Wandelen in Peak District NP: 6 dingen die je vooraf moet weten

Wandelen in Peak District NP: 6 dingen die je vooraf moet weten

Ga je binnenkort wandelen tussen The Peaks in Engeland? In dit artikel vind je essentiële tips + info voor een bezoek aan het Peak District National Park!
Inhoudsopgave

Er is een juiste manier om Peak District National Park te trotseren. En een foute.

Alleen geluk en toeval wist me de correcte weg te wijzen, maar het had even goed helemaal anders kunnen aflopen. Want zonder voorbereiding is je bezoek aan Peak District zo goed als gedoemd te mislukken dus. En op zo’n magische plek heb je best hoge verwachtingen.

Er is een kans dat je de juiste weg inslaat, en dat er dus een prachtige wandeling op jou te wachten staat. Maar het kan even goed zijn dat je de afslag mist, en je een helse tocht voorgeschoteld krijgt. Zoals ik zal zei, het is kwestie van geluk. Tenzij je hulp krijgt natuurlijk, en daarvoor ben ik hier.

Peak District, het oudste nationale park van het Verenigd Koninkrijk, staat bekend om zijn tientallen heuvels. Heuvels die je op de proef stellen, maar een proef die het meer dan waard is. Jaarlijks komen duizenden toeristen uit het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten The Peaks opzoeken, voor een getaway in een van de mooiste omgevingen van Engeland.

In dit artikel vertel ik je alles over het Peak District National Park in Engeland. Van de geschiedenis van dit stukje landschap, hoe je er precies geraakt en wat er juist te zien is, tot de verschillende wandelingen waaraan je je kan wagen + handige tips om die tot een goed einde te brengen.

Dit zijn 6 dingen die je vooraf moet weten over het Peak District National Park in Engeland.

Voor je vertrek: Peak District National Park

Waar: In het noorden van Engeland, tussen Manchester en Sheffield (Kaart).
Oppervlakte: 1.437 km².
Wandelingen: De Kinder Scout Circular Route, Mam Tor, Bamford Edge, …
Beste reistijd: Augustus en september zijn de beste maanden om The Peaks te bezoeken.

De geschiedenis van The Peaks

We zijn lang niet de eerste die gefascineerd zijn door de regio. Want The Peaks zijn al eeuwen een begeerde regio, die het hart van onze voorouders ook hebben veroverd.

Het Peak District speelde tijdens de Middeleeuwen een belangrijke rol in de mijnbouw. Het gebied bleek de perfecte uitvalsbasis om aan ontginning te doen van lood. Tijdens een wandeling passeer je dan ook verschillende oude mijnen en smeltovens die je kan herkennen aan de authentieke stenen.

Naast mijnbouw boden de heuvels voornamelijk een agrarisch nut, met tientallen boeren die het landschap beheersten en bewerkten. Boerderijen, stenen muren en uitgestrekte schapenweiden geven het landschap vandaag de dag nog steeds veel vorm. Maar net zoals vandaag blijkt de industrie de grootste vijand van de landbouw. En bleek de industriële revolutie nu net in aantocht te zijn.

Uit schrik voor een groeiende industriële gemeenschap in de regio, kwam er een verbod op industrie in de regio, en benoemde de regering het gebied in 1951 tot het allereerste Nationaal Park van het Verenigd Koninkrijk: het Peak District National Park. Sindsdien fungeren de Peaks als toevluchtsoord voor zowel de natuurlijke als culturele erfgoederen. Een waar paradijs om te wandelen… Vandaag de dag trekt het bezoekers, toeristen en natuurliefhebbers met zijn onevenaarbare schoonheid, historische bezienswaardigheden en tal van recreatiemogelijkheden.

Of je nu komt wandelen als natuurliefhebber of een geschiedenisfanaat bent, het Peak District biedt oprecht een unieke ervaring; één die de rijke geschiedenis en prachtige omgeving in harmonie weet te combineren.

Hoe geraak je bij het Peak District National Park?

Het Peak District National Park ligt in het Noorden van Engeland, dus eigenlijk behoorlijk centraal in het Verenigd Koninkrijk. Het park ligt tussen 2 grote steden: Manchester en Sheffield. Het is dus het makkelijkste om bij het Peak District National Park te geraken als je in de buurt van die 2 steden overnacht. Er zijn een aantal treinstations in de buurt van het park. Het voornaamste station om heen te gaan is Edale Station, daar vertrekken er verschillende treinen naar de andere stations die toegang bieden tot The Peaks: Hathersage Station, Bamford Station en Hope Station.

