Liverpool

Hoewel Liverpool vlak bij Manchester ligt, zijn de steden op zowat elk vlak uiterste tegenpolen. In geen enkel op zicht vonden wij dat ze op elkaar leken, wat een uitstap naar Liverpool best aantrekkelijk maakt.

Liverpool, de kleine broer van Manchester, staat bekend voor 2 dingen: voetbal, en The Beatles. En daarmee wordt er enorm gepronkt in de stad. Terecht natuurlijk, want dat geeft de stad ook wat karakter. Hoewel ik Manchester de duidelijke winnaar vond onder de twee steden, heeft Liverpool als havenstad toch die unieke charme die je niet veel tegenkomt. Een sterk karakter, met ook tal van bezienswaardigheden om te verkennen.

Waar: Liverpool ligt ten westen van Manchester, vlak bij de grens met Wales (Google Maps).

Treinrit: De treinrit van Manchester naar Liverpool duurt een uurtje, een ticket voor een enkele rit kostte ons per persoon 4,18 euro. Veel goedkoper dan we dachten dus!

Lees meer: 10 beste bezienswaardigheden in Liverpool; The Pool of Life.

Tips voor het plannen

Hoe verplaats je je in de stad? Manchester heeft een uitgebreid openbaar vervoernetwerk. Zowel bussen als trams zijn er in overvloed, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over verdwalen.

Hoe geraak je in Manchester? Manchester heeft een eigen luchthaven, Manchester Airport. Vluchten vanuit Brussels Charleroi zijn spotgoedkoop, waardoor dit het perfecte weekendje-weg is waar je nood aan hebt!

Hoe werkt het treinverkeer in Engeland? Treintickets boeken is niet zo voor de hand liggend als in België. Je moet je tickets namelijk zo vroeg mogelijk boeken om de goedkoopste prijs te betalen. Hoe langer je wacht, hoe duurder de tickets. Ook zijn de treinritten tijdens de daluren goedkoper dan die tijdens de drukke ochtenden en avonden.

5 leuke en goedkope restaurants

Rudy’s Pizza Napoletana: Bij deze pizzaketen (met verschillende filialen in de stad) eet je de lekkerste (en spotgoedkope!) pizza’s. Je hebt een uitgebreide keuze tussen zowel vlees, veggie als vegan varianten, voor ieder wat wils dus. Als je hier wilt langsgaan, kom je best niet te laat. De tafels van de pizzeria’s zijn namelijk enorm snel gevuld.

Rosa’s Thai Manchester: Dit Thaise restaurant in het centrum van de stad is de ideale plek om je smaakpapillen uit te dagen. Je vindt er tal van Aziatische gerechten die zijn klaargemaakt op de authentieke wijze. Opgepast: hier staan veel pikante maaltijden op de kaart.

Vegan Green Kitchen Chinese: Deze afhaalchinees is de perfecte oplossing voor wanneer je geen zin hebt om de stad in te gaan. De vegetarische porties van dit restaurant zijn gigantisch, en bovendien nog eens verrukkelijk ook! De prijs-kwaliteitverhouding is geweldig hier, waardoor je nog lang zal terugdenken aan deze maaltijd.

Yard & Coop Manchester: Dit restaurant is er voor de liefhebbers van kip. Kippenboutjes, gefrituurde kip, kippenburgers en volledige kipmaaltijden. Het is zowat de hemel van gevogelte. Hiervan vind je ook verschillende filialen in Engeland, dus genoeg opportuniteiten om er langs te gaan.

Dishoom: Dit Indische restaurant is een vaste waarde voor de inwoners van Manchester. Goedkope maaltijden gevuld met smaak en liefde, dat is wat je hier kan verwachten.

Hoeveel dagen heb je nodig voor een citytrip?

Manchester is helemaal niet zo groot. Hoewel het volgens het aantal inwoners de derde grootste stad is het Verenigd Koninkrijk, na Londen en Birmingham, hoef je helemaal niet zoveel tijd op te geven om alles wat de stad te bieden heeft te verkennen.

We verbleven 3 nachten in Manchester, zodat we naast Manchester nog de tijd hadden voor een daguitstap naar het Peak District National Park. (Want om eerlijk te zijn is dat wel echt een ‘must’ als je naar Engeland reist.) In principe heb je met 2 dagen genoeg tijd om de stad Manchester te bezoeken. Je zal je niet hoeven haasten, een paar musea kunnen bezichtigen en de leukste bezienswaardigheden kunnen zien.

Ook voor een daguitstap vanuit bijvoorbeeld Liverpool is Manchester ideaal om even langs te gaan. Hoewel je dan eerder van de stad zal proeven, en niet echt op verkenning zal kunnen gaan, is Manchester sowieso een leuke stad om naartoe te reizen!

Is een citytrip naar Manchester duur?

Engeland is niet bepaald een ‘goedkope’ bestemming als je op reis gaat. De prijzen zijn vaak zelfs nog hoger dan die in de andere West-Europese landen, waardoor je voor een vakantie vaak wat dieper in je portemonnee zal moeten duiken.

Of toch, zo denkt iedereen erover. Want bij Reizen Rens heb ik het tegendeel bewezen. Voor 7 dagen citytrippen in Manchester en Liverpool, inclusief een daguitstap, de vliegtickets, het vervoer en het verblijf, hebben mijn vriend en ik elk minder dan 500 euro uitgegeven.

Benieuwd hoe we dat hebben gedaan? In het artikel over de reiskosten van ons avontuur in Engeland leg ik je uitgebreid uit wat we precies uitgaven! Op die manier kan ook jij budgetvriendelijk de mooiste plekjes in het Verenigd Koninkrijk ontdekken.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.