Er zijn een aantal makkelijke (en minder makkelijke) manieren om het Nationaal Park te bereiken. Ik heb er voor gekozen om de trein te namen tijdens mijn bezoek, maar uiteraard kan je er ook met de auto naartoe:

Vanuit Manchester:

Met de trein: Vanaf Manchester vertrekt er dagelijks elk uur een trein naar Edale, een dorp dat makkelijk toegang bied tot de omgeving van The Peaks. Het station ligt namelijk vlak bij het startpunt van verschillende wandelingen (waar ik je hieronder meer over vertel). De treinrit vanuit Manchester Piccadilly tot Edale duurt 45 minuten, en een retourticket kostte me 10,80 euro. Je kan je ticket vooraf boeken via deze website. Hou er rekening mee; hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je ticket.

Met de auto: Je kan er ook voor kiezen om met de auto naar Peak District te rijden. Neem rij langs de A6 vanaf Manchester richting het zuiden, en sla bij Chapel-en-le-Frith af naar links. Maak zeker gebruik van verkeersnavigatie om de snelste en beste route te nemen.

Vanuit Sheffield:

Met de trein: Ook vanaf Sheffield geraak je snel bij het Peak District National Park met het openbaar vervoer. Je kan de trein namen in het centraal station naar Edale. De treinrit duurt ook slechts een half uurtje, waardoor je er in no-time bent! De tickets kan je online bestellen en afhalen in het station de dag van je vertrek.

Met de auto: Vanuit Sheffield kan je bijvoorbeeld de A57 nemen, dan sta je na zo’n half uurtje in het Peak District. Mocht je het zuiden van het park willen bezoeken, dan neem je de A621, en neem je in Baslow de afslag naar de A623.

3 leuke wandeling in het park

Peak District is met zijn 1.437 km² reusachtig, en ik overdrijf niet. Er zijn tientallen wandeling om uit te proberen, die je langs elke hoek van het park meenemen. Maar ik vermoed dat je daarvoor de tijd niet zal hebben. Hieronder som ik de 3 leukste wandelingen op die je kan maken in het Peak District National Park.

1. Kinder Scout Circular Route

Dit is de exacte routebeschrijving van de Kinder Scout Circular Route. Je zal tijdens het wandelen 694 meter stijgen, geen lachertje dus. Al vind ik het de moeite zeker en vast waard, bij het zien van de eindeloze uitzichten tijdens de wandeling! (PS: Uit ervaring geef ik je mee dat deze wandeling vermoedelijk te zwaar zal zijn voor kinderen. Mocht je met je kids op stap willen, verkies dan een makkelijkere hike.)

Afstand + Tijd: De wandeling heeft een afstand van 13 à 14 kilometer. Je doet er ongeveer 5 uurtjes over, afhankelijk van je snelheid en het aantal pauzes dat je neemt tussen het wandelen door.

Vertrekpunt: Deze route vertrekt vanuit Edale Station. Het is een enorm toegankelijke wandeling omdat je erheen kan met de trein.

Lees meer: Tips voor de Kinder Scout Circular Route in Engeland.

2. Mam Tor

Dit is een routebeschrijving voor de Mam Tor-wandeling. Je zal bij het begin van de wandeling meteen de hoogte ingaan en de Mam Tor-piek beklimmen. Het zwaarste stuk krijg je dus in het begin voorgeschoteld. Maar geen zorgen, de Mam Tor is volgens velen een van de mooiste plaatsen in het Peak District National Park!

Afstand + Tijd: De Mam Tor-hike heeft een afstand van 5 kilometer. Niet zo lang dus. De wandeling duurt zo’n 2 uur, al hangt dat natuurlijk af van jouw capaciteiten.

Vertrekpunt: Deze route vertrekt vanaf de Mam Tor-parkeerplaats. Hoewel het mogelijk is er te geraken met het openbaar vervoer, is het makkelijker om met de auto naar deze plek te rijden.

3. Bamford Edge

Dit is een uitgebreide routebeschrijving van de Bamford Edge Route. Je stijgt een 283 meter tijdens je wandeling. Een stukje minder dan bij de Kinder Scout Circular Route, waardoor dit de perfecte wandeling is met kinderen. Hou er rekening mee dat je over rotsen zal moeten wandelen, waardoor het nog steeds best gevaarlijk kan zijn. Hou de kids dus goed in de gaten!

Afstand + Tijd: Deze tocht heeft een afstand van 8 kilometer. Je zal er ongeveer 4 uur voor nodig hebben om de wandeling tot een goed einde te kunnen brengen.

Vertrekpunt: Deze hike vertrekt vanaf een parkeerplaats, dit is de exacte locatie. Mocht er geen plaats meer zijn hier, kan je verder rijden naar deze parking, en start je de wandeling vanaf een ander punt op de kaart.

Belangrijke voorbereidingen voor je bezoek

Neem genoeg water mee. Tijdens het wandelen door het Peak District National Park zal je verschillende hoogtemeters maken, en dat is voor sommigen minder vanzelfsprekend dan voor anderen. Ik had het tijdens de Kinder Scout-Wandeling behoorlijk zwaar, waardoor ik enorm blij was dat ik meer dan genoeg water bij had. Reken per persoon op anderhalve tot twee liter water (minstens) voor een wandeling. Voor je het weet is je fles leeg, die kan je nergens bijvullen zolang je tussen de heuvels loopt.

De gepaste kledij aantrekken is noodzakelijk. Het weer in Engeland is haast een even groot lachertje als in België. Je kan op 1 dag tijd de zon zien, grijze wolken boven je hoofd hebben hangen, doorweekt geraken door een regenbui, en af en toe een sneeuw vlokje zien dat je zicht verspert. Het kan echt allemaal in Engeland, en dus ook tussen The Peaks. Draag genoeg laagjes tijdens het wandelen om je lichaamswarmte onder controle te houden. Een regenjas voor een eventuele bui is geen overbodige luxe.

Draag stevige wandelschoenen die je al eerder hebt aangehad. Een paar wandelschoenen is noodzakelijk bij een wandeling door het Peak District National Park. Je wandelt over rotsachtig terrein, doorkruist riviertjes, en stijgt en daalt honderden meters langs steile hellingen die behoorlijk gevaarlijk zijn. Draag dus een stevig paar wandelschoenen om je veiligheid te waarborgen. Je wilt uiteraard ook geen blaren na een dagje op stap te zijn, dus zorg dat je je schoenen al eerder hebt uitgetest tijdens een gewone wandeling.

Print de kaart vooraf je wandeling uit, en hou genoeg screenshots van de route op je telefoon. Tijdens het wandelen heb je op verschillende plaatsen geen internetverbinding. Daarom raad ik je aan de routebeschrijving inclusief een kaart vooraf af te drukken, en ook een screenshot van de route op je gsm op te slaan. Zo vermijd je de mogelijke scenario’s verdwaalt en de weg kwijtraakt.

Bekijk vooraf welke wandelingen haalbaar zijn met kinderen. Sommige wandelingen zijn allesbehalve een fluitje van een cent. Zo vond ik de Kinder Scout Circular Route verrassend moeilijk, hoewel ik een tamelijk ervaren wandelaar ben. Je mag het park niet onderschatten, want je zal verstelt staan van de hoogtemeters die je tijdens sommige routes moet maken. Kijk dus vooraf welke wandelingen toegankelijk zijn voor kinderen, om problemen te vermijden.

Is een bezoek aan The Peaks gratis?

Goed nieuws, de toegang tot The Peaks is helemaal gratis. Je hoeft eigenlijk geen cent uit te geven bij een uitstap naar dit nationaal park, wandelen is dan ook gratis. (In theorie althans.)

Je moet uiteraard je treinticket naar een van de dichtstbijzijnde treinstations betalen, of de benzine en het parkeerticket als je met de auto komt. Maar daarnaast moet je geen entree betalen voor het Peak District.

De beste tijd om het Peak District National Park te bezoeken

De beste tijd om het Peak District National Park te bezoeken is van augustus tot en met oktober, en van april tot en met juni.

Juli is de drukste maand voor het Nationaal park, waardoor ik je aanraad om The Peaks in die periode over te slaan. Het is op dat moment overal ter wereld vakantie, waardoor niet alleen buitenlanders maar ook de Britten zelf op uitstap gaan naar het park om een dagje te wandelen. Bovendien is juli veruit de warmste maand in jaar, waardoor je (als je pech hebt) dagen kan hebben tot 30 graden. En als je in die warmte de heuvels moet beklimmen, zal je het heus wat lastiger hebben dan voordien geanticipeerd.

Van april tot juni en augustus tot oktober ligt de temperatuur al een stukje lager, vooral in de dalmaanden. Het is dan ook een pak minder druk, waardoor je op sommige stukken tijdens je wandeling het pad voor jou alleen zal hebben.

Voor de mooiste zichten moet je eind augustus en begin september reizen. De zomer in het Peak District staat namelijk bekend voor de bloei van lichtblauwe grasklokjes en paarsroze scabious. De planten krijgen dan allemaal een felle kleur, waardoor de heuvels een magische metamorfose ondergaan!

De groene heuvels van het Peak District National Park.

Mocht je mijn reisgidsen behulpzaam vinden, en me willen helpen om Reizen Rens te laten groeien, dan kan je me steunen door me te trakteren op een koffietje.

Geschreven door Rens

Ik ben Rens, een 21-jarige student en de reisblogger van dienst! Al van kinds af aan droom ik van een leven reizend rond de wereld, en dat leven maak ik met deze blog waar. Over al mijn onvergetelijke ervaringen schrijf ik uitgebreide artikelen en reisgidsen, verzamel ik tips en maak ik de mooiste foto’s om jou voor te bereiden op jouw volgende droomavontuur! Meer over mij.

Koffiekletsen?

Laat een lief berichtje achter.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog niet te veel verveeld?

Vertel iedereen hoe *geweldig* Reizen Rens is.
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email

Verder lezen?

Nog meer Verhalen om te Verdwalen.

Door Reizen Rens te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.